kasa fanalrını kontrol etmek için bir devre şeması arıyorum
internette bir sürü şema var, ama benim bulduklarımın hepsi 6 12 arası, ben gereğinde fanı tamamen kapatabilecek yani 0-12 arası arıyorum, ayrıca fanın hızına göre parlaklık değiştiren bir led olsun istiyorum, olmadı sürekli yanan, olmadı olmasın
şuan kullandığım vantec fan kontrolcüsü en düşükte fanı tamamen kapıyor tam açıncada 12 volt veriyor.
aynen böyle bir devre arıyorum...
yarım edenlere çok teşekkürler...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoxeD -- 28 Eylül 2006; 2:21:58 >
ben bunu yapmayı düşünüyordum ama buda 0 a indirmiyor voltajı
Bu devre en düşük 1.2 volta kadar indiriyor.Bu da fanı durdurmak için yeter.Yani bu devre ile fanı tamamen kapatabilirsin.Denenmiştir. 1.2 voltunda hiç bir zararı olmaz.En fazla fan dönmezken 0.5-1 watt civarı güç harcar.Eğer çıkışı 0 volt istiyorsan çıkışa seri iki tane 1N4001 bağlayabilirsin ama max çıkışta düşer.Her diyotta 0.7 volt düşer.Min voltaj 0 olur ama max voltajda 10.5 seviyelerine iner. Anahtarda koyabilirsin.Potu min seviyeye alınca anahtarı kapatırsın. Birde aşağıdaki devreyi kullanmanı tavsiye ederim. Oradaki D1 ve D2 diyotları koruma amacıyla konulmuştur.
manuel kontrollü devre yapmak yerine sıcaklıkla kontrol edilen bir devre yapmak daha mantıklı ben lm35 entegresi ile yapmıştım entegre her 1 derece sıcaklık artışında 10 mili volt gerlim üretiyor. bunu opampla güçlendirerek fanı sürebilirsin böylelikle sıcaklık arttıkça fanın hızıda artar
benim kullanacağım fanlar uv duyarlı olacak dolayısıyla sıcaklık problemi için değil görsellik için olcak bu yüzden fanları tamamen kontrol etmek istiyorum
sanırım @slicon arkadaşın verdiği devre en mantıklısı...
arkadaşlar herkes bu devreden hem fikirmi daha iyi olan bir devre varmı?
Hocam yapabilirsin.Denenmiştir dedim ya. Devre datashetten alınmıştır. İnternette bir çok şemada D1 ve D2 yoktur.Koyulmasa da olur ama koruma amaçlıdır. Senin şema en sade halidir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi silicon -- 25 Eylül 2006; 23:33:39 >