Şimdi Ara

-1 İn 3 kuvveti nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
6.704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bu sorunun cevabı bize öğretilen matematikte -1 olarak cevap veririz. ama soruyu söyle desek (-1) in 2.2/3 kuvveti olarak yazsak sonuç ne olur. +1
    bunun nedeni nedir? matematikteki eksiklikmi yoksa bize öğretilen matematik bilgisinin yanlışlığımı?

Türkiye'nin yarısı merinos, merinos sevdalısı Allah Allah...
  • (-1)in küpü ne -1 değilmi?
    (-1)in 2.3/2 üncü kuvveti ne peki +1

(2.3/2=3) yani 3 yerine 2.3/2 yazıyorum ilk ve -1 in karesini alıyorum +1 daha sonra 3/2 ci kuvvetini alıyorum oda +1 (1 in tüm kuvvetleri 1 dir matematik kuralı) yanlış bir işlem yapmıyorum yani
    YAŞAMAK DİRENMEKTİR
  • -1 karesi +1
    -1 üzeri 3/2 de -1 eder
    +1*-1 yine -1 eder.
    yanlış mı hesapladım.
  • (-1) üzeri 3/2 tanımlı olsaydı dediğin olurdu.

ama burada işlemlerin tanım postulatlarına göre değişme kuralının uygulanabilmesi laızm

yani (-1)^3/2 nin karesi alındığında çıkan sonuçla (-1)^2 sinin 3/2 sinin alındığında çıkan sonucun aynı olması laızm.
    ama ilk işlem tanımsız(hatalı) olduğundan ikinci işlemde hatalı oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lacrima -- 23 Eylül 2006; 13:03:36 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xae -- 23 Eylül 2006; 19:56:40 >
  • quote:

@kukmina bu sorunun cevabı bize öğretilen matematikte -1 olarak cevap veririz. ama soruyu söyle desek (-1) in 2.2/3 kuvveti olarak yazsak sonuç ne olur. +1
    bunun nedeni nedir? matematikteki eksiklikmi yoksa bize öğretilen matematik bilgisinin yanlışlığımı?

quote:

@kukmina (-1)in küpü ne -1 değilmi?
    (-1)in 2.3/2 üncü kuvveti ne peki +

Yukarıdaki iki mesajda farklılık var. birincisinde 2.2/3, diğerinde 2.3/2 yazılmış. Bilmem arada farklılık varmıdır.

Yukarıdaki iki mesajda farklılık var. birincisinde 2.2/3, diğerinde 2.3/2 yazılmış. Bilmem arada farklılık varmıdır.

ilkinde yazım hatası yapmış. 2.3/2 olacak.

burada dikkat edilmesi gereken yer. (-) sayıların sadece tam sayı şeklinde kuvvetinin alınabileceği.

bunun nedeni şöyle ki kuvvet kesirli olursa, payda kısmı kök işlemi görecektir. eksi sayılarının kökü alınmaz.

Orjinalden alıntı: Lacrima

bunun nedeni şöyle ki kuvvet kesirli olursa, payda kısmı kök işlemi görecektir. eksi sayılarının kökü alınmaz.

Aslında alınır ama sonuç gerçel sayı çıkmaz. Sonuçun gerçel (reel) olması gerekiyorsa Lacrima'nın dediği doğru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 23 Eylül 2006; 22:06:37 >
  • ya şimdi buraya 2=1 yapan denklemi koyarım kimsede doğru cevabı bulamaz
    Birgün bütün isteklerin yerine gelecek...
  • NEGATİF SAYILARIN KÖKÜ OLMAZ

diye biliyorum ben

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr.Hannibal -- 24 Eylül 2006; 2:40:37 >

ya şimdi buraya 2=1 yapan denklemi koyarım kimsede doğru cevabı bulamaz

O denklemde işlem önceliğini gözetmeden sonuca ulaşmaya kalkınca 2=1 çıkıyor,yani yanlış işlem yapınca öyle çıkıyor...

Orjinalden alıntı: omarr35

NEGATİF SAYILARIN KÖKÜ OLMAZ

diye biliyorum ben

öyle zaten

Orjinalden alıntı: çaaari

quote:

Orjinalden alıntı: omarr35

NEGATİF SAYILARIN KÖKÜ OLMAZ

diye biliyorum ben

öyle zaten

Arkadaşlar negatif sayıların sanal kökleri olur. Yani işin doğrusu negatif sayıların gerçel (reel) kökleri olmaz. Bu konuda merak edenler "karmaşık sayılar" konusuna bakabilirler. Karmaşık sayıların sanal kısmı "i" olarak gösterilen bir sayının gerçel bir sayıyla çarpılmış halidir. i sayısının özelliği bu sayının karesinin -1'e eşit olmasıdır. Daha fazla bilgi için:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Karma%C5%9F%C4%B1k_say%C4%B1lar

Not: nasıl olsa sanal deyip küçümseyin, karmaşık sayılar özellikle fizikte ve elektronik mühendisliğinde çok yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mfiz -- 24 Eylül 2006; 12:38:07 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Lacrima

(-1) üzeri 3/2 tanımlı olsaydı dediğin olurdu.

ama burada işlemlerin tanım postulatlarına göre değişme kuralının uygulanabilmesi laızm

yani (-1)^3/2 nin karesi alındığında çıkan sonuçla (-1)^2 sinin 3/2 sinin alındığında çıkan sonucun aynı olması laızm.
    ama ilk işlem tanımsız(hatalı) olduğundan ikinci işlemde hatalı oluyor.

bilmeyenler neden yer kaplıoda yorum yapıo anlamıyorum..
    sanal kökü (i) bilmeyenler yorum yapıo
    olay birazcık yukarıda anlatılmış lacrima tarafından..
    dediğiniz işlem herzaman -1 çıkar çünkü;

((-1)^3/2)^2 = ((-1)^2)^3/2 = (-1)^3 = -1^3 = -1

yani gördüğünüz üzere işlem önceliği parantezin en dışındadır.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.