1-2 gün kadar önce bir arkadaş peltier ile soğutma konusunda soru soruştu bende hiç bulaşma demiştim. Ancak benimde peltier le bazı projelerim var.
Biz hep düşünüyoruz yok işlemciyi soğutalım yok ekran kartını soğutalım diye. Peki normal hava soğutma elemanlarımızı kullanıp aynı zamanda neden kasa içindeki havayı soğutmayalım? Bunun için aklıma otomobiller için olan buzdolabları geldi. Ancak ufak bir araştırma sonucunda bunlarda kompresörlü modeller ve peltier illetli modeller olduğunu öğrendim. Şimdi böyle bir işe girişirken aklıma takılan sorun kasayı tamamen havadan izole etmek gerekli ki peltier işini görsün. Ancak bilgisayarı kapatınca kasa içindeki hava bir süre sonra ısınacak. Bilgisayarı bir dahali açışa kadar peltier kasa içindeki havayı soğutana kadar kasanın içindeki izole edilmiş havayı kullanmak zararlı olabilir. Bunun önüne geçmek için kasayı izolasyonlu yapmamak gerekir. Eee bu seferde peltier sürekli değişen havayı soğutabilir mi? (ki gördüğüm oto buzdolabları için 70W diyor. 70W lık bi peltier 30-35W lik bir soğutma sağlayabilir tahminimce)
Sizin görüşleriniz neler. Sizce uygulanabilecek güzel bir fikir mi yoksa ölü doğmuş bir cenaze mi :) Bu konuda fikri veya deneyimi olanlar paylaşırsa sevinirim
tahmin ettiğin kadar iyi soğutmaz çünkü bizim arabada buzdolabı var içindekini zor soğutabiliyor yani soğuk birşey koyduğunda soğuk tutabiliyor ama senin dediğin gibi olursa 250 wattlık bir enerji döngüsü olan bi kasada o buzdolabının yapacağı soğutma çok etkisiz kalır ve sen bu işi sanırsam kasa hiç hava almayacak şekilde yapmayı düşünüyorsun eğer öyle yaparsan kasa içi sıcaklık oda sıcaklığından bile yüksek olabilir
amaaaa bunlar benim tahminlerim tam terside olabilir en iyisi sen dene işe yarıyorsa bende arabadaki buzdolabını söküp geleyim
benim peltierle ilgli görüşümkasa kapaıına ve ya uygun bir yüzüne sıcak yüzey ve hs si dışarda kalacak şekilde monte etmek üzerine üfleyen bi fanla kasa içi kümülatif ısıyı biras düşürmek...
devamlı ısınan bişey için(işlemci,anakart,ekrankartı,harddisk,psu) buzdolabı mantığı geçersiz kalıyo... devamlı 40-45 derece civarında sıcaklığı olan herhangi bişeyi bile buzdolabına koysan yinede bi işe yaramaz.
arkadaşlar bende bir peltier aldım ve sıcak tarafını kaliteli bir sistemle soğutarak soğuk yüzeyinde buz tutacak kadar soğumasını sağladım. fakat ne yaparsam yapayım bu soğuğu işlemciye yansıtamadım.
peltieri kasanın içerisine sokamıyordum çünkü oluk oluk su akıtmasının yanı sıra aynı zamanda sıcak tarafının yaydığı ısı işlemcinin 25 dereceye kadar ısınmasına sebebiyet veriyordu.
dışarıda muhafaza ederek soğuk tarafını bir bakır levhaya, bakır levhanın yaprakları arasından geçen soğuk havayıda kasanın içine püskürteyim dedim ama bu sefer de buradaki su damlacıkları olduğu gibi kasanın içerisinde girer anakarta püskürür oldu.. Anlayacağınız nasıl yararlanacağımıb ir türlü bulamadım. deneyimli arakdaşların fikirlerini bekliyorum..
Amd 4400+ x2 64bit, 4 x 1Gb 800 MHz Kingston, 320 GB Sata II Samsung, Gigabyte anakart, His x1650 Pro Turbo ICQ 625MHz 256Mb, LG DVD-Writer dual layer, LG Cd-Writer, Mini Typhoon Soğutucu, Cooler Master Kasa, Thermaltake fan x 6 , Vista Ultimate 64 bit.
deneyimli her insan vaz geç diyecek bence. bende vaz geç diyeyim. forumda bir çok konu var. hepsine işe yaramiyacağı sonucuna varıldı. her şeyi birak soğutma için saatte 100 watt elektirik harcamaya değermi.
allah aşkınıza 70Watt lık küçücük peltier koca sistemi soğuturmu. Hemde hava kullanarak... O bırakın diğer komponentleri onların yaydığı ısıdan kendini koruyamaz. İllet birşey kısaca dediğiniz gibi. Ayrıca ne terlemesi yahu küçücük peltierde terleme falan olmaz. Ne kadar soğutursanız soğutun diğer taraf en fazla buğulanır o sistemde. Siz demişsiniz 30-35watt lık soğutma kapasitesi olur diye kayıplarla. Sizce bu değerler günümüzde ortalama 200-250 watt ısı üreten sisteme karşı ne gibi soğutma yapabilir? Soğutmayı bırakın kasayı daha çok ısıtır...
70 den daha yüksek wattlı peltier kullanmanı öneririm. Ayrıca terleme dediğimiz olay ortam sıcaklığı farkından oluyor. Eğer parçalar örneğin 5 derede duruyor ama kasa içi hava sıcaklığı 20 derece işte o zaman terleme olur. Fakat sen kasa içini yalıtıp içerideki havayı soğutacaksın. Yani parçalara göre ortam sıcaklığı dediğimiz şey kasanın içindeki sıcaklıktır. Bu durumda terleme olacağını pek sanmıyorum. Ancak etki bir soğutma yapamazsan kasa içindeki sıcaklık oda sıcaklığından yüksek olur. Bence peltierler için ayrı bir power kullan. Kasaya 2 yerden 2 tane peltierle hava girişi sağla (boru vasıtasıyla fln) birisi power diğeri ise eksoz fan olsun. Peltierleri bilgisayarı açmadan yarım saat önceden çalıştırır yine içerideki havayı soğutursun sonrada pc yi açarsın yada hiç kapatmazsın. Yapılmaz diye birşey yok fakat tek peltierle olacak gibi değil. Çalışmalarının başarılarını dilerim.
peki peltiyere kendinide soğutturamazmıyız örneğin peltiyerler arkadaşın dediği gibi kasa içine soğuk tarafın ısısını veriyoruz peltiyer dışarıda kalıyor kasa içine radyatör koyuyoruz ve kasadan gelen bir blok ile peltiyeri soğutuyoruz veya şöyle birşey bana çok mantıklı geliyor; peltiyere iki blok yapıştırıyoruz soğuk taraftaki blok başta olmak üzere sırasıyla pompa- işlemci -kuzey köprüsü -ekran kartı ve hdd yi dolaşıyor sıcak tarafını ise diğer su soğutma sistemimiz ile soğutuyoruz daha etkin bir soğutma olurmu acaba böyle birşey yaparak
Arkadaşlar uçuyorsunuz yine,kızmayın ama düşünmeden teoriler üretiyorsunuz. 70W peltier ile anca kuzey köprüsü soğutursunuz siz,işlemciyi yenebilmeniz mümkün değil. Zaten 70W peltier ise,bu tam olarak 70W ısıyı yayabileceği anlamına gelmiyor,70W harcadığı elektrik miktarıdır,verim olayı da sözkonusu yani.
Bir işlemciyi peltier ile soğutmak için en az 120W civarı peltier gereklidir.Eğer overclock yapılacaksa sisteme bu değer 150W'ı bulmalıdır.
150W bir peltier,boşta bir işlemciyi resmen dondurur.Bi de bunun izolasyonuyla felan uğraşacaksınız. Harcanan 150W elektrik ise cabası.
Günde 10 saat çalışan bir bilgisayar için 1.5Kwh ek yük demektir,o da ayda 8.5YTL ek elektrik faturası demek.
Kaldı ki,150W peltieri soğutmak için en az su soğutma lazım.Hiçbir hava soğutma ürünü ile 150W peltierin sıcak kısmını,peltier performans verecek şekilde soğutamazsınız.
Peltieri soğutmak için su soğutma dizmektense,bırakın peltieri o su soğutmayı işlemciye takın.
Ayrıca,peltierin sıcak - soğuk tarafında bloklar takıp suyu soğutma işi ise tamamen fantazi.Aynı su kabında çalıştığınız sürece peltierin faydasını görmeniz ısı kanunları gereğiyle imkansız.
Sağ cebinizden alıp sol cebinize koymuş olursunuz.Ha diyorsanız ki para bol bende,size şöyle bir tavsiye bulunabilirim...
En az 200W bir peltier alırsınız,bunun sıcak ve soğuk kısımlarına su soğutma blokları takarsınız,soğuk kısıma gelen bloğa suyu girersiniz,ardından diğer bileşenlere dağıtırsınız...Sıcak kısmını ise tamamen bağımsız başka bir su soğutmayla soğutursunuz.Yani başka bir radyatör,başka bir pompa,başka bir su kabı,ve başka hortumlar...
Yani 2 tane su soğutmanız olur,birisi sistemi soğutur,birisi peltieri soğutur. Aksi durumda peltieri suyu soğutmak için,veya kasayı soğutmak için kullanmak yarar getirmez.
Umarım yardımcı olabilmişimdir,saygılar...
AMD AthlonXP 2500+ @ 4200+ [1833MHz @ 2723Mhz @2502Mhz Günlük] 1M=37sn El Yapımı PWM - NB - SB Soğutma Abit AN7-XT Eheim 2000lt/h 35W Pompa EA El Yapımı Bakır Soğutma Bloğu 15x30 Bakır Radyatör Aopen 800~2400rpm 12cm Rad. Fan 2x512MB Patriot XBLK 2-2-1-1 @ 400MHz NzXT Guardian Gümüş MSI X1950Pro AGP @ 575/1375 Tagan 2-Force II 800W Revoltec Kırmızı CCFL 2x30cm Revoltec Mavi CCFL 2x10cm TT Mavi 12cm Fan 3x T&T 8cm Siyah Fan Sunbeam 8cm Fan Seagate 250GB Sata2 16MB Seagate 500GB PATA 16MB Philips SNA-6500 Kablosuz Modem LG Flatron F700B 17"Ümit Özyürek DC12V Oto Ampli Besleme Sistemleri İçin PM Atınız! [15A~120A] / Arızalı PSU'larınız alınır... :)
Ayrıca,peltierin sıcak - soğuk tarafında bloklar takıp suyu soğutma işi ise tamamen fantazi.Aynı su kabında çalıştığınız sürece peltierin faydasını görmeniz ısı kanunları gereğiyle imkansız.
Sağ cebinizden alıp sol cebinize koymuş olursunuz.Ha diyorsanız ki para bol bende,size şöyle bir tavsiye bulunabilirim...
En az 200W bir peltier alırsınız,bunun sıcak ve soğuk kısımlarına su soğutma blokları takarsınız,soğuk kısıma gelen bloğa suyu girersiniz,ardından diğer bileşenlere dağıtırsınız...Sıcak kısmını ise tamamen bağımsız başka bir su soğutmayla soğutursunuz.Yani başka bir radyatör,başka bir pompa,başka bir su kabı,ve başka hortumlar...
Yani 2 tane su soğutmanız olur,birisi sistemi soğutur,birisi peltieri soğutur. Aksi durumda peltieri suyu soğutmak için,veya kasayı soğutmak için kullanmak yarar getirmez.
Umarım yardımcı olabilmişimdir,saygılar...
bende tam olarak bunu söylüyorum faklı iki sistem olacak biri sıcak tarafı soğutacak diğeri ise radyatörsüz sadece peltiyer pompa işlemci kuzey köprüsü ekrankartı ve hardisk i dolaşacak hatta bu sistemede ek bir radyatör ile çok sağlam oc yapılabilir diye düşünüyorum
70 watta da tamamen katılıyorum 70 wattt buz dolabı olur içersinde sürekli ısı yayan birşey yokki ısı sı olan bir şeyi soğup dengede tutabiliyor ancak oda epey bi sürüyor ama iki su soğutma benim düşündüğüm birşeydi ama şuan bütçem izin vermez ona ama izin vediği zaman hemen yapıcam