Şimdi Ara

Motosiklete neden büyük hacimli motorlarla başlanmaz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.364
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bu yazıyı okumadan önce kafanızda motosikletle ilgili tüm bilgileri ve yaşadıklarınızı unutun. Hatta hayatınızda motora bile binmemiş farzedin kendinizi... Yazının sonunda yazılanlarla aynı düşünceye sahip değilseniz, sizden ricam “polemik olsun diye veya tartışmak için” karşıt görüş yazmayın. Farklı görüşünüz ve paylaşacak deneyiminiz varsa paylaşın ama sağlıklı bir beyinin burada yazılanların tersine birşeyi düşünmeyeceğini bekliyorum...


    İlk motorum 600cc bir supersport ve hala hayattayım düşüncesi

    Bu tip bir düşünce çok tehlikelidir. Kim ne derse desin, 600cc ve üzeri bir motosiklet başlangıç motoru olarak uygun değildir. Bunu dünya üzerindeki bütün deneyimli insanlar, eğitmenler ve bu işin içinde olan insanlar söylüyor. Haa, “ben yaptım oldu” deyip kafanızın dikine giderseniz birgün, biryerlerde patlarsınız. Neden mi? Çünkü 600cc ve 1000cc kategorisindeki yarış motorları hatayı affetmez. Zaten motor en ufak hatanızı kollayan, ilk fırsatta sizi üzerinden atmaya çalışan bir alettir. Yarış motorları diğer motorlardan çok farklı davranışa sahiptir. Ortalama olarak 160-180 kg olup, 120-200 hp arası güce sahip bu motorlar, 2-3 saniye gibi çok kısa sürelerde çok yüksek süratlere çıkabilirler. Bu motorlara yüksek süratlerde hakim olmak ciddi derecede zordur. Motora hakimiyet belli teknikler gerektirir. Yüksek süratlerde motoru yavaşlatmak ve durdurmak zordur. Bu tip motorları kullanmak için “İleri Sürüş Teknikleri” eğitimi almak faydalı olacaktır. Bugün MotoGP gibi bir yarışta bile profesyonel kullanıcıların motorlarla ne tip kazalar geçirdiğini görüyorsunuz. Pist ve trafik çok farklı ortamlardır. Pistte yapılan hatada en kötü ihtimalle biryerleriniz kırılabilir ancak aynı şekilde trafikte kaza geçirdiğinizde bunun ölümle sonuçlanması olasıdır. 600cc motora binip, hala hayattayım diyenler birgün öyle bir durum içerisinde kalabilirler ki, bu hayatlarına malolabilir. Aynı durumda deneyimli ve eğitimli bir kullanıcı zor da olsa bazı teknikleri uygulaması sayesinde içinde bulunan durumdan sıyrılabilecektir. Düz yolda motor kullanmak ve başına birşey gelmemesi motoru çok iyi kullanıyor anlamına gelmiyor. Çekirge bir sıçrar, iki sıçrar, üçüncüde ne olduğunu biliyoruz...

    Kimseye motor hayatına 100cc scooter ile başlanmalı demiyorum ama herkes cüssesine, kapasitesine uygun bir motorla başlaması, o motora iyice alıştıktan ve çok iyi şekilde hakim olduktan sonra değiştirmeyi düşünmeli diyorum. Yurtdışında birçok ülkede ehliyeti yeni alan kişiler kanuni olarak 2 sene boyunca 100-150cc den büyük motor kullanamıyorlar. 2 senenin sonunda da yapılan bir sınavdan geçtikten sonra motor hacmini büyütebiliyorlar, o da direk olarak 1000cc olamıyor. Kısacası dünyada büyük hacimli motorla başlanmaması için kanuni yollara da başvuruluyor. Umarım bu uygulama Türkiye’ye de gelir çünkü forumda okuduğum yazılardan anladığım kadarıyla bilinçsiz kullanıcı sayısı çok fazla.

    Deneyim ve eğitimi hiçe sayan zihniyet

    Motosiklette olmazsa olmaz iki şeyden biri deneyim, diğeri eğitimdir. Çok uzun süreler motosiklet kullanan biri zaman içerisinde yaşadığı olaylardan deneyim kazanır ve yapmış olduğu hataları tekrar etmemeye çalışır. Motosiklette deneyim çok önemlidir, ölmemenizi sağlar. Bunun yanında eğitim, deneyimi destekleyen bir kavramdır. Ciddi bir kuruluştan alınan eğitimin faydası çok büyüktür. Uzun süreler motor kullanan biri bile eğitim aldıktan sonra bir konu hakkında “meğer bunca senedir bunu yanlış biliyormuşum” diyebilir. Sonuçta eğitimde alınan bilgiler motor konusunda uzman ve profesyonel kişilerin ortaya koyduğu bilgilerdir. Bunları hiçe sayan sadece kendini kandırır ve hiçbir zaman kendini geliştiremez, olduğu yerde sayar. Çok şey bildiğini sanar ama aslında hiçbir şey bilmiyordur.

    Beceri ve kabiliyet

    Tabi ki her konuda olduğu gibi motosiklet kullanma konusunda da her insanın becerisi birbirinden farklıdır. Biri 2-3 ayda motora çok iyi hakim olabiliyorken, diğeri aynı sürede trafiğe bile çıkamayabilir. Ancak motora çok kısa sürede hakim olabilmeniz, motoru çok iyi kullandığınız anlamına gelmez. Motoru çok iyi kullanıyor olmak için deneyim sahibi olmak gerekir ki bu da zamanla olacak birşeydir. Bazı arkadaşların ben 2 aydır motor kullanıyorum, 40 yıldır sürenlere taş çıkartırım demesi sizce ne kadar anlamlıdır?


    Herkese iyi sürüşler, kazasız günler diliyorum...

    not:motosiklet.net ten alıntıdır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ManyAak -- 9 Eylül 2006; 8:58:16 >







  • dogru soze denecek hicbirsey yok. . umarm yanlıs dusunen arkadaslar bir an durup dusunurler
  • ManyAak Çok manyak bi konuya değinmissin forumda sürekli 600cc motosiklet alıcam deneyimim yok diğenler oluyo bunun için bence bu topic üst konu olmalıdır arkadaşların bilgilendirilmesi açısından.

    Ve dediğin gibi motosiklet geçmişi olmayanların 600 cc motosiklete geçmesi hayatının hatası olabilir evet motosiklet büyük ve çoğu kişi için vaz geçilmez bi tutkudur kendim motosiklet hayatına scooter'le atıldım şu anda 600RR kullanıcısıyım bazen viraj alma deneyimimin eksik olduğunun hissediyorum motosiklet asla hata kabul etmiyo düz yolda 200km'yi bulmak motosiklet profesyoneliyim anlamına gelmez kısacası motosiklet hayatına yeni atılanlar deneyim için bile olsa scooter kullanmam diyorsa helvasını hazırlatmaya başlasın...

    Çoğu kişi motosiklet hayatına atılcak tecrübe olması bakımından scooter kullan tavsiyelerine ''Scooter'de vites yok bişi yok ne tecrübesi kazancam'' diyenlerede olayı sadece denge acısından değil trafik tecrübesi ve olabilecek süprüzler'de kurtulma deneğimi kazandırır diyorum illa deneyim için küçük motosiklet değil arkadaşımızın dediği gibi iyi bi direksiyon derside almak tecrübeler için çözüm yolu olabilir...

    Hayat süprüzlerle dolu ve unutulmicak bişi var trafikte araç sürücüleri biz motosiklet sevenleri pek adam'dan saymıyo tabi bu her araç sürücüsü için söylenemez...




  • Geçde olsa başlığın altında kaynak gösterdiğiniz için teşekkür ederiz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkmelancholy -- 9 Eylül 2006; 10:48:13 >
  • Motosiklet.net in çok eski üyelerindenim ve 16 senedir motosiklet kullanıyorum. Bir arkadaşımın uyarısı ile birilerinin benim mesajlarımı kopyalayarak başka forumlarda sanki bu yazıları kendileri yazmış izlenimi verdiğini, yani bilgi, deneyim ve emek hırsızlığı yaptığını belirtti. Benim gibi bazı arkadaşların yazıları da bu şekilde başka forumlarda başkaları tarafından kopyalanıyor. Ama dünya küçük, ben bu foruma bir süredir üyeyim zaten, bu gibi şeyler hiç hoş değil.

    ManyAak arkadaşım, bak arkadaşım diyorum çünkü bunu yaparken nelere neden olabileceğinin farkında değildin herhalde, yanlışını anladın, sonra da yazının altına motosiklet.net ten alıntıdır ibaresini ekledin. Ancak benim birçok yeni arkadaşa bu tip hareketlerin de olduğunu göstermek için açtığım başlığın açılmasını engelleyemedin. Çünkü ben bu başlığı açtığımda sen motosiklet.net ten alıntıdır ibaresini yazmamıştın. Bu tip hareketler doğru değil. Deneyim kişiye özel birşeydir, başkalarının deneyimleri sonucu yazdıkları yazıları sanki kendin yazıyormuş gibi insanlara hava atmak, kendini deneyimli göstermek çok yanlış ve aptalca birşey. Günün birinde böyle duvara toslanır çünkü. Neyse, umarım bundan sonra bu herkese örnek olur da bu tip şeyleri yapanlar azalır.

    http://www.motosiklet.net/forum/showthread.php?t=21296



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CBR1000RRFireblade -- 9 Eylül 2006; 11:35:31 >




  • Sonradan motosiklet.net ten alıntıdır yazmadan önce bir özür dileseydin keşke...
  • Böyle bir şey küçük motor satmak isteyenlerin uydurması.600 le de başlanır 1000 le de.Motor askerlik mi ki yavaş yavaş terfi edeceksin.
  • arkadaşlar bu karmaşıklık için hepinizden özür dilerim yanlız bilmeniz gereken birşey var.dün bize misafirler geldi.ben evde yoktum.bunların çocukları benim bilgisayarıma girmişler ve epey bi karıştırmışlar.(allahtan deep freeze vardı).dayaklarını yediler ayrı mesele.bu forumlarda IP tanımaları var.yani ben kendi bilgisayarımdan ne zaman girersem kullanıcı adı ve şifresi kendiliğinden girilmiş oluyor.motosiklet forumuna da girmişler ve kopyala yapıştırla bunu yapıştırmışlar.benim hiçbişiden haberim yok akşam eve de gelmedim zaten.

    sabah bilgisayarı açtım bir de ne göreyim uyarı mesajı.şaşırdım kaldım.alıntı yapmışsınız die.bunlar söyledi bana biz yaptık die ben çıldırdım adeta.ve hemen alıntıdır mesajını ilettim.konuyu silme imkanım olsa silecem.tekrardan özür dilerim arkadaşlar bu karmaşıklık için

    bir de bu IP taramalarını nasıl devre dışı bırakacağız?onu da yazarsanız sevinirim
  • @fagrusovic
    quote:

    Böyle bir şey küçük motor satmak isteyenlerin uydurması.600 le de başlanır 1000 le de.Motor askerlik mi ki yavaş yavaş terfi edeceksin.


    Herşeyi de çok iyi biliriz maşallah

  • Herşeyi bilme şerefi sizin gibilere mahsus.Bizim gibi zavallılar ne anlar bu işten.
    quote:

    Orjinalden alıntı: CBR1000RRFireblade

    @fagrusovic
    quote:

    Böyle bir şey küçük motor satmak isteyenlerin uydurması.600 le de başlanır 1000 le de.Motor askerlik mi ki yavaş yavaş terfi edeceksin.


    Herşeyi de çok iyi biliriz maşallah


  • Pek inandırıcı gelmedi.Bilgisayara girecekler.Motosiklet forumundan kopyalayacaklar,donanımhabere getirip yapıştıracaklar ve haberimiz olmayacak.Kim yapmış acaba?savcılığa bildirdiniz mi.Bir soruşturma yapsalardı.Hiç bir şeye dokunmasaydın parmak izinden yakalanabilirlerdi.Şaka bir yana;Lütfen gerçekçi olalım.
    quote:

    Orjinalden alıntı: ManyAak

    arkadaşlar bu karmaşıklık için hepinizden özür dilerim yanlız bilmeniz gereken birşey var.dün bize misafirler geldi.ben evde yoktum.bunların çocukları benim bilgisayarıma girmişler ve epey bi karıştırmışlar.(allahtan deep freeze vardı).dayaklarını yediler ayrı mesele.bu forumlarda IP tanımaları var.yani ben kendi bilgisayarımdan ne zaman girersem kullanıcı adı ve şifresi kendiliğinden girilmiş oluyor.motosiklet forumuna da girmişler ve kopyala yapıştırla bunu yapıştırmışlar.benim hiçbişiden haberim yok akşam eve de gelmedim zaten.

    sabah bilgisayarı açtım bir de ne göreyim uyarı mesajı.şaşırdım kaldım.alıntı yapmışsınız die.bunlar söyledi bana biz yaptık die ben çıldırdım adeta.ve hemen alıntıdır mesajını ilettim.konuyu silme imkanım olsa silecem.tekrardan özür dilerim arkadaşlar bu karmaşıklık için

    bir de bu IP taramalarını nasıl devre dışı bırakacağız?onu da yazarsanız sevinirim




  • Bu konuda evdeki yaramazlar da olsa, @manyaak da olsa burada böyle bir topiğin açılması bence iyi olmuş.

    Bir çok yerde bende bir çok yazı yazdım, çok sevdiğim ve bu işe gönül vermiş bir çok arkadaşımda benzer veya daha teknik konularda yazı yazar. Donald Duck bu konuda kalemine en saygı duyduğum kişilerdendir.

    Bu yazıların amacı insanları bilgilendirmek ise kimin nerede ne amaçla alıntı yaptığının önemi yoktur. Yazını okuduğumda Amerika'yı tekrardan keşfedilmemesi için yazılan bir yazı görüyorum. Benzer yazıyı sadece sen değil iki kelimeyi bir araya getiren tüm tecrübeli ve bilinçli sürücüler yazar.

    Bu yazıların insanlara zağlayacağı tek menfaat, bundan etkilenerek yanlış yapmasını önlediğimiz insanlar olacaktır. Bu iyi kullanıcılar olarak bizim sosyal sorumluluğumudur zaten. Burada ben şunu rahatca söyleyebilirim ki benim böyle bir yazım alıntı yapılsa alına kimin imza koyduğuna asla bakmam. Okuduğumda da gülümser, iyi ki işe yarıyor derim.

    Bu sebeple @Manyaak'a bu kadar yüklenmek bence doğru değil. Özellikle motosiklet kullanıcı olan ve motosiklet'in sosyal yönünü görmüş bir insan olarak senin böyle tepki vermen beni şaşırttı açıkcası. Bazı şeyler paylaştıkça artar...


    quote:

    Orjinalden alıntı: CBR1000RRFireblade

    Motosiklet.net in çok eski üyelerindenim ve 16 senedir motosiklet kullanıyorum. Bir arkadaşımın uyarısı ile birilerinin benim mesajlarımı kopyalayarak başka forumlarda sanki bu yazıları kendileri yazmış izlenimi verdiğini, yani bilgi, deneyim ve emek hırsızlığı yaptığını belirtti. Benim gibi bazı arkadaşların yazıları da bu şekilde başka forumlarda başkaları tarafından kopyalanıyor. Ama dünya küçük, ben bu foruma bir süredir üyeyim zaten, bu gibi şeyler hiç hoş değil.

    ManyAak arkadaşım, bak arkadaşım diyorum çünkü bunu yaparken nelere neden olabileceğinin farkında değildin herhalde, yanlışını anladın, sonra da yazının altına motosiklet.net ten alıntıdır ibaresini ekledin. Ancak benim birçok yeni arkadaşa bu tip hareketlerin de olduğunu göstermek için açtığım başlığın açılmasını engelleyemedin. Çünkü ben bu başlığı açtığımda sen motosiklet.net ten alıntıdır ibaresini yazmamıştın. Bu tip hareketler doğru değil. Deneyim kişiye özel birşeydir, başkalarının deneyimleri sonucu yazdıkları yazıları sanki kendin yazıyormuş gibi insanlara hava atmak, kendini deneyimli göstermek çok yanlış ve aptalca birşey. Günün birinde böyle duvara toslanır çünkü. Neyse, umarım bundan sonra bu herkese örnek olur da bu tip şeyleri yapanlar azalır.

    http://www.motosiklet.net/forum/showthread.php?t=21296





  • güzel bir yazı ama ben hala DL650 V Strom almakta kararlıyım
  • doğru söze ne denir
  • Sonuçta yasalarımız izin verdiği için senin tercihin kimse karışamaz. Ama sana tavsiyem bu sporu uzun süre yapmak ve gerçekten Vstrom'un keyfini almak istiyorsan profesyonel birilerinden eğitim alman. Hatta motoru almadan önce küçük motorlarla eğitim veren bir çok kişi/kuruluş var.

    Emok, OMM, Lamatech bunlardan bazıları...

    Haryacağın para ve zaman inan ki hastane masraflarının yanında çok çok küçük kalır...

    quote:

    Orjinalden alıntı: Silver_Sky

    güzel bir yazı ama ben hala DL650 V Strom almakta kararlıyım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mozel -- 12 Eylül 2006; 10:52:34 >




  • Yazarın kendisinede alıntı yapanada palyaşım için tşkler...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.