Şimdi Ara

İlk overclock denemem Q6600 - öneriler bekleniyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
651
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar konu açmıştım önceden iyi bir ekran kartı + o.c. q6600 deneyeceğim diye. Geçen hafta güzel sayılabilecek bir soğutucu aldım. 2.6 ghZ iken işlemci boşta 34 derece yükte 45 dereceyi görüyordum. Bugun 3.0 ghz'i bir deneyeyim dedim. Hiç voltaj vermememe rağmen boşta 43 derece şuan yükte sanırım 50 yi zorlayacaktır. Ayrıca everestte entresan bir şekilde 34 derece gözüküyor diğer programların tersine. Bir yerde hata mı yaptım acaba?
    Bir de biosta ramlerim 800 mhz olmasına rağmen memory clock ... 667 mhz gözüküyordu bunuda anlayamadım tam. Yaptığım ayarlar :

CPU çarpanı : 333 x 9

Ram çarpanı : 2,40B

Timing : Auto (5-5-5-15 gözüküyor auto da)

PCI - Ex : 100

ayarlarda herhangi bir sıkıntı varmı ilk denemem bu çünkü sıcaklığın artmasını beklemiyordum voltaj vermediğim için + ramleri tam anlayamadım

Anakartım : Ep45-ds3r

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rf.id -- 21 Kasım 2013; 14:44:28 >

• Ben yanlış hatırlamıyorsam
    400X9 3.6Ghz
    2.66D
    5-5-5-15
    ramler 1066mhz de

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Technical_Support -- 21 Kasım 2013; 17:07:36 >

Orijinalden alıntı: Orgadata

Ben yanlış hatırlamıyorsam
    400X9 3.6Ghz
    2.66D
    5-5-5-15
    ramler 1066mhz de

Sistem stabilmi acaba? Ayrıca voltaj vermedinizmi hiç

Bu arada cpu-z'görüntülerini ekleyeyim:

Bu da sistem sıcaklığı (2 adet tarayıcı, origin vs açık)

• 1.52 volt veriyorum stabil

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Orgadata

1.52 volt veriyorum stabil

benim ram'ler 800 mhz (biosta 667 gözülküyor hatta ama 800 olduklarını biliyorum). Sizin değerler bende sıkıntı çıkarır mı acaba?
  • Öncelikle voltajı autoda bırakmışsınız gördüğüm kadarıyla. Anakart otomatik olarak voltaj vermiş o yüzden ısınmış işlemci. Auto'da bırakmayın voltajı, elinizle normal voltajı verebilirsiniz işlemcinin ama 3 Ghz'de yemeyebilir tabi. Deneyip görün. Ramleriniz 800Mhzde çalışıyor, CPU-Z Memory kısmında yazan hızın 2 katını alacaksınız. Sizde 400Mhz (399.6 yazan) yani sorun yok hız konusunda. Ama gecikme süreleri 5-6-6 olmuş. Şimdilik önemli değil, işlemciye OC yapıyorsunuz sonuçta.
    Önce 333x9'da voltajı kendiniz vererek deneyin. 1.3v ile de başlayabilirsiniz. RAMler de volt isteyebilir ancak onlara en fazla 0.3v verin. Dram ratio 2.4'te kalsın ki 800Mhz olsun.
    Bunda stabil kalmaya çalışın. Sorun çıkmazsa Dram ratio'yu 2.00'a indirip, işlemciye 1.35v'a kadar verip 400x8 3200Mhz'i deneyin. Testleri tekrarlayın, ısıları vs. de kontrol edin. Yük altında 75 dereceye kadar yolu var. Şu an sıcaklarınız iyi sayılır anakart kendisi voltaj verdiği için.

ANIME&amp;MANGA Origin:DHadilazimdegilx Steam:The Loly Trinity Nintendo 3DS FC: 2337-4451-5701
    Gigabyte B550 Gaming X V2 - Ryzen 7 5800x3D - Scythe Fuma 2 - 2x 32GB Corsair Vengeance LPX 3600Mhz C18 - Zotac GTX 1070 Mini - Crucial MX100 256GB + Samsung QVO 1TB + Samsung F3 500GB - Phanteks P360A - Samsung C27JG50 27" QHD 144Hz - Logitech G105 Klavye &amp; Logitech G300s Fare - Logitech X530 5+1 &amp; Logitech G35 - Logitech F510 Gamepad &amp; Logitech Driving Force GT - xDrive 15'li Oyuncu Koltuğu - NETBOOK: Acer Aspire One AO722

• quote:

Orijinalden alıntı: adilazimdegilx

Öncelikle voltajı autoda bırakmışsınız gördüğüm kadarıyla. Anakart otomatik olarak voltaj vermiş o yüzden ısınmış işlemci. Auto'da bırakmayın voltajı, elinizle normal voltajı verebilirsiniz işlemcinin ama 3 Ghz'de yemeyebilir tabi. Deneyip görün. Ramleriniz 800Mhzde çalışıyor, CPU-Z Memory kısmında yazan hızın 2 katını alacaksınız. Sizde 400Mhz (399.6 yazan) yani sorun yok hız konusunda. Ama gecikme süreleri 5-6-6 olmuş. Şimdilik önemli değil, işlemciye OC yapıyorsunuz sonuçta.
    Önce 333x9'da voltajı kendiniz vererek deneyin. 1.3v ile de başlayabilirsiniz. RAMler de volt isteyebilir ancak onlara en fazla 0.3v verin. Dram ratio 2.4'te kalsın ki 800Mhz olsun.
    Bunda stabil kalmaya çalışın. Sorun çıkmazsa Dram ratio'yu 2.00'a indirip, işlemciye 1.35v'a kadar verip 400x8 3200Mhz'i deneyin. Testleri tekrarlayın, ısıları vs. de kontrol edin. Yük altında 75 dereceye kadar yolu var. Şu an sıcaklarınız iyi sayılır anakart kendisi voltaj verdiği için.

Voltajı 1.3 yaptım başka voltaj ayarlarıda vardı ama kurcalamadım bilmediğim için. İnternette bulduğum başkasının ayarlarından göstereyim voltaj menüsü bu şekilde :

http://images.bit-tech.net/content_images/2008/08/gigabyte-ga-ep34-ds3r/bios5.jpg

diğer voltajlarla oynamama gerek varmıdır? dilerseniz kendi bios'umdan görüntü de atabilirim

Sıcaklık olarak şuan baktığımda 41 derece boşta. Normalmidir bilmiyorum? Hiç yapmdan önce de 34-38 arası gidip geliyordu zaten. 3.2 yi denemedim henüz şimdi prime95 i açıp bir 15-25 dk arası test yapayım duruma göre diğer dediğinizi deneyeceğim

Edit : prime95 de yükte şuan 5 dk felan geçti sıcaklık 53-58 arası. Dram ratio'da ram çarpanı sanırım onda da 2,4b 2,0d 2,0a gibi şeyler var bunların bi önemi varmı acaba gerçi ram frekansını 333 mhz seçince sadece b ler kalıyordu yanılmıyorsam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rf.id -- 21 Kasım 2013; 19:19:53 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şimdi 3.2 Ghz e çıkardım. Yaptığım ayarlar :

CPU : 400 x 8
    CPU Vcore Voltage : 1.350000 V

Bunun dışında

(G) MCH Frequency Latch diye bir seçenek var 266/333/400 seçenekleri olan. 333 yapmıştım bunu çarpanını x2.0 yaptım bilgisayar açılırken resetledi kendini. 400 yapınca çarpanını yine x2 yaptım açıldı şuan bilgisayar. Onun dışında ramlere voltaj vermedim. Güncel ekran görüntülerini paylaşayım bir bakın

prime'ı açtım şimdi yükte de bu şekilde sistem

EDİT : prime95 testi devam ederken origin'i açayım dedim ve mavi ekran verdi sistem. ramin voltajını 1.8 den 1.82 ye çıkardım. tekrar deneyeceğim ayarlarda bir sıkıntı mı var acaba

EDİT 2 : 1.82 V yapınca CPU-Z de 1.80 gözükmesine rağmen hala, prime test 40 dk kadar devam etti ve bir hata vermedi. Şimdi 3dmark ile bir test yapacağım. Bu arada prime test 40. dk ya doğru çekirdeklerin sıcaklıkları 65 i buldu.

EDİT 3 : Testleri tamamladım. Entresan bir şekilde 3.2 ghz'in 3dmark skoru 3.0'inkinden düşük çıktı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rf.id -- 21 Kasım 2013; 21:06:32 >

• Öncelikle mavi ekranlar, sistem kilitlenmeleri normal. Zamanla stabil değerleri bulursunuz.
    Test sonuçlarını CPU-Z SSleri ile birlikte koyarsanız iyi olur. Sonuçların niye düşük olduğunu görebiliriz.

BIOS'tan CPU Enchanched Halt (C1E) ve CPU EIST Function'ı ilk aşamada kapatırsanız iyi olur. Boşta hızların düşmesini önleyecektir, OC yaparken de stabiliteyi arttırır.
    Şu an sıcaklıklar güzel gözüküyor. Ancak anakartınızda yüksek voltage drop var ki Gigabytelarda normal. Voltajları biraz daha yükseltmek gerekebilir tam stabilite için. Prime Testini şimdilik 5-10 dakika yaparsınız, daha sonra 1 saatlik stabilite testi yaparsınız istediğiniz değerlere çıkınca. Prime özellike 40 dakikadan sonra ısıtmaya başlıyor.

Voltajlarda çok fazla oynamaya gerek yok, şimdilik sadece CPU ve RAM voltajlarıyla oynamak yeterli olacaktır. BIOS'taki terimlere Google görsellerden bakıyorum tam birebir uymayabilir isimleri ama CPU HOST Frequency ile System Memory Multiplier'in çarpımı RAM hızlarınızı verecek. Yani 333Mhz için 2.40 çarpan kullanırsanız 800Mhz olur. O yüzden 400Mhz yapınca 2.00'a indirin çarpanı.
    Şu an RAM gecikmeleriniz muhtemelen olması gerekenden düşük. RAMlerinizin standart çalışma hızlarına, gecikme sürelerine ve voltajına bakmanız lazım. RAMlerin üstünde, kutusunun üstünde veya modeline göre internette yazıyordur, onu öğrenmeniz lazım. Şu anki gecikme süreleri çok kötü zira.

İşlemcinizin daha da gideceğini düşünüyorum, anakartınız çok iyi OC için zaten. Yukarıdakileri yapıp 3.2Ghz'e sorunsuz çıktıktan sonra 3.4Ghz ve üzerini deneyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adilazimdegilx -- 22 Kasım 2013; 8:58:08 >

ANIME&amp;MANGA Origin:DHadilazimdegilx Steam:The Loly Trinity Nintendo 3DS FC: 2337-4451-5701
    Gigabyte B550 Gaming X V2 - Ryzen 7 5800x3D - Scythe Fuma 2 - 2x 32GB Corsair Vengeance LPX 3600Mhz C18 - Zotac GTX 1070 Mini - Crucial MX100 256GB + Samsung QVO 1TB + Samsung F3 500GB - Phanteks P360A - Samsung C27JG50 27" QHD 144Hz - Logitech G105 Klavye &amp; Logitech G300s Fare - Logitech X530 5+1 &amp; Logitech G35 - Logitech F510 Gamepad &amp; Logitech Driving Force GT - xDrive 15'li Oyuncu Koltuğu - NETBOOK: Acer Aspire One AO722

• quote:

Öncelikle mavi ekranlar, sistem kilitlenmeleri normal. Zamanla stabil değerleri bulursunuz.
    Test sonuçlarını CPU-Z SSleri ile birlikte koyarsanız iyi olur. Sonuçların niye düşük olduğunu görebiliriz.

BIOS'tan CPU Enchanched Halt (C1E) ve CPU EIST Function'ı ilk aşamada kapatırsanız iyi olur. Boşta hızların düşmesini önleyecektir, OC yaparken de stabiliteyi arttırır.
    Şu an sıcaklıklar güzel gözüküyor. Ancak anakartınızda yüksek voltage drop var ki Gigabytelarda normal. Voltajları biraz daha yükseltmek gerekebilir tam stabilite için. Prime Testini şimdilik 5-10 dakika yaparsınız, daha sonra 1 saatlik stabilite testi yaparsınız istediğiniz değerlere çıkınca. Prime özellike 40 dakikadan sonra ısıtmaya başlıyor.

Voltajlarda çok fazla oynamaya gerek yok, şimdilik sadece CPU ve RAM voltajlarıyla oynamak yeterli olacaktır. BIOS'taki terimlere Google görsellerden bakıyorum tam birebir uymayabilir isimleri ama CPU HOST Frequency ile System Memory Multiplier'in çarpımı RAM hızlarınızı verecek. Yani 333Mhz için 2.40 çarpan kullanırsanız 800Mhz olur. O yüzden 400Mhz yapınca 2.00'a indirin çarpanı.
    Şu an RAM gecikmeleriniz muhtemelen olması gerekenden düşük. RAMlerinizin standart çalışma hızlarına, gecikme sürelerine ve voltajına bakmanız lazım. RAMlerin üstünde, kutusunun üstünde veya modeline göre internette yazıyordur, onu öğrenmeniz lazım. Şu anki gecikme süreleri çok kötü zira.

İşlemcinizin daha da gideceğini düşünüyorum, anakartınız çok iyi OC için zaten. Yukarıdakileri yapıp 3.2Ghz'e sorunsuz çıktıktan sonra 3.4Ghz ve üzerini deneyebilirsiniz.

Hocam bisey sorucam, konuya atladim ama benim p4 islemcim var 3.40 da calisiyor. 3.40 lik bir islemciye gore iyi degil tabiki, zaten baya bi eski, prescottlardan. Neyse, siz mesela bir e4500'i 3.2 ye cektiginizde standart olan 2.2 hizindan cok iyi bir performans aliyor musunuz ? Benim 3.4 luk p4umun yaptigi seyden daha iyisini yapar degil mi?

• Bu 3.ghz :http://www.3dmark.com/3dmv/4873312
    Bu 3.2 ghz :http://www.3dmark.com/3dmv/4873622

gördüğnüüz üzere 3.2 nin işlemci puanları daha düşük çıktı entresan bir şekilde. bios resimlerini atmaya çalışacağım yarına kadar
  • Çok daha iyisini yapar, aradaki farkı hemen her şeyde görürsünüz. Ancak yine de günümüz standartlarında pek fazla bir şey beklememek lazım Core 2 Duo'lardan. Çok üst seviye oyunlarda değil ama özellikle çok müptelası olan online birçok oyunda (lol, wolfteam gibi çok isim sayılabilir) yeterli seviyede performans alırlar en azından. Ancak günümüzde ancak alt seviye ekran kartlarına yeten bir performans sunabilirler.

@Conqueror42
    İlginç değerler, testin hata payı diyebilmek zor fark fazla olduğu için ama yine de testi tekrarlamanız iyi olabilir.

• Cok tesekkurler

Çok daha iyisini yapar, aradaki farkı hemen her şeyde görürsünüz. Ancak yine de günümüz standartlarında pek fazla bir şey beklememek lazım Core 2 Duo'lardan. Çok üst seviye oyunlarda değil ama özellikle çok müptelası olan online birçok oyunda (lol, wolfteam gibi çok isim sayılabilir) yeterli seviyede performans alırlar en azından. Ancak günümüzde ancak alt seviye ekran kartlarına yeten bir performans sunabilirler.

@Conqueror42
    İlginç değerler, testin hata payı diyebilmek zor fark fazla olduğu için ama yine de testi tekrarlamanız iyi olabilir.

http://www.3dmark.com/3dmv/4875385 tekrarladım testi pek bi fark yok gibi

http://i.imgur.com/9QCVWMP.png
    http://i.imgur.com/KzXfqoY.png

bunlarda ram lerim kutuları durmuyor malesef

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rf.id -- 23 Kasım 2013; 15:20:51 >

• hd7850 aldım,kuzende aldı entresan bir şekilde kuzenimdede q6600 var o.c. yok bf3 te ultrada 50-75 fps arası oynuyor ben 30-50 arası oynuyorum bu kadar fark olması normal değil sanırsam aynı kart var ikimizdede

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rf.id -- 1 Aralık 2013; 13:01:13 >

Graphics Score 5786
    Physics Score 2774
    Combined Score 2594

Kuzenimin:

Graphics Score 6306
    Physics Score 3304
    Combined Score 3049
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.