Şimdi Ara

Apple II'nin işletim sistemi 35 yıl sonra açık kaynak olarak yayınlandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj




  • Apple II'nin işletim sistemi 35 yıl sonra açık kaynak olarak yayınlandı






    Steve Jobs ve Steve Wozniak ortaklığının yaygın dağıtıma geçen ilk bilgisayarı olarak Apple tarihinde önemli bir yere sahip olan Apple II bilgisayarı, bundan tam 35 yıl önce satışa sunulmuştu.




    Veri depolama için bir kaset teybi kullanan ve 4K sistem belleği sunan Apple II; ses, grafik, genişleme slotları gibi özelliklere sahipti ve bir BASIC programlama dili üzerinde çalışıyordu.




    İlk Apple II versiyonunda yer alan kaset teypleri depolama için güvenilmezdi ve floppy diskler de pahalı kontrolcülere ve kompleks yazılımlara ihtiyaç duyuyordu.




    Sonraki Apple II versiyonlarında kullanılacak harici floppy disk sürücüsü için Steve Wozniak o dönem bir deha ürünü olarak görülen floppy disk kontrolcüsünü geliştirdi. Ancak diğer önemli kısım olan yazılım ise 15 kişilik Apple firması tarafından yazılamayacak kadar karmaşıktı.




    Apple'ın bir sokak ötesinde başka bir şirkette çalışan Paul Laughton imdada yetişti ve 7 hafta gibi çok kısa bir süre içerisinde Woz'un kontrolcüsü ile uyum içinde çalışacak bir işletim sistemi geliştirdi. Laughton bu iş için 13 000$ kazanırken, Apple II bilgisayarları da harici floppy sürücüsü ile 1300$ fiyat seviyesinde satışa devam etti.




    Laughton 35 yıl sonra bu işletim sistemini Bilgisayar Tarihi Müzesi'ne Apple'ın onayını aldıktan sonra bağışladı ve müze de kaynak kodlarını web sayfası üzerinden yayınladı. Hali hazırda tüm kaynak kodları kaynak linkinde meraklıların incelemesine sunulmuş durumda.

     

     




    Kaynak:http://www.computerhistory.org/atchm/apple-ii-dos-source-code/







  • adam assambler'la yazmışşş... taktir ediyorum.

  • Gençken makine kodunda programlama yapardım, her derleme yaptığımda bir dolu hata çıkardı.
    O zamanki yazdığım programlara şimdi baktığımda: "ben bunu nasıl yapmışım?" diyorum.

    Çok taktir ediyorum bu bilgisayar öncülerini. Büyüksün WOZ!

  • Bu nostalji için teşekkürler. 25 yıl öncesine döndüm, okul labında oynadığımız apple IIe ilk bilgisayar deneyimlerimden biriydi. 5.25" floppy diskini formatlamak ve kullanmak için IBM uyumlu floppy'yi kenarından delerdik çünkü kılavuz delikleri farklı yerdeydi. Kapasitesi de her yüz için 180k'ydı galiba, uzun zaman oldu yanlış hatırlıyor da olabilirim.

    Bir de açılışın belirli bir noktasında bir tuş kombinasyonuna basarak assembler moduna geçirmeyi öğrenmiştim. 25-30 yıl önce macintoshlar ağzımın suyunu akıtırdı. Şimdi ise hergün önünden geçtiğim apple dükkanına dönüp bakmıyorum bile.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erkan0075 -- 15 Kasım 2013; 1:50:46 >
  • Adamlar assembly ile işletim sistemi yapmış ben hala php mysql jquery ile doğru düzgün site projesi yapmadım... Birde bilg müh. olacağız!
    Vizelerden sonra oturayımda sözlük sitesi felan yapayım bari. Bir halt yaptım diye kendimi avunturum.

    Neyse bi çay koyayım kendime.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DraGonS -- 15 Kasım 2013; 14:41:13 >
  • Steve Wozniak geleceği görüp ileri gidemeyen bir adam Steve Jobs olmasa şuanki konumda olamazdı.

  • bu kafada devam et apple =))))

  • o zamanlar assambler kodu ile yazmak daha mantıklıydı çünki ekranlar çok daha sade, fazla kontrollere gerek olmuyor ve doğal olarak yazılacak satır sayısı da ona göre oluyor

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DraGonS

    Adamlar assembly ile işletim sistemi yapmış ben hala php mysql jquery ile doğru düzgün site projesi yapmadım... Birde bilg müh. olacağız! Vizelerden sonra oturayımda sözlük sitesi felan yapayım bari. Bir halt yaptım diye kendimi avunturum. Neyse bi çay koyayım kendime.


    Merak etme dostum senden daha iyi programlama bilgisine sahip bilg. müh. yok. Çünkü onlar şuanda pazarda akşam evlerine üç kuruş para götürebilmek için kasa taşıyor, çırpınıyor. Türkiye'deki eğitim durumunun bariz örneği.
    Yazan: Bir meslek lisesi mağduru.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: oKsyqeN

    quote:

    Orijinalden alıntı: DraGonS

    Adamlar assembly ile işletim sistemi yapmış ben hala php mysql jquery ile doğru düzgün site projesi yapmadım... Birde bilg müh. olacağız! Vizelerden sonra oturayımda sözlük sitesi felan yapayım bari. Bir halt yaptım diye kendimi avunturum. Neyse bi çay koyayım kendime.


    Merak etme dostum senden daha iyi programlama bilgisine sahip bilg. müh. yok. Çünkü onlar şuanda pazarda akşam evlerine üç kuruş para götürebilmek için kasa taşıyor, çırpınıyor. Türkiye'deki eğitim durumunun bariz örneği.
    Yazan: Bir meslek lisesi mağduru.

    Meslek lisesi mağduriyet değil aksine çok güzel temel oluşturmayı sağlayan bir yerdir.
    Ben de meslek lisesi mezunuyum ve o zamandan bu zamanlara sürekli kendimi geliştirerek iyi yerlere geldim.

    İş insanın kendisinde bitiyor. Harvard derecesinde eğitim verilse bile oturup evde ya da birileriyle bir proje geliştirmeye çalışmıyor, kendin zorlamıyorsan hiç bir işe yaramaz.

    Kaldı ki bilişim sektöründe şuan yanıma doktora tezini vermiş bir adam dahi gelse benim prof. alanımda bana 1 gram bir şey katamaz.
    Aksine bu sektörde benden daha fazla prof. insanlar çok şeyler katabilir. Yani iş çalışmakta bitiyor. Okumak sadece bir temeldir.




  • Dil kullanmadan (o zaman için) OS yazmak büyük başarı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Türkiyede yazılımcı olarak göstereceğiniz kişi sayısı bilişim sektörü çalışanları arasında %3 onun da ticari yazılım satma veya var olan yazılımın implementasyonu konusundaki ticari çalışmaları yapan hazır yiyici grubu bir kenara bırakırsak oranı %1 dolayısıyla biz beceremiyoruz diyenler değil becerebilen %1 'e girenlerin bile içinde nitelikli kişi sayısı %10'dur.Maalesef bu alanda deli gibi istihdam olmasına rağmen yazılım geliştirme konusunda acınacak haldeyiz yani ülkemiz her konuda olduğu gibi değer yaratamıyoruz.

  • adamlar taa o seneden 4k destek sunmuslar !

  • assembly demek. vay be
  • quote:

    Orijinalden alıntı: qpiell

    Steve Wozniak geleceği görüp ileri gidemeyen bir adam Steve Jobs olmasa şuanki konumda olamazdı.

    Steve Wozniak kendi, başına tarihtir. Steve Jobs'un ticari hırsına hiç sahip olmayan birisi aynı zamanda.
  • teknolojiye bak 1980 lerde bizim mahalleye ilk siyah beyaz tv gelmişte adamlar o dönemde nelerle uraşmış biz nelerle :/

  • quote:

    Orijinalden alıntı: qpiell

    Steve Wozniak geleceği görüp ileri gidemeyen bir adam Steve Jobs olmasa şuanki konumda olamazdı.

    JOBS filmini izledim sanırım bende yeni izledim aynen dediğin gibi göstermişler adamı steve olmasa elindeki gücü kullanamazdı woz
  • microsoft ve apple temiz duygularla kurulmuş mini minicik firmalardı, ancak her iki firmanında kilit ismi 80`lerin ortalarına doğru illuminati tarikatına girince; kapitalizimin en büyük savaşçısı aç gözlü firmalar haline geldiler, ayrıca her iki firmanın diğer bir ortak yanı vardır; ikiside rekabete yabancı rekabet işinden hiç anlamayan ve rekabet ortamı ile baş edemeyecek firmalardır.
    illuminati çelik yumruğunu sektöre indirmeseydi; her iki firmada piyasadan silinip gitmişlerdi.



    evet eksileri görelim :)

  • Su adamlarin sifirdan boyle oyuncaklar cikarmalari beni ibanilmaz etkiliyor.. Adam assemblyden bahsediyor ya 1 0 baska biseyin yok elinde biz milyonlarca terim ogrenip yazilim yapicam derken zaman bulamiyoruz... Heralde o adam suan benim gibi 20li yaslarda olsaydi evrenler arasi geziyor olurdu..

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.