Şimdi Ara

HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
717
Cevap
26
Favori
250.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • metabisülfit kullanıcısına yanıt
    Merhaba @metabisülfit arkadaşım,
    sağlık sorunlarım yüzünden bir süre ilgilenemiyorum, vakit buldukça yarım kalmış işlerimi bitirmeye çalışıyorum ama eskisi kadar sık ve uzun süre kalamadığım için biraz yavaş ilerliyor, kusuruma bakmayın lütfen.



    Keşke ne gibi bir sorun/sorunlar yaşadığınızı belirtseydiniz, benim için aramadı daha kolay olurdu derdim. Yinede hwmonitor değerlerine bakınca donma/anlık takılma ve yavaşlama/belki kilitlenme/çok düşük ihtimalde olsa rest atma sorunu yaşadığınız görünüyor. Bunların temel nedeni sıcaklık değerinde ki aşırılık. İşlemcinize yük bindikçe bu sıkıntının derecesi de artıyor çünkü işlemci sıcaklığı ve buna bağlı olarak notebookunuzun iç sıcaklığı artıyor şeklinde bir görünüm var. Bunun için en kısa zamanda bir iç temizlik yapıp termal macunu yenilemeniz yerinde olacaktır, ayrıca bu işlem sonunda olumlu bir cevap alamıyorsanız işlemci fanınızı yenisi ile (lütfen mümkün olduğu kadar orjinal almaya çalışın) değiştirmeniz gerekebilir. Ayrıca şu yaşadığımız sıcak günler için kendinize bir adet orta karar notebook soğutucusu almanızda yerinde olacaktır. Şayet bu işlemlerden sonra hala sıkıntınız/sıkıntılarınız devam ediyorsa tekrar görüşelim.

    Diskinize geçip gönderdiğiniz resimlerin sırası ile devam edelim.

    Heatlh sekmeniz su kadar berrak, zaten fazlada kullanılmamış bir disk söz konusu ve herhangi bir uyarı/hata mesajı gözlemlenmiyor.

    Benchmark testinizde maks-min transfer rate değerleri tutarlı görünmekte, acces time süresi 2.5 " diskler için ortalamanın üzerinde bir seviyede, burs rate ve cpu muhtaçlık değerleri ise mükemmel seyretmiş. bunun dışında noktalı acces time grafiğinde bir iki sarı nokta dışında serpinti normal, optimum seviyeye yakın. Ancak benchmark grafiğinde tabiri caiz ise okuyucu kafa kendinden geçmiş. Bu kadar az kullanılmış bir diskte böylesine bir hareketlilik beklenmez. bunun iki açıklaması olabilir; ya okuyucu kafa artık işlevini yerine getiremiyor (muhtemel manyetik bozukluğu), ya da sıcaklığı görünce diskinizi ve okuyucu kafa kendini koyvermiş. İlk ihtimal olasılığı biraz daha düşük ama tamamen yok saymak mümkün değil. Disk üretimden arızalı çıkmış olabilir ancak sıcaklık değerine göz atınca ikinci ihtimalin olasılığının güçlendiği rahatça görülebiliyor. Oran %85'e %15 desek herhalde yanlış olmaz.

    Bunlara ilaveten çok düşük bir ihtimalde olsa diskin fazla mesai yapmasına neden olabilecek yaramaz bir virüs veya toplam gücü aşan bir uygulamada söz konusu olabilir ancak bu ihtimal tek başına yok denecek kadar az görünmek ile birlikte sıcaklık ve/veya bozuk okuyucu kafa sorunu ile birlikte olma olasılığı daha yüksek. Bunun için görev yöneticisinden performans, performans sekmesinden kaynak izleyici genel/cpu/disk/bellek/ağ grafiklerinin 60'ar saniyelik pozisyonlarına bakmak yerinde olacaktır kanısındayım.

    Errorscan taraması ve yanında speed map taraması harika sonuçlanmış. Disk yüzeylerinde (plaka yüzeylerinde) fiziksel aşınma, hasar belirtisi yok. Disk yüzeylerinin maşallah var desek yeridir ki bu kadar iyi durumda ki bir diskin benchmark değerinde ki bu çılgın hoplama zıplamanın nedeni %100 yakın bir oranda yukarıda belirttiklerim dışında olamaz diyebiliriz.

    Sanıyorum ki her ne sorun yaşıyorsanız toplamda ki sorumlusu sadece ve sadece bilgisayarınızın iç sıcaklığında ki aşırılık gibi görünmekte. Bu sıkıntıyı da yukarıda belirttiğim şekilde çözerseniz umuyorum ki tüm sıkıntılarınız sona erecektir. Geçmiş olsun, kolay gelsin.


    NOT: Bilgisayarınızın garantisi olduğunu düşünüyorum ki, ya hiç kullanılmayan bir bilgisayar veya oldukça genç. Şayet garantiniz varsa bilgisayarınızın içini açmak bu garantiyi devre dışı bırakabilir. Genellikle sıcaklık/iç temizlik için servisler sorunlar, pürüzler çıkartmakta, hakları olmadığı halde yüksek meblağlar talep etmekteler. Yinede şansınızı deneyip, dilerseniz öncesinde servisiniz ile görüşmenizi, yada doğrudan yetkili servise garanti kapsamında göndermenizi öneririm. Yinede bu iş uzunca bir aman alacaktır (muhtemelen 10-20 gün arası) şayet bu kadar zaman sizin için sıkıntı oluşturacak ise, eliniz yatkınsa kendiniz, değilse bir arkadaşınız veya bildik/tanıdık bir teknik servis yordamı ile bu işlemleri yapmanızı salık veririm.




  • hayati54 kullanıcısına yanıt
    Health sekmesini bende görebilir miyim, şayet çok özel değilse! Hazır bu sekemyi göndermeyi düşünürseniz benchmark, errorscan ve speed map testlerini yeniden yapıp bunları da ekler misiniz beraberinde. Bunun yanında vaktiniz olursa bu linkte bulabileceğiniz Hwmonitor adlı program ile önce boşta sonrada yükte olmak üzere iki farklı durum için ekran görüntüsü alıp bunları da mesajınıza ekleyebilirseniz çok iyi olur. . Mümkün olan en kısa sürede dönüş yapıp sizi bilgilendiririm, kolay gelsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 2 Ağustos 2015; 13:15:51 >
  • TheGameMasTeR kullanıcısına yanıt
    2.5" ile 3.5 " diskler biraz farklılık gösteriyor ama kabaca diskin sağlık durumuna göre 1:20 dak ile 2:30 dak arasında sürecektir.
  • StopComeBack kullanıcısına yanıt
    İçinde veri olması bir şeyi değiştirmez ama kullanımda olup olmaması etkilidir. En sağlıklı sonuç ikincil disk pozisyonunda ve kullanımda olmadan yapılan testler ile alınabilir.
  • TheGameMasTeR kullanıcısına yanıt
    Bu kutulu model midir? Test için usb 3.0 bağlantı noktasını mı kullandınız? Kutu içerisinde takılı bulunan diskin tam model numarasını biliyor musunuz?

    EDIT: Diskinizin health sekmesinde herhangi bir uyarı/ikaz düşülmemiş. Zaten oldukça az kullanılmış bir disk olduğu açıkça görünmekte.

    Benhmark test grafiği benim beklediğim ve bu işler ile biraz uğraşmış birinin hoşuna gidebilecek gibi değil. En sağlıklı disk grafiği mümkün olduğu kadar küçük iniş, çıkışların oldu ve sanki düşüş yönünde eğimli grafik eğrili olanlardır. Tıpkı aşağıda olduğu gibi. Tabi zamanla bu grafik eğrisi de bozunmaya uğrayacaktır ama bu kullanıma bağlı olarak en az 2 yıl gibi uzun bir süre sonucunda oluşup daha uzun süreler daha sağlıklı olarak çalışmaya devam edecek bir disk örneğidir.

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım


    %100 emin olmamak ile birlikte bu soruna okuyucu kafada ki üretimden kaynaklı kalite çemberinin kırılması neticesinde ortaya çıkan bir problemin neden olduğunu düşünüyorum. Kısa vadede hiç bir problem oluşturmasa da yoğun bir kullanım ile, 8-14 ay arasında peformans da hissedilir düşüşlerin ön habercisi olabilir. Benimkisi bir düşünce, geçmişten gelen bazı tecrübelerin harmanlanması sonucu elde dilen ancak gerçekliği kanıtlanmış bir bilgi değil. Bu bir problem mi derseniz, hayır bu bir problem olarak görülmüyor. Firmalar, şirketler bunu bir sıkıntının ön habercisi, ayak sesi olarak algılamıyorlar ve herhangi bir garanti kapsamına da girmiyor. Tabi siz daha şanslısınız çünkü bu bir dahili disk değil, hissedilebilir performans düşüşünün sizin gözle, yaşayarak hissedebileceğiniz seviyeye inmesi çok uzun zaman alacaktır ki muhtemelen siz bu durumu ya hiç yaşayamayacak yada yaşadığınız da zaten diskin ekonomik ve teknik ömrü sona erecektir diye düşünüyorum. Tabi bu değerlendirmeyi yaparken diskin kullanılmadığını varsayıyorum ki, disk üzerinde bu test dışında başkaca bir işlem yapılıyor ise (virüs taraması, denetleme gibi arka plan işlemleri de buna dahil) bu durumda grafikte ki bilgiler muhtemelen yanıltıcı ve hatalı olup bu durumda değerlendirmede gerçeği/doğruyu yansıtmayacaktır diye belirtmek isterim.

    Bununla birlikte diskinizi karşılaştırabileceğim bağımsız veya disk üreticisi tarafından sunulmuş bire bir aynı testi bulamadım. Yaklaşık olarak değişik programlar veya çok yakın model diskler ile yapılmış sonuçlara bakarak diskin maksimum-minimum transfer rate değerinin normal olduğunu söyleyebiliyorum, aynı şekilde access time süresi ve burst rate değeri de beklenen sınırlar içerisinde gibi görünmekte. Usb ile bağlanan diskler de cpu muhtaçlık düzeyi çok farklı değerler alabiliyor, o nedenle usb bağlantılar da sağlıklı bir değerlendirme imkanı görmesem de %10 luk bir değer normal demekte bir sakınca olmamalı. Bunun yanında mak/min transfer rate değeri altın oran olarak düşündüğüm şekilde. Access time noktalı grafiğindeki dağılımda mükemmel denilecek seviyede iyi.

    Sonuç olarak disk değerlerinde sınırları aşan bir probleme işaret edebilecek bir sonuç gözlemlenmemiş. Benhmark grafiğinde okuyucu kafa kaynaklı olduğunu düşündüğüm ufak bozulmalar dışında (ki abartılıp üzerinde durulacak kadar bir sıkıntı söz konusu değil bkz. yukarıda bilgilendirme) bahsedilecek başkaca bir durum söz konusu değil. Umarım, diskiniz uzun yıllar size sorunsuz ve güzel bir şekilde hizmet eder, güle güle kullanın.


    EDIT 2: Errorscan değerlendirmesinden söz etmeyi unutmuşum ancak onda da değinilecek bir olumsuzluk gözlemlenmediği için bir satır ile geçmenin dışında yazılacak bir şey yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 2 Ağustos 2015; 15:01:57 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hocam estağfurullah ,geçmiş olsun ve teşekkürler.

    Buraya mesah yazdıktan sonra RAM testi de yapmistim memtest gibi bi yazilimdi sanırım . bir suru hata alınca yetkili servisle görüştüm gönderin bakalım dediler garantiye gitti RAM yenilendi geldi sonra geldiği gün laptop kapandı geri açılmadı tekrar gönderdim anakart değişti geri geldi bunda ekran açılmadı gene gitti ekran değişecek dediler yakin zamanda çıkar garantiden sanırım bakalım hala devam ederse o benchmark taki sorun geri göndermek gerekecek eğer HDD de değişirse kasa hariç herşey değişmiş oluyor

    Not: Kullandığım cihazin içini açmak garantiyi devre dışı bırakmıyor o yüzden her 3-4 ayda bir temizlemiştim içini ama termal macunu yenilememiştim. Simdi anakart değiştiği için gerek olmaz sanırım termal macunu yenilemeye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • metabisülfit kullanıcısına yanıt
    İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

    Bilgisayar yönünden çok şanssızmışsınız, üzüldüm yaşadıklarınız için. Umarım bir an evvel sorunsuz bir bilgisayara kavuşabilirsiniz.

    Anlaşılan bilgisayarınızda komple sorunlar var ki sıcaklık da bunların bir yansıması olarak ortaya çıkmış. Benchmark testindeki hoplamaların nedeni tek başına sıcaklık ve/veya sıcaklık ile birlikte ram sorunundan dolayı disk belleği dosyasına aşırı yüklenme olabilir. Ramlerinizi değiştirdiklerine göre bu sorunun da düzelmiş olması beklenmeli (yanında anakartta değiştiğine göre belirttiğiniz gibi fan ve termal macunlar da tamamı ile değişmiş olmalı, zaten hiç kullanılmamış oldukları için sorun da kendiliğinden düzelecektir). Bilgisayarınız gelince bir test daha yapıp gönderirsiniz, son durum nedir birlikte görmüş oluruz. Geçmiş olsun.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam gerçekten ilgilendiğiniz için teşekkürler ve geçmiş olsun.

    Oyun falan oynamam. Genellikle internette dolaşırım. Çok eskide sayılmaz alalı 2 sene bile olmadı.

    Combofix programı windows 8.1 de çalışmıyor.

    Donma nadir oluyor. 1-2 sn oluyor. genellikle tarayıcıdayken oluyor. Ama bir uygulamadan başka bir uygulamaya geçerkende olmuşluğu var.

    Kopyalama ben bilgisayarı aldım alalı kopyalama yavaştı. Flash diskten dosya kopyalayınca, pc den flash diske kopyalayınca oldukça yavaş oluyor. klasörden başka klasöre kopyalayınca normal. Dosya boyutu azda olsa yavaş çokda olsa yavaş. Şöyle söyleyeyim klasörden başka bir klasöre kopyalayınca hız ortalama 17 mb/sn flashtan kopyalayınca hız ortalama 5- 7 mb/sn oluyor. genellikle kopyalama sırasında başka bir uygulama çalışmıyor, bazen tarayıcı çalışıyor.

    Antivirüs olarak nortonu kullanıyorum.

    İnşallah ayrıntılı anlatabilmişimdir.

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım




  • samyeli11 S kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim.

    Combofix uzun süre sadece Xp, Vista ve Win7'ye hizmet sunabildi ancak bilebildiğim kadarı ile windows 8 içinde artık aktif olarak çalıştırılabiliyor. Resmi web sitesinde özellikle Windows 8.1 olarak geçmese de tahminimce çalışacaktır, denemekten bir zarar gelmez diye düşünüyorum.


    Öncelikle windows8.1 stabiliteyi sağlamak için arka planda sürekli güncelleme yapması ile bilinir. Buda diskinize normalin üzerinde bir yük getirmekte. Bunun yanında olası problemlere karşı windows her zaman yedekte bir miktar hafıza bekletir, görünen o ki mevcut ram miktarınız windowsun ihtiyacını karşılamaktan uzak görünüyor. Hal böyle olunca disk belleği dosyası aktif olarak kullanılıyor, buda zaten win8.1 güncelleme için getirdiği yükün üzerine ekleniyor, sizde bir uygulamayı çalıştırınca o anki disk kullanımına bağlı olarak bardağı taşıran son damlayı ekliyorsunuz gibi görünmekte. Bu durumu düzeltmek için desteklenmesi durumunda bilgisayarınıza 4 GB kapasiteli bir ram daha eklemeniz sıkıntınızın büyük oranda veya tamamı ile ortadan kalkmasına vesile olacaktır diye düşünüyorum. Ancak orada birde bellek hatası dözlemlenmiş, buda acaba ram/ramlerde fiziksel bir arıza mı var şüphesini aklıma getirdi. Bunu anlayabilmek adına Memtest86 adlı program ile ( bu linkten veya googleye arama yazmanız halinde başka sitelerden de edinebilirsiniz) bir test yapmanız uygun olacaktır diye düşünüyorum. Sonuca göre bu kısmı yeniden değerlendiririz.

    Dosyaların kopyalama süresi bir miktar sıkıntılı gibi ancak usb belleğinizde sıkıntı son raddeye gelmiş. %100 şu nedenden ötürüdür deme şansım olmadığı için bildiğim, aklıma gelen en yüksek olasılıkları sıralayacağım. Cevaplarınıza göre de burada ki gidişatımızın yolunu da çizebiliriz.
    Bu sorunun en temel üç nedeni:
    1. Bozuk usb cihazı.
    2. Bozuk usb yuvası.
    3. Doğru olmayan veya yüklenmemiş çipset sürücüsü.
    Dersem yanlış olmaz. Bunun için:

    a) Biosunuzdan usb 2.0 desteğini açmamış olabilirsiniz. Mevcut belirttiğiniz hızlar usb 1.0 hızı, biosunuzu kontrol etmenizde yarar var.
    b) Farklı bir usb cihazı ile (başka bir bilgisayarda hızı test edilmiş ve usb 2.0 hızına çıktığı kesin kez bilinen bir cihaz ile) deneme yapınız, durum nedir? Kendi usb cihazınızı farklı bir bilgisayarda deneyip hızı test ediniz, durum nedir?
    c) Bilgisayarınız için en son güncel ve doğru sürücüleri yüklediğinizde emin olunuz. Win81 bu konuda son derece başarılıdır ama kontrol etmekten zarar gelmez.
    d) Bilgisayarınızın usb çıkışlarının ölçümünü gerçekleştiriniz. 5 V doğrulaması yapılabiliyor mu?

    Ufak, anlık donma ve takılmalar ile usb diskinizden kopyalamada ki yavaşlığın birbiri ile bir alakası yok. Aynı anda görülmeleri sadece bir tesadüf. Yukarıda belirttiğin memtest sonucu ve sorduğum sorulara vereceğiniz cevaplara göre yeni bir durum değerlendirmesi yapabiliriz. Ancak buradan şu anlam çıkmasın; bunları kesin kez yapacaksınız diye bir durum söz konusu değil. Canınız isterse yaparsınız, istemezse de yapmazsınız, vaktiniz yoktur 10 gün sonra yaparsınız yada benim bilmediğim vs vs vs... Vaktim varken ihtiyacı olan bir arkadaşıma verebileceğim bir öneri bunlar, ısrarla yapılacak diye kural yok, takdir sizin. Geçmiş olsun, kolay gelsin.




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Combofix i söylediğiniz zaman indirmiştim ama çalışmadı.

    Memtest86 ram testini yaptım. Bir sorun çıkmadı.

    Usb 2.0 ve usb 3.0 portu var. Biosa girdiğim zaman usb 3.0 disabled. eger açmak istemiyorsanız usb 2.0 hızı ile devam eder yazıyordu. Ben de usb 3.0 hızını açtım. Sonra kopyalama yaptım hız 18 mb/s gösteriyordu. 2 ay önce kopyalama yaptıgımda 7mb/s idi. Düzeldi ama ondan dolayı mı düzeldi bilmiyorum.

    Siz zaten burada zaman ayırıp ilgileniyorsunuz. Çok teşekkür ederim.
  • Merhaba hocam,

    Son 2 haftadır hard disk ile ilgili sorun yaşıyorum. Bazen okuma hızı çok düşüyor ve bilgisayarda işlem yapamıyorum. Bazen bilgisayar hardisk ki görmüyor, şansa tekrar tekrar sistemi başlatınca random görmeye başlıyor. Çoğu zaman bu sorunlar olmuyor, okuma hızı 100 lerde oluyor fakat arada böyle yapmaya başladı. Bu altta da yavaş olduğu zaman ki hd tune pro verileri var, yardımcı olursan sevinirim.

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muco -- 10 Ağustos 2015; 0:42:23 >




  • 43 mb/sn çıktı benimkisi
  • samyeli11 S kullanıcısına yanıt
    Tekrar merhaba,

    Evet, siz haklıymışsınız windows 8 desteği mevcutmuş ancak windows 8.1 desteği henüz çıkmamış (çıkacağınıda pek zannetmiyorum, sanıyorum win 8.1 es geçip doğrudan windows 10 desteği çıkacak). O yüzden farklı bir uygulama ile şu şakacı virüs için bir kontrol yapalım (aslında bu ihtimalin olduğunu hiç düşünmesem de işi şansa bırakmak yerine şöyle bir kontrol etmekte fayda var). Ancak bildiğim ve sürekli kullandığım programların destek listesinde windows 8.1 ayrı olarak belirtilmemiş. Aşağıda size iki adet link gönderiyorum, umuyorum ikisi de windows 8.1 ile çalışacaktır, sırası ile ikisini de çalıştırıp çıkacak log dosyalarını göndermeyi ihmal etmeyin.

    Emsisoft Emergency Kit Download

    RogueKiller Download

    Muhtemelen kopyalamada ki hızlanmanın kaynağı biosda yaptığınız değişiklik gibi görünüyor. Ancak bu hız usb cihazın marka-model bilgisine göre ya normal ya da çok düşük kalmakta. Klasik anlamda bildiğimiz usb 2.0 flash bellek kullanıyorsanız 18 mb/s hızı normaldir, fakat usb disk veya yeni jenerasyon usb 3.0 flash disk kullanıyorsanız bu durumda hızın minimum 60 mb/s civarında olması gerekir ki, muhtemelen optimal hızı 90-100 mb/s olacaktır. Bios ayarını görmeden kesin bir şey söylemek doğru olmasa da açtığınız usb 3.0 desteği ile usb 2.0 cihazların hızlanmasının bir alakasını kurmak mümkün değildir ve doğru olmaz (burada daha farklı bir durum olduğunu düşünüyorum yada benim görmediğim ve bilmediğim bir teknoloji söz konusu olmalı).

    Daha önce gönderdiğiniz hwmonitor, hdtune ve en son olarak da kaynak izleyici sonuçlarına topluca göz attım. Ancak belirttiğiniz anlık donma, takılma soruna neden olabilecek tek bir donanımın olma olasılığını göremedim yada benim bilgim ve bilgisayar üzerine olan ilmim bu konuda yetersiz kaldı. Belki komplike bir durum söz konusudur veya daha detaylı bir inceleme ile ortaya çıkarılabilecek bir veya bir kaç donanım arızası birden. Ancak bunları buradan söyleyerek yapmanızı beklemek mümkün görünmüyor, kesinlikle bir teknik servis de detaylı incelemeye tabi tutulmalı diye düşünüyorum. Umuyorum henüz garanti süresi dolmamıştır ve bu süreçten ücretsiz ve zahmetsiz bir şekilde geçip kurtulabilirsiniz.

    Kullanıcı olarak size çözüm için önerebileceğim seçenekler ise çok fazla değil. Sıralar isek;

    1. a. Mevcut raminizin takılı olduğu yuvayı değiştiriniz (bkz. anakartın destek listesi ve ram yuva sayısı bilgisi). Durumu bir süre gözlemleyin, şayet sıkıntılarınız düzelmiş ise raminizin ilk takılı olduğu yuvada arıza olma olasılığı yüksek demektir. Ancak yinede yeni bir tane daha alıp (mümkünse ödünç bulup) ram yuvasını kontrol edebilir, sıkıntının düzelip düzelmediğini kontrol edebilirsiniz. Bazı durumlarda ram yuvadan çıkmış veya bir toz parçası teması önlüyor olabilir. Bunun için eski ve kuru bir diş fırçası yardımı ile ram yuvasını, bildiğimiz bir silgi ile de çıkarttığınız raminizin altın uçlarını silmeniz uygun olur.
    1. b. 1 Adet anakartınızı destek listesine ve soketlerin durumuna uygun tek parça 8 GB veya 4 GB ram satın alın (Kişisel öneri olarak Kingston markasından şaşmayın derim). Önce yeni raminizi takıp, eski raminizi çıkartın ve bir müddet (sanıyorum 1 - 2 gün kadar yeterli gelecektir) yeni aldığınız ram ile bilgisayarınızı çalıştırın. Donma ve takılmaların düzelip düzelmediğini gözlemleyin. Şayet tek parça 4 GB satın almışsanız ve donma, takılma probleminiz düzelmiş ise çıkarttığınız ram ile bir sıkıntı olduğu kesindir (eğer bu ram arızalı ise 1. b. adımı için 4 GB boyutlu bir ram daha almanız gerekecektir diye düşünüyorum, ancak kimi). Bu durumda eski raminizide ilave edip son durumu gözlemleyin. Sıkıntı çıkartmıyor ise bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz (4 + 4 = 8 GB). Şayet sıkıntı geri gelmiş ise bu rami kullanmayınız.
    1. b. Anakartınızın desteği mevcut ise 4 GB ram miktarınızı 8 GB seviyesine çıkartın. Ardından windows disk belleğini tamamı ile kapatın. Problemin düzelip düzelmediğini kontrol edin.
    2. Bilgisayarınızı sıfırlama tabir edilen ilk günkü haline çevirmeyi deneyiniz. Ancak bu işlemin mevcut tüm verileri sileceğini ve tüm yapılmış güncelleştirmeleri geri alacağını unutmayınız. Öncesinde tüm önemli verilerinizi yedekleyip işlem sonrasında bağlantı hızınız ve güncelleştirme durumuna göre bilgisayarınızı 3-8 saat arası kadar açık bırakıp hiç bir işlem gerçekleştirmeyiniz. Tüm güncelleştirmeler bittikten sonra durumu gözlemleyip, problemin düzelip düzelmediğini kontrol ediniz.
    3. Şayet sıfırlama işlemi durumu düzeltmemiş ise, ,şletim sisteminizi farklı bir işletim sistemi ile değiştirin (win 8.1 kullandığınıza göre en uygunu windows7 olacaktır). Durumu gözlemleyin, sıkıntının düzelip düzelmediğini kontrol edin.
    4. Sıcaklıklarınızı belirli aralıklar ile kontrol ediniz (hwmonitor programı işinizi görecektir). Yükte 60 ° C ve yukarısı sağlıklı değildir. Genel temizlik, termal macun yenilemesi, cpu fan motoru değişimi, ekstra soğutucu yöntemleri ile sıcaklığı kontrol altına almaya azami derecede gayret sarf ediniz.
    5. Daha öncede söylemiştim win8ç1 stabilitesi için güncelleme yapmak ile tanınır ancak her ihtimale karşı özellikle ekran kartınız ve anakart çipsetinizin güncel sürücüsü olup olmadığını notebook üreticinizin web sayfasından kontrol edin. Şayet bir güncelleştirme var ise yükleyip, gerekli güncelleştirmeyi yapın.
    6. Çok aykırı bir durum olmaz ise mavi ekran hataları gözlem ile tespit edilebilir ancak ekstrem durumlarda mavi ekran hatası olsa da bilgisayar kullanıcıya bunu yansıtmayabiliyor. Bunun için C:\windows\minidump klasörünü kontrol ediniz. Şayet burada dump dosyası/ları mevcut ise bunları bana gönderiniz.

    Bunlar sizin herhangi bir teknik bilgi ve detayı ile ekstra herhangi bir bilgisayar donanımına ihtiyaç duymadan evde uygulayabileceğiniz basit öneriler. Daha fazla yardımcı olamadığım için üzgünüm, umarım en kısa zamanda sorununuz çözülür ve sağlıklı, sıkıntısız çalışan bir bilgisayara kavuşursunuz. Geçmiş olsun, kolay gelsin.


    NOT: Hdtune de sonuç itibari ile bir program. Hdtune kendi başına değerlendirme yapmaz, diskinize dair bir veri, bulgu üretmez, işleme koymaz. Hdtunenin yaptığı tek işlem s.m.a.r.t. 'tan gelen bilgileri insanların anlayabileceği şekle koymasıdır. Bu yönü ile Hdtune benzeri başka programlarda vardır ancak hangi program kullanılırsa kullanılsın disk analizi sonucunda çıkan bilgiler değişmeyecektir. Bu manada s.m.a.r.t. dediğimiz disk kontrol ünitesi her zaman için %100 doğru bilgiyi maalesef bizlere sunmuyor. Oranlar düşük olsa da her zaman için hdtune sonuçlarının kısmen ya da tamamı ile doğru olmaması söz konusu olabilir. Çoğu zaman sağlıklı gibi görünüp, akabinde de sağlıklı olduğunu düşündüğüm, gördüğüm ve bizzat söylediğim disklerde, bir kaç gün gibi kısa süreler sonrasında bile bad sektörlerin mantar gibi çıktığını biliyorum. Ancak gaipten haber vermek başka bir mesleğin icabı olduğu için bana düşen, sadece Hdtune programında yazanları söylemek oluyor. Hdtune programına ve onunda bu değerleri aldığı s.m.a.r.t. yazılımına göre de diskiniz son derece sağlıklı görünüyor. Diskin bu özelliği olmasa da sağlık durumunun kabaca %80 - 85 civarında olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yaşadığınız anlık donma, takılma problemlerinin tek başına bu diskten kaynaklı olma olasılığı hiç yok denecek kadar az görünmekte. Yukarıda söz ettiğim gibi komplike bir durum olma olasılığı daha yüksek. Şöyle ki; [(anakart + işlemci) - (anakart +ram) - (işletim sistemi + ram) - (anakart + işletim sistemi + ram) - (anakart + işlemci + ram) - (anakart + işlemci + işletim sistemi) - (işletim sistemi) - (anakart) - (ram) - (işlemci) ] X [(sıcaklık + disk)] ihtimallerinin tamamı yaşadığınız sıkıntının kaynağı olabilir. Hangisinin neden olduğunu bulmak ise ancak bir teknik servis sürecinden sonra anlaşılabilir. Ev kullanıcısının bunların tamamını test etme ve gözden geçirme gibi bir imkanı maalesef olamaz. Ev kullanıcısı olarak yapılabilecekleri aklıma geldiği ve bilgim yettiği şekilde yukarıda belirttim. Uygulayıp uygulamamak ise tamamı ile size kalmış. Ancak garantisi mevcut ise bunlar vakit kaybetmek yerine doğruca garanti kapsamında yetkili servise göndermeniz en doğru seçim olacaktır kanısındayım. Tekrar kolay gelsin.

    NOT 2: Bir kaç yazım ve imla düzeltmesi yaptım ancak pek düzeltilecek gibi durmuyor. Anlayamadığınız, anlamsız kalan yerler olursa lütfen belirtin düzeltmeye çalışayım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 11 Ağustos 2015; 1:36:10 >




  • Agentwho kullanıcısına yanıt
    Doğru yerde olduğunuza emin misiniz?
  • Bu dahili disk midir? Diskten tyk tyk tyk, vik vik vik, cik cik cik ?eklinde veya herhangi bir ses geliyor mu? Testi yaparken herhangi bir işlem yaptınız mı (farklı bir uygulama, müzik dinlemek, web browser açmak [internette sörf yapmasanız bile açık mıydı], film seyretmek, ya da kullanılmasa bile açık olan herhangi bir program var mıydı), antivirüs programı kullanıyor musunuz?


    EDIT: Disk 3.5 " mi yoksa 2.5 " midir. Biraz bakındım ama bu diskin hem 3.5 hemde 2.5 " modelleri var olarak görünüyor ama böyle bir şeyi daha önce hiç görmedim, aynı disk modelinden hem 2.5 hem 3.5 " üretilmesi bana pek mantıklı gelmedi, yada internet hepten çer çöp dolmuş. Bu disk size Dell marka bir bilgisayar ile mi geldi ? Piyasada nedense bol miktarda Dell bilgisayar da bu disk kullanılmış, nedenini çözemedim ama merak ettim.

    Disk Samsung ama Samsung satıldığı için destek dosyalarını bulmak ölüm. Orijinal ve güncel Samsung diagnostic tools dosyasını bulamadım, şayet sizde varsa veya siz hangi web sitesinde bulunduğunu biliyorsanız oradan, bilmiyorsanız şansınızı Bu linkte bulunan veya bu linkte Türkçe olarak bulacağınız seatools ile seatools ile deneyin, programı indirip kurun ve çalıştırın (seagate göre samsung diskleride destekliyormuş ama bana pek inandırıcı gelmedi). İşlem bittiğinde oluşturduğu log dosyasını / ekran görüntülerini kaydedin ve gönderin. Şayet seatools işlemi gerçekleştiremez ise ve orijinal samsung uygulamasını bulamazsanız aşağıda ki adımı uygulamayın. Durumu belirtin eski sürümlerinden bir samsung diag tools linki bulmaya çalışalım.

    Her şey yolunda gitmiş isedisk içerisinde ki tüm bilgilerinizi yedeklemeyi unutmayın. Ardından Bu linkten veya bu linkten edinebileceğiniz diskinize ait firmwareyi indirip güncellemeyi gerçekleştiriniz. Bu işlem her zaman içinbelirli derecede risk içerir, disk kısmen veya tamamen kullanılmaz hale gelebilir, bilginize. Bu nedenle güncelleştirmeyi yükleyip yüklememeyi sizin seçiminize bırakıyorum. Bu işlemden sonra bilgisayarınızı yeniden başlatıp Samsung diag tools ve hdtune programı ile bir tarama daha gerçekleştirip gönderin yeniden bir değerlendirme yapalım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 11 Ağustos 2015; 4:47:43 >




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    Evet dahili disk, diskten hiç bir şekilde ses gelmiyor, test sırasında hiç bir şey yapmadım ama antivirüs kullanıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben tarattım 3 4 tane kırmızı bad sector çıktı bu hdd bu şekilde 2 3 senedir kulnmaya devam ediyoruz halen bir sıkıntı yok daha nekadar idare eder birde sıcaklık boşta 50 derecenin altına inmiyor yükte 55 derece civar hdd 80 gb samsung ide model yazmıyor
  • Sizce harddiskten umudu kesmelimiyim...!

     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
     HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım





  •  HD tune programlı ile harddisk testi resimli anlatım
  • @ScORphY

    @-toraman-

    @Muco53

    Sitede bazı problemler var sanıyorum, mesajlarınızı görmeme rağmen resimler açılmadığı için cevap yazamıyorum. Bir kaç gün daha bekleyip açılıp açılmadıklarını kontrol edeceğim, şayet yine açılmazlar ise yeniden yüklemeniz gerekebilir, bilginize.

    @Muco53 acaba seatools ile diski taramanız mümkün olabildi mi?
  • 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.