Peltier illeti ile kasa soğutma (Tüm Sürüm)

Tüm forumlar >> [Overclock, Soğutma ve Modifikasyon] >> Soğutma >> Ekstrem / Gaz Soğutma

Pyros -> Peltier illeti ile kasa soğutma (23 Eylül 2006; 12:26:45)

Selamlar arkadaşlar,

1-2 gün kadar önce bir arkadaş peltier ile soğutma konusunda soru soruştu bende hiç bulaşma demiştim. Ancak benimde peltier le bazı projelerim var.

Biz hep düşünüyoruz yok işlemciyi soğutalım yok ekran kartını soğutalım diye. Peki normal hava soğutma elemanlarımızı kullanıp aynı zamanda neden kasa içindeki havayı soğutmayalım? Bunun için aklıma otomobiller için olan buzdolabları geldi. Ancak ufak bir araştırma sonucunda bunlarda kompresörlü modeller ve peltier illetli modeller olduğunu öğrendim. Şimdi böyle bir işe girişirken aklıma takılan sorun kasayı tamamen havadan izole etmek gerekli ki peltier işini görsün. Ancak bilgisayarı kapatınca kasa içindeki hava bir süre sonra ısınacak. Bilgisayarı bir dahali açışa kadar peltier kasa içindeki havayı soğutana kadar kasanın içindeki izole edilmiş havayı kullanmak zararlı olabilir. Bunun önüne geçmek için kasayı izolasyonlu yapmamak gerekir. Eee bu seferde peltier sürekli değişen havayı soğutabilir mi? (ki gördüğüm oto buzdolabları için 70W diyor. 70W lık bi peltier 30-35W lik bir soğutma sağlayabilir tahminimce)

Sizin görüşleriniz neler. Sizce uygulanabilecek güzel bir fikir mi yoksa ölü doğmuş bir cenaze mi :)
Bu konuda fikri veya deneyimi olanlar paylaşırsa sevinirim

Resrous -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (23 Eylül 2006; 18:27:06)

terleme olur [&:]
hemde bütün ısınan yerde cpu ya peltier soğutma yapsan tek cpu terlicek onuda hallediyorsun ama anakart terlerse çok kötü olur

combata -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (23 Eylül 2006; 20:24:18)

tahmin ettiğin kadar iyi soğutmaz çünkü bizim arabada buzdolabı var içindekini zor soğutabiliyor yani soğuk birşey koyduğunda soğuk tutabiliyor ama senin dediğin gibi olursa 250 wattlık bir enerji döngüsü olan bi kasada o buzdolabının yapacağı soğutma çok etkisiz kalır ve sen bu işi sanırsam kasa hiç hava almayacak şekilde yapmayı düşünüyorsun eğer öyle yaparsan kasa içi sıcaklık oda sıcaklığından bile yüksek olabilir

amaaaa bunlar benim tahminlerim tam terside olabilir en iyisi sen dene işe yarıyorsa bende arabadaki buzdolabını söküp geleyim[8D]

omega03 -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (23 Eylül 2006; 21:18:40)

terleme kesin olur

sen en iyisi kasa boyutunda buz dolabı al onun içine koy kasayı [;)][;)][;)][;)]

Pyros -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (23 Eylül 2006; 23:23:06)

quote:

Orjinalden alıntı: omega03

sen en iyisi kasa boyutunda buz dolabı al onun içine koy kasayı [;)][;)][;)][;)]

Bunu daha önce düşünmediğimi mi sanıyorsun yoksa [8D][8D][8D]

Neyse bir daha aynı sonuca ulaştık peltier=bela [;)][;)] Çızz bulaşmaaa [:D]

Confusion -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (23 Eylül 2006; 23:29:34)

benim peltierle ilgli görüşümkasa kapaıına ve ya uygun bir yüzüne sıcak yüzey ve hs si dışarda kalacak şekilde monte etmek üzerine üfleyen bi fanla kasa içi kümülatif ısıyı biras düşürmek...

Bartholomeos -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (23 Kasım 2006; 6:01:43)

devamlı ısınan bişey için(işlemci,anakart,ekrankartı,harddisk,psu) buzdolabı mantığı geçersiz kalıyo...
devamlı 40-45 derece civarında sıcaklığı olan herhangi bişeyi bile buzdolabına koysan yinede bi işe yaramaz.

daybreakmsn -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 1:13:15)

arkadaşlar bende bir peltier aldım ve sıcak tarafını kaliteli bir sistemle soğutarak soğuk yüzeyinde buz tutacak kadar soğumasını sağladım. fakat ne yaparsam yapayım bu soğuğu işlemciye yansıtamadım.

Uzaktan çektiğim bakır kablolar soğuğu iletmiyordu..

peltieri kasanın içerisine sokamıyordum çünkü oluk oluk su akıtmasının yanı sıra aynı zamanda sıcak tarafının yaydığı ısı işlemcinin 25 dereceye kadar ısınmasına sebebiyet veriyordu.

dışarıda muhafaza ederek soğuk tarafını bir bakır levhaya, bakır levhanın yaprakları arasından geçen soğuk havayıda kasanın içine püskürteyim dedim ama bu sefer de buradaki su damlacıkları olduğu gibi kasanın içerisinde girer anakarta püskürür oldu.. Anlayacağınız nasıl yararlanacağımıb ir türlü bulamadım. deneyimli arakdaşların fikirlerini bekliyorum..

jeofizikci -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 4:19:29)

deneyimli her insan vaz geç diyecek bence.
bende vaz geç diyeyim.
forumda bir çok konu var. hepsine işe yaramiyacağı sonucuna varıldı. her şeyi birak soğutma için saatte 100 watt elektirik harcamaya değermi.

R`meRt -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 7:52:08)

Hocam hıc bulasmasaydınız yaw.Gerektıgı kadar sogutamıyacaksınız kasayı yada bılesenlerı bıde peltıerın dıger tarafı ısınacak orasıda sogutamıcaksınız yanı yuzu astarından pahalı olacak bosa ugrasmayın ayrıca 70wattlı peltıer ıle hıc bırsey sogumaz.

@yKuN -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 10:53:29)

allah aşkınıza 70Watt lık küçücük peltier koca sistemi soğuturmu. Hemde hava kullanarak... O bırakın diğer komponentleri onların yaydığı ısıdan kendini koruyamaz. İllet birşey kısaca dediğiniz gibi. Ayrıca ne terlemesi yahu küçücük peltierde terleme falan olmaz. Ne kadar soğutursanız soğutun diğer taraf en fazla buğulanır o sistemde. Siz demişsiniz 30-35watt lık soğutma kapasitesi olur diye kayıplarla. Sizce bu değerler günümüzde ortalama 200-250 watt ısı üreten sisteme karşı ne gibi soğutma yapabilir? Soğutmayı bırakın kasayı daha çok ısıtır...

swordmaster -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 10:58:40)

70 den daha yüksek wattlı peltier kullanmanı öneririm. Ayrıca terleme dediğimiz olay ortam sıcaklığı farkından oluyor. Eğer parçalar örneğin 5 derede duruyor ama kasa içi hava sıcaklığı 20 derece işte o zaman terleme olur. Fakat sen kasa içini yalıtıp içerideki havayı soğutacaksın. Yani parçalara göre ortam sıcaklığı dediğimiz şey kasanın içindeki sıcaklıktır. Bu durumda terleme olacağını pek sanmıyorum. Ancak etki bir soğutma yapamazsan kasa içindeki sıcaklık oda sıcaklığından yüksek olur. Bence peltierler için ayrı bir power kullan. Kasaya 2 yerden 2 tane peltierle hava girişi sağla (boru vasıtasıyla fln) birisi power diğeri ise eksoz fan olsun. Peltierleri bilgisayarı açmadan yarım saat önceden çalıştırır yine içerideki havayı soğutursun sonrada pc yi açarsın yada hiç kapatmazsın. Yapılmaz diye birşey yok fakat tek peltierle olacak gibi değil. Çalışmalarının başarılarını dilerim.

mamo99 -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 13:42:47)

peki peltiyere kendinide soğutturamazmıyız örneğin peltiyerler arkadaşın dediği gibi kasa içine soğuk tarafın ısısını veriyoruz peltiyer dışarıda kalıyor kasa içine radyatör koyuyoruz ve kasadan gelen bir blok ile peltiyeri soğutuyoruz
veya şöyle birşey bana çok mantıklı geliyor;
peltiyere iki blok yapıştırıyoruz soğuk taraftaki blok başta olmak üzere sırasıyla pompa- işlemci -kuzey köprüsü -ekran kartı ve hdd yi dolaşıyor sıcak tarafını ise diğer su soğutma sistemimiz ile soğutuyoruz daha etkin bir soğutma olurmu acaba böyle birşey yaparak

DiabloXT -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 13:52:26)

Arkadaşlar uçuyorsunuz yine,kızmayın ama düşünmeden teoriler üretiyorsunuz. [sm=icon_ohmygod.gif]
70W peltier ile anca kuzey köprüsü soğutursunuz siz,işlemciyi yenebilmeniz mümkün değil.
Zaten 70W peltier ise,bu tam olarak 70W ısıyı yayabileceği anlamına gelmiyor,70W harcadığı elektrik miktarıdır,verim olayı da sözkonusu yani.

Bir işlemciyi peltier ile soğutmak için en az 120W civarı peltier gereklidir.Eğer overclock yapılacaksa sisteme bu değer 150W'ı bulmalıdır.[sm=icon_smile.gif]

150W bir peltier,boşta bir işlemciyi resmen dondurur.Bi de bunun izolasyonuyla felan uğraşacaksınız.
Harcanan 150W elektrik ise cabası.

Günde 10 saat çalışan bir bilgisayar için 1.5Kwh ek yük demektir,o da ayda 8.5YTL ek elektrik faturası demek.
[sm=ok.gif]

Kaldı ki,150W peltieri soğutmak için en az su soğutma lazım.Hiçbir hava soğutma ürünü ile 150W peltierin sıcak kısmını,peltier performans verecek şekilde soğutamazsınız.

Peltieri soğutmak için su soğutma dizmektense,bırakın peltieri o su soğutmayı işlemciye takın.

Ayrıca,peltierin sıcak - soğuk tarafında bloklar takıp suyu soğutma işi ise tamamen fantazi.Aynı su kabında çalıştığınız sürece peltierin faydasını görmeniz ısı kanunları gereğiyle imkansız.

Sağ cebinizden alıp sol cebinize koymuş olursunuz.Ha diyorsanız ki para bol bende,size şöyle bir tavsiye bulunabilirim...

En az 200W bir peltier alırsınız,bunun sıcak ve soğuk kısımlarına su soğutma blokları takarsınız,soğuk kısıma gelen bloğa suyu girersiniz,ardından diğer bileşenlere dağıtırsınız...Sıcak kısmını ise tamamen bağımsız başka bir su soğutmayla soğutursunuz.Yani başka bir radyatör,başka bir pompa,başka bir su kabı,ve başka hortumlar...

Yani 2 tane su soğutmanız olur,birisi sistemi soğutur,birisi peltieri soğutur.
Aksi durumda peltieri suyu soğutmak için,veya kasayı soğutmak için kullanmak yarar getirmez.

Umarım yardımcı olabilmişimdir,saygılar...

mamo99 -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 15:05:20)

quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

Ayrıca,peltierin sıcak - soğuk tarafında bloklar takıp suyu soğutma işi ise tamamen fantazi.Aynı su kabında çalıştığınız sürece peltierin faydasını görmeniz ısı kanunları gereğiyle imkansız.

Sağ cebinizden alıp sol cebinize koymuş olursunuz.Ha diyorsanız ki para bol bende,size şöyle bir tavsiye bulunabilirim...

En az 200W bir peltier alırsınız,bunun sıcak ve soğuk kısımlarına su soğutma blokları takarsınız,soğuk kısıma gelen bloğa suyu girersiniz,ardından diğer bileşenlere dağıtırsınız...Sıcak kısmını ise tamamen bağımsız başka bir su soğutmayla soğutursunuz.Yani başka bir radyatör,başka bir pompa,başka bir su kabı,ve başka hortumlar...

Aksi durumda peltieri suyu soğutmak için,veya kasayı soğutmak için kullanmak yarar getirmez.

bende tam olarak bunu söylüyorum faklı iki sistem olacak biri sıcak tarafı soğutacak diğeri ise radyatörsüz sadece peltiyer pompa işlemci kuzey köprüsü ekrankartı ve hardisk i dolaşacak hatta bu sistemede ek bir radyatör ile çok sağlam oc yapılabilir diye düşünüyorum

mamo99 -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 15:10:49)

70 watta da tamamen katılıyorum 70 wattt buz dolabı olur içersinde sürekli ısı yayan birşey yokki ısı sı olan bir şeyi soğup dengede tutabiliyor ancak oda epey bi sürüyor ama iki su soğutma benim düşündüğüm birşeydi ama şuan bütçem izin vermez ona ama izin vediği zaman hemen yapıcam

ylpc -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 15:34:35)

quote:

Orjinalden alıntı: mamo99

quote:

Orjinalden alıntı: DiabloXT

bende tam olarak bunu söylüyorum faklı iki sistem olacak biri sıcak tarafı soğutacak diğeri ise radyatörsüz sadece peltiyer pompa işlemci kuzey köprüsü ekrankartı ve hardisk i dolaşacak hatta bu sistemede ek bir radyatör ile çok sağlam oc yapılabilir diye düşünüyorum

ek radyatör soguk tarafa takarsan suyu ısıtır [:'(]

mamo99 -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 15:50:33)

yani radyatör ısatacağı kadar performanslı soğutacak öylemi sistemi

ylpc -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 16:00:04)

quote:

yani radyatör ısatacağı kadar performanslı soğutacak öylemi sistemi

[:'(]peltier suyu10derecede tutcaksa radyatör oda sıcaklığına çekcek peltierin anlamı kalmıyacak[:'(]

mamo99 -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 16:12:48)

ok maddi durum olunca uygulamak laızm ama bloklar çok masraflı geliyor ban mesela cooler masterin blokları ucuz nasıldır onlar peltiyere ondan koysak veya başka blokları varsa sistemdede ondan kullansak ısı farkı çok olurmu eğer öyleyse hemen kurmaya başlicam peltiyerli

DiabloXT -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 17:11:42)

Eğer 250-300W 'lık peltier kullanırsanız radyatörsüz güzel değerler alabilirsiniz,tabii peltierin ısınan kısmını iyi soğutabilmek şartıyla...300W peltierin ısınan kısmını soğutmak için de oldukça kaliteli bir su soğutma gerekir.

Ha unutmadan,peltierler DC 12V çalışır,300W peltier demek,12V 25A akım demek,kolay kolay psular kaldıramaz bu akımı,en az 600W bi psu sahibi felan olmanız gerek böyle bir peltieri sistemle birlikte çalıştırabilmek için.

Boşuna post kasmayın,akıl mantık işi değil bunlar...

Daha Peltier yazmayı bilmiyosunuz,çalışma mantığını bilmiyosunuz,yazdığımızı okumakta zorlanıyorsunuz,gelip peltierli soğutma sistemi kurmaya çalışıyorsunuz...

Forumda arama yapın biraz.

mamo99 -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 17:51:25)

söz bana ise peltierin çalışma mantığını biliyorum ve daha önce bilgisayarda kullanan tanıdıklarımda var ancak peltiyer hava ile soğutmuştu yanlış hatırlamıyosam su soğutmasınıda ona bağlamıştı galiba 2-3 sene önceydi bu dediğim. tabi sizin benden çok bildiğiniz kesin oda ayrı bi konu soğutma konusunda epey yardımlarınız oluyo herkese onun içinde herkes adına teşekkür ederim bu peltier konusundada bilmediğimiz tam sus soğutma ile ilgili konular var onlarıda aydınlatırsanız mutlu olurum ben düşünüyorum açıkcası böyle birşey çift sistem ile
peltier için ayrı güç kaynağı düşünüyorum piyasa türü kaldırmaya bilir tam olarak ancak zamanında psu ile amfi beslemiştim aopenler çok iyi kaldırıyodu 400 wattları gain kısıkkken ışıkta kısılma bile olmadan tüm kabloları kökten daha iyi kablo ile değiştirmiştim peltiyeride kaldıracaktır sanırım. tek sorunum benim blok masrafları her bloğa en az 50 milyon vermek açıkcası çok büyük bir masraf kendim yapayım desem çok uğraştıracak çokta düşük bi fiyata mal edemeyeceğim şu cooler masterin işlemci bloğu gibi 10 milyona bloklar bulabilsem çok mütiş olacak ama çekiniyorum ondanda yüzde kaçı bakırdır nekadar iyi iletir ısıyı

jeofizikci -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 18:53:57)

quote:

söz bana ise peltierin çalışma mantığını biliyorum ve daha önce bilgisayarda kullanan tanıdıklarımda var ancak peltiyer hava ile soğutmuştu yanlış hatırlamıyosam su soğutmasınıda ona bağlamıştı galiba 2-3 sene önceydi bu dediğim. tabi sizin benden çok bildiğiniz kesin oda ayrı bi konu soğutma konusunda epey yardımlarınız oluyo herkese onun içinde herkes adına teşekkür ederim bu peltier konusundada bilmediğimiz tam sus soğutma ile ilgili konular var onlarıda aydınlatırsanız mutlu olurum ben düşünüyorum açıkcası böyle birşey çift sistem ile
peltier için ayrı güç kaynağı düşünüyorum piyasa türü kaldırmaya bilir tam olarak ancak zamanında psu ile amfi beslemiştim aopenler çok iyi kaldırıyodu 400 wattları gain kısıkkken ışıkta kısılma bile olmadan tüm kabloları kökten daha iyi kablo ile değiştirmiştim peltiyeride kaldıracaktır sanırım. tek sorunum benim blok masrafları her bloğa en az 50 milyon vermek açıkcası çok büyük bir masraf kendim yapayım desem çok uğraştıracak çokta düşük bi fiyata mal edemeyeceğim şu cooler masterin işlemci bloğu gibi 10 milyona bloklar bulabilsem çok mütiş olacak ama çekiniyorum ondanda yüzde kaçı bakırdır nekadar iyi iletir ısıyı

vakit ve paraya sahipseniz yapın tabi. forumda bu konu hakında bi ton yazı varken(hepsi olumsuz) hala yapmayı duşunuyorsanız hemen yapın.

krm-iks -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 18:57:39)

Titan Amanda TEC Cooler LGA 775
http://www.firebal.net/asp/show_stock.asp?product=TTC-NP04TZ

donanımhaberdeki video için
http://www.donanimhaber.com/arkadas.asp?haberno=4179

mamo99 -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 19:29:29)

quote:

Orjinalden alıntı: jeofizikci
vakit ve paraya sahipseniz yapın tabi. forumda bu konu hakında bi ton yazı varken(hepsi olumsuz) hala yapmayı duşunuyorsanız hemen yapın.

vaktim şu an için yok vede bloklariçin paramda ok o yüzden ucuz blok bulursam hemen yaparım ama şu anda ztn yapamıyorum ancak peltiyer yapmayı düşünüyorum ikinci bir su soğutma ile ne kadar soğuta bileceğimizi bilmediğim için şu anda ondan endişem var çift 12 lik radyatör ile ne derece soğur acaba max 50 derecelerde tutabilirmiyiz acaba onu merak ediyorum şuanda

ToffieBoi -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 19:36:31)

http://www.china-iok.com/en/UploadFiles/N320p-03-LGA-771-CPU-Heatsink.jpg
Boyle bir headsink buluyorsun
Peltierin alt ucunu (isinan ucu) kasaya
Ust ucunu (soguyan ucu) heatsinke takiyosun
sonra kasanin onune bu sistemi yerlestiriyosun
Daha sonra da onden verdigin 12cm lik fan ile sistemin sogutmasini sagliyorsun.
Sistem acik sistem olucagi icin terleme vb. yapmiyacaktir.
Muhtemelen de kasa isisina olumlu etkide bulunacaktir

Peltierin isinan ucu icin ise
kasanin altini delip asagiya bir heatsink cikarabilirsin
bu sayede isinan taraf kasanin icini isitmis olmaz [sm=super.gif]

DiabloXT -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 19:43:15)

quote:

Madem bu kadar biliyorsunuz,bize sormadan başlayın o zaman size elimizden gelen yardımı yapmaya çalışırız zaten.Ama pişman olacaksınız,veya bir süre sonra sökeceksiniz eminim...

Aopen 400W cihazlar eğer ATX400PNF modeli değilse,12V 18A anca besler,ben de zaten onları oto amplisi beslemekte kullanıyordum,ve hatta Türkiyede ilk olarak tek hattan psu paralelleme işini yapmıştım,12V 72A veren sistemler yapmıştım...[sm=icon_smile.gif]

Peltier bu iş için uygun değil,harcanan emekler,verilen paralar karşılığı bize verdiği performans çok az...

StrangerXT -> Cevap: Peltier illeti ile kasa soğutma (12 Mayıs 2008; 19:53:12)

arkadaşlar defalarca tartışılan ancak yararlı yada verimli olmadığı saptanan bir uygulama. lütfen daha önceki mesajları okuyun. her seferinde aynı şeyleri yazıyoruz..

Sayfa: [1]

Valid CSS!

Forum Software powered by ASP Playground Advanced Edition 2.3
Copyright © 2000 - 2006 ASPPlayground.NET
4.234375