Şimdi Ara

Objectifle ilgili bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
807
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Siteye üye oldum sayılır. Üyeler için çok faydalı bir site, paylaşımda bulunanlara teşekkür ediyorum.
    Dijital fotoğrafçılığa ilgi duymaya başlayan biri olarak sorum şu: Slr Fot. mak. objektif özelliklerinde yer alan 18-70 mm veya 75-300 mm vb. tanımlar neyi ifade ediyor. Bunların zoom oranı nedir; 100 metreyi şu kadar yaklaştırır diye bir oran verilebilir mi? Ayrıca burdaki rakamlar arttıkça veya azaldıkça yakın çekim veya uzak çekim için uygundur denilebir mi? Benim gibi yeni başlayanlara daha faydalı olması açısından cevap verirken teknik terimlerden çok acemilerin anlayacağı dil kullanırsanız daha faydalı olur. Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
    Saygılar...



  • Lensin üzerinde 18-70mm gibi iki değer varsa bu, o lensin geniş açıda 18mm den başlayıp dar açıda 70mm'de bittiğini gösterir. Tek bir değer varsa o lensin odak uzaklığı değişmez yani yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapamaz.

    Geniş açı dediğimizde, vizörden baktığımıza kadraj içine daha geniş bir alanın girmesi, dar açıda da bunun tersini anlayabiliriz.

    Bir lensin ne kadar yakınlaştırma yapabileceği yani zoom oranı, en yüksek odak uzaklığının en düşüğüne bölünmesiyle elde edilir. 18-70mm'den örnek verirsek 70/18=yaklaşık 4x. 75-300 için de 300/75=4x.

    Her ikisinde de zoom faktörü olarak 4x olan bu lensler aynı derecede mi yaklaştırabiliyorlar? Tabi ki, hayır. Bir lensin ne kadar yaklaştırabileceği veya uzaklaştırabileceğini anlamak için bu tür bir hesaplamanın hiç bir faydası yoktur.

    Önemli olan o lensin insan gözüne göre ne kadar yaklaştırabileceği veya uzaklaştırabileceğidir.

    İnsan gözünün gördüğü alanın, odak uzaklığı 50mm olan bir lens ile yaklaşık aynı olduğu kabul edilir. Şimdi buna göre yine örnek verilen iki lensin limitlerini ele alalım.

    18-70mm: Geniş açıda 50/18=yaklaşık 3x, dar açıda 70/50=yaklaşık 1.5x.

    Yani bu lens, insan gözünün gördüğü alandan yaklaşık 3 misli daha geniş bir alanı görebilir ve insan gözünün gördüğü alanı yaklaşık 1.5 misli yaklaştırabilir diyebiliriz.

    75-300mm: Bu lensin en geniş açısı bile 50mm ye göre yaklaşık 1.5 misli yaklaştırıyor bir başka deyişle 18-70mm'nin bittiği yerden +5mm olarak başlıyor. Bu nedenle böyle bir lens ile geniş açı çekim yapmak imkansız. Yakınlaştırmasına baktığımızda ise 300/50=6 misli bir oran görüyoruz.

    "100 metreyi şu kadar yaklaştırır" demektense, "insan gözüne 100 metre uzaklıktaki 1cm olarak görünen bir cismi bu lensi takdığımızda 6 cm oalrak görebiliriz" demek daha doğru bir ifade olur sanıyorum.

    Buraya kadar çok fazla teknik ifadeler kullanmamaya gayret ederek açıklamaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur.

    Bir de "krop faktörü" dediğimiz bir olay var ki bu da dijital makinelerin sensörlerinin, 35mm filmden daha küçük olmasından kaynaklanıyor. Bir dSLR makinenin sensör boyutu normal 35mm filmden yaklaşık 1.5 misli küçük olduğundan, lenslerin odak uzaklıklarını da 1.5 ile çarpmak gerekiyor. 18-70 lensi sanki 27-105mm bir lensimiz varmış gibi kullanıyoruz. Yaklaştırma oranları yine 35mm filmle kullanıyormuşuz gibi olsa da kenarlardan kırpıldığı için bize daha fazla yaklaşmış gibi görünüyor.

    Bu konu aşağıda verdiğim linkte çok detaylı bir şekilde anlatılmış:

    http://www.melihozbek.com/fotograf/icerik.asp?f=crop.htm&m=fotomenu.htm&b=F+O+T+O+%26%23286%3B+R+A+F



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ocaklilar -- 30 Ağustos 2006; 13:55:05 >




  • Sn. ocaklilar;
    İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.