Şimdi Ara

Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
12.749
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Kombi için elektrik bağlantısının nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım. Bu konuyu usta üyelerimizden çok acemiler ve hobi olarak bu işle uğraşan kişiler için açtığımı özellikle belirtmek isterim. Bizdeki kombi cihazı evin kilerinde, kilerde lamba bulunmadığı için birde tavana armatür ekledim diğer sigorta ona ait.

    Öncelikle gerekli malzemeleri yazıyorum;

    - Sigorta kutusu.
    - 6'lık dübel ve vida.(Sigorta kutusunun yanında geliyor ancak o vidalar direk alçıpana monte edilemiyor dübel kullanmadan alçıpana tutturacaksanız vida almanız gerekli, alçıpana kolay girmesi için 3 mm'lik beton matkap ucu kullanabilirsiniz ben öyle yaptım)
    - 2,5 mm^2 lik NYA tesisat kablosu.(3 renkten ikisi sarı yeşil ve açık mavi olmak zorunda)
    - 2 numara klemens
    - 2 veya 3 Amperlik sigorta.(2 fazlı veya 1 faz+nötr kesmeli kullanmanız daha iyidir)
    - Lastik rekor(sigorta kutusu için)

    Eğer elektriği uzak bir noktadan alacaksanız ek olarak bu malzemeleride almanız gerekli;

    - 3x2,5mm^2 NYM(antigron) kablo (gerekli uzunlukta)
    - Kroşe veya kablo kanalı, kanal kullanacaksanız dönüşler için parçaları.
    - Kanalın montajı için yeterli sayıda vida ve 6'lık dübel.

    Gerekli takım ve elektrikli el aletleri;

    - Kontrol kalemi(Multimetre veya faz kalemi daha iyi olur)
    - Yan keski
    - Çekiç
    - Yıldız ve düz tornavida, bits takımı kullanıyorsanız bits adaptörü, tornavidası, PH2 ve S4 bits uçları.
    - Elektrikli matkap veya hafif kırıcı delici.
    - 6 mm beton matkap ucu 10 mm veya üstü metal matkap ucu. Kırıcı delici kullanacaksanız 6 mm'lik SDS Plus Beton ucu. (Normal beton uçları kırıcı delici ile kullanılamaz)
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)

    Elektrik Bağlantısının Yapılması;

    1) Öncelikle güvenliğimiz için ilgili prize ait sigortanın enerjisini kesiyoruz. Daha sonra sağlamlığından emin olduğumuz bir kontrol kalemi yardımıyla kontrol edip prizi sökmeye başlıyoruz.
    2) Prizin öncelikle dışını, plastik kısmı ayrıldıktan sonra içteki kısmı yanlarında 2 adet vidayı kullanarak söküyoruz. Ben sigorta kutusunu priz yuvasının üzerine oturttum siz isterseniz buattan alabilirsiniz.
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)
    3) Prizin bağlantılarını sökmeden enerjiyi tekrar veriyoruz, kontrol kalemi ile kontrol edip faz ucunu buluyoruz, elektriği tekrar kesiyoruz.
    4) Prizin elektrik bağlantılarınıda söküyoruz.
    5) Sigorta kutusunun içini hazırlıyoruz, toprak barasını ve sigortaları yutan parçayı içinden çıkan vidalar yardımıyla olması gereken yerlere takıyoruz.
    6) Ben sigorta kutusuna elektriği prizi iptal ederek verdim kablo görünmemesi için sigorta panosunun arkasına en az 10 mm'lik metal matkap ucuyla delik açıp kabloları buradan geçiriyoruz.
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)
    7) Sigorta kutusunu yerine oturtup sabitleme vidalarının yerini kalemle işaretliyoruz.
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)
    8) 6 mm'lik beton matkap ucunu matkaba bağlıyoruz. İlk defa kullanacaksanız önce darbesi kapalı şekilde alçı olan yüzeyi delin daha sonra darbeyi açıp delmeye devam edebilirsiniz. Matkabınız anahtarsız mandrenli ise 2-3 tık sıkmanız yeterli var gücünüzle sıkmanıza gerek yok.
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)
    9) Dübelleri çekiçle nazikçe çakıp yerine oturtuyoruz.
    10) Kabloları açtığımız delikten geçirip kutuyu yerine oturtuyoruz. Vidalarını sıkıyoruz. Öncelikle tutacak kadar ardından hepsini sıkıyoruz. Şarjlı vidalama kullanacaksanız yüksek olmayan bir tork kademesinde kullanın.
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)
    11) Öncelikle toprak barasına toprak kablosunu bağlıyoruz ardından 2 kutuplu sigorta kullandıysanız faz ve nötr ucunu sigortaya bağlıyoruz. Toprak barasından bir parça kablo yardımıyla toprak hattını uzatıp sigortanın çıkış uçlarının yanına getirip ucuna klemens takıp bırakıyoruz. Eğer tek kutuplu sigorta kullandıysanız nötr hattınında aynı şekilde uzatmanız gerekli. Toprak kablosu için sarı yeşil, nötr kablosu için mavi renk kablo kullanmamız gerekli. Bu bir standarttır. Sigorta bağlarken üstten enerji verip alttan çıkış alıyoruz.
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)
    12) Enerjiyi açıp sigortanın çıkış uçlarındaki gerilimi ölçüyoruz 220 Volt civarı okumamız gerekli. Aynı zamanda sigortanın devreyi kesip kesmediğinide kontrol etmiş oluyoruz.
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)
    13) Sigorta kutusundan enerjinin çıkacağı yerdeki plastik kapağı tırnaklarını kopararak çıkarıyoruz, çıkardığımız plastiğin yerine lastik rekor takacağız. Aksi takdirde kutunun içi zamanla kirlenir, içinde sinek böcek vs haşereler yuva yapabilir.
    14) Lastik rekoruda taktıktan sonra kapağı iki adet vida ile yerine oturtup işlemi bitiriyoruz. Bağlantı işleminin geri kalanını servis yapıp garanti işlemini başlatacaktır.
     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)

    Tavana taktığım lamba için;

    1) Lamba için ayrıca bir sigorta bağlıyoruz. B 10 Amper sigorta kullanabilirsiniz.(Varsa daha küçüğüde olur, ben elimde hazır bulunduğu için 6 Amperlik kullandım)
    2) Sigorta bağlantısını aynı şekilde yapıp nötr hattı için bir parça kablo ile nötr hattını sigortanın faz çıkış ucunun yanına uzatıp ucuna klemens takıyoruz.
    3) Lamba için 2x1,5mm^2 kablo kullanabilirsiniz. Bu kabloyu sigortaya ve nötr klemensine bağlıyoruz. Faz için kahve nötr için mavi renkteki kabloyu kullanıyoruz.
    4) Tavana armatür takacaksanız delerken matkabın üzerine poşet geçirerek delin. Tavan delmek duvar delmekten zordur biraz uğraştırabilir. Çok fazla kuvvet uygularsanız dengenizi kaybedip düşebilirsiniz, sakin çalışın.
    5) Duya elektrik bağlantısı yaparken içteki kısma faz, ampulu tutan vidalı kısma nötr gelecek şekilde bağlantı yapıyoruz.

    ÖNEMLİ NOT: Elektrik ile çalışırken evde kesinlikle yalnız olmamalısınız. Yanınızda mutlaka biri olmalı, kaza ve çarpılma tehlikesi her zaman vardır.

    Kolay gelsin...

     Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım) Kombi Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?(DIY-Resimli Anlatım)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 12 Ağustos 2014; 21:15:00 >







  • güzel çalışma fakat şimdi cihazların bir çoğuna sigorta bağlamaya gerek yok
  • Elinize.saglik çok faydali olmuş.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim, sorusu olan arkadaşlara yardımcı olabilirim her zaman.

    Saygılar...
  • bravo hocam çok açıklayıcı ve güzel bir çalışma olmuş eline koluna sağlık diyorum.

    @alpernbugra
  • Yararlanmak isteyen arkadaşlar için konu günceldir.

    Saygılarımla....
  • Merhabalar, Eski konuyu biraz hortlatmak gibi olacak ama, konu halen aktifse yardimci olabilir misiniz. ECA kombi baglatiyoruz. Kullanma kilavuzunda 2amper cift kutuplu sigorta kullanin yaziyor, ancak ayni kombiden komsumuza takan elektrikci tek kutuplu sigorta kullanmis, ayrica malzeme almak icin elektrikciye sigorta kombi icin kullanilacak dedigimde de tek kutuplu veriyor. Internetten bakayim dedim, 2 kutuplu sigortalarin amperleri yuksek 2 amperlik cift kutuplu goremedim. Sizce cift kutuplu da israrci olmak gerekli midir yoksa tek fazli da isimi gorur mu. Bir de 2 kutuplu 2 Amperlik kaliteli bir sigorta markasi onerirmisiniz. Tesekkurler, hayirli gunler.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.