Şimdi Ara

ESA'nın yeni projesi StarTiger ile Mars üzerine keşif aracı indirmek daha güvenli hale geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj





  • ESA'nın yeni projesi StarTiger ile Mars üzerine keşif aracı indirmek daha güvenli hale geliyor



     

    Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibaren dördüncü gezegeni Mars, bildiğiniz üzere kayaların bol olduğu oldukça zorlu bir araziye sahip. Bu alana keşif araçlarının çok daha güvenli şekilde indirilebilmesi için StarTiger isimli bir proje geliştiren Avrupa Uzay Ajansı ya da kısa adıyla ESA, Titan'ın araştırılması için insansız hava araçlarından yararlanmayı düşünen NASA'nın teorisini Mars için farklı bir çizgide tasarlıyor.

     

    Şimdilik prototip aşamasında bulunan StarTiger projesi kapsamında "Dropship" adı verilen dört pervaneli bir insansız hava aracı hazırlayan ESA, bu aracıyla keşif araçlarının güvenli şekilde Mars ve benzeri zorlu yüzeylere indirilmesini hedefliyor. Daha önceden belirlenen alanlara GPS ve dahili konum sistemleriyle giden Dropship, belirlenen alana geldikten sonra ise görüntü tabanlı sisteme geçerek lazer mesafe bulucu ve barometrenin yardımıyla taşıdığı aracı en güvenli noktaya (Taşların / kayaların olmadığı) kablo yardımıyla bırakarak geriye dönebiliyor. Maksimum 17 metre yükseklikte seyir yapan ve indirme sırasında bu yüksekliği 10 metre seviyesine getiren araç, bırakma işlemi sonrası yüksekliğini tekrardan 17 metreye çıkabiliyor.

     

    Mars'a benzer şekilde hazırlanan büyük bir test alanında başarıya ulaşan StarTiger projesinin, daha gerçekçi yüklerle ilerleyen dönemde test edilmeye devam edileceği belirtiliyor. Bahsi geçen testin videosunu direkt olarak aşağıda izleyebilirsiniz.

     



    Kaynak:http://www.esa.int/Our_Activities/Technology/Dropship_offers_safe_landings_for_Mars_rovers







  • Genelde bu tip hava araçları hafif nesneleri taşıyordu kamera falan ama resimden anlaşıldığı üzere metal gövdeli bir aracı taşıyabiliyor.Mars atmosferinin dünyadan daha yoğun olduğunu düşünürsek daha da fazla yük taşıyabilir.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Virinom

    Genelde bu tip hava araçları hafif nesneleri taşıyordu kamera falan ama resimden anlaşıldığı üzere metal gövdeli bir aracı taşıyabiliyor.Mars atmosferinin dünyadan daha yoğun olduğunu düşünürsek daha da fazla yük taşıyabilir.

    Yanlışınız var, Mars atmosferi daha yoğun değil daha az yoğun ve söylediğinizin tersine, orada Dünya'dakinden daha az yük taşıyabilir.

    Mars atmosferi hakkında genel bilgi :http://en.wikipedia.org/wiki/Atmosphere_of_Mars




  • mehmednaim kullanıcısına yanıt
    Haklısın bilgi yanlışım varmış ben CO2 oranı fazla olunca yoğunluk da fazla olur diye düşünmüştüm ama işin içine düşük basınç faktörü de girince yoğunluk azalıyor. Sayenizde bir yanlışımı düzeltmiş oldum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Virinom V kullanıcısına yanıt
    Rica ederim, anlayışınız için be de teşekkür ederim. Aslında tam size yazdığım konu hakkında haberi eleştirecektim, sizin yorumunuzu görünce haberi hazırlayanların zaten beni dikkate almayacağından size cevap yazmak mantıklı geldi ve iyi ki öyle yapmışım.
  • anlasilan esa hala beagle 2 nin basarisiz mars inisini unutabilmis degil. acikcasi cok aklima yatmadi. marsin yercekimi dunyanin yarisi kadar olsada atmosfer yogunlugu dunyanin %1inden daha dusuk. boyle bir sistem ne kadar verimli calisabilir. nasanin roket itici sistemli inisleri daha mantikli gibi geliyor. simdiye kadarda cok basarili inisler gerceklestirdiler.

  • Eğer büyük bir araç olmayacaksa güçlü pervanelerle olası bir durum ama demmekki NASA gibi araçlar düşünmüyorlar.Bencede roket daha iyi tek seferlik kullanım için.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.