Şimdi Ara

Alman bilim insanları, simülatör ortamında beyin sinyalleriyle uçak kullanmayı başardı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
625
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • Alman bilim insanları, simülatör ortamında beyin sinyalleriyle uçak kullanmayı başardı









    Bütün vücut hareketlerimizin merkezini oluşturan beynimiz, bu işlemleri yolladığı sinyaller ile yerine getiriyor. Bu sinyallerini kontrol altına alarak farklı komutlar haline getiren Almanya merkezli Technische Universität München ve TU Berlin araştırmacıları ise, simülatör ortamında beyin sinyalleriyle uçak kullanabiliyor.

     

    Pilot koltuğuna oturan kişinin kafasına EEG elektrotlar bağlı özel bir şapka yerleştiren ve böylece algılanan beyin sinyallerini, TU Berlin'in geliştirdiği özel algoritma sayesinde uçak kullanımı için gereken farklı komutlara çeviren bilim insanları, sonuç olarak hiçbir fiziksel müdahale olmadan oldukça hassas (Lisans testlerine geçebilecek kadar yüksek bir hassaslık) şekilde uçak kullanımının önünü açmış durumdalar. Avrupa Birliği tarafından ekonomik olarak desteklenen projenin başında bulunan Tim Fricke, proje ile uzun vadeli amaçlarının daha fazla insan için daha erişilebilir uçuş süreci elde etmek olduğunu belirtirken, ayrıca uçuş sırasında ellerin serbest kalmasıyla pilotların diğer işlemleri daha rahat yerine getirebildiklerini de sözlerine ekliyor.

     

    Üzerinde çalışmalar devam eden sistemin ticari kullanımı hakkında şimdilik açıklanmış bir bilgi yer almıyor. Konu hakkında hazırlanan tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

     







  • Sadece yatay hareketi kontrol ediyormuş gibi görülüyor. İleride uçagın gaz, spoiler, flap, rudder, fren vd.. gibi kontrolleri bu alet aracılığı ile gerçekleştirile bilirse şiir gibi kalkan ve inen yolcu uçakları göre biliriz. Yan rüzgarda simülatorde bile bir uçak inidrmek tam bir işkence. Falp indirisin uçak yunuslar hız düşer burun aşagı verirsin hızlanır pistte ucun kalırsın spoiler basarsın çöküş artar. Bunların hepsini zihin kontrolü ile yapaa bilirsek eğer resmen kuş gibi uçan uçaklar görmemiz içten bile değil el ile kontrolde reaksyon süresi çok uzuyor.

  • Çok daha gizli yürütülerek daha fazla fonksiyonun algılanıp harekete geçirildiği sistemler olduğundan şüphem yok..Yine de sevindirici haber..
    Allah ın takdiri ile yaşamı bir şekilde sınırlandırılmış insanların hayatını ne kadar kolaylaştıracak olduğunu düşünürsek..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sél@h@ttin

    Çok daha gizli yürütülerek daha fazla fonksiyonun algılanıp harekete geçirildiği sistemler olduğundan şüphem yok..Yine de sevindirici haber..
    Allah ın takdiri ile yaşamı bir şekilde sınırlandırılmış insanların hayatını ne kadar kolaylaştıracak olduğunu düşünürsek..

    Katılıyorum hocam
  • Resimdeki adamı başörtüsü takmış sandım bi An

  • Biz de duble yollar yaptık.

  • Bizimkiler de murat gilin damından atlayamadı hala

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ''Biz daha...'' bile demeyeceğim. Moralimiz bozulmasın durduk yere. Hemen her konuda bizden üstünler, yapmayacaklar mı yapacaklar tabi.

  • elemanı bomcu onura benzettim
    Alman bilim insanları, simülatör ortamında beyin sinyalleriyle uçak kullanmayı başardı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Doanc4n

    Biz de duble yollar yaptık.

    Bunları devlet değil senin benim gibi insanların yapması lazım ileri zekalı arkadaşım.Devlete şunu yapacağım dedinde mali destek vermedilermi?Örnek veriyorum grafenden, lityum pilden verimli pil yaptılar devletten anında 100bin tl destek aldılar projedekiler.beynini siyasete harcamaktan geriye birşey kalmamış senin.

    "Bu konuda bir şirket kurduk. Projemiz için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 100 bin lira destek aldık. "

    YTÜ Makine Mühendisliği öğrencisi Ceyhun Derinboğaz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr. Kayaba Akihiko -- 29 Mayıs 2014; 11:19:06 >
  • Uzaktan kontrol edilmesi yapım zaman alır

    Baş örtüsü atmış adama benziyor :D

  • peki pilotun aniden dikkatinin dağılıp ve ya aşırı korku,panik durumunda uçağın kontrolünü kaybetmesine ne engel olacak ? bu kontrol kaybı uçağın düşmesine sebep olmazmı ?

  • Eğer uzaktan kontrollu sistemler başlarsan vay bizim vatanın haline .

  • Sebep olur ancak pilotun sağlık durumu iyi olmadıktan sonra pek bir önemi yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ALPARS -- 29 Mayıs 2014; 19:21:16 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TIGERSHARK

    peki pilotun aniden dikkatinin dağılıp ve ya aşırı korku,panik durumunda uçağın kontrolünü kaybetmesine ne engel olacak ? bu kontrol kaybı uçağın düşmesine sebep olmazmı ?

    Bence buna karşı bir önlem alınmadıysa bile yapay zeka ile alınabilir.

    Mesela pilotun nabızı ve diğer öneli değerli belli bir eşiği geçtiğinde oto pilot devralacak.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.