Merhaba arkadaşlar. Sizlere yeni bir inceleme daha sunuyorum. Önceki iki incelemem olan N70 ve N90 incelemelerini bilenler bilir. Onlara da buradan ulaşabilirsiniz
Bu gün arkadaşıma Konya’dan bir Turkcell bayisinden (cin cin) Sony Ericsson M600i aldık. Fiyatı 1.025 ytl. Daha ucuzunu bulamadık Konya’da. 1.170’e kadar fiyat çekildi bize. En uygun burası oldu. 1.000 olması için çok uğraştık ama maalesef olmadı. En son fiyat bu denildi. Razı olduk. Telefonun kutusu üstten kapaklı bir yapıya sahip. Yani üstten tamamen üst kapağı çıkarıyoruz ve alttan telefonumuz karşılıyor bizi. İlginç ve güzel bir kapak tasarımı olmuş. Arkadaşımın kapak için yorumu ise: ulan 1 milyarlık telefon aldık. İnsan metal çelik kutu falan yapardı şuna
Ve şimdi de M600i. İşte incelemem. . .
Kutu içeriği:
Kullanma Kılavuzu, Şarj cihazı, Standart Batarya, Kulaklık(K750 ile aynı kulaklık.), 64 MB Hafıza kartı, Data Kablosu ve kurulum CD’si. Kutuda yedek kalem bulunmamakta. Bilginiz olsun
İlk görüş , ilk izlenim
Telefonu kutudan çıkardığımızda oldukça karizmatik geldi hani. Ne de olsa bir pda telefon alıyoruz elimize. Siyah rengi resimdekilerden daha belirgin duruyor telefonda. Oldukça da güzel telefonun siyah rengi. Alt tarafındaki tuş bolluğunu görünce ve ele alınca daha bi şaşırıyor insan. Çünkü tuş takımı oldukça ilginç konumlandırılmış. Kullanımını ilerde anlatacağım Kısacası ilk görüşte güzel bir izlenim bırakıyor telefon insanda. Kasa kalitesi de oldukça kaliteli gibi görünüyor. Telefonda büyüklük söz konusu değil. Ele tam oturuyor. W800den en olarak biraz geniş o kadar.fakat genişliğini inceliği ile kapatıyor zaten.
İşletim sistemi:
Telefonda Symbian OS UIQ işletim sistemi kullanılmakta bildiğiniz üzere. Her symbian cihazda olduğu gibi yavaş açılma sorununu bi cihazda da yaşıyoruz maalesef. Ama sanki bana diğer cihazlardan daha yavaş açılıyor gibi geldi. Neredeyse 1 dakikaya yaklaşıyor telefonun açılması. Bana yavaş gibi geldi. Ama işlematik bir cihaz olduğundan dolayı normaldir diye düşünüyorum Ana ekranda e-mail kontrol paneli var. Bugün başlığı altında toplanmış. E-maillerinize kolayca ulaşım sağlıyor. Ana menüsü 9 ikondan oluşuyor burası gayet basit bir arayüze sahip. Ama telefonun ağzından girip burnundan çıkmak neredeyse 1 saatinizi alıyor. Çünkü öyle bir işletim sistemi ki hem karışık hem yoğun. Mesela tercihlerden zil sesini değiştirmek için bile oldukça uğraştım. Belki daha önce UIQ cihaz kullanmadığımdan ama bu telefon gerçekten oldukça karışık. Normal bir kullanıcının tam olarak telefona adapte olabilmesi 1 haftayı bulabilir diye tahmin etmekteyim. Fakat PDA özelliklerini düşününce telefonun zaten bu iş için üretilmiş olduğunu ve karmaşıklığı da buradan geliyor diye düşününce biraz anlıyorsunuz. Bir de dikkatimi çeken bir şey oldu. Belki ayarları ile alakalı bi şeydir bilmiyorum. Telefona bluetooth ile bir mp3 ya da ses dosyası yolladığımızda kaydet seçeneği çıkıyor. Kaydediyoruz. Kaydettikten sonra mesajlara kaydedildi yazıyor. Mesajlara giridğimizde gelen kutusunda okunmamış mesaj olduğunu görüyoruz. Ve buradan tekrar kaydediyor. Ancak bu şekilde dosyayı dosya yöneticisine atabiliyoruz. Bilmiyorum belki de ayardan ama ilginç geldi bana.
Ses kalitesi
Önce telefonda gelen kendi seslerini dinledim. Ve hayal kırıklığı yaşadım. Sonra ise w800ümden bir mp3 yolladım(Mr. President - Cocojambo) ve hayal kırıklığımdan eser kalmadı. Çünkü w800 ile aynı sesi veriyor diyebilirim. İkisinde de megabass da dinlediğimde ses kalitesinin ve yüksekliğinin aynı olduğunu gördüm. Yani bir walkman telefon ile aynı ses kalitesine sahip. Ses konusunda hiçbir şüpheniz olmasın. Çok kaliteli
Tuş takımı ve Kullanılabilirlik:
Bildiğiniz üzere telefonda farklı bir tuş takımı dizilimi bulunmakta. Numara tuşlarında 3 farklı görev bulunmakta.2 harf ve 1 rakam. Tuşun sağına basınca bir harf soluna basınca bir harf üst tarafına doğru basınca bir rakam çıkmakta. Bu sistem mesaj yazarken böyle değil ama. Mesaj yazımında isterseniz kalemini kullanarak el yazısı ile yazabiliyorsunuz. Ama kolay olmuyor. Bazı harfleri tanımıyor. Bazılarını yanlış tanıyor. Fakat bunun telefona alıştıktan sonra problem olmayacağı kanaatindeyim. Tuş takımı ile mesaj Q klavyeye alışıksanız çok basit. Çünkü bir bilgisayar klavyesi elinizin altında. Gayet hızlı bir şekilde mesajınızı yazabiliyorsunuz. Ya da isterseniz sanal klavye özelliğini kullanabilirsiniz. Mesaj yazarken ekranın en üstündeki klavye ikonuna tıklayınca sanal klavyemiz açılıyor ve kalemimiz ile mesaj yazabiliyorsunuz. Yandaki SE tabanlı döner tuş ise kalem kullanmadığınızda işinize yarıyor. Onun hemen altında ise hem menü hem de geri tuşu bulunmakta. Bekleme modunda bu tuşa bastığımızda menüye giriyor. Bir işlem yaparken bastığımızda bir alt menüye dönüyor. Bekleme modunda iken uzun basınca ise tuş takımını kilitliyor. Yani hem döner tuş hem de bu tuş oldukça kullanışlı.
Dokunmatik ekran:
Telefonda 256K Renk 240 x 320 Piksel TFT dokunmatik ekran bulunmakta. Büyüklüğü kesinlikle tatmin edici boyutlarda. Bu ekran bana yetmiyor diyen kişi bulmak imkânsız gibime geliyor. Dokunmatikliği ise oldukça hassas. Kalemi ile gayet normal kullanabiliyoruz telefonu. Kalem elimizde olduğunda telefon tamamıyla kontrolümüz altında oluyor. Ama ola ki kalemi unuttunuz. Ki unutmamanız için telefonun yan üst tarafına kalemimizi koyabiliyoruz zaten. Kalem olmadığı durumlarda parmağımızla telefonu kontrol edebilmekteyiz. Yani kalem görevini parmağımız yapıyor. Ama elbette büyük ikonlar için geçerli bu. Eğer küçük bir ikona mesela sanal klavyeden harflere basmak isterseniz parmağınızla ekranı kullanmak imkânsız olacaktır. Telefonda yes/no tuşları bulunmamakta. Bunun yerine çağrı geldiğinde ekranda cevapla çıkıyor. Parmağımızı dokununca algılıyor zaten. Ve telefon açılıyor. Yes/no tuşunun eksikliği hissedilmiyor
İncelememde bir de kamera ve video performansı bölümü olmasını isterdim. Fakat telefonda kamera bulunmamakta. Ve bence büyük bir eksiklik. PDA bile yapıyor olsan hiç değilse basit bir 1 mpx’lik bir kamera konulabilirdi. Ya da abartılarak 2 veya 3 mpx kameralar. İşte o zaman bu telefon mükemmeliyetini alırdı. Çünkü kamera artık günümüzde telefonlarda standartlaşmış bir özellik haline geldi. Kamera artık lüks olmaktan çıktı telefonlarda. Ve benim kendime bu telefonu almamamdaki tek sebep kamera olmayışı. Eğer bir 3 mpx kamera olsa idi bu telefonda kesinlikle ben de alacaktım. Ama şimdilik w800e devam edeceğim.
Şimdi resimleri:
Son Yorum:
Telefon özel kullanıcılara hitap eden bir telefon. Yani profosyonellere hitap ediyor telefon. Normal seviyedeki bir kullanıcı için 5 beden büyük gelir bu cihaz. Zaten alan arkadaşım iş adamı. Ve yanında sürekli lap top taşıyamadığı için gerekli bilgilerini hesaplarını tutmak için aldı zaten telefonu da. Dediğim gibi kamera büyük eksiklik. Kamera olsa idi çok daha fazla kitleye hitap edebilirdi bu cihaz.
M600i düşünenlere bir nebze de faydam olabildiyse ne mutlu bana Saygılar
xyzddd
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHI -- 18 Ağustos 2006; 23:52:05 >
"Ve benim kendime bu telefonu almamamdaki tek sebep kamera olmayışı. Eğer bir 3 mpx kamera olsa idi bu telefonda kesinlikle ben de alacaktım. Ama şimdilik w800e devam edeceğim"
ben 3ü gectim 1 mp bile olsa alırdım
teşekkürler ah SE bi kamera koysaydın da 1200den satsaydın şu aleti
quote:
Orjinalden alıntı: Contranarya
Gerçektende çok samimi çok güzel inceleme olmuş hocam ben kendi adıma teşekkür ediyorum sana
askerde Hakkari Dag ve komando tugayı 1 gram uranyumun enerji potansiyeli 2,5 ton kömüre eşittir. Nükleer enerjiye karşı çıkmadan önce sadece gercekleri araştırın... Doğal kaynakları tüketmeyin... FOREVER HWA OC TEAM