Şimdi Ara

ELEKTROBOTİK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
1
Favori
632
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Durumu şöyle özetleyeyim; halihazırda ülkenin önde gelen mühendislik fakültelerinden birinde makine müh. 1. sınıf öğrencisiyim.an itibariyle de bölümde başlara oynamaktayım.Lakin herkesin olduğu gibi benim de bazı hedeflerim var.Ve bu hedeflere ulaşmak açısından Elektronik ve robotik bilgimin ortalamanın üzerinde olması gerektiğini düşünüyorum.Fakat baktığım zaman elektronik bilgimin yetersiz olduğunu görüyorum.En zayıf noktamın da bu olduğunu düşünüyorum.Elektroniğe başlangıç olarak ne önerirsiniz.bu işlerin kitap oku sınava gir benzeri bir şekilde yürümediğini düşünüyorum.Peki bu iş nasıl başlar?Her projede yeni bir şey mi öğreniyoruz?
    Mesela en basitinden bir pic c ışık projesinde pic'in MCLR bacağına neden 4.7K'lık bir direnç bağlarız veya osilatör devresine neden 22 pF lik kondansatör bağlarız?Bu gibi temel bilgileri nasıl öğrenebilirim?

• Hem teori öğrenip hemde pratikte devre kurmayla öğrenilebilir. Daha önce dediğim gibi bazı kitapların arkalarında pratikte kullanılabilecek bitirilen bölüm ile alakalı devreler oluyor. Her projede değil de bişi araştırmaya başladığımız soru sorduğumuz zaman yeni bişiler mutlaka öğreniliyor. Yani hayatını adasan bu işe, yine de öğreneceğin illa ki bişiler oluyor. Bence elektroniği temel bilgilerini öğrenip kendini geliştirmek istediğin bi alan belirle ve hep o alanda ilerle. Çünkü elektronik çok geniş bi bölüm. Mesela benim dijital elektroniğim ayıptır söylemesi b.k gibi. Çok az şey biliyorum. Benim alanım güç elektroniği ve hep o alanda ilerlemeye çalışıyorum bişiler okuyorum vakit olursa pratikte devreleri yapmaya çalışıyorum vs. Mesela sende atıyorum temel elektroniği öğrendikten sonra komponentler falan vs, dijital elektroniğe yönel. Çünkü tüm konularda hakim olmaktansa tek bir konuyu bölümde kendini geliştirmen daha kolay olacağını düşünüyorum. Bildiğim kadarı ile elektronikçilerin hepsi bu şekilde yöneliyor. Sorunun cevabına gelecek olursak direnç ve kondansatör kare dalga, üçgen dalga gibi sinyaller oluşturulması gerektiğinde kullanılır. Kapasitör şarj olur ve direnç üzerinden deşarj olur böylece kapasitörün üstündeki voltaj to ya göre kare dalga ve üçgen dalga şeklinde oluşur.

• wolf351 kullanıcısına yanıt
    wolf351 @ 24 Aralık 2013; 19:07:15

Hem teori öğrenip hemde pratikte devre kurmayla öğrenilebilir. Daha önce dediğim gibi bazı kitapların arkalarında pratikte kullanılabilecek bitirilen bölüm ile alakalı devreler oluyor. Her projede değil de bişi araştırmaya başladığımız soru sorduğumuz zaman yeni bişiler mutlaka öğreniliyor. Yani hayatını adasan bu işe, yine de öğreneceğin illa ki bişiler oluyor. Bence elektroniği temel bilgilerini öğrenip kendini geliştirmek istediğin bi alan belirle ve hep o alanda ilerle. Çünkü elektronik çok geniş bi bölüm. Mesela benim dijital elektroniğim ayıptır söylemesi b.k gibi. Çok az şey biliyorum. Benim alanım güç elektroniği ve hep o alanda ilerlemeye çalışıyorum bişiler okuyorum vakit olursa pratikte devreleri yapmaya çalışıyorum vs. Mesela sende atıyorum temel elektroniği öğrendikten sonra komponentler falan vs, dijital elektroniğe yönel. Çünkü tüm konularda hakim olmaktansa tek bir konuyu bölümde kendini geliştirmen daha kolay olacağını düşünüyorum. Bildiğim kadarı ile elektronikçilerin hepsi bu şekilde yöneliyor. Sorunun cevabına gelecek olursak direnç ve kondansatör kare dalga, üçgen dalga gibi sinyaller oluşturulması gerektiğinde kullanılır. Kapasitör şarj olur ve direnç üzerinden deşarj olur böylece kapasitörün üstündeki voltaj to ya göre kare dalga ve üçgen dalga şeklinde oluşur.

cevap için teşekkür ederim
    Halihazırda zaten dijital elektroniğe yönelmişim zaten(pic programlama vs).
    demek istediğim bir devreye baktık, devrede led'den önce 330'luk direnç kullanılmış.ha bu gibi devrelerde led'den önce 330 ohm'luk direnç kullanıyormuşuz deyip mi geçeceğiz yoksa bunun hesaplanma yöntemini mi öğreneceğiz?

• Mekanikelektronikçi M kullanıcısına yanıt
    Merhaba arkadaşım bu sorduğun cevabını ancak bol bol pratik yaparak öğrenebilirsin hepsinin bir amacı var dediğin ledin önüne konulan direnç ledi koruma amaçlıdır fazla akımdam ledin yanmaması için.Yani önce devre elemanlarının çalışma mantığını öğrenirsen o oraya neden koyulmuş anlayabilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mekanikelektronikçi

wolf351 @ 24 Aralık 2013; 19:07:15

Hem teori öğrenip hemde pratikte devre kurmayla öğrenilebilir. Daha önce dediğim gibi bazı kitapların arkalarında pratikte kullanılabilecek bitirilen bölüm ile alakalı devreler oluyor. Her projede değil de bişi araştırmaya başladığımız soru sorduğumuz zaman yeni bişiler mutlaka öğreniliyor. Yani hayatını adasan bu işe, yine de öğreneceğin illa ki bişiler oluyor. Bence elektroniği temel bilgilerini öğrenip kendini geliştirmek istediğin bi alan belirle ve hep o alanda ilerle. Çünkü elektronik çok geniş bi bölüm. Mesela benim dijital elektroniğim ayıptır söylemesi b.k gibi. Çok az şey biliyorum. Benim alanım güç elektroniği ve hep o alanda ilerlemeye çalışıyorum bişiler okuyorum vakit olursa pratikte devreleri yapmaya çalışıyorum vs. Mesela sende atıyorum temel elektroniği öğrendikten sonra komponentler falan vs, dijital elektroniğe yönel. Çünkü tüm konularda hakim olmaktansa tek bir konuyu bölümde kendini geliştirmen daha kolay olacağını düşünüyorum. Bildiğim kadarı ile elektronikçilerin hepsi bu şekilde yöneliyor. Sorunun cevabına gelecek olursak direnç ve kondansatör kare dalga, üçgen dalga gibi sinyaller oluşturulması gerektiğinde kullanılır. Kapasitör şarj olur ve direnç üzerinden deşarj olur böylece kapasitörün üstündeki voltaj to ya göre kare dalga ve üçgen dalga şeklinde oluşur.

cevap için teşekkür ederim
    Halihazırda zaten dijital elektroniğe yönelmişim zaten(pic programlama vs).
    demek istediğim bir devreye baktık, devrede led'den önce 330'luk direnç kullanılmış.ha bu gibi devrelerde led'den önce 330 ohm'luk direnç kullanıyormuşuz deyip mi geçeceğiz yoksa bunun hesaplanma yöntemini mi öğreneceğiz?

Direnç hesabı led e göre yapılıyor. Hatta her renk led in farklı direnç değerleriyle seri olarak bağlanması gerekiyor. Aksi takdirde led in iç direnci çok düşük olduğu için yanacaktır. Kısaca şöle diyim elektronikte en ufak parçanın bile hesabı var ve o hesaba göre yapılması gerek. İşin aslı budur.

• Yeni yılınız kutlu olsun öncelikle. Soruna biraz geç cevap vermiş olabilirim bende senin gibi öğrenci olduğumdan dolayı sınavlarım vardı.
    Saat'ten ötürü kısaca cevap vermek gerekirse;

MCLR ile ilgili sorun için;

MCLR pini dışarıdan gelen bir sinyal ile PIC'i resetlemeye-sıfırlamaya yarar.Normal şartlarda PIC sürekli sıfırlama yapmaması için farklı kullanım şekilleri vardır. MCLR değil pini Lojik-0'da aktif olur yani sıfırlama yapar. Biz bunu bir buton ile kontrol edebiliriz istediğimizde sıfırlama yaptırabiliriz. Direnç atma sebebi gözlemlerime göre akımı sınırlamayla ilgili bir durum. Bazı PIC'lerde 4.7k'nın yetersiz geldiğini 10k'ya kadar farklı direnç değerleri denediğimi hatırlamaktayım.Bu pin iç yapısında filtre devresi barındırır böylece ufak parazitlenmelerden etkilenmez.

LED olayı;

Şuan aklıma gelen 16F877-877A'nın çıkış olarak verdiğimiz 1 pin maksimum 25mA akım sağlaya bilir. Yaklaşık olarak kırmızı renkte bir led 1.8v-15mA , sarı renkte bir led 2v-15mA , yeşil renkte bir led 2,2v-15mA, mavi renkte bir led 3v-30mA , beyaz renk bir led ise 3v-30mA akım ve gerilimde çalışmaktadır. Led'lerden önceki dirençlerde seri-paralel bağlantı şekline göre hesaplanır ve bağlanır. Zaten direkt PIC'in 1 çıkış pinine yanlış hatırlamıyorsam (PARLAKLIĞI DEĞİŞEBİLİR) maksimum 5 adet led bağlanabilir ki bunlarda seri-paralel olmak üzere farklı bağlantı şekilleriyle mümkün. Direkt bir transistör sürüp ona göre led sayısını arttırmak daha mantıklıdır.

Kondansatör olayı;

Diğer arkadaşımın anlattığı gibi belli frekans'taki kristalin anlık olarak sinyaldeki dalgalanmaları-parazitleri önlemek amaçlı olsa gerek fakat belli bir skalada gösterilmektedir bu değer yani V=I*R nasılsa bu durumda öyle.Elimdeki kaynakta bu tablo şöyle verilmiş;

LOW POWER(LP)

32kHz için C1-C2 33pF
    200kHz için C1-C2 15pF

CRYSTAL/RESONATOR(XT)

200kHz için C1-C2 47-68pF arası
    1Mhz-4Mhz için C1-C2 15-22pF arası

HIGH SPEED(HS)

4Mhz için C1-C2 15-22pF arası
    8Mhz-20Mhz için C1-C2 15-33pF arası

Umarım yardımcı olabilmişimdir.Kolay gelsin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Temel Elektronik Devreler
    11 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.