Şimdi Ara

Sonunda i925 ve i915 çipsetlerinin overclock sınırlarını P5AD2 ile Asus kaldırdı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Intel'in çeşitli engellerle önünü tıkadığı overclock nihayet Asus ile tamamen aşıldı. Intel işlemci çekirdeğini ile haberleşme hızını belirlediği kullandığı frekans oluşturma çipini aynı başka hız üretimlerinde de kullanması. Bu başka kısımlar PCI Express yollarının frekansı ve kuzey ile güney köprüsü arası iletişim frekansı.

    Hal böyle olunca yaptığınız FSB arttırımı size stabilite sorunu olarak dönüyor ve frekans üretim çipinede bir müdahale olamadığından durumlar iyiçe çıkmaza giriyor. Böylece PCI Express x16 yuvasını kullandığınızda sınırlarının üzerine çıktığınızdan ekran kartı açılmaz oluveriyor. Yada SATA sürücü frekansı, güney köprüsü ile iletişim frekansına bağlı olduğundan bir anda SATA sürücüler kayboluveriyorlar.

    İşlemciniz zaten doğuştan çarpan kilitli olduğundan böylece elinizdeki tek FSB sınırıda etkili bir şekilde sınırlandırılmış olunuyor. Kuzey köprüsüne verilen ekstra voltaj size %10'dan %20'ye kadar bir arttırım sağlıyor ama kim 200 FSB yerine 220 FSB'yi tercih eder ki ? İşlemcinizin sınırını belirleyemedikten sonra overclock'unda bir anlamı kalmıyor. Bu yüzden anakartınız alırken çok dikkatli olmanızda fayda var.

    Özellikle LGA-775 platforumunda sadece Prescott'lardan oluştuğundan ve 2.8 Ghz hızlarından başlayan hızların oc potansiyelleri çok yüksek. Tahminen iyi bir soğutma ile 3.9 Ghz civarına çıkmak mümkün üstelik bunu yaparken DDR2-533'leri DDR2-733 olarak çalıştırabiliyorsunuz. Böylece 163$'lık işlemci ile en azından 600$'lık işlemci performansı yakalamanız içten bile değil. Bakalım gerçekten bu ucuz işlemciler bunu yapabilecek mi ? Şimdilik önlerinde görünür bir engel yok.

    Asus'un aşma yöntemi ise bu saat üretimlerini birbirinden ayırıp gerekli yerlere frekans kilidi koymak imkansız olduğuna göre firma en uygun bölenleri bilgisayar başlatım sırasında sistemin hesaplamasını ve ona göre tekrar düzenlemesini sağlamış. Sonuçta Anandtech 278 Mhz'e ulaşabilirken Abit şimdilik 258 Mhz'de kalmış buda size %39'luk bir overclock imkanı sağlamak demek bu da 2.8 Ghz'den , 3.9 Ghz'e imkanı demek.


    Sayfanın Linki : http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=2124








  • ya bizim amdde bir güzellik yapsın artık
  • donanımlar bununla nasıl etkilenmeyecek? boş sistemde o fsb yapılır da disk olmadan win i nasıl açacaz
  • sanırım anlatamadım, normal pazardan hiç düşünmeden ucuz bir anakart alsan dediğin gibi yapamayacaksın ama bu kilit gibi sınırlayıcı olan saat üreticisinin diğer saatlere göre çarpan yapabilen Asus, Abit gibi firmaların anakartları yeterli limiti sağlayacak.
  • ÇOK İYİ BİR HABER GUN DOSTUM ...
  • iyi anlatmışsın. ama deviceler yüklendikçe bu genişletme de sekteye uğramayacak mı.. ? bunu merak ettim. malum bunlar da çok hayati bağlantı noktaları yoksa gayet iyi anlatmışsın iyi hoş..
  • Normalde entegre çipsete dahil olan "saat üreticisi" i aynı anda başka şeylere saat üretmek içinde kullanılabiliyor.

    İşin güzel yanı bu saat üreticisini A için 1, B için ne bilim 1.5, C içinde 1.8 gibi katlarını kullan diyebiliyorsun yada kesin belli seçenekler var.

    Dolayısıyla sen FSB'yi arttır dediğinde mesela 300 FSB yaptın diğerlerini 2/3 yap dersen büyük ihtimal hem AGP hem PCI hemde güney köprüsü iletişim normal hızlarında oluyor bu yüzden bir problem çıkması zor.

    Tabii bu çarpan mevzuatları biraz karışık ve stabilite için kullanıcının erişimine verilmediği için anakart kendi otomatik seçiyor. (AGP, ve güney köprüsü iletişim MHZ'ni ayarlamanında bir anlamı yok ayrıca)
  • ban halen O / C'un çok gerekli olmadığını düşünüyorum.

    belki tüm kullanıcıların sadece %5'i belki de daha azı için gereklidir..
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.