Şimdi Ara

tar.gz, tar.bz2 uzantılı dosyalar ve kaynak koduyla gelen programların kurulması

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
15.147
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • tar.gz veya tar.bz2 uzantılı dosyalar, çeşitli türden dosya ve klasörlerin arşivlenmesi için kullanılan çok yaygın bir arşivleme şeklidir. Kaynak koduyla gelen programlar da bu şekilde arşivlenir.

Mantığı şudur:

Bir veya birden fazla klasörün "tar" (tape archiever) programı ile arşivlendikten sonra, bu arşivin gzip (gz) veya bzip2 (bz2) ile sıkıştırılmasıyla oluşur."tar" kullanılmasındaki amaç, arşivlenen dosyaların tipi,tarihi,kullanıcı bilgileri vs gibi tüm bilgilerinin değiştirilmeden arşivlenmesine olanak sağlamasıdır.Başka bir bilgisayarda tar ile arşivlenmiş bir dosyayı kendi bilgisayarınıza açtığınızda dosyaların tipinin ve diğer özelliklerinin (dosya, klasör, aygıt dosyası, sembolik link, uid, gid, izinler, tarih vs..) aynen korunmuş olduğunu görürsünüz. Tar, dosya ve klasörleri olduğu gibi arşivleyip tek bir dosya haline getirdiği için, oluşan dosyanın boyutu, arşivlenen tüm dosyaların boyutlarının toplamına eşittir. Bu nedenle tar dosyalarını gzip veya bzip2 ile sıkıştırma gereksinimini duyuyoruz.

tar ile bir veya birden fazla klasör veya dosyayı arşivleyip bunu gz ile sıkıştıralım :
    (oluşturulan arşiv dosyası; arsiv.tar.gz 'dir)

# tar czvf arsiv.tar.gz klasör1 klasör2 dosya1....
    veya
    # tar c klasör1 klasör2 dosya1... | gzip > arsiv.tar.gz

oluşturduğumuz arsiv.tar.gz dosyasını açtığımızda klasör ve dosyalar, /usr/share/kde gibi tam yol gösterilerek arşivlenmişse aynen o şekilde açılır.

Dosyayı açalım:

# tar zxvf arsiv.tar.gz

Klasör ve dosyaları bzip2 ile arşivleyip sıkıştırmak için:
    (oluşturulan arşiv dosyası; arsiv.tar.bz2 'dir)

# tar cjvf arsiv.tar.bz2 klasör1 klasör2 dosya1...
    veya
    # tar c klasör1 klasör2 dosya1... | bzip2 > arsiv.tar.bz2

Dosyayı açmak için:

# tar jxvf arsiv.tar.bz2

sık kullanılan tar komut parametreleri:

z : gzip süzgecinden geçirir
    j : bzip2 süzgecinden geçirir
    c : create (arşiv oluşturmak için kullanılır)
    x : extract (dosyaları açıp diske yazmaya başlar)
    v : verify (işlem gören tüm dosyaları işlem sırasında listeler)
    f : file (input veya output olarak bir dosya verilecekse dosya ismi f parametresinden sonra kullanılır)
    t : test (dosyayı açmadan içeriğini "tar tzvf dosya.tar.gz" komutuyla görebilirsiniz. "x" parametresiyle kullanılmaz)

KAYNAK KODUYLA GELEN BİR PAKETİ SİSTEME KURMAK

tar.gz veya veya tar.bz2 uzantılı bir paketi sisteme kurmadan önce doğal olarak paketi açıyoruz.Örnek paketimiz .tar.gz uzantılı olsun. Paketlerin formatı genelde şu şekildedir: Paketİsmi-AsılVersiyon.AltVersiyon-Release.tar.gz

# tar zxvf apache-2.0.49.tar.gz

Genelde oluşan klasörün ismi, arşivin ".tar.gz" uzantısı dışında kalan kısım ile aynıdır.
    Dosyaları listeleyelim:

# ls

apache-2.0.49 (klasör)
    apache-2.0.49.tar.gz (dosya)

Oluşan klasöre geçelim:

# cd apache-2.0.49

Arşivimiz bir programın kaynak kodunu muhteva ettiğinden, içerik kaynak kodunun kullanıcı tarafından kolayca derlenebileceği şekilde hazırlanmıştır. İçerikte bulunan "README, INSTALL, Changelog, History" gibi dosyalar kullanıcıya önbilgi verme bakımından önemlidir. Gözatmakta fayda var. Derleme için gerekli Makefile betiklerini oluşturacak olan dosya, "configure" betik dosyasıdır. "configure" betiğinin amacı sistemin tipini, gereklilikleri, kullanıcı tanımlı ön parametreleri belirleyip oluşturduğu "Makefile" dosyalarına yazmaktır. Makefile dosyaları, derlemeye başlamak için kullanılan "make" komutunun, içeriğini çalıştırmak için kullandığı betik dosyalarıdır. Derleme ile ilgili, install, uninstall ile ilgili parametreler ve komutlar Makefile dosyalarının içindedir. Konfigurasyon işlemi başarılı olmadıkça Makefile dosyaları oluşturulmaz.

configure betiğine parametre vermek:

# ./configure --help
    (sayfa sayfa görmek için "./configure --help | less" kullanın)

ile derleme öncesi kullanıcı tarafından atanabilecek parametreleri görebilirsiniz. Bu parametrelerin bazıları spesifik, bazıları ise geneldir. Genel parametrelerden en fazla kullanılanı --prefix parametresidir. Bu parametreyle kurulumun hangi klasöre yapılacağını belirtirsiniz. Öntanımlı olarak kurulum "/usr/local" klasörüne yapılır. Kaynak kodundan derlenen tüm programlar istisnalar haricinde ön tanımlı olarak "/usr/local" hiyerarşisine kurulur.

çalıştırılabilir binary ve super-user binary dosyalar:

/usr/local/bin
    /usr/local/sbin

bu klasörlerdeki programların çalıştırılabilmesi için bu klasörleri $PATH değişkeninde tanımlanmış olması gerekir. "echo $PATH" komutuyla kontrol edebilirsiniz.

kitaplıklar (library) :

/usr/local/lib

vs..

şeklinde bu düzen içinde kurulur."/usr/local/lib" klasörü "/etc/ld.so.conf" dosyası içinde tanımlanmış olmalıdır, yoksa buradaki kitaplıklar programlar tarafından görülemez.

"./configure --prefix=/usr" şeklinde kullanırsanız kurulum düzenini /usr olarak belirtmiş olursunuz.

spesifik parametreler genelde "--enable-...." , "--disable-...." şeklindeki opsiyonlardır. Bu opsiyonları "--help" parametresiyle açıklamalı olarak görebilirsiniz.

Öntanımlı opsiyonlarla configurasyona ve derlemeye başlayalım:

# ./configure

eğer configure betiği gerekli bir programı bulamadığında veya versiyon uyuşmazlığında Makefile dosyalarını oluşturmadan hata verecektir. Verdiği hataya göre gerekli düzenlemeleri yapmak gerekecektir. İşler yolunda gider ve Makefile dosyaları oluşturulursa "make" komutuyla derleme işlemi başlatılabilir:

# make

Derleme bitiminde

# make install

ile kurulum yapılır. Programı başka parametrelerle veya başka bir nedenden ötürü yeniden derlemek isterseniz

# make uninstall

ile önceki kurulumu silip tekrardan

# ./configure --opsiyon ve parametreler vs...
    # make
    # make install

şeklinde yeniden kurulum yapılabilir.

NOT: "./configure" komutundaki "./" kısmı, bulunduğumuz klasördeki çalıştırılabilir dosyaları çalıştırılabilmek için kullanılır. Komut ve dosya isimlerini verirken TAB ile tamamlama özelliğini kullanmayı unutmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi terranigma -- 30/6/2004 15:38:38 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

tar.gz ve tar.bz2 Dosya Biçimleri ve Kaynak Kodlu Programların Kurulumu

tar.gz ve tar.bz2 dosyaları, genellikle yazılım veya diğer dosya türlerini sıkıştırmak ve bir arşivde birleştirmek için kullanılan sıkıştırılmış arşiv biçimileridir. Bu dosyaları çıkarmak ve içeriklerine erişmek için tar programını kullanabilirsin.

Kaynak kodlu programları yüklemek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:

1. Sıkıştırılmış dosyayı indir: Programın resmi web sitesinden veya güvenilir bir kaynaktan sıkıştırılmış dosyayı indir.
    2. Dosyayı çıkart: Dosyayı indirdikten sonra tar komutunu kullanarak dosyayı çıkartabilirsin. Örneğin, "tar -xzvf dosyaadı.tar.gz" komutunu kullanabilirsin.
    3. Çıkarılan dizine git: Tar komutu dosyayı çıkardıktan sonra, çıkarılan dizine git.
    4. Yapılandırma betiğini çalıştır: Çıkarılan dizinde genellikle "configure", "autogen.sh" veya benzeri bir yapılandırma betiği bulunur. Bu betiği çalıştırarak programı sistemin için yapılandır.
    5. Yap: Yapılandırma betiğini başarıyla çalıştırdıktan sonra, "make" komutunu kullanarak programı derle.
    6. Yükle: Program başarıyla derlendikten sonra, "make install" veya "sudo make install" komutunu kullanarak programı sistemine yükleyebilirsin.

Bu adımları izleyerek, tar.gz ve tar.bz2 dosyalarında bulunan kaynak kodlu programları sistemine yükleyebilirsin. Bu programlar genellikle daha özelleştirilebilir ve sistemine daha iyi uyacak şekilde ayarlanabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • sticky veya yeni formumuzun terimiyle "üst konu" yapılmasını talep ediyorum. ayrıca eski stickylerinde geri gelmesini istiyorum.
  • Oldu desen :)
  • teşekkürler magicdeath
  • çok tatmin edici teşekkürler.
  • SuSE 9.1 kullanıyorum ve make komutunun olmadığını yazıyor konsol. Make komutu olmadığına göre bununla ilgili birşeyler eksik demektir ne yapabilirim veya neyi indirmem gerekli, bir kitaplıkmı eksik yoksa ? teşekkür ederim
  • quote:

Orjinalden alıntı: AE_ferhat

SuSE 9.1 kullanıyorum ve make komutunun olmadığını yazıyor konsol. Make komutu olmadığına göre bununla ilgili birşeyler eksik demektir ne yapabilirim veya neyi indirmem gerekli, bir kitaplıkmı eksik yoksa ? teşekkür ederim

YaST ile make ve saz arkadaşlarını kurabilirsiniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim hala anlamadığım bişey var arkadaşlar
    ben bu adresten ftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/rootfs/0.0.6/pardus-0.0.6.tar.bz2 isimli Pardus sürümünü indirdim ama bunu başlangıç CDsi olarak nasıl yazabilirim görüldüğü gibi uzantı .tar.bz2
    halaa anlamadım

Şunuda belirtmemde fayda var : indirdiğim dosya "pardus_calisan_cd-1.1.iso" değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BenCesur -- 2 Temmuz 2005, 22:33:27 >
  • kardeş bunu bilgisayarı boot edecek şekilde yazdıramassın bu kök dosya sistemi bunu ext 3 ile formatlanmış bi hddye açıcaksın bu iş için çalışan cdyi kullanabilirsin
    bu linke bi göz at
    http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/root_fs_kurulum/
  • quote:

BenCesur

Benim hala anlamadığım bişey var arkadaşlar
    ben bu adrestenftp://ftp.uludag.org.tr/pub/pardus/rootfs/0.0.6/pardus-0.0.6.tar.bz2 isimli Pardus sürümünü indirdim ama bunu başlangıç CDsi olarak nasıl yazabilirim görüldüğü gibi uzantı .tar.bz2
    halaa anlamadım

Şunuda belirtmemde fayda var : indirdiğim dosya "pardus_calisan_cd-1.1.iso" değil

O sıkıştırılmış dosya içinde bir İSO dosyası olması lazım,

onu aç ve cd ye yaz ancak öyle boot edebilrsin

quote:

terranigma

tar.gz veya tar.bz2 uzantılı dosyalar, çeşitli türden dosya ve klasörlerin arşivlenmesi için kullanılan çok yaygın bir arşivleme şeklidir. Kaynak koduyla gelen programlar da bu şekilde arşivlenir.

Mantığı şudur:

Bir veya birden fazla klasörün "tar" (tape archiever) programı ile arşivlendikten sonra, bu arşivin gzip (gz) veya bzip2 (bz2) ile sıkıştırılmasıyla oluşur."tar" kullanılmasındaki amaç, arşivlenen dosyaların tipi,tarihi,kullanıcı bilgileri vs gibi tüm bilgilerinin değiştirilmeden arşivlenmesine olanak sağlamasıdır.Başka bir bilgisayarda tar ile arşivlenmiş bir dosyayı kendi bilgisayarınıza açtığınızda dosyaların tipinin ve diğer özelliklerinin (dosya, klasör, aygıt dosyası, sembolik link, uid, gid, izinler, tarih vs..) aynen korunmuş olduğunu görürsünüz. Tar, dosya ve klasörleri olduğu gibi arşivleyip tek bir dosya haline getirdiği için, oluşan dosyanın boyutu, arşivlenen tüm dosyaların boyutlarının toplamına eşittir. Bu nedenle tar dosyalarını gzip veya bzip2 ile sıkıştırma gereksinimini duyuyoruz.

tar ile bir veya birden fazla klasör veya dosyayı arşivleyip bunu gz ile sıkıştıralım :
    (oluşturulan arşiv dosyası; arsiv.tar.gz 'dir)

# tar czvf arsiv.tar.gz klasör1 klasör2 dosya1....
    veya
    # tar c klasör1 klasör2 dosya1... | gzip > arsiv.tar.gz

oluşturduğumuz arsiv.tar.gz dosyasını açtığımızda klasör ve dosyalar, /usr/share/kde gibi tam yol gösterilerek arşivlenmişse aynen o şekilde açılır.

Dosyayı açalım:

# tar zxvf arsiv.tar.gz

Klasör ve dosyaları bzip2 ile arşivleyip sıkıştırmak için:
    (oluşturulan arşiv dosyası; arsiv.tar.bz2 'dir)

# tar cjvf arsiv.tar.bz2 klasör1 klasör2 dosya1...
    veya
    # tar c klasör1 klasör2 dosya1... | bzip2 > arsiv.tar.bz2

Dosyayı açmak için:

# tar jxvf arsiv.tar.bz2

sık kullanılan tar komut parametreleri:

z : gzip süzgecinden geçirir
    j : bzip2 süzgecinden geçirir
    c : create (arşiv oluşturmak için kullanılır)
    x : extract (dosyaları açıp diske yazmaya başlar)
    v : verify (işlem gören tüm dosyaları işlem sırasında listeler)
    f : file (input veya output olarak bir dosya verilecekse dosya ismi f parametresinden sonra kullanılır)
    t : test (dosyayı açmadan içeriğini "tar tzvf dosya.tar.gz" komutuyla görebilirsiniz. "x" parametresiyle kullanılmaz)

KAYNAK KODUYLA GELEN BİR PAKETİ SİSTEME KURMAK

tar.gz veya veya tar.bz2 uzantılı bir paketi sisteme kurmadan önce doğal olarak paketi açıyoruz.Örnek paketimiz .tar.gz uzantılı olsun. Paketlerin formatı genelde şu şekildedir: Paketİsmi-AsılVersiyon.AltVersiyon-Release.tar.gz

# tar zxvf apache-2.0.49.tar.gz

Genelde oluşan klasörün ismi, arşivin ".tar.gz" uzantısı dışında kalan kısım ile aynıdır.
    Dosyaları listeleyelim:

# ls

apache-2.0.49 (klasör)
    apache-2.0.49.tar.gz (dosya)

Oluşan klasöre geçelim:

# cd apache-2.0.49

Arşivimiz bir programın kaynak kodunu muhteva ettiğinden, içerik kaynak kodunun kullanıcı tarafından kolayca derlenebileceği şekilde hazırlanmıştır. İçerikte bulunan "README, INSTALL, Changelog, History" gibi dosyalar kullanıcıya önbilgi verme bakımından önemlidir. Gözatmakta fayda var. Derleme için gerekli Makefile betiklerini oluşturacak olan dosya, "configure" betik dosyasıdır. "configure" betiğinin amacı sistemin tipini, gereklilikleri, kullanıcı tanımlı ön parametreleri belirleyip oluşturduğu "Makefile" dosyalarına yazmaktır. Makefile dosyaları, derlemeye başlamak için kullanılan "make" komutunun, içeriğini çalıştırmak için kullandığı betik dosyalarıdır. Derleme ile ilgili, install, uninstall ile ilgili parametreler ve komutlar Makefile dosyalarının içindedir. Konfigurasyon işlemi başarılı olmadıkça Makefile dosyaları oluşturulmaz.

configure betiğine parametre vermek:

# ./configure --help
    (sayfa sayfa görmek için "./configure --help | less" kullanın)

ile derleme öncesi kullanıcı tarafından atanabilecek parametreleri görebilirsiniz. Bu parametrelerin bazıları spesifik, bazıları ise geneldir. Genel parametrelerden en fazla kullanılanı --prefix parametresidir. Bu parametreyle kurulumun hangi klasöre yapılacağını belirtirsiniz. Öntanımlı olarak kurulum "/usr/local" klasörüne yapılır. Kaynak kodundan derlenen tüm programlar istisnalar haricinde ön tanımlı olarak "/usr/local" hiyerarşisine kurulur.

çalıştırılabilir binary ve super-user binary dosyalar:

/usr/local/bin
    /usr/local/sbin

bu klasörlerdeki programların çalıştırılabilmesi için bu klasörleri $PATH değişkeninde tanımlanmış olması gerekir. "echo $PATH" komutuyla kontrol edebilirsiniz.

kitaplıklar (library) :

/usr/local/lib

vs..

şeklinde bu düzen içinde kurulur."/usr/local/lib" klasörü "/etc/ld.so.conf" dosyası içinde tanımlanmış olmalıdır, yoksa buradaki kitaplıklar programlar tarafından görülemez.

"./configure --prefix=/usr" şeklinde kullanırsanız kurulum düzenini /usr olarak belirtmiş olursunuz.

spesifik parametreler genelde "--enable-...." , "--disable-...." şeklindeki opsiyonlardır. Bu opsiyonları "--help" parametresiyle açıklamalı olarak görebilirsiniz.

Öntanımlı opsiyonlarla configurasyona ve derlemeye başlayalım:

# ./configure

eğer configure betiği gerekli bir programı bulamadığında veya versiyon uyuşmazlığında Makefile dosyalarını oluşturmadan hata verecektir. Verdiği hataya göre gerekli düzenlemeleri yapmak gerekecektir. İşler yolunda gider ve Makefile dosyaları oluşturulursa "make" komutuyla derleme işlemi başlatılabilir:

# make

Derleme bitiminde

# make install

ile kurulum yapılır. Programı başka parametrelerle veya başka bir nedenden ötürü yeniden derlemek isterseniz

# make uninstall

ile önceki kurulumu silip tekrardan

# ./configure --opsiyon ve parametreler vs...
    # make
    # make install

şeklinde yeniden kurulum yapılabilir.

NOT: "./configure" komutundaki "./" kısmı, bulunduğumuz klasördeki çalıştırılabilir dosyaları çalıştırılabilmek için kullanılır. Komut ve dosya isimlerini verirken TAB ile tamamlama özelliğini kullanmayı unutmayın.

saol kardeş çok işime yarayacak bi bilgi bu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PinkPenguin -- 27 Aralık 2005 15:39:34 >

• Arkadaşlar çok teşekkürler gerçekten güzel bilgiler aklıma takılan yerler vardı büyük bir çogunluğunu hallettim çok sagolun..emeği geçen herkese çok teşekkürler.
  • güzel olmuş, eline sağlık. fakat benim anlamadığım bir husus var; şu anda pardus'un canlı cdsinde çalışıyorum. firefox 1.5 indirdim. tmp dizinine indirildiği için orada çalıştım. tar arşivi firefox dizinine açıldı.

pardus firefox # ./configure
    bash: ./configure: Böyle bir dosya ya da dizin yok
    pardus firefox #

acaba burada sorun bende mi, yoksa canlı cd olduğu için bazı kısıtlamaları var bu da onlardan biri mi?
  • firefox'u kurmanıza gerek yok. tar arşivini açtıktan sonra ./firefox komutunu girerseniz firefox açılır ;)
  • çok yararlı bir yazı olmuş. bir çok kişinin aklındaki soruların cevaplandığını düşünüyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: genesis007

firefox'u kurmanıza gerek yok. tar arşivini açtıktan sonra ./firefox komutunu girerseniz firefox açılır ;)

Teşekkür ederim. Az önce bunu denedim. Firefox kuruldu, penceresi açıldı. Ancak herhangi bir işlem yapılamıyor. sadece firefox penceresi var. Yani ne internette gezinebiliyorum, ne arama yapabiliyor, ne de firefox üzeindeki herhangi bir menüyü kullanabiliyorum. Bunun üzerine komut satırına geri döndüm. Satırda "hata oluştu config.log dosyasına bakın" gibi bir uyarı vardı. (tam olarak yazamadım çünkü şuanda windows'dan yazıyorum). Söz konusu log dosyasına baktım pek birşey anlamasam da sanırım sorunu tesbit ettim.
    /bin/gcc-bin adında bir dosya aramaış fakat, bulamadığı için çalıştıramamış. Ben de /bin/ dizinine baktım gcc adında bir dosya var fakat devamında "-bin" yok. Bu sorunu nasıl halledebilirim?

• Merhaba arkadaşlar,

Kaynak kodlarının o anda hangi dizinde bulunduğu önemli mi?

Mesela indirdiğim programları .tar.gz halinde iken masa üstüne açıyorum. Sonra da komut satırında masa üstüne ulaşarak

./configure
    make
    make install

komutlarını veriyorum. Ancak bazı sorunlar çıkıyor. Mesela bu şekilde kurduğum bir pakete dayanan başka bir program, evvelden "sürüm uyumsuzluğu" hatasını verir iken, paket güncellemesi sonrasında bu hatayı vermemesi gerektiği halde yine "sürüm uyumsuzluğu" sorunu veriyor. Bunun nedeni benim kaynak kodlarını özel bir konumdayken derlemememden olabilir mi?

Sorun için bkz.http://forum.donanimhaber.com/m_9509880/mpage_1/key_//tm.htm#9589538

Kodların özel bir konumda olmamasından ötürü bu hatayı alabileceğimden kuşkulanmamı sağlayan yazı için bkz.http://wiki.linux-sevenler.org/index.php/Kaynak_Koddan_Program_Kurulumu (Hatta buradna bir alıntı yapalım:

quote:

Kurmak istediğiniz paketi indirdiğinizi varsayıyorum. Örneğimizde Gimp paketi üzerinden işlemler yapacağız.Bundan önce işinize yarayacak bazı noktalara değinelim. Benim kaynak kod olarak indirdiğim paketlerde uyguladığım yöntem şu şekilde;

* Genelde .tar.gz veya tar.bz2 olarak indirdiğim paketler ev dizimin içinde programlar dizininde durur. Bunun alt klasörleri de olabilir. Onları burada biriktiyorum.Zaman zaman cd'ye aktarıp burayı tekrar boşaltıyorum. Lazım olduğu zamanlar cd den tekrar alıyorum. Sizde kafanıza göre istediğiniz bir yere koyabilirsiniz.

* Paketleri açmak içinde /usr/local altında "programlar" diye bir dizin oluşturdum. Bütün paketler açılmış şekilde "/usr/local/programlar" dizininde duruyor. Bunun sağladığı kolaylık, kaynak kodlardan hangi programları kurduğumu kolayca takip edebilmemi sağlıyor.

Sizde kendinize uygun birşeyler yapabilirsiniz. Neyin nerede tutulacağı size kalmış birşey... İstediğiniz bir yerde işlemlerinizi yapabilirsiniz. Tabi Linux tahamüllerinin dışına çıkmamak kaydıyla.... Yani /etc içine bir paket açıp onu oradan derlemek ,çokta parlak bir fikir olmasa gerek. Sizlere bir fikir vermesi açısından kendi yöntemimi anlattım.

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tumra -- 29 Eylül 2006; 21:54:11 >

• kaynak kodlarının nerde olduğunun bir önemi yoktur.

sürüm uyumsuzluğu daha önce derlediğiniz bir programın bağlı olduğu başka bir kitaplığın upgrade edilmesi sonucu ortaya çıkabilir. derleme sırasında programa linklenen kitaplığığın versiyonunu arar ve bulamazsa hata verir.
  • Peki arkadaşlar örneğin bir kütüphaneyi paket(package) olarak yüklemekle derleyerek yüklemek arasında fark var mıdır ? Bunu soruyorum çünkü gtk,atk,glib gibi kütüphanelerin paketlerini indirerek yüklediğimde diğer programlar bunları görmüyor ancak derleyerek yüklediğimde görüyor. Teşekkürler...
  • quote:

Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

Peki arkadaşlar örneğin bir kütüphaneyi paket(package) olarak yüklemekle derleyerek yüklemek arasında fark var mıdır ? Bunu soruyorum çünkü gtk,atk,glib gibi kütüphanelerin paketlerini indirerek yüklediğimde diğer programlar bunları görmüyor ancak derleyerek yüklediğimde görüyor. Teşekkürler...

Derleyerek kurmak adından anlaşalacağı gibi mesala c ile yazılmış bir programı kaynak kodlarını indirir gcc ile derler ve sonra kurarsın. Yani kodları makine diline çevirir çalışır hale getirirsin. Rpm,deb,pisi,TGZ gibi paketleme sistemlerinde ise derlenmiş dosyaları mekinene kurarsın.. Aradaki fark sadece budur.

Bir programın kurduğun kütüphaneyi bulamamasının nedenleri şunlar..

1. Doğru sürüm adı ve yada adında kütüphanesi, sisteminde yoktur..,

mesala makinende /lib/libss.so.2.0 diğe bir dosya verdır. Ama kullandğın program libss.so.2.5 aramaktatır yada libss.so.1.5 ii.. O zaman doğal olarak sistemin yüklü olan kütüphanyi bulamaz.. Eğer programın aradığı kütüphanenin sürümü sistemindekiyle düşükse programın sitediği sürüm adına link edebilirsin..

ln -s /lib/libss.so.2.0 /lib/libss.so.1.5 gibi

aslında biraz daha örnek verirsem bu forum başlığı makaleye dönecek.. Sen en iyisi şu link verdiğim dökümana bir bak.. Kütüphanelerin mantığını çok güzel anlatılmış..

Linux Sistem Kütüphane Dosyalarını Anlamak

kolay gelsin..

• guzel copy-paste olmuş
    şaka bir yana ellerine saglık
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.