Şimdi Ara

Deniz tabanı için hazırlanan özel halı sistemiyle, dalgaların gücünden enerji elde edilebiliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj



  • Deniz tabanı için hazırlanan özel halı sistemiyle, dalgaların gücünden enerji elde edilebiliyor





     

    Dünya üzerinde birçok üniversite ve kuruluş, dalgaların gücünden enerji elde edebilmek adına farklı sistemler üzerinde çalışıyor. Bu konuya hazırladıkları prototip deniz tabanı halısıyla katılan Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley araştırmacıları ise, çamurlu deniz diplerinden (Okyanus dalgalarının gücünü absorbe edebilmeleri ile bilinirler) aldıkları ilham ile yola çıkmış durumdalar.

     

    Temel olarak kauçuk malzemeden üretilmiş bir halıdan oluşan sistem, dalgaların hareketlerine göre yukarıya ve aşağıya doğru bir salınım oluşturuyor ve halının altında bulunan hidrolik aktüatörler (Hidrolik akışkan basıncı ile hareket eden bir tür motor) bu hareketlerden enerji üretebiliyor. Gerçek hayat kullanımlarında 1 metre kare deniz tabanı halı sistemiyle iki hane için yetecek elektrik, 100 metrekare boyutunda bir sistemle ise 6,400 metrekarelik güneş enerjisi santrali kadar bir elektrik üretilebileceğini belirten araştırmacılar, sistemin özellikle dayanıklılık ve verimlilik noktasına vurgu yapıyorlar.

     

    Şimdilik üniversite kapsamından denenen deniz tabanı halı sisteminin, test amacıyla önümüzdeki 2 yıl içerisinde gerçek okyanus ortamına aktarılacağı, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ise ticari kullanım hazır olacağı söyleniyor. Sistemin çalışma mantığını aşağıda yer alan video yardımıyla rahatlıkla görebilirsiniz.

     



     Deniz tabanı için hazırlanan özel halı sistemiyle, dalgaların gücünden enerji elde edilebiliyor

     









  • Güzel,
    En azından bizimkiler de kişisel bazda enerji satımı için yasa hazırladı (güneş paneli takıp eve vs) elektrik çok pahalı ve kaçak + kayıp hat safhada Türkiye'de. Çözüm memur ve çalışandan fazla fatura kesmek DEĞİL bu yukarıdaki haberdir.
    Ama özelleşen TEDAS için üzüntümüz derin, yada özelleşen diğer kurumlar içinde,

  • neler duyduk yillardir bunlardan.
    oldu,gerceklesti seklinde varsa burda o zaman haber olsun.

  • adamlar düşünüp yapmış umarım bu tarz ürünleri projeleri bizde kullanırızda en azından electrik faturamızı düşürürüz

  • Biz daha güneş enerjisinden bile doğru düzgün faydalanamıyoruz...
  • İyi yatırımcılarla belki süresi kısaltılır zira gerekli bir şey. Daha iyi ve efektif bir şekilde lanse edilmesi ve büyük yatırımlarla 3 sene içerisinde yaygınlaşmaya başlaması temennim. Çünkü çok fazla kullanmadığımız bir bölgeye ve gözleri de rahatsız etmeyecek bir şekilde yapılabiliyor, verimi de yüksek ama şu var deniz dibine ne etkileri olur negatif yönde. Orada da önemli canlılar var sonuçta.

  • Kaya gazından enerji üreticekler,sıra geldi suyun suyunu çıkarmaya :)

  • sistem çok akıllıca ama tuzlu suyun çürütme gücünü nasıl engelliyecekler orası muamma bugun paslanmaz denilen metaller bile tuzlu su karşısında paslanıp çürüyor gemiler dahi 2 yılda 1 kez pasa karşı bakıma girmek zorunda

  • Dalga enerjisini kullanmak iyi güzel ancak bu dalgaları absorb etmenin doğal dengeye bir zararı olur mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Taşın duyunu çıksrdılar (kaya gazı projesi) sıra geldi suya, bravo.

  • Deniz tabanı için hazırlanan özel halı sistemiyle, dalgaların gücünden enerji elde edilebiliyor


    http://interestingengineering.com/pelamis-wave-power/

    bir de böyle bişi var, eklemleri olan yılan şeklinde bir araç. sistem, eklemlerin dalga ile katlanıp açılırken oluşan hareketi elektriğe çevirme üzerine kurulu. denemesini sahil köylerin yakınında yapmışlardı ve üretilen elektriği çevredeki köylere veriyorlardı. (sahil köylerine elektrik veren başka bi projeymişhttp://en.wikipedia.org/wiki/Islay_LIMPET) başlangıç maliyetleri ve bakım bedelleri yüksek olduğunu tahmin ediyorum, fakat ihtiyacın artmasıyla pratik kullanımı artacaktır. petrol kuyuları arazilerinden çıkarılan petrollü harfiyattan (o zamanki rezervlerin yüksek olduğu ve ayrıştırma maliyeti yüksek olduğu için yüzüne bakılmayan topraktan), petrolün ayrıştırılmasının şuan gerekli bir ihtiyaç olması gibi.

    yukarıdaki linkte bulunan video:




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fLyaTRe -- 26 Şubat 2014; 16:01:17 >




  • Kaç senedir boşa esen rüzgara birkaç türbin döndüremeyenler, boşa yanan güneşe birkaç solar panel çalıştıramayanlar var bürokrasi yüzünden. Bunun da önüne bir yığın engel dikeceklerdir. Ondan rahat olun, haber bizi ilgilendirmiyor... :D
  • bir çok bölgede rüzgar türbinleri kuruluyor, kendi elektrik üretmek isteyen, tarlasına bahçesine ya da arazisinden geçen akarsuyun üzerine elektrik üretmek için su ya da rüzgar türbini izni veriliyor. 100kw altındaki üretim için devlete herhangi bir ücret ödemene gerek yok. daha önce kanun olarak geri kaldığımız bi konuydu, valiye soruyorduk, tedaşa soruyorduk, ankaraya yazı gönderiyorduk hiç bir yerden cevap alamamıştık. cevap alabildiklerimiz de "seni elektrik üretirken yakalarsam tepene binerim" mealindeydi :D rüzgar enerjisi yasal olarak, elektriğe çevrilmeden sadece pervaneye bağlı bir mille, kuyudan su çekmek için kullanabiliyordu. bundan yaklaşık 15 sene önce rüzgar türbini kurarak elektrik üreten bir vatandaşın uzun süren bir davası vardı, o davayla bir şekilde gündeme geldi ve ilk kanun çıkmıştı. elektrik üretim lisanslarının dağıtılması, özelleştirme ve yeni çıkan diğer kanunlarla şuan 100kw elektriği üretip rahatça kullanabiliyorsun. eskiye nazaran engeller daha az, karamsar bakmaya gerek yok. ilgilenen ve üretim yapmaya çalışan insanların sayısı arttıkça, engeller bir bir eksilip yerine destekler gelecektir.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.