Şimdi Ara

W-RAN ( Wireless Regional Area Network)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Başlıkta belirttiğim konuyu proje hocam benimle beraber 2 arkadaşıma daha verdi. Bu kapsamda VHF bandı üzerinden 40 km lik geniş bir kapsama alanında internet erişimi sağlanacak. Normal bir wireless hizmetinin metrelerde ifade edildiğini düşünürsek, bu çok büyük bi rproje. Ancak ne yazıkki daha önce denenmediği için yararlanacak kaynak yok denekcek kadar az. Bu konu hakkında az veya çok bilgi sahibi olanlar yada bu konuda bana yardımcı olacak kaynak tavsiyesinde bulunabilecekler varsa, yardımcı olurlarsa sevinirim.

İlgilendiğiniz için teşekkürler...

Atilla Şahin....

• kardeş 40 km wireless için endamlı denilebilir. Çıkışı güçlendirmen gerekecek. Çıkıştaki frekansı bozmayacak şekilde yükseltmek de ayrı bir dert. Kaldı ki bu frekansa cevap verecek elemanları bulmakda bir dert olacak kanısındayım.www.antrak.org da wireless le uğraşanlar vardı ama böyle bir projeyi yapmaya kalkanlar var mı onu bilmiyorum.Bİr bak istersen. ALLAH kolaylık versin. Saygılarımla...
  • Bu hocalar saçmalama konusunda aşmış kendini görmeyeli. Tahminimce lisans öğrencisisin. Bahsettiğin konu oldukça yeni sayılır (en fazla 1 yıl) ve IEEE tarafından 802.22 protokol numarası ile standartlaştırma çalışmaları ya henüz bitmiştir ya da bitmemiştir bile. Çeşitli konularda uzman onlarca ylisans / doktora sahibi mühendisin oluşturduğu çalışma grubunun üretmekte olduğu (veye üretmiş olduğu) bir standarttan bahsediyoruz.

Şimdi hangi akla hizmet sizin bu hocanız 40km çaplı bir alanda megabitler seviyesinde internet erişimi sağlamanızı istiyor anlamak güç. Utanmasa Wimax'i kurun birkaç ayda diyecek size sanırım. Aslında merak ettiğim şey bu muhteremin kim olduğu. Yani gerçekten bu konularda uzman biri mi, yoksa Türkiye genelinde olduğu gibi bir yerlerden birşeyler okuyup öğrencilerine bunu yapın diyen kendini bilmezlerden olduğu mu?

Ha aklıma gelmişken, imkansızın imkansızını yapmaya başardınız diyelim (olması yarın kişi başı milli gelirimizin 1 katrilyon dolara çıkması gibi birşey) o çapta bir alana yayın yapmak için Telekomünikasyon Kurumundan nasıl izin almayı düşünüyorsunuz.. Sonuç olarak her yönüyle saçmalamış hocanız. Bence sizin için en iyi yol hatadan geri dönmektir. Ya hocanıza durumu anlatıp konunuzu değiştirmek istediğinizi söyleyin, ya da laf anlamayan biriyse proje hocanızı değiştirin. İkisi de olmazsa IEEE'nin sitesinden (eğer yayınlanmışsa) protokolü indirip okuyup sonra hocanıza bu iş olmaz diyin. Türkçe bir kaynak bulmanız oldukça zor, hatta oldukça yeni bir konu olduğu için yabancı kitap bile bulamazsınız muhtemelen. Tek kaynağınız IEEE gibi veritabanlarıdaki konferans/dergi yayınları.

quote:

Orjinalden alıntı: nixar_x

Herkese Merhaba

Başlıkta belirttiğim konuyu proje hocam benimle beraber 2 arkadaşıma daha verdi. Bu kapsamda VHF bandı üzerinden 40 km lik geniş bir kapsama alanında internet erişimi sağlanacak. Normal bir wireless hizmetinin metrelerde ifade edildiğini düşünürsek, bu çok büyük bi rproje. Ancak ne yazıkki daha önce denenmediği için yararlanacak kaynak yok denekcek kadar az. Bu konu hakkında az veya çok bilgi sahibi olanlar yada bu konuda bana yardımcı olacak kaynak tavsiyesinde bulunabilecekler varsa, yardımcı olurlarsa sevinirim.

Atilla Şahin....

• Haddim olmadan soylemek zorundayim ki hocaniz kelimenin tam anlamiyla sacmalamis. Bu projeyi sizlere verdiginde hocanizin ayik oldugundan emin misiniz? 40 km yaricapinda kablosuz internet erisimi verebilmek icin cozmeniz gereken teknik problemler degil 2 lisans ogrencisinin, her cesit maddi ve teknik imkanla desteklenmis 20-25 tecrubeli muhendisin bile cozmesi cok zor. Bu konuda mevcut calisma ve teknolojiler hakkinda kisa (3-5 sayfa) bir rapor hazirladiktan sonra vakit kaybetmeden hocanizin karsisina cikip size makul bir proje vermesini isteyin, eger yanasmazsa bolum baskaniniza cikmayi dusunun. Ben gorev yaptigim ABD universitelerinde bile endustri destegi olmadan bu boyutta bir yuksek lisans projesine sahit olmadim.
  • Arkadaşlar sizin de anladığınız üzere hocamız 60 küsür yaşında uçmuş bir profesör. Ve gerçeklerin ötesinde yaşıyor. Ya da daha doğrusu bizim yaşamamızı istiyor. Sorsanız uğraşmadığı proje yok ve gene sorsanız bitirdiği bir proje de yok. Bu konuyu bize verirken " çocuklar ilk başta moraliniz bozulabilir. Bunla yüksek lisans öğrencilerim uağraşıyo çıkaramıyo. Biz hocalarla deniyoruz hatalar oluyo. Bide siz deneyin bakalım." dedi. Valla o an şoka girdiğimizden ağzımız açık ne dese kabul ettik. Allahtan daha 1 hafta oldu alalı. Sayenizde zaman geçmeden erken davranıp şunu değiştirecem sanırım.

Bize sunduğu paket dahilinde bunu almazsam RFID ile güvenlik sistemi veya lazerle ses iletimi alacağım. Siz hangisini tavsiye edersiniz?. Bu arada bu benim proje-1 konum. Yani daha 3. sınıfım. Ama bunu hocamız anlamıyor. Sizce bu aşamada bana hangisi daha uygun olur.? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

• Yaşından varsayımla en az 30 yıl akademik deneyimi olan biri kendi ve güya "arkadaşlarının" yapamadığı bir işi hangi mantıkla daha "biraz elektronik öğrenmiş" birilerine yapması için öneriyor anlamak güç. Sanırım YÖK sisteminin getirdiği uyduruk profesörlerden biriyle karşı karışıyasın. Proje danışmanını değiştiremiyorsan kolay gelsin demekten başka çare yok. Aşağıda biraz açıklamaya çalıştım bahsettiğin konuları.

Lazerle ses iletişimi için ışığı veriyle (sesle) modüle etmen gerekiyor. Basit olarak lazer ışığını çok hızlı bir şekilde aç kapa yapıp (OOK-On-Off Keying) karşı tarafta algılayıcı ile bu aç-kapaları algılayıp ikili (binary) veri iletimi yapabilirsin. Bu durumda hafif bir sıkıştırma ile gönderirsen alıcı ve vericinin çok hassas olması gerekir. Ancak G.729 gibi bir codec kullandığını varsayalım bu durumda 8kbps civarı bir veri hızı yeter. Sanırım o hızda modülasyon yapıp uygun bir alıcı bulabilirsin. Veya doğrudan AM türevi bir modülasyon yapmayı deneyebilirsin, yani ses şiddetine göre lazer ışık şiddetini değiştirebilirsen yukarıda saydıklarımla uğraşmana gerek kalmayabilir.

RFID ile güvenlik sistemi ile kasıt nedir acaba. Hazır mikroişlemcili RF kartlar alıp bunların üzerine uygulama yazmanız filan mı isteniyor acaba. Her neyse benden bu kadar şimdilik.

quote:

Orjinalden alıntı: nixar_x

Arkadaşlar sizin de anladığınız üzere hocamız 60 küsür yaşında uçmuş bir profesör. Ve gerçeklerin ötesinde yaşıyor. Ya da daha doğrusu bizim yaşamamızı istiyor. Sorsanız uğraşmadığı proje yok ve gene sorsanız bitirdiği bir proje de yok. Bu konuyu bize verirken " çocuklar ilk başta moraliniz bozulabilir. Bunla yüksek lisans öğrencilerim uağraşıyo çıkaramıyo. Biz hocalarla deniyoruz hatalar oluyo. Bide siz deneyin bakalım." dedi. Valla o an şoka girdiğimizden ağzımız açık ne dese kabul ettik. Allahtan daha 1 hafta oldu alalı. Sayenizde zaman geçmeden erken davranıp şunu değiştirecem sanırım.

Bize sunduğu paket dahilinde bunu almazsam RFID ile güvenlik sistemi veya lazerle ses iletimi alacağım. Siz hangisini tavsiye edersiniz?. Bu arada bu benim proje-1 konum. Yani daha 3. sınıfım. Ama bunu hocamız anlamıyor. Sizce bu aşamada bana hangisi daha uygun olur.? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

• Yorumlarınız için teşekkür ederim. Proje konusu değiştirmede sıkıntı çıkacağını sanmıyorum. Sanırım lazer projesini alacağım. Bu arada hoca RFID için hazır kart okuyucu temin etmemizi ve onun üzerinden birşeyler yapmamızı istemişti.

Tekrar teşekkürler.

Kolay Gelsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sadece 60 yaşında uçmuş bir prof.deyince aklıma geldi:Hocanın adının "Haldun" olma ihtimali var mı ?
  • Yok abicim maaselef değil. Maalesef diyorum çünkü görüyorum ki bu tarz hocalardan tek tük de olsa her yerde var. Allahım sen aklımızı koruuuuuuu
  • Evet sonradan düşündüm dediğim hoca olamaz.O genelde son sınıfda haberleşme dersi alanlara radyo felan yaptırıyordu.
  • 40 KM BAYA İDDAALI..BU PARÇALARI BULMAN ZOR.ÇIKIŞ SİNYALİNİ KUVVETLENDİRMEK İÇİN.
  • teknik kısmı belki halledilir de internet bağlantısı için 40 kilometre mesafeye (üstelik vhf bandında) yayın yapacak vericiniyi (ki kablosuz bağlantı çoğunluklşa dizüstüler içindir) kucağında taşıyacak bir babayiğit bulduktan sonra malzeme aramaya başlayabilirsiniz
  • yok canım olmaz öyle şey...
  • 40 km ha vay anam vay
    ya bir şey sorucan kaçıncı sınıfta okuyorsun diye merak ettim

hayatım boyunca (kusura bakmayın ama )böyle arıza öğretmenlerden çok gördüm
    problem birşeyeden anlamadıkları zaten istediklerinden belli ama birde birşey vermeden bir çok şey istemeleridir
    bir transistörün teknik manada ne işe yaradıgını bile ezberin ötesine geçmeden anlatamıyacak insanların öğretmen olup canım gençligin karşısında eğitim vererek (aslında vermeyerek ) inssanları okumaktan bezdiren tipleri gördükçe çok üzülüyorum
    eğitimdeki amaçları sadece ezbere dayalı (sınavları bile hep aynıdır çünkü başka bir şey çözemezler )bu tipler genelde ne istediginide bilmez kendisinin yapamıyacagı veya mali yönden ekndisininde karşılayamıyacagı bir şeyi hangi matıga dayanarak isterler bilmem

sadece böyle öğretmenlere yazıklar olsun

• quote:

Orjinalden alıntı: leeon

40 km ha vay anam vay
    ya bir şey sorucan kaçıncı sınıfta okuyorsun diye merak ettim

hayatım boyunca (kusura bakmayın ama )böyle arıza öğretmenlerden çok gördüm
    problem birşeyeden anlamadıkları zaten istediklerinden belli ama birde birşey vermeden bir çok şey istemeleridir
    bir transistörün teknik manada ne işe yaradıgını bile ezberin ötesine geçmeden anlatamıyacak insanların öğretmen olup canım gençligin karşısında eğitim vererek (aslında vermeyerek ) inssanları okumaktan bezdiren tipleri gördükçe çok üzülüyorum
    eğitimdeki amaçları sadece ezbere dayalı (sınavları bile hep aynıdır çünkü başka bir şey çözemezler )bu tipler genelde ne istediginide bilmez kendisinin yapamıyacagı veya mali yönden ekndisininde karşılayamıyacagı bir şeyi hangi matıga dayanarak isterler bilmem

sadece böyle öğretmenlere yazıklar olsun

Söylediklerine aynen katılıyorum. Ne yazık ki şu anki sistemin yürütmesini bu tarz hoacalar yapıyor. Tabiki her hoca böyle değil ancak şu bir gerçek ki branşlaşma adına dersi aldığın hocanın karakteri çok önemli. Zira sırf hocası yüzünden ilerde hayatımı etkileyecek seçimler yapmak zorunda kalıyorum. Ve maalesef şu aşamada başka seçme şansım yok . Bu arada ben elektronik ve haberleşme müh. 3 sınıfım.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.