Şimdi Ara

LM350 İle Ayarlı Güç Kaynağı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
3.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • LM350 İle Ayarlı Güç Kaynağı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 19 Şubat 2014; 15:04:27 >



  • LM350 ile ayarlı güç kaynağı yaptım, çalışıyor fakat ufak bir sorun var, sorun da sayılmaz aslında. Kutulaması kaldı.

    Özellikleri; fan ile hava soğutmalı, teorikte 3A çıkışlı - teorik diyorum çünkü LM317'den 3A çıkış almıştım-, AC/DC voltaj girişli.

    Sorun; voltaj ayarı için kullndığım potta, tam turun %5 kadar çevirdiğimde max voltaja ulaşıyor, bu da ince ayar yapmamı zorlaştırıyor. Bunu sorunu nasıl aşabilirim?

    Bşka bir konu da şu; LM317'nin sırtı kalın, bu regülatörün sırtı ince. Bunun sebebi nedir? Sırt derken; soğutucuya yaslalanan yüzeyi demek istiyorum.

     LM350 İle Ayarlı Güç Kaynağı  LM350 İle Ayarlı Güç Kaynağı

    Saygılarımla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 19 Şubat 2014; 14:53:33 >




  • 5K potu 1K ile değiştirsem olur mu? Deneyip görelim.
  • hocam dc giriş voltajı 12 volt olursa çıkışta aldığınız voltaj aralığı nedir??
  • 18V verdiğimde 15V çıkış veriyor. 12V verip çıkışı ölçmedim. Şu an 1A (5,1R/5W direnç ile) akım sınırlaması ile 6V akü şarj ediyorum.

    Bu devreyi yaparken onu düşündüm; örneğin, araç aküsünden enerji almam gerektiğinde 12V gerekiyorsa direk aküden sağlarım, 10V'tan aşağısı için ise bu devre çok ideal. Yaklaşık 12V-10V aralığı kullanılamaz durumda.

    12V DC giriş ile kaç V çıkış verdiğini ölçüp buraya yazarım.
  • Az önce girişe 12V DC verdim, çıkıştan 10V DC aldım. LM317'de olduğu gibi. 12V'ta 2V düşüş oluyor.
  • cyborg1981 kullanıcısına yanıt
    hocam bende de 6volt 1.3Ah akü var ve aşağıda linkini verdiğim devreyi yaptım şarj etmek için(solar yerine normal dc verdim). Fakat pek sağlıklı çalıştığını düşünmüyorum. Acaba siz aküye kaç volt uyguluyorsunuz ve devrenizdeki pot girişine bağlanacak potla çıkış voltajını ayarlayabiliyorsunuz değil mi?

    http://www.electroschematics.com/4746/solar-charger-circuit/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eebm38 -- 20 Şubat 2014; 19:58:00 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Led için güç kaynağı seçimi
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Potla çıkış voltajını ayarlayabiliyorum.

    12V giriş voltajıyla rahatlıkla 6V aküyü şarj edersiniz. 6V akü 7,5V ve akünün üzerinde yazan amper değerinin 10'da 1'i ile şarj olur. Örneğin 6V/4A bir aküyü en sağlıklı şekilde 7,5V/400mA ile şarj edersiniz.

    Burada önemli olan etken güneş panaelinin sağladığı güç. Panel çok düşük akım veriyorsa akünün dolması uzun azaman alır. 130mA güç veriyorsa panel, teorik olarak 10 saatte tam şarja ulaşır. Hiç güneş paneli kullanmadım bugüne kadar. Ne kadar güçlü oldukları hakkında bir bilgim yok.

    130mA'den biraz daha yüksek olması iyi olur. Bu şekilde direnç ile çıkış akımını sınırlarsınız, hem akü hem de enerji kaynağı korunmuş olur. İlla ki 130mA ile şarj etmeniz gerekmez, üzerinde max şarj akımı yazr, ona göre ayarlayabilirisiniz.

    Linkteki devre hakkında bir şey diyemem, deneyip görmek lazım.

    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 20 Şubat 2014; 21:35:02 >




  • 3 gündür ölü aküleri diriltmekle uğraşıyorum. : )

    Sıcak suyla sodium bicarbonate, limon suyu ve en son olarak da sirke enjekte ettim aküye. İlk ikisinden sonuç alamadım. Sodium bicarbonate zaten bazik olduğu için başından yanlış bir seçimdi. Sirke şu an iyi gidiyor 6,90V'a ulaşmış durumda akü 23:15'de bitecek şarj işlemi.

    Diğerlerinde 5,5V'u geçemedi akü 4A şöyle dursun 1A güç bile veremiyordu. Akü 6V/4A değerinde

    Bu arada, konuyu açmaktaki sebebim pot ile ince ayar yapmakta zorlandığım içindi. Fikir sahibi olanlar yorum yazarsa iyi olur ama hala potun değerini düşürüp deneme yapmadım. 5K'yı 1K yapıp bir de öyle deneyecektim.

    Herkese saygılar...
  • Linkini verdiğiniz devreyi İsis'te kurdum ve çalıştı. Bu haliyle 7,2V/700mA veriyor, 10R'lik direncin değerini değiştirrek çıkış akımını ayarlayabilirsiniz.

    İşiniz görecektir büyük ihtimal, İsis ile gerçek devre arasında bazen değerlerde farklılıklar oluşuyor. Onu da göz önüne almak gerekiyor.
  • cyborg1981 kullanıcısına yanıt
    cevabınız için çok teşekkür ederim. Ben solar panel bağlamayı düşünmüyorum amacım yaptığım model arabanın içine koyduğum aküye sabit bir şarj devresi yapıp arabanın içine gömmek, dolayısıyla benim pot yerine sabit bir direnç bağlamam lazım. Onuda çıkış voltajı 7,5 olacak şekilde potu ayarladıktan sonra, pot değerini ölçüp, o değerde sabit bir direnç bağlayarak çözebilirim. Asıl sorun devre, akü dolduğu zaman kendiliğinden akımı kesme özelliğine sahip (zener diyot ve transistör ile) ama ben onu bi türlü gözlemleyemedim acaba onu isis üzerinde görebilmemiz mümkün mü? Ve nasıl test edebiliriz?
  • Devre o işi de görüyor, 6,8 voltun üzerine çıktığında akımı düşürüyor. Yalnız devre bildirim yapmıyor, LED ile bildirim gibi yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 21 Şubat 2014; 0:17:04 >
  • Evet potansiyometrenin değeri düşürülerek daha ince ayar sağlanabilir. Benimde aynı şey başıma gelmişti daha düşük bi potansiyometre ile çok daha hassas ayarlayabiliyordum. Devreyi düşük ve yüksek gerilimde kesmek için, iki opamp, iki transistör, bir zener, bi kaç direnç ve röleden bi devre yapıp aküye giden akımı kesebilirsiniz. Zener referens gerilimini oluşturarak opamplara gelen voltajlarla kıyaslanacak ve akünün gerilimi çok düştüğünde veya çok yükseldiğinde transistörler yardımı ile röleyi çektirip devreyi kesicek.
  • Teşekkür ederim wolf351. Bu devreyi aslında akü şarj için yapmamıştım, güç kaynağı niyetine kullanacaktım.

    Elimde on numara bir devre var aslında, malzemeleri de var. 6V/12V aküleri şarj eden, iki LED ile bildirim yapan, akım kesici özelliği olan bir devre. Yapmak nasip olmadı.

    Saygılar...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 21 Şubat 2014; 0:13:46 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cyborg1981

    Teşekkür ederim wolf351. Bu devreyi aslında akü şarj için yapmamıştım, güç kaynağı niyetine kullanacaktım.

    Elimde on numara bir devre var aslında, malzemeleri de var. 6V/12V aküleri şarj eden, iki LED ile bildirim yapan, akım kesici özelliği olan bir devre. Yapmak nasip olmadı.

    Saygılar...

    Rica ederim. Benim de elimde flyback ve quasi resonant devre uygulama notları var ve baştan aşağı bütün adımları anlatıyor. İkisi de akü şarjı için kullanılabilir. Ama benim niyetim bu akü şarj devrelerini voltaj ayarlı SMPS yapımında kullanmak. Eğer olabiliyorsa quasi resonant ayarlı SMPS yapmaya çalışıcam. Büyük ihtimal de 3V ile 30V arası ve 5A gibi bişi olur olursada. Tabi daha araştırmam lazım.

    Birde artık lineer voltaj regülatörleri yerine küçük SMPS entegrelerini kullansanız daha iyi olur. Zira onların verimi %75 falan ve yapmaları da lineer olanlar kadar basit. LM2576 nın datasheet ini okuyun orada çok güzel anlatımlar var. Belki onuda akü şarjı için kullanabilirsiniz uygun dizayn edilirse.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 21 Şubat 2014; 0:20:48 >




  • Boş zamanda bu devreyle biraz uğraştım ve ölçümler yaptım.

    5K ve 1K potlar ile deneme yaptım. 1K ile ince ayar yapılmasına rağmen, çıkış 13,8V'u geçmiyordu. 30V da versem yine çıkış 13,8V'tu. 5K ile voltu tutturmak biraz zor olsa da iyi çalışıyordu. Çıkış 30V'a yaklaşıyordu.

    Devreden 12V/3,5A enerji çektim, kısa bir sürede LM350'nin bağlı olduğu soğutucu el yakacak seviyeye ulaşıyordu. Çekilen akım, ısının artmasıyla doğru orantılı olarak gözle görülür şekilde azalıyordu. Bu da büyük bir dezavantaj demek oluyor.

    Devrenin AC girişini de test ettim. 1N4007'lerin sadece 1A güç verebildiğini, 1A’den sonra soba gibi olabileceğini öğrendim. 12V/250mA fanla bile çok hafif ısınıyor. Onların yerine Diotec’in KBU6D köprü diyotu vardı elimde, onu kullanmaya kara verdim. KBU6D, 6 ampere kadar dayanabiliyor.

    Bir de öyle bir hata yaptım ki; çıkışa anlık AC voltaj verdim, dalgınlığıma geldi sanırım. Devreden zırıltı sesi geldi, sesin gelmesiyle enerjiyi hemen kestim. Sesin, devrenin neresinden geldiğini anlayamadım. Tahminen pottan geldi. O sesle beraber bozuldu diye düşündüm ama bozulmamış.

    Saygılarımla…



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cyborg1981 -- 11 Mart 2014; 22:49:59 >




  • Ters bağlantı hakkında yorum yapacak kimse yok mu?

    Çıkışa AC volt verdim ve devreden zırıltı sesi geldi, o ses nereden gelmiş olabilir? Bobinlerden gelen sese benziyordu. Devre üzerinde ne gibi bir etki bırakmış olabilir?

    Buna benzer deneyimi olanlar vardır sanırım.

    Saygılar....
  • İyi geceler;

    Devrenin son halini 550W'lık trafomda denedim.

    Devreye 30VAC verdim, KBU köprü diyot çok güzel iş gördü. 30VAC, doğrultmaç devresinden sonra 41,7VDC oldu. Hem 7812 hem de LM350 35V'tan sonra kendini kapatıyor, ısınmıyor bile. Çıkışta voltaj okunsa da güç oluşmuyor. Giriş voltajı 35V'un altına indiğinde devre normale dönüyor.

    Her şeyden sonra, özellikle ısıyla beraber gücün düştüğünü gördükten sonra bu LM350'nin isteğim şey olmadığına karar verdim.

    LM2576HV-ADJ'yi kurmaya niyetlendim. Girişe 55VDC verebiliyorum, ısı sorununu da en aza indirirsem işlem tamam. Malzemeler hazır, uygun bir zamanda başlarım.

    7812 için ise direnç kullanmak uygun olur mu bilmiyorum. (42-34)/1A işlemi sonucunda 8R/8W gibi bir direnç değeri çıkıyor. Voltaj değiştikçe uygulanan direncin değeri değişmiş olacak. 8R direnç varken 22V'un altında 7812 iletime geçmeyecek.

    - 42VDC giriş gerilimi ile nasıl 12V fan çalıştırırım?

    Herkese saygılarımı sunuyorum...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cyborg1981

    İyi geceler;

    Devrenin son halini 550W'lık trafomda denedim.

    Devreye 30VAC verdim, KBU köprü diyot çok güzel iş gördü. 30VAC, doğrultmaç devresinden sonra 41,7VDC oldu. Hem 7812 hem de LM350 35V'tan sonra kendini kapatıyor, ısınmıyor bile. Çıkışta voltaj okunsa da güç oluşmuyor. Giriş voltajı 35V'un altına indiğinde devre normale dönüyor.

    Her şeyden sonra, özellikle ısıyla beraber gücün düştüğünü gördükten sonra bu LM350'nin isteğim şey olmadığına karar verdim.

    LM2576HV-ADJ'yi kurmaya niyetlendim. Girişe 55VDC verebiliyorum, ısı sorununu da en aza indirirsem işlem tamam. Malzemeler hazır, uygun bir zamanda başlarım.

    7812 için ise direnç kullanmak uygun olur mu bilmiyorum. (42-34)/1A işlemi sonucunda 8R/8W gibi bir direnç değeri çıkıyor. Voltaj değiştikçe uygulanan direncin değeri değişmiş olacak. 8R direnç varken 22V'un altında 7812 iletime geçmeyecek.

    - 42VDC giriş gerilimi ile nasıl 12V fan çalıştırırım?

    Herkese saygılarımı sunuyorum...

    Hocam benim bi cacık bildiğim yok. Arkadaşlar sana gereken doğru cevabı verecektir.




  • kıç kadar o devreden 10a beklemen hayal daha ne olsun..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.