Şimdi Ara

Nokia'nın 2001 yılındaki tableti ortaya çıktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
1.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj




  • Nokia'nın 2001 yılındaki tableti ortaya çıktı





    Şu anda akıllı telefon pazarında çok gerilerde olsa da Nokia bir döneme teknolojisi ve yenilikleri ile damga vurmayı bilmişti. Firmanı arşivlerinden çıkan son bilgiler bunu doğrular nitelikte. 




    Nokia'nın arşivinden bir biyografi kitabına konu olmak üzere elde edilen fotoğraflar, firmanın 2001 yılında Nokia M510 adında bir tablet modeli hazırladığını gösteriyor. iPad'den 9 yıl önce 1000 adet üretilen tablet, pazar araştırmaları olumsuz çıkınca rafa kaldırılmış. Tabletin rafa kaldırılması kararı ise 45 dakikada alınmış. 




    Tablet geliştirme ekibinin başındaki isim olan Esko Yliruusi, cihazın döneminin ilerisinde özellikler taşıdığını belirterek bundan gurur duyduklarının altını çiziyor. Tablet üretim aşamasına başladığı anda iptal edilmiş. Bu da ekibi oldukça üzmüş.




    Nokia yaptırdığı pazar araştırmalarında tüketicilerin böyle bir cihaza hazır olmadığı sonucuna ulaşmış. Bu yüzden de projenin iptal edilmesine karar verilmiş. Geliştirme ekibi üretilen ilk partiden hatıra olarak birer tane kendilerine almış. Kalan tabletler ise imha edilmiş.




    M510 aslında tüketicinin ihtiyaçlarına göre geliştirilen bir tablet konumunda. Email istemcisi, Opera tarayıcısı, ajanda, not alma uygulaması eksik edilmemiş. Ekran kalemi ile dokunmatik ekranı kontrol etmek de mümkün. Eğer proje devam etseydi ikinci versiyonun çok daha hafif ve çok daha iyi olacağı ifade ediliyor.




    Cihazda Symbian'ın ilk hali diyebileceğimiz Epoc işletim sistemi yer alıyor. 10 inçlik LCD dokunmatik ekranda 800x600 çözünürlük bulunurken, 32MB SDRAM ve 32MB dahili depolama ile sistem tamamlanmış. 1.8kg ağırlığındaki cihazda WiFi bağlantısı da bulunuyor. 4 saat kullanım ömrü sunan cihaz o dönem bir tablet tasarım dili olmadığı için tüketicilerin kullanım şekline göre tasarlanmış.




    Tabi o dönemde tablet için kullanılabilecek herhangi bir uygulama yoktu. Çünkü mobil ekosistem düşüncesi bile halen tam oturmamıştı. Nokia sonraki yıllarda internet tabletleri piyasaya sürdü. Ancak bunlar akıllı telefon fonksiyonlarından öteye gidemediği için ilgi görmedi.




    Nokia tablet projesini gerçekleştirebilseydi belki pazarda Apple'ın yerinde oturuyor olurdu ancak teknoloji dünyasında doğru yerde doğru zamanda olmak büyük önem taşıyor.  

     

     



    Kaynak:http://www.digitoday.fi/vimpaimet/2014/04/16/nokias-dirty-secret-the-untold-story-of-a-production-ready-tablet-from-2001/20145483/66







  • 2 kilo la
    kavga çıksa adam öldürürsün

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir zamanlar zamanın ilerisinde olan Nokia şimdi şu anki zamana tutunmaya çalışıyor, o 45 dakikada karar verenler biraz ileri görüşlü olsalarımış Nokia için herşey çok farklı olabilirmiş.

  • vahşi kapitalizm in kurbanı oldu nokia
  • Zamanına göre çok çok çok iyiymiş ya

  • Nokia keşke eskisi gibi devrimci bir firma olsa, belki kiminiz bana fan diyip eksiyi basacak ama Nokia olmasa dokunmatik cihaz kullanamıyorduk. Şimdi nerede o Finlandiyalı eski Nokia, Microsoft ne derse o..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ozamanlar uygulama yok 3g zaten yok tablet ne işe yarasınki

    tabletin satılmasının nedeni internette dolaşmak ve oyun-uygulamalar.


    o değilde yanılmıyorsam ipad2 çıkacağı zamanlar nokia da tablet çıkaracak diye birsürü haberler geçiyordu heygidi...

  • tartilma aletine benziyor

  • Sony cliqler vardı uygulama öağzası falan olan ipadlwr falan hep sonra çıktı

  • Buna benziyor:
    Nokia'nın 2001 yılındaki tableti ortaya çıktı


    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kabul etmeliyizki Nokia kadar teknolojiye katkısı olan bir firma daha yok.

    adamlara helal olsun ama Windows phone ekosistemine büyük bir katkı sağladılar.işin ucunda andorid ve ios la sürünmekte vardı...şükür ki bizi bu durumdan kurtardı.

    başta teknolojiye bakış açıları farklı.

    symbian ise bugünkü mobil ekosistemin temelini oluşturdu.umarım hakettikleri yere gelirler.teknoloji aleminin göz bebeği......
  • Biz o zamanlar Kemal Derviş diyoduk, adamlar tablet yapıyormuş. Şimdi kim bilir ellerinde ne projeler var acaba ;(

  • baskül la bu

  • denemişler en azından :D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Dunn

    Nokia keşke eskisi gibi devrimci bir firma olsa, belki kiminiz bana fan diyip eksiyi basacak ama Nokia olmasa dokunmatik cihaz kullanamıyorduk. Şimdi nerede o Finlandiyalı eski Nokia, Microsoft ne derse o..

    Nokia'nın ilk ürettiği dokunmatik telefonlar, dokunmatik telefon tarihinde korkunç bir leke olarak hatırlanacaklar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nokia'da zamanının ötesinde olup da piyasaya çıkmamış daha ne cihazlar vardı kimbilir.. Çünkü bu şekilde üretilip de başarılı olamayacağını varsayıp piyasaya sürmediği çok sayıda cihazı var. Aslında Nokia'da çok iyi mühendisler vardı fakat yönetimdekiler bunların yıllar sonra onlara getirebileceği faydaları bir türlü göremediler. Vizyonsuzdular. Mesela N900 gibi gerçek anlamda bir mobil bilgisayar hâlâ yok. Bugün gördüğümüz Android, iOS, WP, Symbian gibi cihazlar akıllı telefonlardır. Ama N900 mobil bilgisayardı. Zamanının ötesinde bir cihazdı. Daha o zamanlarda ürettiği dokunmatik telefonlar vardı fakat birçoğu başarılı olmaz diye düşünülüp rafa kaldırıldı. Ellerinde çok büyük silahları vardı fakat bunların kıymetini bilemediler. Yazık oldu. Bizim yararımıza kimbilir ne cihazlar çıktı da yitip gitti. İşin garibi de zamanının ötesindeki cihazları sadece prototip olarak üretip piyasaya rakiplerinin gerisinde cihazlar sürüyor olmasıydı.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: aintmybtch

    2 kilo la
    kavga çıksa adam öldürürsün

    2001 de sen varmıydın ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adam 13 yıl önce tablet yapmis 13 yasindaki adamlar da saçma sapan yorumlar yapıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fotoğrafı ilk gördüğümde tartı zannettim:-)

  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.