Aslında benim bu kadar üzerine düşmem, daha çok öğrenme & anlama isteğimden kaynaklanıyor; yoksa Ati X1600 Avivo ekran kartı, Core Duo işlemci alır, diğer bileşenleri tamamlar, beş dakikada sistemi kurarım; böyle bir sistemden hiç de pişman olacağımı sanmam.
Zaten PC ile %80-90 HD film izleyecek halim yok; kim bilir nereden ne zaman HD film bulacağım da izleyeceğim. Ağırlıklı olarak dvd film, dijital uydu kartı ile tv ve müzik için kullanacağım.
Ben araştırmalara devam edeyim, bilgilerimi yine paylaşırım.
Örneğin şimdi de ses olayı devreye giriyor. Gerçi hali hazırda Yamaha Rx-v350 anfili ses sistemim olduğu için, işim nispeten daha kolay. PC'den sesi optik veya coaxial olarak aktardıktan sonra, geri kalan ses sistemi halleder zaten.
Link için tesekkurler. ATI ekran kartlarının performansı çok ilginç. NVIDIA lar bana daha iyi bir performans vermiş gibi geldi. Test sisteminde kullanılan işlemcinin de E6800X oldugunu unutmamak gerekiyor . HTPC kurmayı düşünen arkadaşlara aşağıda verdiğim linkdeki Thermaltake kasalar dizayn, görüntü ve kullanım açısından güzel bir alternatif olabilir.
Şahsen yukarda verdiğim linki kendime örnek alarak, şuan kullandıgım sistemimi değiştirdiğim zaman, eski parçalarımdan HTPC yapmayı düşünüyorum.
Bu arada Purevideo desteğine sahip nvidia ekran kartı olan arkadaşların, nvidia nın sitesinden purevideo decoder i en azından trial olarak indirip, 1 aylık deneme süresi boyunca kullanmalarını öneririm. PC de DVD seyretmek için ekran kartım ile birlikte gelen Cyberlink in programını kullanmıştım. Görüntüyü görünce ekran kartım da bir sorun mu var diye düşünmeye başladım. Araştırma yapınca Nvidia Purevideo decoder i buldum. Deneme sürümünü yükledikten sonra, hiçbir ayar yapmadan filmi ( Windows media player kullanarak) tekrardan seyrettim. Muhteşem bir görüntü vardı, 1 aylık deneme süresi boyunca da elimdeki tüm DVD leri seyrettim
Orjinalden alıntı: DubLanC Bu arada Purevideo desteğine sahip nvidia ekran kartı olan arkadaşların, nvidia nın sitesinden purevideo decoder i en azından trial olarak indirip, 1 aylık deneme süresi boyunca kullanmalarını öneririm. PC de DVD seyretmek için ekran kartım ile birlikte gelen Cyberlink in programını kullanmıştım. Görüntüyü görünce ekran kartım da bir sorun mu var diye düşünmeye başladım. Araştırma yapınca Nvidia Purevideo decoder i buldum. Hiçbir ayar yapmadan filmi ( Windows media player kullanarak) tekrardan seyrettim. Muhteşem bir görüntü vardı,
Bu bence önemli bir bilgi. Daha önce "barracude_9911" PC üzerinden izlediği dvd filmlerde, normal dvd player'dan daha kötü görüntü aldığını söylemişti.
quote:
Orjinalden alıntı: barracude_9911 ancak DVD yi harici player ile oynatıyorum , çünkü PC den aktarılan dvd görüntüsü , component bağlantı ile bağlanmış DVD playerdan aktarılan görüntü kadar iyi değil.
Zaten önemli olan da bu gibi püf nokta sayılabilecek bilgiler. Şimdi benim hemen aklıma, acaba ATI ekran kartıları için de, Nvidia'nın Purevideo decoder gibi bir programı var mıdır sorusu geliyor. Bu detayların hepsini öğrenmek için de 6 ay eve kapanıp, araştırma yapmak gerekiyor herhalde
Bu arada, HTPC kasalarının neden bu kadar pahalı oldukları hakkında görüşü olan var mı ? Aşağıda resme baktığım zaman, ben ortada 250 usd edecek birşey göremiyorum, siz görebiliyor musunuz ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 3 Ocak 2007; 14:31:43 >
ATI ekran kartlarında da, NVIDIA Purevideo gibi, "Avivo - Video & Display Perfection" şeklinde bir özellik var. Fakat ATI ekran kartı kullanmadığım için bir bilgim yok. Nvidia nın ekran kartlarına sadece Purevideo desteği verip, Purevideo decoder i ayrı olarak satmasını ilk gördüğümde yadırgamıştım ama sonradan düşününce, nvidia bu decoderi ekran kartları ile birlikte verse, DVD yazılımı satan diğer firmalar için hiç hoş olmazdı . Şuan da HD DVD ve Blu-ray filmler için Purevideo HD decoder de nvidia nın sitesinde gözüküyor.
250 $ fiyat içinde Thermaltake in uzaktan kumandalı medialab aparatı (kumandalı) ve yazılımı da var. Kasanın fiyatı, medialab aparatsız 129$+KDV olarak gözküyor Türkiye temsilcisinde. Bu kasa ile Windows MCE kullanarak da HTPC yapılabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DubLanC -- 3 Ocak 2007; 14:48:34 >
Link için teşekkürler, inceliyorum. Paylaşımlarınızın devamını bekleriz; tabi daha güncel yazılar daha makbule geçer (yukarıdaki link Nisan 2002 tarihli de )
şimdi şu ana kadar öğrendiklerimi toparlamak istiyorum; 1.neden htpc kurmak istiyorsunuz? film,müzik,tv ve oyun için dev bir dijital ev eğlence sistemi kurmayı ve bunu elinizdeki vestel lcd ve yamaha ses sistemi ile birleştirmeyi planlıorsunuz. 2.htpc nizde örneğin bir oyun oynarken aynı anda tv de kayıt yapabilme(söz gelimi) gücüne sahip olabilmeniz için güçlü bir işlemciye sahip olmanız gerektiğini düşünüyorsunuz.(işlemciyle doğrudan alakasının performans ile ilişkili olduğunu düşünüyorum) 3.kısacası herşeyi htpc ye bağlayıp hdtv dahil tv den yönlendireceksiniz. 4.ve tabii şık bir tasarıma sahip olacaksınız. (sesli düşünüyorum çünkü herkes konuyu takip edebilsin diye ) inşallah doğru anlamışımdır!
merak ettiklerim ise şunlar:
1.nasıl bir hdd kullanmayı düşünüyorsunuz?
2.hazır sistemlerde bazı lüks durumlar var( sözgelimi herşeyin dokunmatik bir ekran üzerinde yönlendirilmesi) kuracağınız sistemde bunun gibi durumları "lüks" olarak mı görüyorsunuz, yoksa uygulayacak mısınız? bu durumda bazı maliyetleri göğüslemeniz gerekecek.
3.bunun yanında umarım donanımsal sorunlarla da boğuşmak zorunda kalmazsınız.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dandini2000 -- 3 Ocak 2007; 16:08:05 >
Kullanım amacı ve beklenti tahminleriniz ile ilgili olarak:
1) Amacım, Vestel 37" Lcd Tv'den daha yüksek verim alabilmek; özellikle dvd film ve dijital uydu kartı ile izleyeceğim normal tv kanallarından. Denk geldikçe de HD film izlemek ve HD yayın yapan yabancı kanalları tek tük de olsa izlemek ise ikincil amaçlar.
2) HTPC'den oyun oynama gibi bir amacım yok, zaten Xbox360 gibi HD görüntü alabildiğim oyun konsolum var. Ancak bunun haricinde aynı anda yapılabilecek birçok işlem var tabi; dolayısıyla işlemcinin kuvvetli, mümkünse çift çekirdek olmasını tercih ederim.
3 ve 4) HTPC ile dvd player ve uydu alıcı devre dışı kalacak. Yani tüm sistem Lcd Tv + HTPC + Ses sistemi olacak.
Merak ettiklerinize gelince :
1) HDD herhalde SATA2 ve 250-300 GB civarında olur.
2) Ben verdiğim paraya ve aldığım sonuca bakarım. Kasanın gösterişli olması, günlük kullanımda işe yaramayacak dokunmatik ekran olması vb. özellikler ilgimi çekmiyor; zaten bu tür harcamalar yapıma ters. Ayrıca bir ürün satın alırken, mutlaka ikinci el piyasasını da dikkate alırım. Paraya ihtiyacım olur da satarım diye değil tabi ki; sadece klasik ticaret mantığı...
3) Zaten donanımsal uyum sorunu olmasın diye bu kadar araştırma yapıyorum. Mesela HDD, RAM, EKRAN kartını ikinci el alabilirim; çok seçenek yok. Ayrıca, bu bileşenler için ikinci el alışverişe sıcak bakıyorum; kutulu faturalı olduktan sonra ucuza almış olurum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 3 Ocak 2007; 16:59:04 >
Konu "HTPC özellikleri belirleme" tarafına kaydığı için ve diğer arkadaşların da istifade edebilmeleri için, daha doğrudan bir başlık ile : LCD TV için HOME THEATRE PC (HTPC) Seçimi olarak yeni bir konu açtım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 7 Ocak 2007; 13:57:47 >
Evimde pihilps 32 inçlik bi lcd dim var modeli pf5331,yeni almaya karar verdiğim bi laptop var modeli asus ASUS F3JC bunu almamdaki sebeb DVI çıkışı olması ve fiyatının bu katagorideki ürünlerden daha uygun olması,netten indirdiğim 1080i lik HD görüntüler var dvı-hdmı dönüştürücü alsam bu laptop tan LCD'den HD görüntü izleyebilirmiyim.laptopun ekran kartı 512 MB nVidia GeForce Go 7300.bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim,şimdiden teşekkürederim
Orjinalden alıntı: kutluhan sevim Öncelikle tüm forumdaki arkadaşlara merhabalar.sizin gibi bu konuda üsdat olan arkadaşlara bir kaç sorum olacak bunların yanıtları benim için çok önemli yanıtlarsanız çok sevinirim.
Evimde pihilps 32 inçlik bi lcd dim var modeli pf5331,yeni almaya karar verdiğim bi laptop var modeli asus ASUS F3JC bunu almamdaki sebeb DVI çıkışı olması ve fiyatının bu katagorideki ürünlerden daha uygun olması,netten indirdiğim 1080i lik HD görüntüler var dvı-hdmı dönüştürücü alsam bu laptop tan LCD'den HD görüntü izleyebilirmiyim.laptopun ekran kartı 512 MB nVidia GeForce Go 7300.bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim,şimdiden teşekkürederim
Bahsettiğiniz notebook modeli ASUS F3JC teknik özellikleri için TIKLAYIN
Öncelikle, önemli değil ama, ekran kartı 512mb değil 128 mb; burada esas olan Geforce 7300 olması. Nvidia'nın BURADAKİ karşılaştırma tablosuna baktığınızda, 7300'ün donanımsal olarak H.264 codec desteklediğini görürsünüz; yani HD görüntülerde tüm yükü işlemciye bırakmıyor
Sorunuzun cevabına gelince; ben bilgileri vereyim, kararı siz verin :
1) Masaüstü bilgisayar kullanan bir arkadaşım, aynı ekran kartı ile Vestel (Strong) 32" Lcd Tv'ye DVI ile bağlantı yaptığında 1360x768 çözünürlük alabiliyormuş (1:1 olarak, yani sadece kenarlardan 4'er piksel siyah -boşluk- kalarak; ancak görüntüde hiçbir bozulma olmadan)
2) Kağıt üzerinde DVI ile HDMI'nin aynı kodlama şemasına sahip oldukları ve kablo ile birbirlerine dönüştürülebildikleri söyleniyor. Ancak Lcd Tv'nin DVI giriş ile HDMI girişten kabul edeceği çözünürlük aynı mıdır bilemem. Ayrıca notebook ekran kartı ile masaüstü ekran kartı (aynı model de olsa) farklılıkları olabilir mi, onu da bilmiyorum.
3) Notebook'un özellikleri, 1080p dahil HD görüntüleri takılmadan oynatabilecek gibi duruyor. 1080i ile sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum.
Sonuç : Bu bilgiler ışığında sanki cevap EVET'miş gibi duruyor ama, bunlar sadece tahmin; net cevap veremiyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi signore -- 7 Ocak 2007; 14:55:35 >