|
side_effect -> Cevap: Fan kontrol devresi arıyorum (9 Mayıs 2008; 19:56:03)
|
valla 4 pinli fanı ben ilk defa intele geçtiğimde intelin kendi fanında gördüm. verilen bu devrelerden lm317 ile ilgili olanını yapmayı düşünüyorum. lm317 zaten güç entegresi olarak geçiyor. yani voltaj düşürme, yükseltme, kontrol vs. yapılabiliyor. yukarıda yine lm317 için verilen sayfadaki pratik ayarlardan voltajın aslında teorikte sıfırlandığı gözüküyor. pratikte ne olur bilemem. lineer yada logaritmik olayından anladığımsa şu, birisi ekolayzır sistemi gibi olan potlar, diğerleri ise normal olan potlar... benimse yapmayı düşündüğüm şey, sıfırlayabilmek için ya iki yada çift anahtarlalı pot kullanmak olacak. fikir direk şu; standart devreyi diyod'lu yada diyodsuz olarak yapmak, sonrasında ise uygun şekilde yapabilirsem entegrenin beslemesini anahtarlamak. bu sayede direk kapatmak, sonrasında eğer çift anahtarlı pot bulabilirsem, birisi devreyi devre dışı bırakırken diğeri ışıklandırma sistemini kontrol edecek. yani potu açtığınızda led yanacak... vs.vs. devreyi halletmeye çalışcam. bi çizim oluşturursam müsait bi vakitte yollarım.
|
|
|
|