Şimdi Ara

Arkadaşlar ISI ve SICAKLIK kavramlarını karıştırmayalım..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
1
Favori
11.752
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Her ne kadar bazı kişiler ikisi arasındaki farkı bilmese de ikisi çok farklı şeylerdir..

Isı, bir maddenin sahip olduğu enerjilerin toplamına(Ek+Ep) denir. Isı bir enerjidir ve kalori,joule, gibi birimlerle gösterilir.Kalorimetre kabı ile ölçülür.

Sıcaklık ise maddenin içindeki moleküllerin ortalama kinetik enerjilerin bir ölçüsüdür. Sıcaklık ise enerji değildir.Sıcaklık termometreyle ölçülür birimleri celcius,Fahrenheit(yanlış yazmış olabilirim) vb birimlerdir.

Bir mikroçipin ısısı 50 derece olamaz, sıcaklığı 50 derece olabilir. Bir çipe overclock yapıldığı zaman çipin ısısı ve sıcaklığı artar fakat artan ısıyı belirtmek için sıcaklık birimleri kullanılamaz.

Ha şimdi bunu niye yazdın diye bız ikisini birbirine katsakta anlaşabiliyoruz diyebilirsiniz ama bu biraz da Genel Kültürdür.İkisi arasında büyük ve ciddi farklar var. Umarım artık ikisi birbirine karıştırılmaz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enderc -- 4/7/2004 2:47:10 >

• ama bu kelimeleri kullananların neyi kastettiğini herkes anlıyor yani tarzancada olsa herkes derdini anlatıyor:)
  • quote:

Orjinalden alıntı: HeavyWeight

ama bu kelimeleri kullananların neyi kastettiğini herkes anlıyor yani tarzancada olsa herkes derdini anlatıyor:)

hayat sadece forum demek değil.. bu forumdaki insanların çoğu üniversite mezunu\adayı.
    daha ikisinin farkı bilinmiyorsa ve bu kişiler overclock vs ile uğraşıyorsa bu durum nı rezil bile eder..
  • yararlı bi bilgi açıklaman iyi olmuş
  • Arkadaş olayın benle hiçbir alakası yok ama bence ukalalık yapıyorsun. Günlük hayat kullanımı işte ağzımız alışmış. Öbür konudaki tartışmanı da okudum bence haksızsın. Bunun için topic açmak bana çocukça geldi (bunu yazmanın amacını bizi bilgilendirmek olmadığı bariz belli,sadece malum kişiye laf sokmak) çok mu önemli yani ha ısı ha sıcaklık... O dediğin de zannettiğinin aksine sadece sana ait bir bilgi değil. Bunu bilmeyan bir insan zaten eminim ki bu forumda YOKTUR!!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi squall19 -- 4/7/2004 1:04:12 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: enderc

. Örnek olarak Amd işlemcileri overclock edildiği zaman 100 watt ın üzerinde ısı yayarlar,sıcaklık değil... siz işlemciyi iyi soğutursanız (örn: Gazlı soğutma) işlemciyi 100w ısı yayarken bile - derecelerde tutabilirsiniz.

ABİ BİZE ÖĞRETTİĞİN ŞEYİ KENDİN BİLMİYORSUN YAAA. ISI DEĞERİ WATT MIDIR BİR DÜŞÜN BAKALIM? . WATT GÜCÜN BİRİMİDİR. ENERJİ BİRİMİ İSE JOULE VEYA KALORİ DİR (VEYA WATT SAAT DE DENİR). VE ISI DA BİR ENERJİDİR. ŞİMDİ SEN REZİL OLDUN GALİBA BİZ REZİL OLMAYALIM DİYE BİLGİLENDİRİRKEN .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi squall19 -- 4/7/2004 1:20:12 >

• bilmeyen 1 kişi olsa bile onun öğrenmesi yeter ama genelkültür demiş zaten forumda düzgün konuşun dememiş
  • E=P.t yani enerji birimi ancak wattsaat olabilir
  • Gercek hayatta bununla alakali bir sorunum olmustu. Hatirlatman iyi oldu

Saygilar
  • quote:

Orjinalden alıntı: squall19

quote:

Orjinalden alıntı: enderc

. Örnek olarak Amd işlemcileri overclock edildiği zaman 100 watt ın üzerinde ısı yayarlar,sıcaklık değil... siz işlemciyi iyi soğutursanız (örn: Gazlı soğutma) işlemciyi 100w ısı yayarken bile - derecelerde tutabilirsiniz.

ABİ BİZE ÖĞRETTİĞİN ŞEYİ KENDİN BİLMİYORSUN YAAA. ISI DEĞERİ WATT MIDIR BİR DÜŞÜN BAKALIM? . WATT GÜCÜN BİRİMİDİR. ENERJİ BİRİMİ İSE JOULE VEYA KALORİ DİR (VEYA WATT SAAT DE DENİR). VE ISI DA BİR ENERJİDİR. ŞİMDİ SEN REZİL OLDUN GALİBA BİZ REZİL OLMAYALIM DİYE BİLGİLENDİRİRKEN .

Benim amacım kimseye laf sokmak veya rezil etmek değil.Eski topiclere bakarsan bu konuda daha önce uyardığım kişiler olmuştur ama son zamanlarda
    bu karışıklık iyice arttı.Senin için ısı ve sıcaklığın farkı olmayabilir ama bu ikisinin arasındaki büyük farkın gerçek olmadığını göstermez.

Sen günlük hayatta hava ısısı çok yüksek mi diyorsun??? Böyle diyorsan ne mutlu sana...

Yukarıda zaten ısının enerji olduğunu yazmışım tekrar etmene gerek yok. Eğer ben yukarıda bi yanlışlık yapıp Watt yazarak rezil oluyorsam,Sen sıcaklık yerine ısı diyerek benden 5 kat daha rezil oluyorsun...

• Ben hiç sıcaklığa ısı demedim ki sadece diyen arkadaşı savunuyorum. Ki emin ol hiç tanımıyorum.
    BU ARADA ÜSTTEKİ CÜMLELERDE ANLATIM BOZUKLUĞU YAPMIŞ OLABİLİRİM ONLAR İÇİN DE BİR ZAHMET KONU AÇ DA SENİN GENEL KÜLTÜRÜNDEN FAYDALANALIM.
    Bir yanlışlık yapıp watt yazdım diyorsun o adam da bir yanlışlık yapıp sıcaklık yazmış olamaz mı? Ki onunkinin yanlışlık olması çok büyük ihtimal (çünkü günlük hayatta öyle kullanan çok var ağız alışkanlığı) senin joule watt demen ise tamamen bilgisizlik . Kabul et... (gerçi eminim bunlara da bir kulp bulursun bu böyle devam eder) . Benim burda kızdığım sadece bilbirimize karşı çok hoşgörüsüz olmamız, empati yapamamamız. Sen kendini dünyanın en kültürlü insanı olarak görebilirsin ama bu en azından içinde kalsın, sen o adamın hatasını hoş olmayan bir şekilde yüzüne vurduğunda onun kırılıcağını düşünmüyor musun?
    Ayrıca rezil olma lafını sen etmişsin o yüzden kullandım yoksa kimseye rezil oldun demem...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi squall19 -- 4/7/2004 2:13:23 >

• quote:

Ben hiç sıcaklığa ısı demedim ki sadece diyen arkadaşı savunuyorum. Ki emin ol hiç tanımıyorum.
    BU ARADA ÜSTTEKİ CÜMLELERDE ANLATIM BOZUKLUĞU YAPMIŞ OLABİLİRİM ONLAR İÇİN DE BİR ZAHMET KONU AÇ DA SENİN GENEL KÜLTÜRÜNDEN FAYDALANALIM.
    Bir yanlışlık yapıp watt yazdım diyorsun o adam da bir yanlışlık yapıp sıcaklık yazmış olamaz mı? Ki onunkinin yanlışlık olması çok büyük ihtimal (çünkü günlük hayatta öyle kullanan çok var ağız alışkanlığı) senin joule watt demen ise tamamen bilgisizlik . Kabul et... (gerçi eminim bunlara da bir kulp bulursun bu böyle devam eder) . Benim burda kızdığım sadece bilbirimize karşı çok hoşgörüsüz olmamız, empati yapamamamız. Sen kendini dünyanın en kültürlü insanı olarak görebilirsin ama bu en azından içinde kalsın, sen o adamın hatasını hoş olmayan bir şekilde yüzüne vurduğunda onun kırılıcağını düşünmüyor musun?
    Ayrıca rezil olma lafını sen etmişsin o yüzden kullandım yoksa kimseye rezil oldun demem...

Güzel teşhis...Bende katılıyorum temel sorun Hoşgörüsüzlük..

• quote:

çok mu önemli yani ha ısı ha sıcaklık...

burda senin ikisini bir kefeye koyduğun görülüyor..Bu konu uzar gider bunu tartışmaya gerek yok.Ben burda kimseye ders vermiyorum sadece yanlış bilinen birşeyi değiştirme gayreti içindeyim..
    Konuyu devamlı tec bir şahıs üstüne topluyorsun ben olaya daha geniş kapsamlı yaklaşıyorum.

Elbette hoşgörülü olmak bnmde seçtiğim bir yol ama karşındaki insan sana 'sanane istediğimi yazarım,çizerim cnm istiyor ben böyle diyecem sanane' modunda ise bende empati kalmıyor kusura bakma.. Diyeceksin ki senin yanlış düzeltme tekniğin biraz sert dilli, olabilir.Ama aynı şeyi başka topiclerde de dile getirmeme rağmen insanlar gittikçe yanlış olanı kullanıyor.Demekki üzüm üzüme baka baka kararır hesabı birbirlerinden görüyorlar bu da zincirleme devam ediyor ve halka gittikçe büyüyor.Ve bu yanlış kullanımı dikkat ettiysen genelde yeni ve yeni sayılabilecek (3-4 ay)forum üyeleri yapıyor.Demekki insanlar birbirlerinden etkileniyor. Bu beni üzüyor ve biraz da olsa agresifleştiriyor. Yoksa kimsenin kalbini kırma gibi bir düşüncem olmadı olamaz da beni tanıyanlar bilir... Malesef kendimi dünyanın en kültürlü insanı olarak görmüüyorum zaten bnm için en büyük diye birşey yoktur herşeyin her zaman bi büyüğü vardır diye düşünüyorum.Ama en kültürlülerinden biri olma yolunda ağır da olsa ilerliyorum ve hergeçen gün yeni şeyler öğreniyorum ve bu bana zevk veriyor yani ben 'Birşeyi yanlış yapıyorsamda başkasını ilgilendirmez canım nasıl istiyorsa öyle yaparım kimseyi bağlamaz' zihniyetindeki insanlardan değilim birşeyi yanlış yapıyorsam ve biri doğrusunu gösteriyorsa bundan sonra doğrusunu yaparım...

• Tamam iyi güzel yazmışsın ama o en baştakini de illa koymuşsun yani tartışma uzasın diye... Ben ikisi aynı demiyorum. Ben de şimdi uğraşsam senin yazından 10-15 tane yazım hatası çıkarırım sadece bunları belirtmek lüzumsuz diyorum. Kendince insanları bilgilendirmek amaçlı yapıyor olabilirsin ama ben bunu pek samimi bulmuyorum, uslubundan öyle anlaşılıyor. Sağol olumlu cevabın için uzamasın bitirelim artık.
  • Sonuçta hepimiz insanız hepimizin agresif olduğu zmnlar olabilir hepimiz hata yapabiliriz bunlar normal şeyler önemli olan konuşarak biyerlere gelebilmek.Seviyeli tartışman için ben teşekkür ederim..
  • TAMAM HOCAM
  • "AMD işlemci 100 Watt ısı yayar" gibi bir cümle yanlış değil. 1 saniyede 100 Joule ısı üretiyorsa bu 100 Watttır. J/s=Watt netekim.

Bu topic faydalı bir topic. Açılma amacını da destekliyorum. Konu dışı forumlarında ısı ve sıcaklık aynı şey olabilir ama burası overclock forumu, burada ikisinin farkı bilinmek zorunda.
  • Jargon önemlidir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ham-Solo -- 4/7/2004 13:49:17 >
  • Bu iki kavram çoğu zaman birbirine karıştırılır ama sanırım tartışma yeri burası olmamalı:)..........

Boğaziçi fizik mezunu biri olarak bu tartırsmayı yersiz buldum arkadaslar........
  • quote:

Orjinalden alıntı: PoL--E 2½

"AMD işlemci 100 Watt ısı yayar" gibi bir cümle yanlış değil. 1 saniyede 100 Joule ısı üretiyorsa bu 100 Watttır. J/s=Watt netekim.

Bu topic faydalı bir topic. Açılma amacını da destekliyorum. Konu dışı forumlarında ısı ve sıcaklık aynı şey olabilir ama burası overclock forumu, burada ikisinin farkı bilinmek zorunda.

nerlerdesin yahu....

konu ile ilgili hoş bir türkçe kaynak var:http://selimcetinkaya.tripod.com/guncel/sicaklik_ve_isi.htm

Isı ısıdır, sıcaklık sıcaklık. Türkiyede çok belirgin olan anlatım tembelliğinden kaynaklanıyor ki bu sosyal bir sorun. madem herkes Isı'nın Sıcaklık'tan farkını biliyor o zaman ona göre kullanalım kelimeleri.

Sosyal bir sorun derken birkaç örnek vereyim, bu tip örnekler çoğumuzun dilinde mevcut.

selpak, bir markadır. Oysa kağıt mendil yerine kullanırız.
    taksi, tüm otomobiller için kullanılır.
    şey, herşey. en güzel örneği "şeyini şey ettiğimin şeyi".

şimdi epey yaşlı olan birkaç tanıdığımın bir anısı var ki 50 yıl önceye dayanıyor. "şaaptım şaaptım şaaptım, şaapmadı ben de şaaptım". Türkçesi çok ahlaklı, anlatılmak istenen "çağırdım, kulak asmadı ben de orda bıraktım"

bu arada yukardaki cümle "amd saatte 100W ısı yayar olabilir"

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.