Şimdi Ara

Bulaşıcı Hastalıklar 'Hepatit B'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
4
Favori
2.708
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Hepatit B hafif bir hastalıktan ömür boyu süren, siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen farklı sonuçları olabilen bir karaciğer hastalığıdır.

    Hepatit B Nedir

    Hepatit B,karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden bir tanesidir. Meydana getirdiği hastalık, çok ağır tablolara neden olabilmektedir. Bu virüs,esas olarak karaciğerde yerleşir, orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir. (ömür boyu)

    Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve ülkemizde çok önemli bir sağlık sorunudur.

    Türkiye'de bugün her 3 kişiden yaklaşık 1’i Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Hastaların %75-80 inde herhangi bir belirti vermeksizin gelişir, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit edilir. Kuluçka süresi 2-6 ay arasında değişmektedir. Bu süreler sonunda gözlenebilen hastalık belirtileri;

    Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi
    İştah kaybı
    Bulantı
    Kusma
    Deride ve göz aklarında sararma
    İdrar renginde koyulaşma
    Karın ağrısı
    Karaciğer bölgesinde hassasiyet , olarak özetlenebilir.


    Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra üç yol izler:

    Kişinin immün sistemi bağışıklık sistemi kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir düzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir. Ömür boyu Hepatit B’den korunacaktır.

    Oluşan bu koruyucu antikorlar, eğer ki olması gereken düzeye ulaşamaz ise kişi taşıyıcı olarak kalacaktır, henüz kendisi hasta değildir fakat potansiyel virüs saçıcısıdır, çevresi için hastalığın yayılmasında büyük bir tehlike oluşturur. Özellikle ülkemizde bu anlamda gizli taşıyıcılar çoktur, hastalığın kontrolsüz bulaşmasında en sessiz yolu oluşturur. Taşıyıcılar için risk yıllar sonra başlayabilir. Taşıyıcı kişi karaciğer kanserine aday olabilir veya organ hasarı ile karaciğer yetmezliğine girebilir.

    Kişide koruyucu antikorlar hiç oluşamaz, herzaman virüs güçlü durumdadır, vücut virüse yeniktir, karaciğer fonksiyonları bozuktur, karaciğer enzimleri yüksektir, kişi aktif hastadır, hızla karaciğer yetmezliğine gider veya hastalık yıllara yayılır zamanla karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine dönüşür.


    Hepatit B'de Hedef Organ Karaciğerdir!

    Karaciğer vücudu toksik maddelerden temizleyen, sindirimde görevli safrayı sentezleyip kana veren, vücutta görevli pek çok taşıyıcı proteinleri sentezleyen ana organdır.

    Bu virüs karaciğer dokusunu oluşturan hücreleri tutar, bu hücreler zamanla fonksiyonlarını yapamaz hale gelir, yukarıda bahsettiğimiz yollara göre karaciğeri zedeleyebilir ve tek tek hücre ölümü başlayabilir, sonrasında karaciğer doku kaybı gelişebilir. Sonuç: GERİYE DÖNÜŞSÜZ ORGAN HASARIDIR.


    Hepatit B Nasıl Bulaşır?

    Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla kan dışındaki vücut sıvıları: tükürük, ter, cinsel organ sıvıları bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan ya da tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir.

    En önemli ve yaygın bulaşma yolu korumalı da olsa cinsel ilişkidir, çünkü ter ve tükürük gibi vücut sıvılarıyla dahi geçişleri olabilmektedir. Kan ve kan ürünlerinin nakli, kirli enjektörlerin kullanımı ör:uyuşturucu bağımlılarında olduğu gibi hijyenik olmayan şartlarda ortak kullanılan enjektörlerle, yeterli sterilizasyonun yapılmadığı cerrahi girişimler, kuaför ve berberlerdeki iyi sterilize edilmemiş manikür ve pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslar, steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, kulak delme işlemleri ve ortak kullanılan diş fırçaları Hepatit B virüsünün bulaşmasına sıklıkla aracılık etmektedir.


    "Hepatit B Taşıyıcılığı" Ne Demektir?

    Bu virüs ile temas eden her 10 bebekten 9'u ve her 10 erişkinden 1’i belirli bir süre sonunda (>>6 ay) mikrobu vücudundan atmayı başaramazsa yaşam boyu taşıyabilecek ve insanlara yayacaktır. Ancak taşıyıcılarda hastalık durumu farklılık gösterebilmektedir.

    Karaciğerlerinde oldukça ağır hasarın ortaya çıktığı bireylerde, yıllar sonra Karaciğer Yetmezliği, Siroz ve Karaciğer Kanseri görülebilmektedir. Kronik hepatitlilerin %25’i Primer Karaciğer Kanseri ve Siroz nedeniyle ölmektedir. Hepatit B Primer Karaciğer Kanserlerinin %60-80’inden sorumludur. Ve karaciğer kanserleri kanser ölümleri içinde ilk 3 sırada yer almaktadır. Hepatit b virüsü sigaradan sonra bilinen en yaygın kanserojendir (kanser nedenidir).


    Hepatit B Risk Grupları Hangileridir?

    Hepatit B’li anneden doğan bebekler
    Ev içinde Hepatit B hastası yada taşıyıcısı olanlar
    Birden fazla kişi ile cinsel ilişkisi olanlar
    Eşcinseller
    Kan ve kan ürünleri kullananlar
    Hemodiyaliz hastaları
    Damar içi ilaç bağımlıları
    Sağlık personeli
    Toplu halde bulunulan yerlerde okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri v.s. yaşayanlar risk gruplarını oluştururlar.


    Hepatit B’den Korunmak Mümkün müdür?

    Virüs vücuda girmemişse korunması kesinlikle mümkün olan bir hastalıktır. En etkili korunma yolu da aşılanmadır. Koruyuculuğu %90-95’tir. Eğer koruyucu düzeyde antikor titresi elde edilmişse koruyuculuk %100’e ulaşır.

    Aşılama, taşıyıcılara veya aktif hasta olanlara yapılamaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodiac Killer -- 31 Mayıs 2014; 19:47:00 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >







  • Hocam senin sorduğun kızın adı "Doutzen Kroes" hadi kolay gelsin sorduğun konu kilitti buraya yazdım.
  • Doutzen Kroes demeye gelmiştim gidiyorum
  • Valla çok korktuğum bi hastalık kansere kadar yolu var.

    Testi nasıl yapılıyor acaba nerelerde yaptırılır zodiac bey bunlar yok araştırmanızda lütfen ekleyiniz.
  • Hayatımı kuracağım kadının taşıdığı bir hastalık, her şeyi göze alırım, ölümü bile. Hastalıkta ve Sağlıkta diye boşuna dememişler. Hastalık gerçekten çok kötü bir şey ancak gerekli önlemler alınırsa bu konuda karşınızda duran kişi taşıyıcı da olsa bir problem yaratmıyor. Öncelikli olarak gerekli önemler mutlaka alınmalıdır. Dışarıda içtiğiniz nargileden bile bulaşma riski olduğunu hatırlatırım! Bu nedenle aşılanmanız yoksa bir an önce koruyucu aşıyı yaptırmanız önerilir.
  • Annem taşıyıcı malesef bende de çıkmıştı aşırı yorgunluk halsizlik vardı. 3 doz aşı vuruldum . şükür ki hiçbiri kalmadı.
  • vallahi ökhüz gibi yiyorum çok şükür sorun yok.
  • Eşcinsellerde normal insanlardır bu kategori yanlış. Bu hastalık ilk olarak bir eşcinselde görülmesi eşcinsellerin çoğunda olur anlamına gelmez. Sadece ilk olarak bir eşcinsel üzerinde keşfedilmiş ondan öncede aynı hastalıktan insanlar vardı. Tıbbende bu bilgi çok yanlış

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • güzel konu
  • Bana mesaj atar mısın özelden?
  • Kusma harici hepsi varlan hepatit b miyim korktum şimdi
  • Buradaki bilgileri çok abartılı buldum. Sanki her hepatit b virüsü taşıyan kanser yada siroz olacakmış hiç bir çaresi tedavisi yokmuş gibi insanların kafasında korku yaratan hepatit b taşıyıcısı insanlara önyargılı bakmalarına neden olacak bir üslup kullanılmış. Hepatit b taşıdığını bilmeden sağlıklı bir şekilde yaşayıp habersiz ölen insanlar var siroz yada kanser olan insanların çoğu uzun yıllar bu virüsten habersiz şekilde yaşamış hastalığın son evresinde olan insanlar.
    Günümüzde artık tip ilerledi ve doktorlarda bu virüsü daha iyi tanıyor ve bu virüsü baskilayabilecek ilaçlar mevcut hepatit b virüsü taşıyan insanlarında hepsinin ömür boyu bu virüsü taşımayaçağı uzun süren hasta takipleri sonucunda hepatit b taşıyıcılarınında tam şifa bulduğu kanıtlanmış. Hepatit b bulaşıcı bir hastalık her 3 kişiden 1 i bu virüsle karşılaşıyor. Yetişkinlerin büyük bölümü bağışıklık sistemlerinin baskilaması nedeniyle hasta olmadan atlatabiliyor çocuklar daha çok risk altında aşı yaptırmak en sağlıklısı yüksek oranda koruyuculugu var. Hepatit b taşıyıcısı olanlarda yakın çevresine aşı yaptırabilir evlenmeden öncede es adayınıza aşı yaptırırsaniz sorun kalmaz stresten alkolden uzak durup düzenli doktor kontrolüne giderseniz çokta hayatınızı etkilemez. Bildiklerimi anlatmak istedim hatam olmuşsa affedin sağlıcakla kalın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Originals

    Kusma harici hepsi varlan hepatit b miyim korktum şimdi

    Aynen
  • hapşurmayla veya öksürmeyle bir kişiye geçme olasılığı var mı peki hocam ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: King Athelstan

    hapşurmayla veya öksürmeyle bir kişiye geçme olasılığı var mı peki hocam ?

    yok
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.