Şimdi Ara

Kombi ve Doğalgaz Tasarrufu 0 dan 100 e her-şey!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
4
Favori
5.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar selamlar herkese!

    Konuya başlamadan önce şöyle bir açıklama yapayım; bu konu hakkında çok yazılan çizilen şeyler var, ben bunları bir çatı altına test etmiş ve kafayı kırmış biri olarak maddeler halinde yazacağım. Umarım yardımı dokunur!

    Arkadaşlar evimi 1,5 yıl önce tadilatına başladım, evimde son iki aya kadar yalıtım yoktu. sadece evi yaptırırken yer döşemelerinin altına 5 mm iki kat kabran(şilte) koydurdum. bunun dışında bir tasarruf yoktu. daha sonra tüm cepheler yeni sistem 8 cm + 2 cm sıva ile yalıtım yapıldı. kombim Vaillant Eco Plus 24 Kw. su sistemi merkezi sistem toplam petek 11.5 m.;Kablosus colorMATİK Termostat. Kombim balkonda ve sadece Pvc Koruma kasası var üzerinde.
    80 m2 - Çatı Katı - 2+1 (banyo tuvalet ortak)

    şimdi;

    1. kombinizi secerken mutlaka 24 kw veya üstü bir kombi alın, kombi tavsiyesine gelirsek. servis açısından vaillant ı öneriyorum kullanımı ve ömrü çok uzun. ama bosch da çok uygun ve aynı kalite te olmasa da daire içinde kullanımlarda çok sıkıntı çıkarmıyor.
    vaillant özellikle Almanya, Avusturya, Fransa da ömür boyu garanti verilmektedir. Şöyle ki;
    a) Tüm komilerde 2 yıl garanti olmasının nedeni; su sisteminde ki kireç ve ağır metallerin kombi içindeki su devir sistemine zarar vermesi, kullandığımız gazın gaz brülörü başta olmak üzere gaz tertibatını tıkaması, elektrikteki dalgalanmanın kart sistemine zarar vermesi;
    b) yukarı da yazdığım su, elektrik, doğalgaz sıkıntıları arkadaşlar toplamda (dolar 2.2 TL.) 1200 ila 1500 tl arası sadece parça maliyetleri vardır. servislerinizden sorgulayabilrsiniz.

    http://www.vaillant.be/produits/chauffage-gaz/chaudieres-condensation-murales-gaz/produkt_vaillant/ecoTEC_plus.html


    bunun önlemini de almış firmalar size 800-1000 TL arası full Kasko yapıyorlar, siz kombiyi kafanız kızıp yaksanız bile adamlar gelip yenisini takıp kuruyor (alkollü olsanız bile :) ) 10 yıl gibi bir kasko oluyor.

    2. mutlaka ama mutlaka kombiniz balkonda ise yalıtımını yaptırınız, tüm kombiler donmaya karşı kendilerini korurlar 10 derecenin altına düşen bir kombi sis isemesenizde kendini 35 dereceye kadar ısıtır(suyun sıcaklığı bu evin değil); yani şunu demek istiyorum, kombinize gidip benim gibi 100 TL lik bir dandik kutu almayın. yalıtımlı sandöviç panel bir kutu alın. bu size günlük 2-3 m3 tasarruf sağlayacaktır. tabiki ben tekrar bir kasa almadım, yalıtıp köpüğü alarak hem içerden hem dışardan silikonla kasayı yalıttım. bu da bana 5 TL silikon, 30 TLyalıtım köpüğüne mal oldu. gece yarısı -4 derece sıcaklıkta dahi kasanın içi +10 derecenin altına düşmüyor. bunun neden önemli olduğunu birazdan yazacağım.

    3. peteklerinizi tasarruf yapacağım diye abuk subuk firmalardan almayın DD alın hangisini alırsanız alın ama Demir Döküm olsun. sadece aldığınız petekleri mutlaka montaj yapan firmaya test ettirin. özellikle 1 m üzerinde peteklerde tıkanma olduğu için peteklerin iç kanal kısımlarından su geçmiyor, ısınma yeterli olmuyor.
    üretici firmalar peteklerin imalatı bittiğinde peteklerin içine korozyonu(aşınmayı) önlemek için gres yağı diye de bilinen türevi yağ basmaktadır. bu yağın tek kötü tarafı bazı sıvı bileşiklerle katı hale gelmesidir. bu nedenle genel olarak peteklerde ki tıkanma ve yetersiz ısıtma sıkıntısı çıkmaktadır. bu nedenle peteklerinizi taktırdığınız da mutlaka ölçüm yaptırın ve varsa tıkalı kanallarını açtırın.
    NOT: eğer petekleriniz kullanımda ise şu anda bu işle ilgilenen şirketler var arayarak hızlı bir şekilde tıkanmanın nerede olduğunu tespit ediyorler ve sorunu çözüyorlar.
    http://www.protesisat.com/petek-temizligi/ (ADRES TEMSİLİ VERİLMİŞTİR.)

    Petek adet ve metre seçimini yaparken iki farklı seçenek karşınıza çıkacaktır;
    a) Oda termostatı kullanıyorsanız; peteklerinizin ne kadar büyükse eviniz o kadar çacuk ısınacak ve ve bir o kadar geç soğuyacağı için termostatınız daha geç devreye gireceği için önerim şu şekilde; 20 m2 lik bir o da için cam altına 2 m, kapı arkasına en az 1 m petek. yatak odası 10-15 m2 için 2 m petek, çocuk odası için 8-10 m2 1,5 m petek, banyo için havlupan yerine uzun büro tipi petek yada havlupan koyulacaksa maxi boylarından tavsiye ediyorum. mutfak için 1 m, eğer ikmanınız varsa giriş hol kısmına özellikle giriş kapısına yakın yere 0,5 m petek tavsiye diyorum.
    b) petek termostat vanası kullanıyorsanız; kombi-mobil sisteme yakın olan petekleri diğerlerinden 2 derece daha düşük yakın. mobil sisteme yakın olan petekler daha erken ısınacağı için geri dönen suyun sıkcaklığı daha çabuk ısınacağı için eviniz ısınmadan kombiniz kapanacaktır, bu da tekrar kısa bir süre sonra kombinizin çalışması deme oluyor.
    c) Oda termostatınız kullanmıyorsanız; gidip bir oda termostatı alın. yoksa tasarruf filan yapamazsınız. :)
    Peteklerinizden gelen suyun siyah olmasının nedeni daha önce de belirttiğim gibi içerisine basılan yağın bıraktığı kirdir. bu sisteminizi pastan koruyacaktır. ne zaman suyun rengi kahverengine dönmeye başlarsa uzman bir tesisatçı çağırarak sisteminize bakım yaptırın.

    4. Mobil sistem; arkadaşlar yaklaşık 1000 TL civarına gelmektedir. mobil dağıtıcıya kadar çift katmanlı yalıtımlı boru kullanılıyor bundan sonraki sistem de normal doğalgaz borusu kullanılıyor. burada bilmeniz gereken en önemli nokta asla ama asla mobil sistemde 90 derece yani keskin köşe kullanılmasına izin vermeyin, sorun olmaz dense bile asla izin vermeyin. bu hem kombinizi aşırı yoracak hemde ısınan suyun peteklere geliş süresini yani devinim süresini uzatacaktır. bu da tek bir kıvrımda yaklaşık %2-4 arası bir kayıp olacaktır (100 m2 ev için). mobil sisteminizde fazladan birer vana koymanız ileride sizin için faydalı olabilir. (duş ve mutfakta kullandığınız sıcak su sisteminizi yalıtımlı boru ile çektirin mutlaka)

    http://www.dogalgaz.net/borular-vanalar-ve-tesisat-ile-ilgili-pratik-notlar.html

    5. Sisteminizin montajını yaptırırken mutlaka bağlantı yapılan boru sistemlerinde kendir ile birlikte sızdırmazlık macunu sürdürün. bu sizi gereksiz kaçaklardan koruyacaktır. aksi halde sisteminize 2-3 günde bir su çekmek zorunda kalacaksınız. bu da bir süre sonra kombinizdeki basınç tankının basıncının düşmesi ve size geri masraf olarak dönecek demektir.

    6. Termostat; arkadaşlar termostat normalde kombi ile satılan standart bir ürün avrupada fakat ne yazıkki ülkemizde termostatı lüks tüketim ürünü olarak satışa sunuluyor. şöyle anlatayım; eğer evinizde kombi termostatı yada petek vana termostatı yoksa evinizin ısısını kombinize bırakıyorsunuz demektir. bu şu demek kombiniz balkonda ve kendi içinde su dönüş sistemine bağlı bir termostat var, bu sistemle çalıştığında kombinizi ayarladığınız ısı 50 derece diyelim, sisteminizde mavi hortumdan geri dönen suyun sıcaklığı 55 derece oluğunda kombi kendini yaklaşık 3 dk gazı kesere boşta suyu sistem de döndürmeye devam ediyor. fakat ayrıntı şurda kombiniz dışarıda olduğu için kombinin sisteminde bulunan su evinizin içinde bulunan sudan daha erken doğuyacağı için günlük 6-7 m3 fazladan harcamanız olacak demektir (24 saat çalışmada).

    Evinize mutlaka termostat taktırın. Eğer evinizi yeni tadilat yaptırıyorsanız oturmak istediğiniz odanıza, taktırmak istediğiniz kombiye uygun kablolu termostat için KABLO DÖŞETİN. mobil sistem için yer eşelenirken mutlaka kabloyuda o yerden geçirin ve odanın iç duvarına denk gelecek şekilde 1,5 m yüksekliğe kabloyu çektirerek bıraktırın. daha sonra kombiniz ile birlikte uygun termostatı alarak servisinize bağlattırın.

    Termostatlı(oda tipi kablosuz) ve yalıtımlı bir evin(çatı katı) günlük tüketim oranları aşağıdaki gibidir. (her gün duş alan 1 birey:) )

    Termostatsız yalıtımsız çatı katında 24 saat sabit kullanımda günlük tüketim: 9-13 m3 ( 9 m3 altına düşmemektedir.)
    Termostatlı ve Yalıtımlı 12 şer saatlik uyarılmış düzende (0-12 arası:19 derece; 12-0 arası: 22 derece) : 4-5 m3
    Termostatlı ve tam kullanımda (22 derece) tüketim :6-8 m3 ( Her 2 derece de 1-3 m3 artış oluyor.)

    Bu oranlar yaklaşık 5 ay denenmiştir.

    Şimdi bazı kişisel notlar paylaşmak istiyorum. ( termostatlı evler için)

    -özellikle termostat kullanan evlerde petek sayısının tüketimle sadece ilk kullanımda yani kombinin ilk ısıtmaya başladığı sürede aşırı tüketime uğratır. Yani şöyle normalde 10 m lik bir petek sistemini 20 dereceden 22 dereceye 24 kw lık bir kombi yaklaşık 10-15 dakika da getirmektedir. 0.2 m3 harcama yapar. bundan sonraki çalışmalar max 3 dk geçmez ve tüketim miktarı çok çok cüzidir. yukarıda da bahsettiğim gibi yatak odanıza 1 m yerine 2 metre petek koymanızın kombinizin performansı yada zorlanması ile kesinlikle bir alakası yoktur. 2 m petek yaklaşık olarak 15 litre su almaktadır içine ve mobil sistem kullanan bir kombi sisteminde paralel basınç sistemi kullanıldığından petek miktarını arttırmanız %1 dahi bir zorlama teşkil etmeyecektir. aksine eviniz daha çabuk ısındığı için termostat o kadar erken devreden çıkacaktır.

    -termostatlı kullanımlarda odalardaki petekleri kapatmanız gerekmez; ben verimi biraz daha arttırmak için peteklerdeki vanaları kendime göre şöyle kıstım: elinizin yaklaşık 270 derece bir açı yapabilmektedir, buna tam tur derseniz; hiç kullanmadığınız bir odayı 3 tur az kullandığınızı 2 gibi bir sistemle suyun akış hızını değiştirerek kombinizin ilk çalışmalardaki süresini daha da kısaltabilirsiniz buda size 2 günde 1 m3 tasarruf sağlayacaktır.

    -evinizde çocuk varsa ve kapılarınız açık kalıyorsa eviniz bu dediğim değerlerden min 2 m3 daha fazla harcama yapacaktır. ayrıca ilk çalışma süresi 15 dakikadan 20-25 dakikaya ve ara çalışma süreleri 3 dk dan 4-6 dk çalışma sürelerine çıkacaktır.
    NOT: KOMBİNİN ÇALIŞMASINI SÖYLE DÜŞÜNÜN, SÜREKLİ ÇALIŞAN BİR SİSTEMİ ANCAK ÇALIŞMADIĞI ZAMAN TASARRUF EDECEKTİR. YANİ PETEKLERİ AZALTARAK YADA ODALARIN PETEKLERİNİ KAPATARAK TASARRUF EDEMEZSİNİZ.

    -Termostatınız ve yalıtımınız olmadığını düşünün sadece mutfakta 0,5 m lik bir petek çalıştırdığınızı düşünün günlük ortalama 4 m3 harcamanız olacaktır.

    -klimatolojik olarak 22 derecelik sabit bir sıcaklık diğer sıcaklık değerlerinden daha çok stabil kalmaktadır. yani şu demek 25 derece yaksanız bile 3 derecelik artı sıcaklık evinizin en soğuk yerine hızla kaçmaya başlayacaktır. sıcak hava soğuk havaya doğru hareket eder. kütle olarak sıcak hava soğuk havadan daha yoğun olduğu için daha hızlı hareket halindedir. fakat 22 derecelik bir sıcaklıkta uzun kollu bir fanila ile rahat bir şekilde oturabilirsiniz. 22 derecenin üstüne çıkacaksanız evinizdeki hava akışını min seviyeye indirmelisiniz, yani kapılar kapanacak, dış kapı ve camlar izole edilecek demek.

    -herkesin atladığı en önemli nokta evin en soğuk yeri banyo ve mutfaktır. buralardaki sıcaklık her zaman 2-3 derece diğer odalardan düşüktür, bu nedenle evin sıcaklığını hızla düşürür. banyo ve mutfaklardaki petek oranlarını mutlaka büyük tutarak sıcaklığı sabitleyin.

    KISACA TERMOSTAT VARSA, YALITIM VARSA GERİYE SADECE KEYFİNİZ KALIYOR. BÜTÇENİZİ AYARLAMAK KALIYOR.


    TAG: Kombi seçimi. Kombi ne kadar yakıyor. Oda termostatı. Vaillant. Eco Plus. colorMATİK. Doğalgaz Harcama Oranları.







  • yakında bulunduğum yere doğalgaz gelecek. bigi için teşekkürler.
  • bilgiye teşekkurler.
  • Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Benim sorunum doğalgaz alarmı ile...Elime biraz kolonya sürsem hemen alarm çalmaya başlıyor.Parfüm-deodorant sürmüş biri gelse yine alarm çalıyor.Ne yapabilirim bilmiyorum.İptal etmeyi düşündüm ama gaz kaçağına karşı en iyi önlem diyorum.Ne önerirsiniz.Tşk.
  • RKIRLI kullanıcısına yanıt
    Gaz alarmlarında kullanılan sensörlerin ömrü 5 yıl olarak belirtiliyor. Uzun süredir kullanıyorsanız, cihazı değiştirmenizi tavsiye ederim. Ayrıca lpg alarmları yerden 15 cm yukarı takılırken, doğal gaz alarmları tavandan 15 cm aşağı takılmalıdır. Sizinki nasıl monte edilmiş bilmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanemmii -- 8 Şubat 2014; 23:27:06 >
  • bilgi için teşekkürler. yalnız sıcak hava soğuk havadan daha az yoğundur.
  • RKIRLI kullanıcısına yanıt
    sök at rıfkı amca bir işe yaradıkları yok.
  • hasanemmii kullanıcısına yanıt
    Slm kardeşim.Eve doğalgaz döşeme ve bağlama işi 3 ay önce yapıldı.Yani tüm tesisat 3 aylık.Doğalgaz alarm cihazı tavandan 25 cm aşağı takıldı.Herşey yeni tamam.Ben alarmın herşeye ötmesine sıkılıyorum.Özel bir ayarı filan varmıdır?Yoksa katlanacağız.Çıkarmayı emniyet yönünden düşünmüyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RKIRLI -- 9 Şubat 2014; 13:27:55 >
  • hardcrss kullanıcısına yanıt
    Öyle deme yeğen.Gecenin geç saatinde derin uykuda iken gaz kaçağı olsa hemen uyandırır.Hayat kurtarır.Tek sıkıntı kapının üstünde tavandan 25 cm kadar aşağıda takılı.Evde tüm iç kapılar açık.Elimize kolonya sürsek biraz sonra ötmeye başlıyor.Bence emniyet açısından katlanacağız.Herkesede tavsiye ederim.
  • hardcrss kullanıcısına yanıt
    bence tekrar araştır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mutluus

    bence tekrar araştır.

    d=m/v

    sicak hava daha yogunsa niye sicak hava yukariya cikiyor da soguk hava dibe batiyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hardcrss kullanıcısına yanıt
    tamam işte cevabı sen söylüyorsun. yoğunlaşan havanın kütlesi düşeceğin den yerçekimine ters istikamette hareket etmezmi.

    fakat burada ısı transferi söz konusu aslında; ısı eğilimi sıcaktan soğuğa doğrudur.

    http://www.kocaelimakine.com/wp-content/uploads/2011/10/isi-transferi-formulleri-1-huseyin-gunerhan.pdf

    merak edenler için güzel bir makaledir. yoğunlaşan kütle yani yoğunlaşmadan kasıt hacminde genişleme olarak anlatılmak isteniyor anlamayanlar için.

    buradan yine anlatmak isteneni anlatayım; eviniz de tasarruf edeceğim diye odanın birini kapatmanız aksine harcamanızı bir nebze olsun azaltacaktır fakat evinizin ısısı istediğiniz düzeye normalden daha uzun sürede ulaşacaktır. bunun nedeni ısı transferidir.




  • Su Kaçağı ve Sızıntı Tespiti için ;

    Su Kaçağı
  • Kombi kaçakları, su kaçakları, peteklerin verimsiz yada yarı çalışması ile ilgili olarak hizmet veren bir çok firma var. ellerindeki sonar okuyucu ile kaçağın nereden ve nasıl olduğunu kısa bir sürece tespit ediyorlar. peteklerinizin ve sus tertibatlarınızın daha verimli çalışmalarını sağlıyorlar.

    tabiki böyle bir sistemin bedeli de bir o kadar tuzlu. lakin %100 e yakın bir fayda sağlıyor. büyük şehirlerin tamamında bu hizmeti veren firmalar var. istanbuldaki bir iki firma şehir dışına da hizmet veriyor.

    reklam olmaması için adres vermiyor ama tag olarak "kombi petek kaçak tespiti" diye google amcaya sorarsanız size seve seve yardım eder.
  • 220 metrekarelik bir ev için, tüm petekleri açmak mı, yoksa sadece zorunlu odaları açmak mı mantıklı?
  • Yılın Üyesi kullanıcısına yanıt
    220m2 iki ev demek. Tüm peteklerin açılması ciddi fatura demektir.
    Az kullanılan odalara termostatik vana takılarak düşük sıcaklıklara ayarlanması daha uygun olur.
    Bazı odaların kapatılması ile odalar soğuyacak, diğer odaların sıcaklığını emecektir. Bunu da göz ardı etmemek lazım.

    Sonuç:Çok ısınmasa da olur diyeceğiniz odalara termostatik vana, kombinize de programlı bir termostat gerekir.

    Saygılar.

    https://www.facebook.com/san.tek.termostat
  • Demirdöküm nitron kombiye on-off termostat takılırken atrondaki gibi parametre ayarı gerekiyor mu?
  • Kimseden ses yok. Sağ olsun GokhanTR halletti. Gerekmiyormuş bu arada.
  • Yılın Üyesi kullanıcısına yanıt
    Tümünü açmak ama şöyle; bir adet termostat alacaksınız kablosuz, ve sürekli oturduğunuz yere koyacaksınız, bu şekilde oturduğunuz yerin sıcaklığı 22-24 dereceye çıkarken diğer odalarda ısınmış olacak. aksi halde kombi kendi içindeki termostatı kullanmaktadır bu termostat mavi borudan yani dönen suyun sıcaklığı kombide ayarladığınız sıcaklığa gelene kadar çalışmaya devam edecektir ve de 200 metre kare gibi bir evde canınızı fena acıtır.

    KABLOSUZ TERMOSTAT ALINIZ MÜMKÜNSE.
  • hasanemmii kullanıcısına yanıt
    Yine de cevaplayayım :)

    Eğer bir markanın termostatını alırsanı kombinizin yaşı ne olursa olsun, firma yı aramanız ve kendilerine taktırmanız gerekmektedir.

    Akıllı ülkelerde termostat kombi ile birlikte satılmaktadır. Ne yazık ki ülkemizde verilmiyor, gerekçe olarak da "Kullanamıyorlar efendim!" deniyor.

    Anlayana artık..
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.