|
rockerdem -> Cevap: bilgi lütfennn (4 Aralık 2006; 10:38:24)
|
klonlama hakkında, başka bir başlıkta yazdığım açıklamayı buraya da koymak isterim: konuya açıklık getirelim, talihsizlik eseri başına gelen/gelecek arkadaşlar da ne yapacaklarını bilsinler... diyelim ki ben kaçak/çalıntı telefon satıyorum. ne yaparım? öncelikle elimde, kaçak olduğu TK tarafından belirlenmiş ve kapatılmış yüzlerce telefon var diyelim. ne yapar da çalışır hale getiririm? bir de diyelim ki tuğranz kardeşimiz x firma garantili, y marka, yepyeni bir cihaz aldı. kutusunda, garantili, gıcır gıcır... hayırlı uğurlu olsun :) şimdi ben 3 kağıtçı biri olarak TK'nın kaçak olarak belirlemediği "temiz" imei'ler bulmak durumundayım. en kolay yöntem nedir; deneme-yanılma. bu arada 3 kağıtçılığı meslek edindiğim için masraftan kaçmamışım, tüm cihazların anakartına yeni imei'ler yazacak donanımım var. imei'leri deniyorum, 12345....4455 denedim, olmadı, sınırlı servis... 7894445...0104 denedim, olmadı, sınırlı servis... 4554....6565 denedim, olmad... aaaa, OLDU! :) yaşasın, artık elimde hiçbir resmi geçerliliği olmayan ama TK tarafından kayıtlı görünen imei'ye sahip bir cihaz var. TK uyanmadan hemen satmalıyım! (ki alanın elinde patlasın) ama bir dakika, ne tesadüftür ki, salladığım imei, tuğranz kardeşin yeni aldığı cihazın imei'si ile aynı! ne olacak şimdi? olacağı şu... tuğranz kardeş telefonunu her açışında imei numarası, operatöre bildiriliyor; operatör de TK'ya tabi... Tabi benim farklı bir kişiye sattığım kaçak telefon için de yapılıyor... eğer aynı anda, aynı telefon numarası, farklı imei'li cihazlardan, aynı ya da farklı operatörlerle şebekeye bağlandıysa, operatör bunu TK'ya rapor ediyor. TK da her iki kişiye "telefonunuz klonlu, kapatılacak" diye mesaj atıyor ya da direkt kapatıyor. bu iki kişiden hangisi faturası ile TK'ya başvurur ve "bu cihazı ben yasal yollarla aldım, ahan da ispatı" derse, o cihaz, o telefon numarası için açılıyor; diğeri kapalı kalıyor... 1. bu işte tuğranz'ın zerre kabahati yok. 2. kaçak olduğunu bile bile telefon alan şahsın, suçta gayet payı var. 3. ürünü ithal eden x firmasının ya da yasal yollara uygun satan firmanın hiç suçu yok. 4. zehirin kökü, bende, yani cihaza farklı imei basarak satanda... bir hırsızın, çaldığı arabaya, çalıntı olarak polise bildirilmemiş bir arabanın plakasını takması gibi. bu durumda normal şartlarda polis çevirmez. ama trafikte aynı plakalı iki araba yanyana görülürse, polis olaya el koyar; hangisinin gerçek hangisinin çalıntı olduğunun ispatını arar... başınıza böyle bir şey geldiğinde -ki inşallah gelmez- önce ithalatçı ile görüşün. ama unutmayın ki olayla ilgilenmek ithalatçının sorumluluğu değil; müşteri memnuniyeti adına ilgilenirse ne ala. ilgili firma ise telefon ve imei numaranızı, adınızı filan alırlar, sizin yerinize TK'ya başvurur ve takip ederler. hatta çok daha ilgililerse, cihazınızın anakartını, temiz imei'li sıfır bir anakart ile bile değiştirebilirler, kendi insiyatifleri... ancak demin de dediğim gibi olanlarda ithalatçının ya da mağdurun herhangi bir ihmali, hatası söz konusu değil. tamamen kötü şans... kaçak telefoncunun salladığı imei kimin cihazına rast gelirse... kötü ödüllü bir piyango işte :/ uf, çok yazmışım. olsun, yeterince anlaşılmıştır umarım ;)
|
|
|
|