Şimdi Ara

Kıbrıs Internet | WISP Ana Konu | VDSL geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
303
Cevap
6
Favori
25.568
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • KKTC'de internet, adadaki diğer bazı şeyler gibi, çözülecek en karışık problemlerden biri. Bu sebeple, forumdaki tıpkı TTNET Fiber, SOL Fiber anakonuları gibi özenerekten güzel bir anakonu yaratmaya çalıştım. KKTC'nin internetiyle ilgilenen arkadaşlara, gerek Multimax gerekse başka bir şirketten internet bağlatmaları için bilgi paylaşımı yapıp, yardım ettim ve hala daha ediyorum.

    2 seneden uzun bir süre Multimax kullandım, verdikleri hizmet ve müşteri memnuniyeti KKTC'deki çoğu WISP'den daha iyi. Sürekli online bir destek elemanı bulabiliyorsunuz, gayet ilgililer ve diğer WISP'ler gibi kullanıcıyı kek durumuna koymuyorlar. Tam kuruluş tarihini hatırlamıyorum ama 2011-2012 sanırım, ben 2014-2016 arası kullandım ve bayağı mutluydum. Çünkü, şirketin o yıllardaki misyonu, adeta diğer WISP'leri otomatik olarak çöp yapıyordu. Neden mi? Diğer şirketlerden 2-4 kat daha yüksek hızı biraz daha ucuza sunmaları, baz istasyonlarını ve diğer ekipmanları sürekli kontrol altına alıp, herhangi bir darboğaz durumunda (fazla müşteri, az bandwidth vs.) yenileme yapmaları (kalite yüksek tutuluyor) ve en önemlisi müşteri memnuniyetini yüksek tutmaya çaba sarf etmeleri (sürekli olarak bilgi alıp/verme, uyarılar vs.). Bunları hala daha yapmayan bir sürü WISP var, WISP olmak zor ve tecrübe gerektiren bir iş, o yüzden her şirketten aynı kaliteyi beklememek lazım. Zira bırakın Avrupai yasalara ve kurallara uygun olmayışını, devletin resmi interneti olmayışı yüzünden de, çeşitli usulsüzlükler yapılıyor. O yüzden şu listedeki çoğu şirket "KKTC (W)ISP listesi:http://www.bthk.org/tr/haberlesme-saglayicilar/haberlesme-saglayicilar" düzgün servis veremiyordur.

    Şu an 2017 itibariyle, Lefkoşa'dan çekildikleri için, biten paketimi artık yeniletmedim. Sebebi ise devrettikleri şirketin kaliteyi düşürmesi, yeterli hız sunamama ve günlük kota. Multimax şu an hala Girne'de, ilk yerlerinde hizmet veriyor. Sınırsız hız sunarak (40-60Mbps) fakat günlük kota var. Girne'de hiç kullanmadım fakat aynı kaliteyi devam ettirdiklerini yabancı forumlarda okuyorum. Yinede, kota olayı benim ve benim gibi düşünenlerin canını sıkıyor.

    VDSL için:
    KKTC'nin resmi interneti.
    Yakın bir süre içerisinde bağlantılar başlayacakmış. Şu an Nethouse, Extend, Kıbrısonline gibi şirketler ön başvuru alıyorlar.
    34Mbps hız 1900TL yıllık olarak belirlendi, hızlar daha artabilir. Kota, adil kullanım yok.

    ADSL için:
    KKTC'nin resmi interneti.
    8Mbps ADSL yıllık 440TL, Kıbrısonline. Kota, adil kullanım yok.
    16Mbps ADSL yıllık 880TL, Kıbrısonline. Kota, adil kullanım yok. (16Mbps verilmiyor hiçbir yere, haberlerde yeni aletlerin takıldığı ve daha fazla aboneye daha yüksek hızlar vereceğiz vaat ettiklerine rağmen. Sebep ise telefon kutularının çoğuna fiber gitmeyişi ve giden bakır hatlarında eski, bakımsız, evlerin uzak oluşu.) (2018 itibariyle bu konuda baya gelişme yaşandı, 3 yıl içerisinde VDSL için tüm kutulara mutlaka fiber götüreceklerdir.)

    ADSL/VDSL servis kalitesi aldığınız şirketten bağımsızdır ve KKTC Telekom'a bağlıdır. O sebeple hangisi daha ucuz ise oradan bağlatmak en mantıklısıdır.

    Wireless için:
    Resmi internet değil.
    Comtech ve Sistemco, KKTC'nin ilk ISP'lerinden, daha çok fiber üzerine çalışma yapan bu profesyonel şirketlerin wireless performansları duyduğum kadarıyla yüksek.
    Multimax'ın yerini alan FreeNet, uzak durulası bir şirket. Tam emin olmamakla birlikte, NetNice ve MegaFox'ta, Multimax'ın devretmiş olduğu şirketler diye biliyorum. Bu ve bunun gibi ufak, devreden şirketlere dikkatle yaklaşın. Zaten genellikle bunlar 4Mbps hızda bile AKK uygulayıp, throttle yoluna gidiyorlar. Bir nevi, yetersizliklerini gizlemek için yapılan, hile.

    Eğer anten ve sistem entegrasyonu iyi yapılmış ise ve sürekli bakımı, gözetimi yapılıyorsa, WISP çıkışına olan ping süreleri fiber kalitesinde ve sabit, zaten kablosuz fiber de diyebiliriz bu servise. Şu anki kullanılan antenlerin kalitesi ve ortalama kaç kişiye aynı anda bağlı olduğunu biliyorsak, alabileceğiniz en realistik hızlar 8Mbps ile 20Mbps'tir.

    WISP'ler için kurulum çok basit. Genellikle Mikrotik veya Ubiquiti cihazlar kullanılıyor. Routerboard marka wireless anteniniz çatıya kuruluyor ve bu anten 120 derecelik directional sector antenlere (P2MP) direkt görecek şekilde kablosuz bağlantı kuruyor. Bağlantılar 5GHz 802.11 nv2 protokolü veya benzeri üzerinden oluyor. İstasyonlara internet ise fiber kablodan veya (P2P) Airfiber'den geliyor, yani kullandığınız internet aslında havadan fiber. Son olarak, CAT-5E kablo ile evinizdeki router/AP ya da PC'ye bağlanıyor. CAT-5E teorik max hızı 1Gbps'tir, CAT5 ile karıştırmayın. Bunu düzgün yapabilen bir şirketle anlaşmışsanız eğer, kalite, normal fiber hat kalitesinden farksız oluyor.

    GÜNCEL (W)ISP'LER:

    Genellikle "rule-of-thumb" olarak, eğer bulunuyorsa Comtech ya da Sistem co.

    Lefkoşa
    Comtech (Kotasız 15Mbps, 20Mbps gibi özel hızlarda yapılıyor. Upload, download'un 1/4'ü. Çok sağlam bir altyapı ve kaliteye sahip olduğunu söylüyorlar.)
    Sistemco (Kotasız 8Mbps şu an en yükseği, özel hız yapılmıyor ama 16Mbps paketi yapacaklarına şüphem yok. Bu şirkette Comtech gibi köklü ve aynı şeyi vaat ediyor.)

    Girne
    Multimax (Sınırsız hız, 60Mbps bile olabilir, günlük kota var.)
    Airmax (10Mbps, kotasız.)

    Mağusa
    FixNet (15Mbps, Ultraspeed ekstra paketi ile daha sabit hız ve ping, 30Mbps geceleri, kota yok gibi daha fazla bilgi lazım.)
    Goldsurf Broadband (15Mbps paketleri var ve Multimax gibi sınırsız hız paketleride var, kota yok gibi daha fazla bilgi lazım.)

    Lefke
    GizmoSwift (20Mbps, kota yok gibi daha fazla bilgi lazım.)

    Güney Kıbrıs
    FTTH ve VDSL hizmetleri var, daha çok bundle yapıyorlar (TV+tel+internet) EU içinde oldukları için KKTC'ye göre daha fazla ülkelerden deniz fiber altyapısına sahipler. Gerek bu nedenle, gerekse EU (Avrupa Birliği) haberleşme yasaları, kuralları ve regülasyonları, denetimleri gereği, daha yüksek servis kalitesi sunuyorlar.

    Cosmos Wireless (Favori yakından takip ettiğim bir şirket, 50Mbps, kotasız ve son jenerasyon en üst model teçhizat kullanıyorlar)
    Netcom Cyprus WISP (18+Mbps ve gece daha yüksek hızlar)
    PrimeTel (100Mbps) Fiber/VDSL
    MTN (51Mbps) Fiber/VDSL
    Cyta (50Mbps) Fiber/VDSL
    GhoFi (40Mbps) Fiber/VDSL

    Kıbrıs fiber haritası
    Kıbrıs Internet | WISP Ana Konu | VDSL geliyor

    Konu içerisinde hız testleri mevcut, okuya okuya görebilirsiniz...

    KKTC'de herhangi bir (W)ISP hakkında herhangi bir sorunuz varsa ya da bilgi almak ve bağlatmak istiyorsanız konuya cevap yazabilirsiniz.

    NOT: Yukarıda vermiş olduğum eski ve yeni tüm bilgileri yerel kaynaklardan, forumlardaki topic'lerden (Cyprus44 ve Kibkom gibi) ve sosyal medya ile resmi websitelerinden, aramalarımla derledim. Bilgiler değiştikçe güncellemeye devam edeceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 17 Temmuz 2018; 1:36:24 >



  • Yıllık olarak ödeniyormuş ilginç geldi burda ayda 70 küsür vermek koyuyor adama
  • aylık ödenende var ama burada yıllık daha cazip geliyor hem fiyat olarak hemde aylık öde öde nereye kadar..

    mesela yukarıda bahsettiğim 8 Mbps adsl aylık 40 tl.. yıllık 440 tl. kota, adil kullanım falan yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 13 Ocak 2014; 18:51:06 >
  • selamlar

    kıbrısta lefkoşada oturuyorum online oyun hastasıyım bu aralar lole sardım 10m bit paketi cazip geldi ama ping değerleri çok önemli ping tabilmi ve 70-80 arası olsun en kötü bilgilenirirseniz sevinirim nede olsa kullanıyorsunuz
  • Respira R kullanıcısına yanıt
    Bende Lefkoşa'dayım, şu an da adsl kullanıyorum fakat önceki senelerde baya wi-fi kullandım nethouse un, pingler minimum 10 ms civarı idi bazen 20-30 ms ortalama... Yani baya güzel!

    Şöyle diyeyim wi-fi veren her ISP de aşağı yukarı, yukarıda söylediğim pingleri vermektedir, ne de olsa internet altyapı aynı, değişen tek şey kullandıkları aletler, ha birde bölgedeki sinyal kirliliği oranı ve verici antene olan uzaklık yani sinyal gücü/kaltiesi pingi baya etkiliyor, hızı çokta etkilemiyor çünkü ne de olsa verdikelri hızlar öyle 100 mbps falan değil ...

    Uzun lafın kısası, wi-fi deki pingler sizi fazlasıyla tatmin edecektir.
  • 3 yıldır burdayım eczacılık okuyorum memnun kalamadım şu an extend kullanmaktayım fakat lol de ping birden 800 lere fırlıyor anlık ve sinir bozucu oluyor bu şirkette böyle bir sorun olmaz mı demeye çalışıyorsun birde adsl mi mantıklı wdsl mi ping olarak oyunlarda falan?
  • Respira R kullanıcısına yanıt
    2side iyi aslında ama ADSL bazı bölgeler sorunlu oluyor çünkü kablo kaltiemiz iyi değil.. çok şükür benim bölgede iyi ankara pingim 55 ms.
    wdsl bizde en mantıklısı ping açısından fakat o da bulundupun bölgeye gre dğeişiyıor..

    en iyisi ve kararlısı fiberoptics, o da bizde yok
  • cevaplar için teşekkürler ya çangarın orda yada metropol kısmında ev tutucam şimdi acaba ordaki wdsl adsl durumları nasıldır bir bilgin varmı?
  • Respira R kullanıcısına yanıt
    bilgim yok ama orası işlek bölgeler.. iyi olması lazım.
  • yardımlar için teşekkürler iyi forumlar
  • eskiden telefon ücretleri senelik ödeniyormuş

    ttnet

    50mbiti kablosuz sorunsuz verebiliyorlarmı acaba ?

    5ghz bandını mı kullanıyorlar acaba ?
  • Ben de multimax kullanıyorum yaklaşık 1 yıldır. Arkadaşın dediği gibi fiyat ve hız konusunda kağıt üzerinde en iyi şirket. Ama aynı şirket bana şunları da yaptı:
    girne'de oturuyorum. belki de 50'den fazla defa sorun için aradım, bu zamana kadar sade 3 defa kayıt almışlar, 2 defa sorun düzeltmeye geldiler, 2 sinde de başarılı olamadılar. internet 60 saniyede yaklaşık 20 defa kesiliyor, ama internet varken de adamlar hız garantisi veriyor, başka değişle paylaşılan bandwith yok, 5 mbps aldıysan o esnada 5 mbps çalışıyor, hatta geceleri çok daha yüksek hızlara çıkıyor, 1 mb/sn ile indirme yaptığımı bilirim. üstüne üstlük arayıp ben sorun bildirmiştim dediğimde bana hayır bildirmemişsiniz dendi birçok kere, başta dediğim gibi günde bir garanti arıyorum zaten... bide aramadınız diyorlar ukalalar, sanki illaha kendi telefonumdan aramak zorundaymışım gibi. kaç defa internetinizde sorun yok dendi, router'ınızda sorun var dendi, bizden sorun yok dendi, ama ne hikmetse en son gelen teknik eleman sorunun ne dağıtıcımdan ne kablomdan ne de evdeki 4 tane internet kullanabilen aletten olmadığını anladı... 4 gün önce yine teknik ekip istedim, halen geliyorlar... LOL türkiye sunucusunda ping gece gündüz 150 - 200 ms sabit, tabi hava rüzgarlı yada yağmurlu değilse ve kesilmelerden henüz sinir olmamışsanız ve en yüksek sinyal seviyesindeyken... facebook sayfalarına başıma gelenleri ingilizce ve türkçe olarak yazdım, sonuna da gelecek müşterilere arz ederim yazdım, sildiler. :D daha neler neler var da şuan aklıma gelmiyor. şans eseri arayayım dedim forum'u aklıma geldi çünkü karar verdim, yarın ben başka bir ISP'ye başvuracağım sanırım, eğer telefonda dedikleri gibi indirme ile ilgili kısıtlamaları yoksa, varsa multimax'ın ciddiyetsizliğine kaldık...
    Gelecek müşterilere arz ederim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Batersit -- 17 Ocak 2014; 1:14:57 >
  • Batersit B kullanıcısına yanıt
    Belli ki bölgede wi-fi sorunlu sizde.. Ben nethouseda iken senede 1 kez sorun yaşıyordum o da baya yağmur yapıyordu net kopuyordu ya da hızı innaılmaz düşüyordu..

    ev hattınız varsa adsl e geçebilriinz 8 mbps yıllık 440 tl kıbrısonlineda. ama har kaldırmıyorsa vs wi-fidan başka şansınız yok gibi, ayrıca diğer wi-fi veren firmaların fiyatlarını bilirsnizdir baya pahalı ve düşük hız veriyorlar max 4 mbit ..

    En iyisi şirketle uzlaşın Ben sinyal zayıflığı olarak anladım problemi.. belki vericiyi değiştrirlker ya da sizin antenin pozisyonu değişir daha güçlü anten takılır vs? Bir konuşun önce.


    edit: Bu arada facebooktan sormuştum, bu süper interntte şimdilik Girne'ye veriliyormuş.. Lefkoşa da yok şu an ee benim işime yaramayacak o zaman..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X-FI -- 17 Ocak 2014; 17:27:06 >
  • Paşam herşeyi denediler benim internette yazdıkların dahil. en sonunda genel müdür aradı, az önce istasyonun vericisini değiştirdik dedi :D o gün bu gündür 1 kere kopmadı internet ama halen birisinin gelip benim çatıdaki aletin yönünü değiştirmesini bekliyorum, en son fırtına'da biraz kaydı sinyal seviyesi düştü. demekki neymiş :D
  • Batersit B kullanıcısına yanıt
    o zaman iyi baya uğraşmışlar.. eve de gelmeleri lazım arayıp söylediğinizde, niye gelmemişler ki..

    Aslında sizde çatınızdaki antenin yönünü değiştireiblirsiniz, ben nethouse wi-fi kullanırken bazen yapıyordum hatta aletin vidaları söküp ters monte ediyordum daha iyi sinyal alıyordum. sizdeki anten nasıl bilemeyceğim ama biraz gevşetip yönünü rahat değiştirilir.. öyle böyle değitşrip tetsler yapın mutlaka iyi bir pozisyon bulursunuz.
  • bende Lefkoşa K.Kaymaklıda oturuyorum ve ne yazık ki online oyunlardan sogudum burada Exdent 4mb wi-fi olarak aldım birkaç defa aradımgeldiler yönünü falan çevirdiler ama nafile bende değiştirmeyi düşünüyorum açıkcası
  • quote:

    Orijinalden alıntı: X-FI

    Website:http://www.mmcyp.com/en

    Yaklaşık 1 senedir MultiMax 8 Mbps kullanıyorum, verdikleri hizmet ve müşteri destek, memnuniyeti Kıbrıs'ta ki diğer ISP lerden daha iyi. Sürekli online bir destek elemanı bulabiliyorsunuz, gayet ilgililer.

    Süper İnternet paketini duyurdular. 15 Mbps Wi-Fi* olanı gayet makul, 5 ay sonra o pakete geçiyorum

    Yıllık 750 TL
    Kota yok
    Adil kullanım politikası yok
    Düşük ping
    00:00 - 08:00 arası 50 Mbps

    İnanın şu an Kıbrıs'taki en F/P internet paketi bu

    Kıbrıs'ta ki ISP lerde kota ya da adil kullanım yok.
    ADSL in yanı sıra, bizde ayrıca *Wi-Fi dediğim bizde büyük çapta verici ve alıcı wireless antenler var, ISP geliyor eve kuruyor bundan bir tane ve cat-5 kablo çekiyor modeme.
    Kıbrıs Internet | WISP Ana Konu | VDSL geliyor

    edit: bu arada 8 Mbps ADSL ise yıllık 440 TL Kıbrısonline da. Kota, adil kullanım yok bundada.

    Mutimax a bende numara bıraktım ve bana geri dönüş yapmadılar 6 ay peşin haricinde başka seçenekleride yok , ve ne yazık ki ping konusunda yine garanti veremediler , değişir falan dediler madem öyle DSL geçmek daha mı mantıklıdır siz daha iyi bilirsiniz LoL WoW vs oynuyoruz sonucta
  • SefirEmre kullanıcısına yanıt
    dostum ben sırf hat stabiltiem yüzünden 8 mbps yıllık 440 tl olan netimden vaz geçiyorum 4 ay sonra.. multimax a geçiyorum uyduya (yeniden).. düşük ping, stabilite ve 10 mbps hızın tadı başkadır...

    oyunlarda kesinlikle uydu net daha iyidir ping yüzünden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: X-FI

    dostum ben sırf hat stabiltiem yüzünden 8 mbps yıllık 440 tl olan netimden vaz geçiyorum 4 ay sonra.. multimax a geçiyorum uyduya (yeniden).. düşük ping, stabilite ve 10 mbps hızın tadı başkadır...

    oyunlarda kesinlikle uydu net daha iyidir ping yüzünden.

    Valla düşünüyorum bakalım ama az daha araştıracagım , multimax kullanan arkadaşlar var onlarda deneme yaparım artık sonra karar vereceğim 20 30 ms bahsettiğiniz diger saglayıcı kimdi acaba ya ben mucize olarak görüyorum ama
  • SefirEmre kullanıcısına yanıt
    nethosue extend kıbrısonline farketmez pingler aynıdır aşağı yukarı wi-fi da.. ama fiyat hız olarak multimax tan başka yok.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.