Şimdi Ara

Duyular Birer Yanılgı Mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ''Mavi nedir?'' diye sorsam, ''Okyanusların rengidir.'' diyebilirsiniz.
    ''Peki ya kırmızı?'' desem, ona da ''Kanımızın rengidir.'' dersiniz.
    ''Ağaç ne renktir.'' diye sorsam, şüphesiz ''Yeşildir.'' diyeceksiniz.

Peki ya ben, sizin ağacın yapraklarında gördüğünüz rengi, kanımda görüyorsam?
    Hayatım boyunca sizin yeşil olarak gördüğünüz rengi kırmızı olarak görüyor ama ona yeşil diyorsam?
    Peki ya hepimiz farklı görüyorsak?
    Farklı görüyor ama aynı isimleri kullanıyorsak?

Renkleri bir başkasından öğrenmedik, sadece insanların kullandıkları ortak isimleri biliyoruz. Ve bir deniz manzarası göründüğünde herkes ''Mavi.'' diyor, ama bu herkesin aynı rengi gördüğü anlamına gelmez.

Şimdi biraz hayal edin, arkadaşınızın bir ağacı size göre normal olmayan bir renkte gördüğünü, ama sakın unutmayın size anormal gelen bu durum onun için normal olabilir, çünkü o hayatı boyunca ağacı o renkte gördü. Onunla aynı şekilde baktığınızdan nasıl emin olabilirsiniz?

Hiçbir rengin adını bilmeyen bir insan düşünün.
    Ya da gözleri görmeyen birini...
    Ona kırmızıyı nasıl anlatırsınız?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Renklerin gerçekten var olduğunu söyleyemeyiz. Beyinlerimiz renk ayrımını ışığın dalga boylarına göre yapıyor ya da yapamıyor.
    Yarasaların görüş sistemi çok ilgi çekici mesela. Bildiğime göre, onlar da ses dalgalarını kendi beyinlerinde bir görüntüye çeviriyorlar. Bu görüntünün akıcılığı yarasa tarafından gönderilip yarasanın kulağına geri yansıyan sesin frekansına bağlı. Herhangi özel bir aktivite(kaçmak,kovalamak vb. çünkü bu durumlarda ses gönderim frekansı 15-20 katına çıkıyor) içinde olmayan bir yarasanın algıladığı görüntü, bizim "disko"larımızda ışığın gidip gelmesiyle elde ettiğimiz akıcı olmayan görüntüye benzetiliyor.
     Duyular Birer Yanılgı Mı?

http://youtu.be/6hYaT4gvjNc

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pachelbel's Canon -- 24 Kasım 2013; 1:08:17 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Peki ya beyazın rahatlatıcı olması ? Siyahın karamsarlık vermesi, hatta siyahın görüş açısını kısıtlaması. Fazla aydınlığın göz kamaştırması. Benim gördüğüm siyah içimi karartıyorken senin gördüğün siyahta içini karartıyorsa o renkler aynıdır diye düşünüyorum. Ama dersenki ya ikimizinde iç kararması dediğimiz duygularda farklıysa ? O zaman tam kaos olur :).
    Kısaca kimsenin siyah renk adını verdiği beyaza bakıp içinin kararıcağını sanmıyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İnsan görmediği şeyi tasvir edemez. Diğer konu ise algı dediğimiz elektrik sinyalleri ve hormonlarımızın kimyasal tepkimelerinin sonucu olduğunu düşünüyorum. Bu konular ne kadar bilimsel gibi gözüksede bilimin tıkandığı noktalarda hemen felsefi yönü ortaya çıkıyor.
  • Bir hastalığı yoksa eğer, bir insanın yeşili kırmızı görmesi imkansızdır. Bilime aykırıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdamBaliKokusu

Peki ya beyazın rahatlatıcı olması ? Siyahın karamsarlık vermesi, hatta siyahın görüş açısını kısıtlaması. Fazla aydınlığın göz kamaştırması. Benim gördüğüm siyah içimi karartıyorken senin gördüğün siyahta içini karartıyorsa o renkler aynıdır diye düşünüyorum. Ama dersenki ya ikimizinde iç kararması dediğimiz duygularda farklıysa ? O zaman tam kaos olur :).
    Kısaca kimsenin siyah renk adını verdiği beyaza bakıp içinin kararıcağını sanmıyorum.

Peki nasıl tarif edebilirsin bana senin gördüğün siyahı?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ZenciPriapus

quote:

Orijinalden alıntı: AdamBaliKokusu

Peki ya beyazın rahatlatıcı olması ? Siyahın karamsarlık vermesi, hatta siyahın görüş açısını kısıtlaması. Fazla aydınlığın göz kamaştırması. Benim gördüğüm siyah içimi karartıyorken senin gördüğün siyahta içini karartıyorsa o renkler aynıdır diye düşünüyorum. Ama dersenki ya ikimizinde iç kararması dediğimiz duygularda farklıysa ? O zaman tam kaos olur :).

Peki nasıl tarif edebilirsin bana senin gördüğün siyahı?

ben yoklukla tarif ederdim

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Cisimlerin rengi yoktur, algılarımız o rengi sinyal olarak beyne gönderir. İnsanın algısı ile hayvanın algısı farklı olduğundan onlar daha farklı görebilir. Yukarıdaki arkadaş daha detaylı açıklamış, direk o videoda açıklıyor zaten anlattığımı.
  • İnsanların ve başka çoğu hayvanların göz denilen yapıları vardır.Bu yapılar farklı dalga boylu ışınları farklı sinir iletilerine çevirir,beynimiz de bu farklı sinirsel iletileri alıp bize bir görüntü oluşturur.İnsanların gözlerinde ve genel olarak tüm duyu organlarında aynı tip sinir sistemi,aynı tip hücreler,proteinler,enzimler olduğu için bir hastalık olmadığında ben de kırmızı görürüm siz de kırmızı görürsünüz.Tabi buna kırmızı ismini veren biz insanlardır.Belli bir dalga boyu sınırındaki fotonlara ''kırmızı'' ismini vermişiz.

Biz nasıl gözlerimiz aracılığı ile beynimizde bir görüntü oluşturuyorsak yarasalar,çamurlu sularda yaşayan çeşitli canlılar,bazı yunus ve balinalar da kulakları ile beyinlerinde bir görüntü oluşturur.Mesela yarasalar sonar sistemleriyle yönlerini tespit ederler.Gerçi her yarasa türünün sonar sistemi farklılık gösterir ama genel olarak değişmez bir ilkeleri vardır o da sesleri bir görüntüye çevirebilmeleri.Mesela bir yarasa türü bir böceğin kanat çırpmasını ''kırmızı'' olarak beyninde oluşturuyor olabilir.Tabiki bu bir metafor ama yarasa gibi düşünmeye çalışırsanız ne demek istediğimi anlarsınız.Yarasalar da (özellikle aynı türdekiler) aynı tip sinir hücrelerine,beyin fonksiyonlarına sahip oldukları için onlar da gelen sesleri aynı şekilde algılayacaklardır.Yani beyinlerindeki sistem mesela belli bir frekans aralığındaki sistemi ''mavi'' olarak algılayabilir.Dolayısıyla duyuların birer yanılgı olduğunu sanmıyorum.Öyle olsaydı en basitinden insanlara trafik lambalarını öğretmek bile çok zor olurdu.

• duyuların yanılması mmkün ancak bunun iiçin yaşadığımız fiziksel dünyadaki bir takım olağan dışı etkenlerin gerçekleşmesi gerekir, yoksa duyularda sinirler, elektriksel ağlar, beyindeki nöronlar ve bilmem ne kadar iş gerektiriyor; duyular birer yanılgı demek zor ancak algıda hata her zmaan mümkün
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.