Şimdi Ara

'Araplar bizi arkadan vurdu' efsanesi üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
3.997
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ortadoğunun karıştığı bugünlerde iyice can sıkan bi söylem haline gelen efsaneyi biraz sorgulayalım.

ortalama bir tarih bilgisine sahip her insan 1789 yılıyla birlikte "milliyetçilik" diye bir akımın ortaya çıktığını (sanayi devrimi ve burjuvazinin devlet ihtiyacının bir ürünü olduğu bölümünü geçiyorum, genel bilgilerle ilerleyelim) ve büyük imparatorlukların parçalanıp ulusal devletlerin kurulduğunu biliyoruz.(yunanlılar,sırplar vs. derken en son birinci dünya savaşıyla ,avusturya-macaristan, osmanlı, rus imparatorlukları üzerinde yeni devletler kuruldu. ) yani tarihsel süreç tüm dünyayı değiştirdi. tüm imparatorlukların dağıldığı bir dönemde arapların da ulusal devlet kurmak istemeleri çok abes değildi. zira "araplar bizi arkadan vurdu" efsanesindeki "biz" aslında türkler değildi. nitekim osmanlı imp. dağılmasından sonra tıpkı avrupadakiler gibi "rousseau" nun "sosyal sözleşme" sine dayanarak kurulan , türkiye de adını osmanlı cumhuriyeti yapmadı. çünkü o da ulusal bir devletti. bu efsane aslında ulusal devleti reddeden , dolayısıyla akıp giden bir tarih karşısında ağlayan küçük bir çocuğu anımsatıyor. aslında araplar islamiyetin de etkisiyle ellerinden geldiğince sadakat gösterdiler en son ayrılan ulus onlardı. ve bazı kaynaklara göre çanakkale savaşında ölenlerin 200 bini arap topraklarından gelenlerdi. fakat avrupa ya gidip gidip gelen osmanlı aydınlarının imparatorluğu türkleştirme çabaları aslında neden daha önce arap milliyetçiliğine yol açmadı , bu da tahminen islamiyetin ve biat edilen yüzyılların etkisiydi.
    yani öyle ya da böyle bu olması gerekn bir süreçti. amerika , ingilizlere tabiydi bir zamanlar lakin şimdi, abd nin küçük ortağı. hiç bi ingiliz -hem de aynı ırksal ve dini kökene sahipken- "ulan amerikalılar, (hatta amerikalı ingilizler denebilir) bizi arkadan vurdu " dese nasıl olur.

• _____________________________
  • Yukarıdaki yazı "subjektif"olmuş diyebilirim. Medine katliamını kim yaptı peki! Bedevi arap kabileleri birleşerek Medine karakolunu bastılar. Atlar Türk askerinin kanında yürüdüler. Medineye atanan Osmanlı valisinin hataları vardı. Ama Lawrence nin altınları araplara daha çekici gelmiş olmalı.
    Arapların ihanetini sadece biz söylemiyoruz kendileri de itiraf ediyorlar. Suud sülalesinin dedeleri Osmanlıya ihanet eden Baba Suud Türkiyede akıl hastanesinde öldüğü zaman Babamız Osmanlıya ihanetinin cezasını çekti dediler.
    Osmanlı filistini bir onbaşı ile idare etti yüzyıllarca şimdi bakınız hallerine....
    Yahudiler Abdülhamitten filistini istediler karşilığında tüm Osmanlı borçlarının silinmesini garanti ettiler. Abdülhamit yahudileri kovalamıştır. Bir müddet sonra Abdülhamit Tahtan indirildi ve Selaniğe sürüldü. Abdülhamiti HAL etmeye gelen heyette kimler vardı dersiniz: İstanbul hahambaşısı Karasu Efendi!!!
    Bizim tarihler Kızıl sultan diye yazar. Önce kendi tarihimizi düzeltelim.
    Çanakkale savaşında o kadar Arap taburu yoktu. Zaten Arap taburları daha ziyade Lojistik olarak kullanılmıştır. Son devirlerde kurulmuştur arap taburları daha evvel yoktu.

• quote:

Orjinalden alıntı: dasdasq

Ortadoğunun karıştığı bugünlerde iyice can sıkan bi söylem haline gelen efsaneyi biraz sorgulayalım.

ortalama bir tarih bilgisine sahip her insan 1789 yılıyla birlikte "milliyetçilik" diye bir akımın ortaya çıktığını (sanayi devrimi ve burjuvazinin devlet ihtiyacının bir ürünü olduğu bölümünü geçiyorum, genel bilgilerle ilerleyelim) ve büyük imparatorlukların parçalanıp ulusal devletlerin kurulduğunu biliyoruz.(yunanlılar,sırplar vs. derken en son birinci dünya savaşıyla ,avusturya-macaristan, osmanlı, rus imparatorlukları üzerinde yeni devletler kuruldu. ) yani tarihsel süreç tüm dünyayı değiştirdi. tüm imparatorlukların dağıldığı bir dönemde arapların da ulusal devlet kurmak istemeleri çok abes değildi.
    yani öyle ya da böyle bu olması gerekn bir süreçti. amerika , ingilizlere tabiydi bir zamanlar lakin şimdi, abd nin küçük ortağı. hiç bi ingiliz -hem de aynı ırksal ve dini kökene sahipken- "ulan amerikalılar, (hatta amerikalı ingilizler denebilir) bizi arkadan vurdu " dese nasıl olur.

o zaman subjektif olmayan kısımı ayırt edeyim bunlarla ilgili söyleyecek birşeyiniz var mı.

• elimdeki tarihi bir vesikadan:
    " Hicaz Emir'i Osmanlı İmparatorluğu'nun teslim olmasını fırsat bilerek İngilizlerden de aldıkları altınlar sebebiyle Peygamber efendimizin hatıralarıyla dolu olan bu kutsal şehrin ve onun şerefli komutanı olan Fahreddin Paşa ve askerlerine hayasızca ve alçakça saldırmaya devam etmişlerdir. Kilerlerde yiyecek bir şey kalmayınca açlıktan insanlar ölmek üzereyken imdatlarına çekirge sürüleri yetişmiştir.Fahrettin paşa askerlerini toplayarak onlara bir konuşma yapmış yaptığı bu konuşmanın başından sonuna kadar göz yaşlarını tutamamıştır.Konuşmanın kısa metni şu cümlelerden ibarettir Fahrettin paşa askerlerine dönerek daha önceleri bildiğim üzere en besinli et çekirge etidir demiş askerlerini çekirge yemeye ikna etmek istemiştir.Askerler de gözleri yaşlı bir şekilde komutanları üzülmesin diye şu cevabı vermişlerdir paşam desenize artık Medine'yi bizden kimse alamaz yiyecek sorunumuzda bitti paşaları söylediklerine inanmadıklarını düşünebilir diye sevinç gösterileri bile yapmışlardır ama gerçeğinde hiç biri bu sözlere inanmamıştır kişi başına düşen beş çekirge ile şanlı direnişlerine devam etmişlerdir.Halkın içinde Medine direniyor söylentisi dilden dile yayılmış halkın içinde diğer eyaletlerde de nümayişler başlamıştır. İngilizler altın için onlarla beraber savaşan Hicaz Emiri Hüseyin Şerif'e daha çok altın vererek Medine'yi derhal düşürmelerini yani direnişi yok etmelerini istemiştir.Baskılar ve zalimlikler daha çok artmış zulümler dayanılmayacak boyutlara gelmiştir, ele geçirilen Türk askerlerinin bağırsaklarını dışarı dökerek belki altınları yutmuşlardır diye bir düşünce içinde bulunmuşlardır."

• Alıntı:
    "tüm imparatorlukların dağıldığı bir dönemde arapların da ulusal devlet kurmak istemeleri çok abes değildi. "
    Evet eğer Osmanlı Arap ihaneti olmadan dağılmış olsa idi Arapların yaşadıkları topraklarda bağımsız devlet-devletler kurmaları onlar için bir hak idi.
    Lakin öyle olmadı Araplar İngiliz işbirliği ve sonra fransız işbirliği ile çöllerde anadolu askerlerini vurdular. İhanet ettiler.
    Bakınız anne tarafımdan bir akrabamın 7 oğlundan 6 sı yemende şehit düştü. Hangi ana tahammül edebilir.
    Arapların bize sadakati bu mu olacaktı.
    Anladığım kadar siz Arap kökenlisiniz . Olabilir. Ben bin yıldan beri bu topraklarda Haçlılara karşı savaşmış Müslümanları dolayısıyla Arap kardeşlerimizi de korumuş Yüce bir millete mensubum. Allah şükür Türklüğümle de iftihar ederim.
    Ama bakınız Osmanlıya ihanet edenler şimdi ne haldeler? İhanet için birleştikleri milletler şimdi onları vuruyor ve lübnan için Türk askeri barışgücü olsun deniyor.
    Elimizi vicdanımıza koyalım.Yarın ahiret var öyle mi??

• arap kökenli falan değilim. osmanlının dağılmasıyla arapların ihanetinin doğrudan alakası yok. bu tarihsel bir süreç.eğer türkiye cumhuriytinin temel ilkelerini benimsiyorsanız arapların , kendi kaderini tayin hakkı olduğunu kabul ederdiniz.

araplardan çok duyuni umumiyeye ya da osmanlının ekonomisine bakın , niye dağıldığını biraz daha anlarsınız. yani herşey güllük gülistenlık araplar olmasa bugün osmanlı hala tüm bölgeye hakim. buna inanmak mümkün mü.

bu görüşler araplara saygısızlık. yüzlerce yıl birlikte yaşanılmış ve osmanlı rotasını türkçülüğe çevirmiş , ümmetçilikten.
    araplara da eyvallah demek kalmış. bunda iki taraf adına gocunacak birşey yok.
  • Arkadaşım araplar TÜRKLERİ arkadan vurdu derken heralde elleriyle sobelediler falan zannediyosun.Araplar türk askerlerini vahşice katlettiler.Hasteneleri basıp yaralı TÜRK ASKERLERİNİ öldürdüler.Bunu bi daha düşün bence

http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2002/nisan/05/ccandar.html

http://www.yenisafak.com.tr/diziler/arap/arap2.html

bu linklere bakılabilir. buralardan yararlandım yazarken de.
    linkler islami oldu biraz ama napalım.başka kaynak göremedim derli toplu.

• quote:

Orjinalden alıntı: black tiger

Arkadaşım araplar TÜRKLERİ arkadan vurdu derken heralde elleriyle sobelediler falan zannediyosun.Araplar türk askerlerini vahşice katlettiler.Hasteneleri basıp yaralı TÜRK ASKERLERİNİ öldürdüler.Bunu bi daha düşün bence

hocam karikatirüze etme olayı. ne sobelemesi. bunları gözünüzle görmüş gibi nerden öğreniyorsunuz. bize de kaynak gösterin biz de bakalım.
  • o kadar uzağa gitmeğe lüzum yok! Hac için Hicaza giden yakınlarınıza sorun: Türk dediğiniz zaman Arap yüzünü ekşitiyor. Sadece kendileri Müslümanmış gibi hareket ediyor. Suud tarihinde yada Irak veya Suriye tarihinde Osmanlı ve Türkler, Arapları sömürmüştür diye yazıyor. Ben tarihçiyim bilgi belge ne ararsanız var bende. Osmanlı Araplardan Vergi bile almamıştır. Peygamber soyu diye Arapları üstün tutmuştur. Onları-son devirler hariç-askere bile almamıştır. Hatta ve hatta suç işleyen mahkumları bile ayrı hapishanelerde tutmuştur.
    Elbette -tarihi süreç -itibarıyla tükenen ve dağılan imparatorlukların yerlerine millet unsurlu devletler kurulacaktır. Ama bu süreç Araplar için sırplar veya rumlar ya da bulgarlar gibi Türkün kanını dökerek olmamalıydı.
    Mısır halkından her üç kişiden birinin soyu Türktür. Mısır da bağımsız bir devlet oldu. Ama Hicaz arabı gibi Türke ihanet etmedi. En azından Türk kanı dökmedi. Gerçi Mısır kralı Faruk ve kardeşleri kendilerinin Kavalalı Mehmet soyundan geldikleri halde biz osmanlı-Türk değiliz Arnavutuz diyecek kadar cahil ya da ingiliz taraftarı idiler.
    Bilsinler ki Kavalalı mehmet paşa Aydın vilayetinden Selanik kavalasına yerleştirilen Türk aşiretlerindendir. Kendilerinin haberleri bile yok.
    Osmanlı arşivleri öyle muhteşemdir ki, hangi köyde kaç inek var resmi kayıtlarda bellidir.

• Osmanlıyı salt ümmet devleti olarak görmek bile hatadır. Osmanlı pragmatik bir devletti zaman ve zemine göre tavır değiştirmiştir.
    Asıl olan devletin bekası idi. Aynı gelenek bugün kısmen Cumhuriyette devletçilik anlayışında vardır.
    Örneğin osmanlı Hac yolunu güven altına almak için Hac yolu boyunca Anadoludan getirttiği Yörük aşiretlerini yerleştirmiştir. Bugün eski Hac yolunu takip ediniz yol boyunca Türk köylerine rastlayacak ve hayret edeceksiniz.
    Osmanlı ümmet devleti olsa idi: Sarayda Ermeni-hristiyan paşalar,Hristiyan-arnavut devlet adamları, Yahudi hekimler..macar top ustaları, rum denizciler....vb ne arar idi?
  • osmanlı da en alt tebaa türkler dir. resmi osmanlı tarihçilerinden naima nın türklerden "idraksız türk" diye bahsettiğini de bilirsiniz belki. osmanlıca da herhalde en az etkin dil türk dilidir. farsça arapça daha fazla kelime ve türevi vardır.
    arapların , osmanlı sömürdü demesi doğrudur. osmanlı bir imparatorluktur, bu da doğal olarak sömürmeyi gerektirir. herhangi bir fayda elde etmese bir ulusu bir toprağı boyunduruk altında tutmak egoistlik olur ki bu da çok akılcı değildir koca imparatorluk için. yemen de yaklaşık 2 milyon insanın öldüğünden bahsediliyor. bunların 1.5 milyonu da türk kökenli. bunlar önemli verier.
    verdiğim linklerde de kanı dökülen arap aydınlardan bahsediliyor. osmanlının son dönemlerinde arapların iyice gözden düştüğü , ve jön türk , ittihatçı etkisiyle türk kimliğinin parlatıldığı görülüyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: dasdasq

yukarıda @vese nin verdiği linke ve

http://www.yenisafak.com.tr/arsiv/2002/nisan/05/ccandar.html

http://www.yenisafak.com.tr/diziler/arap/arap2.html

bu linklere bakılabilir. buralardan yararlandım yazarken de.
    linkler islami oldu biraz ama napalım.başka kaynak göremedim derli toplu.
    Bu linklerdeki yazıları okudum. Doğru ve yanlışlar birbirine karışmış.İttihatçı paşaların Araplara karşı tavır aldığı doğrudur. Ama Osmanlı askerinin tamamı da ittihatçılardan değildi.
    Ayrıca Lawrence den kimse bahsetmemiş. Bir de Lawrence yi dinlesek?
    Osmanlı askerini arkadan vuran bir tane bile Arap yoktu diyor. Artık yuh! Medine katliamını da mı görmüyor.
    alıntı
    "Çanakkale Şehitliği'nde yatan ve mezar taşlarına Halepli, Şamlı, Kudüslü, Trabluslu, Bağdatlı yazılan şehitler bunun kanıtı olsa gerek! "
    Bunları yazan tarih bile bilmiyor. Bu şehirler zaten Türk nüfusun da yoğun olarak bulunduğu bölgelerdir. Filistinde bugün bile Osmanlı çerkezleri yaşar. Büyük Kafkas göçünde Filistine yerleştirilmişler.
    Şamda koskoca Türkmen mahallesi vardı. Bağdatta ha keza öyle...Halep Türkmenlerinden İstanbula bile yerleştirilenler olmuştur.
    Ya Suud sülalesinin yaptıkları hainlikler.......hangi birini yazacaksın.
    Bence bir insanın kimliğinde müslüman yazması onun samimi olduğuna delil teşkil etmiyor. Ha Türk yazması da öyle....
    yani: Şerif Hüseyin şerifti yani Peygamber soyundan geliyor. Ama Medinede Osmanlı Askerine katliam yaptı. Timur Türktü ama zalimin önde gideni idi. Sokollu sırptı ama mükemmel bir devlet adamı idi.

• hocam bu kadar duygusal olacaksa birşey tartışılmaz. çanakkaleden başlar sarıkamış tan çıkarsınız. biz de bakarız böyle. burası kültür bilim bölümüyse biraz daha farklı bir tarz kullanabilirsiniz. konu dışında zaten öfke boşaltacak topic var bir sürü.

bu arada şu medine hadisesiyle ilgili hiçbirşey göremedim. elinizdeki hangi kaynakta yazıyor bu acaba.
  • Bazı Araplar bunu yapmış olabilir ama hepsi yapmamıştır. Hepsinin yaptığını iddia etmek mantıksızlık olur. Üstelik Arapları görüyoruz, hiç bir konuda birlik olabiliyorlar mı? Ayrıca bir katilin çocuğu babasının günahını çekmek zorunda değildir, başına bir şey gelse bak işte kader adalet etti denmez. Böyle demek kaderi zalimlikle suçlamaya benzer.
  • Alıntı" osmanlı da en alt tebaa türkler dir. resmi osmanlı tarihçilerinden naima nın türklerden "idraksız türk" diye bahsettiğini de bilirsiniz belki. osmanlıca da herhalde en az etkin dil türk dilidir. farsça arapça daha fazla kelime ve türevi vardır. "
    Kardeş hangi birini düzeltelim!
    "el-etrak bi idrak" yani düşüncesiz Türkler. Arap atasözüdür. Abbasi devrinde asker olarak Türkistandan getirilen Türkler Bağdat sokaklarını atları ile kirlettiği için medeniyetsiz anlamında bir söz olarak söylenmiş zamanla darbı mesel olarak kalmış.
    Alt tebaa Türkler yok öyle bir şey. Osmanlı ilk devirlerde Fetih yaptığı bölgelere Anadoludan Türkleri yerleştirerek Türkleştirmiştir.Hac yolunu yukarıda yazdım.
    Osmanlıda halk SAF Türkçe konuşur. Bütün bir Rumelide Türk olmayan unsurlar bile..
    Saray dili Osmanlıca denen Türkçe-farsça-arapça ağdalı bir lisan.Kültür ve sanat olarak.Bu da dile zenginlik katmış. Selçuklu sarayında Katışıksız FARSÇA konuşulur ve yazılırdı. Şimdi Selçuklu İran mı oldu yani?
    Siz Osmanlı şehsadelerinin isimlerini yazar mısınız?
    Oğuz-Timur-Korkut-gülbahar-Ayhan-Günhan........bunlar 15.YY şehsadelerin isimleri. Türkçe mi acaba?

• Medine savunması
    http://www.orkun.com.tr/asp/yazi.asp?Makale_Nu=1544

İyi geceler arkadaşlar. Yaz yaz bitmez. Tarih güzel bir bilim dalı. Ama objektif olmak gerek.
  • saf türkçe ?? bir tane saf türkçe eser getirin görelim osmanlı döneminden.
    idraksiz türkler dediğiniz anlamdadır ve bunu yazan resmi tarihçidir. bir aşağılama ifadesidir bana sorarsan.

"selçuklu-iran mı oldu" niye söylediniz anlamadım. benzer birşey mi söyledim. osmanlı araptır demedim , ima da etmedim.nerden çıktı.
    hangi birini düzeltelim demişsiniz. düzeltmeyin. bırakın kalsın. düzletecekseniz de kaynak göstererek düzeltin.

bahsettiğiniz "medine katliamı" ile ilgili bir kaynak verirseniz iyi olur. ben duymadım hiç.
  • bu konu oldukça canımı sıkan bir konu. uzun zamandır böyle bir konu açmak istiyordum. ancak yeterli dökümanı bir türlü bulamadım. ancak milli gazeteden uzman sayılabilecek bir isim olan hakan albayrak bu konu üzerinde bazı yazıları vardı.bir araştırma ile ulaşılabilirse iyi olur. hatırladığım kadarı olayın kilit noktası kuyucu murat paşa ile başlıyor. sonrasına ingiliz ajanlarının yaptıkları ve bazı kabileleirn isyanları. ama bunu hiç bir zaman bütün araplara mal edemeyiz.

nedenmi. günümüzde bile (mesela afganistan savaşı) bazı arapların afgan cihadına karşı rusların yanında çarpıştığını öğrendim. tabii şok oldum. bu tabiiki bütün arapları asi durumuna düşürmez. zira mücahitlerin safında da pek çok arap kökenliler vardı.
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.