|
hicks -> Cevap: Asus P5W DH Deluxe Problemleri + Çözümleri (18 Kasım 2006; 19:36:25)
|
Merhaba, Asus P5W DH Deluxe modelinde BIOS'da IDE Settings alanında 3 farklı ayar vardır, biri RAID, biri AHCI ve diğeri de Enhanced IDE'dir. BIOS yüklendiğinde default seçenek Enhanced IDE dir ve bu modda diskiniz SATA olarak değil emule edilmiş bir IDE modunda calisir. Bunun farkını söyle izah edebiliriz; Enhanced IDE modunda Windows XP kurulumunda hiç sorun olmaz, ama AHCI veya RAID modunda kurarsanız F6 ve floppy disk ile driver yüklemeniz gerekir. En basit haliyle bu örnek bile diskinizin sadece AHCI ve RAID modlarında SATA olarak çalıştığını, Enhanced IDE modunda ise IDE olarak emule edilmiş bir yapıda çalıştığını gösterir. Burada şimdi ilk sorulacak olan "Ben Enhanced IDE olarak işletim sistemimi kurdum şimdi ne yapacağım?" sorusu; Buna cevap olarak "Hiç birşey yapmanıza gerek yok, bırakın Enhanced IDE kalsın." cevabını rahatlıkla verebilirim fakat yine de ısrarla değiştirmek isteyen varsa http://forum.donanimhaber.com/m_9301602/mpage_1/key_ahci//tm.htm#9323332 bu linkten nasıl yapılacağını inceleyebilir. Fakat yine söylüyorum hiç bir performans farkı göremeyeceksiniz. Çünkü şu anki diskler zaten belli bir ortalama transfer değerinin üzerine çıkamıyor, SATA olsada emule IDE olsada sonuç olarak performansınız farkedilir derecede değişmeyecek. Performans istiyorsanız bu ayarı RAID yapın, RAID yaparkende işletim sistemini sıfırdan kurup F6 ile floppy den RAID driverlarını yükleyin. (RAID için en az ayrı ayrı 2 adet aynı diske sahip olmanız gerektiğini hatırlatırım.) Windows Vista kullananlar ya da kullanacak olanlar varsa hiç driver sorunu yaşamayacaklardır, istediginiz modda Vista kurabiliyorsunuz. Umarım faydalı olmuştur... Teşekkürler, Hicks
|
|
|
|