Şimdi Ara

Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
9
Favori
1.612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba beyler, hazır zamanım varken ve canım sıkılıyorken, Dota için şimdiye kadar hazırlanmış en önemli rehber olduğunu düşündüğüm Purge'ün "Welcome to Dota, You Suck" adlı rehberini Türkçe'ye çevirmeye karar verdim, henüz bitmedi, çevirdikçe ekleyeceğim. Lütfen hatalı/eksik olduğunu ya da imla kuralına uymadığını düşündüğünüz bölümler olursa bana bildirin. İyi eğlenceler.

    Güncelleme: Rehber çok önceden hazırlandı, sonra yayından kaldırdım. Şimdi tekrar yayınlıyorum fakat artık hiç zamanım yok. Üsluba bağlı kalarak çeviriyi tamamlarsanız eklerim.

    Rehberin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

    Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Kalkıştığın İş Hakkında

    İlk 3 ay boyunca(tabi öğrenirsen) sürekli sana ezik denmesine hazır ol. Eğer bu rehberi okuyup, kafanı kullanırsan ve kesin olarak berbat olduğunu kabul edersen, kolaylıkla ezik statüsünden kurtulma zamanını azaltabilirsin. Hatta bazılarının senin iyi olduğunu düşünmesini bile sağlayabilirsin, tabi ancak onlar da berbatsa.

    Ne yazık ki, Dota 2'nin devasa bir öğrenme eğrisi var.

    Hero'ların temel güç seviyelerini anlayabilmen için 110 hero'dan her birini en az 1 kere oynaman gerekiyor.

    Her oyun ortalama olarak 30-50 dk. sürer. Oldukça fazla Dota oynamaya hazır ol. Daha az oynayarak öğrenmek istiyorsan, bolca hero skill'lerini ve rehberleri oku, hero'ları nasıl oynaman gerektiğine dair temel bir fikir edinmeni sağlar.

    Item'ları, stratejileri, lane combo'larını, kısaltmaları(ss, mom, vs.) ve OLDUKÇA FAZLA TAKIM OYUNUNU öğrenmen gerekiyor.

    Fakat, seni temin ediyorum ki temeli attıktan sonra ve arkadaşlarınla günlük oyunlar oynamaya başlayınca İNANILMAZ zevk alacaksın.

    MMO'lardaki gibi istediğin gear'ı almak için haftalarca uğraşma derdi yok. Aynı hero ile her oyun farklı bir skill/item yapısını kullanabilir, farklı takım stratejileri izleyebilirsin.

    Kısacası, bu oyundan sıkılman oldukça fazla zaman alacak. Her bir oyun birbirinden farklı. 3 yıldan fazla süredir sadece Dota ve Dota 2'ye odaklanmış bir şekilde oyun oynamama rağmen yakın zamanda buna son vermek gibi bir niyetim yok.

    Heroes of Newerth ya da League of Legends oynamak isteyebilirsin, fakat Dota topluluğu olarak en iyi geliştiriciye, Icefrog'a sahibiz. Hiçbir geliri(Valve tarafından işe alınana kadar) ve ün tasası olmaksızın 2005 yılından beri Dota için çalışıyor. Dota ve Dota 2 profesyonel seviyede bile oldukça dengeli. Yeni hero ya da item eklentileri ise her zaman oyuna yeni bir tat katıyor ve OP diye bilinen hero'ları da kenara itebiliyor.

    Bir Ezik Olarak Public Oyunlarda Nasıl Hayatta Kalınır ve Duygularınız İncinmeden Nasıl Dota'yı Öğrenirsin?

    Feed'leyeceksin. Oyunları berbat edeceksin ve insanlar sana sebebini söylemekten mutlu olacak. Dota esasında Warcraft 3 üzerinden oynanıyordu, ve bu oyuncular oyun aleminin en kötü tavırlı, ağlak, kaba kişileriydi. Xbox Live kullanıcılarıyla yarışır haldeydiler. Şanslıyız ki, Dota 2 ile birlikte Valve daha iyi bir ortam oluşturarak bütün oyuncuların dahil olmasını sağlayan büyük bir adım attı. Şimdiki oyuncular eskiye nazaran çok daha iyi, ama yine de başarılı olmak için müttefiklerinizin aptal olmamasını gerektiren bir TAKIM oyunu oynuyoruz. Neredeyse her zaman takım arkadaşlarınızla senin aranda belli bir oranda hayal kırıklığı ve hüsran olacak.

    Sana bir numaralı tavsiyem, eğer biri sana bağırıp çağırmaya ya da oyununuzla ilgili AŞIRI(ama sadece aşırıya kaçtığında) uçuk yorumlar yapmaya başlarsa, hemen mute butonuna bas ve oyunun kalanını huzurlu, daha önemlisi sessiz bir müttefik ile geçir. Onları görmezden gelmek işe yaramayacaktır. Sana 1 kaba söz söylemelerine izin ver, sonra da yol ver gitsin. Seni temin ediyorum, böyle yaparsan günün daha iyi geçecek.

    Eğer nasıl susturacağını bilmiyorsan, çok kolay bir diyagram hazırladım. 2'ye kadar sayabiliyorsan yapabilirsin.
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Dota oynayacaksan, çoğu şeye aldırış etmemek zorundasın. Başlangıç için gereken bu koca bariyeri aşmak için, İLK OYUNLARINI BOT'LARA KARŞI OYNA. Bot'lar sana kızmaz, feed'lesen umurlarında olmaz. Sana hero'ları, seni ezip geçerek öğretirler ve kimsenin bilmesine gerek olmaz.

    Tam olarak bilmiyor olabileceğin bazı diğer oyun modları;

    - All Pick: Bütün hero'lar arasından seçim yapmana izin verir. Ayrıca ekstra 250 gold için rastgele hero seçebilirsin.

    - All Random: Herkese rastgele bir hero verir. Rastgele seçim oyunu ve hero'ları öğrenmek için çok iyi bir yöntemdir.

    - Single Draft: Seçmen için 1 strength, 1 agility, 1 de intelligence hero verir.Bu herolar rastgele verilir.

    - Random Draft: Oyun, seçmen için rastgele 20 hero verir. Hero'ları rakibiniz ve takımınız ile birlikte sırayla seçersin. Zamanında seçmezsen rastgele bir hero verir, acele edin.

    - Captains Mode: Profesyonnelerin oynadığı mod. Önce ban turu, sonra pick, sonra tekrar ban ve son pick turu olur. Yeni başlayanlar için kesinlikle tavsiye edilmez.

    Hero'nu Seçmek

    İlk Dota günlerinde bu hero'lardan uzak dur:

    Uzak Durulacak Hero'lar

    Invoker
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Visage
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Chen
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Meepo
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Techies
    Henüz Dota 2'ye dahil edilmedi.

    Bunlardan Da Kaçınman İyi Olur

    Wisp
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Silencer
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Puck
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Shadow Fiend
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Templar Assassin
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Sniper
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Bunlar sadece temel tavsiyeler. Bunlardan hiçbiri kötü hero'lar değil, sadece alışmak gerekiyor. İlk oyununda Silencer ile 15-0-17 oynayamazsın. Olmaz yani.

    Bunlar sadece seçtiğim küçük bir grup hero ve diğer hero'ları öğrenmenin zorlu olmadığı anlamına da gelmiyor.

    Şimdi de sıra faydalanılması gereken oldukça kolay hero'larda. Oyuna yeni başlayan herkese bunları oynamasını tavsiye ederim.

    Yeniysen Beni Seç

    Centaur
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Venomancer
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Chaos Knight
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Lion
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Sand King
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Skeleton King
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Sven
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Vengeful Spirit
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Ogre Magi
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Crystal Maiden
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Tidehunter
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Slardar
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Witch Doctor
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Lich
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Warlock
     Dota'ya Hoş Geldin, Ezik!


    Listelediğim bu hero'laro oynamak süper karmaşık değildir, bu yüzden başlangıç için idealdirler. Bu hero'ların çoğunun 1 ya da 2 önemli skill'i vardır ve bunlar onları işe yarar kılan skill'lerdir. Bu hero'ları nasıl oynayacağını açıklamayacağım, ama rehberlere bakabilirsin. Genelde rehberler sana hero'larla iglili temel bilgileri verip %80-100 verimlilikte oynamanı sağlar. Oyunu taşıyabilen çok az hero tavsiye ettiğimi aklında bulundur, ve onlar da oynaması oldukça basit olanlar. O hero'ları tavsiye etme sebebim de basit oynanıyor olmaları, oyunu domine etmeleri değil. Aklında olsun, genel olarak stun'ı olan bir hero ÇOK DAHA fazla işlevsel/kolay olur. Stun senin arkadaşındır. Oyunu kazanmanı kolaylaştırır.

    Bu heroları, tecrübeli oyuncular yeni başlayanlara göre HER ZAMAN daha iyi oynar, fakat sadece tek skill'i idare edebilecek yeni bir oyuncunun Dota'ya alışmak ve öğrenme sürecinin daha az acılı olması için seçmesi gereken hero'lar bunlardır. En azından oynadığında ya da skill açıklamalarını okuduğunda kafanız karışmayacaktır.

    Farkında olmayabilirsin ama tavsiye ettiğim hero'lar arasında neredeyse hiç carry yok. Sadece Chaos Knight ve Skeleton King'i tavsiye ettim. Bunların çok az skill'i var (ikisinde de 1'er stun da var), yapman gereken şey biraz farm yapıp rakibe sağ tıklamak ve ölmelerini beklemek. Diğer carry'ler daha karmaşıktır ve en azından rakiplerinin güçlerini ve zayıflıklarını bilmeni gerektirirler.

    Bazı insanlar yeni oyuncuların carry oynamaması gerektiğini söylese de(ki katılıyorum), seni sonsuza kadar engelleyemeyiz, en azından alışması ve oynaması(diğer carry'lere kıyasla) kolay olanları oyna.

    Oldukça Basit Dota Analizi

    Dota, gold ve experiance kazandığın bir takım oyunudur.

    Nihai amaç, rakibin tahtını yıkmak. Taht, rakibin üssünün içinde bulunur ve oraya ulaşmak için düşman creep'lerini, tower'larını ve hero'larını pataklaman gerekiyor.

    Her 30 saniyede bir üç koridordan da basit üniteler spawn olur. Oyunun büyük bölümünde bunlar; 3 yakın menzilli creep ve 1 uzak menzilli creep'tir. Periyodik olarak bunlara 1 adet mancınık eklenir, ve oyun ilerledikçe daha fazla yakın ve uzak menzilli creep olur. Ayrıca zamanla creep'lerin maksimum HP'leri de yavaşça artar.

    İlk level'larda hero'lar zayıftırlar ve creep gruplarını ya da tower'ları tek başlarına temizleyemezler. Güçlenmek için item'lara ihtiyacın var. Item için ise gold'a ihiyacın var.

    Gold'u creep ya da hero'lara son vuruş yaparak kazanırsın. Düşman creep'lere son vuruş yaptığında rastgele miktarda(creep başına 35-45 gold) kazanırsın. Son vuruşu müttefik creep'e yaptığında ise(müttefik creep'lere ancak HP'leri %50'nin altındaysa vurabilirsin ve buna deny denir) koridorundaki düşman hero'ları kendi creep'ine son vuruş yapmaktan mahrum edersin. AYRICA BUNUN SONUCUNDA DAHA AZ EXP KAZANIRLAR. Bir oyunda öldürdüğün düşman creep'lerinin sayısına "cs" ya da "creep score" denir.

    Aynı zamanda takımın tower'ları yıktığında da gold kazanırsın(eğer sen son vuruş yaptıysan 450-600 gold, takım arkadaşın ya da takımın yaptıysa 200 gold, karşı takım deny atarsa 100 gold). Kendi tower'ına deny atmak için tower'ın HP'sinin %10'un altında olması gerekiyor. 1 level bir tower'a deny atabilmek için HP'sinin 130'un altında olması gerekir. Tower'a deny atarsan, rakip takımı toplamda 500-800 gold'dan yoksun bırakırsın. Çok büyük bir miktar bu.

    ÇOK NADİR İSTİSNALAR DIŞINDA FARM İÇİN EN HIZLI YOL CREEP ÖLDÜRMEKTİR. Eğer farm yapmak istiyorsan(kısa zamanda çok gold) mümkün olduğunca fazla creep'i öldürmen gerekiyor.

    Düşman creep ya da hero'lar sana yakın bir yerde, senin ya da takımın tarafından öldürüldüğünde EXP kazanırsın.

    Yeterince EXP kazandığında, level atlarsın. 1 level olarak başlarsın ve maksimum olarak 25 level'a ulaşabilirsin.

    Neredeyse her heronun 3 tane basit skill'i, 1 tane ultimate skill'i vardır. Basit skill'ler 4 kez level atlatılabilir, ultimate skill'ler 3 kez level atlatılabilir ve stat'lar(STR, AGI, INT) ise 10 kez level atlatılabilir. Her stat level'ı sana +2 STR, +2 AGI ve +2 INT verir. Stat'ları daha sonra açıklayacağım. Her hero'nun az çok bir skill combo'su olur. Genelde bunları skill açıklamalarını okuyarak çözebilirsin, bazen de başkalarını oynarken izleyerek kavrarsın.

    Temel Dota 2 Kontrolleri

    *Unutma ki hemen hemen tüm Dota 2 kısayolları kişiselleştirilebiliyor. Rahat rahat kurcalayabilirsin.*

    Hero'nu seçmek için sol tıkla. Hero'nu seçtiğinde hareket etmek için sağ tıkla. Bir hero'ya atak yapmak için "A" tuşuna bas ve atak yapacağın hero'ya sol tıkla YA DA sadece atak yapacağın hero'ya sağ tıkla.

    Eğer "A"ya basıp haritada bir yere(hero'ya değil) düz tıklarsan, tıkladığın doğrultuda hareket edersin ve eğer yoluna bir hero ya da creep çıkarsa onlara atak yaparsın.

    Düşmanı ya da müttefiği hedef alan bir skill kullanacağında, skill ikonuna tıkla ya da BİR ZAHMET KISAYOL TUŞUNA BASMAYI ÖĞREN VE KULLAN, sonra da hero üzerine tıkla.

    Hero'nu seçip CTRL+1'e basmanı şiddetle tavsiye ederim(Dota 2'de numaraları kısayol olarak kullanıyorsan başka). Bu, hero'nun kısayol tuşunu 1 olarak ayarlar. F1 tuşu ise hiçbir ayar gerektirmeden hero'nu seçer. Eğer hero'nu bulmak ya da seçmek isersen, 1'e iki defa arka arkaya bas(ya da F1'e), ekran hero'nu ortalayacaktır.

    Animasyon Kısaltma

    Tıpkı beyinleri parçalamadan önce balyozunu savurduğun süre gibi, her hero'nun da atağını yaptığı bir süresi var. Buna atak animasyonu deniyor.

    Her hero'nun farklı atak animasyonları var. Bazıları çok uzun, bazıları ise çok kısa. Oyun sonunda hero'n atak hızı kazandıkça her hero'nun animasyon süresi düşer. Bir örnekle atak animasyonunu ve animasyon kısaltmayı açıklayayım.

    Diyelim ki Necrolyte'in bir atak animasyonunu bitirmesi 1.5 saniye alıyor, fakat atağı 1.1 saniye sonunda göndermiş oluyor. Bunun anlamı atak yapmak için SADECE 1.1 saniye beklemen gerekiyor. Bunu kısaltmanın en iyi yolu 1.1 saniye sonunda yere sağ tıklamak. ÖZELLİKLE KOVALADIĞIN ZAMANLARDA BU ÇOK ÖNEMLİ. Buna genelde atack move ya da Orb walking(heroların slow gibi orb'ları varsa) denir.

    Eğer animasyonu 1.1 saniye sonunda kısaltmazsan, BOŞ yere 0.4 saniye olduğun yerde durmuş olacaksın, ki bu sürede düşmana doğru hareket etmek, bazen rakibi öldürüp öldürememek anlamına gelebilir. Muhakkak, muhakkak hero'n için gereken animasyon kısaltmayı öğren. Çoğu yakın menzilli hero'nun daha hızlı animasyonları vardır ve genel olarak uzak menzilli hero'larınki daha yavaştır.

    Oyun Bölümleri - Lane

    Daha önce bahsettiğim gibi, level'a ve gold'a ihtiyacın var. Oyunun erken bölümlerinde item, level ve skill kıtlığı yüzünden hero'lar lane'de karşı takım hero'larına oldukça yakın bulunurlar. Bunun temel sebebi skill'lerin öldürmek için yetersiz oluşudur. Level 1 skill'ler az hasar verir ve slow/stun süreleri kısa olur.

    Lane'in amacı rakip creep'leri öldürüp EXP kazanmak ve creep'lere son vuruş yapıp gold kazanmaktır. Kazandığın EXP ile level atlarsın ve kazandığın gold ile daha iyi item'lar alabilirsin. Genel olarak, eğer her şey aynıysa(skill'ler, pick'ler, vs.), hangi takımın gold ve level avantajı varsa ve bu avantajı sürdürürse oyunu onlar kazanır diyebiliriz. Eğer doğru oynayan takıma karşı(mükemmel takım oyunu) yine mükemmel takım oyunu oynayan bir takım oynarsa, detaylar önem kazanır.

    Rakibine karşı level ve gold üstünlüğü kurmak istiyorsan, en iyi seçeneğin ONLARI ÖLDÜRMEKTİR. RAKİBİNİ ÖLDÜRDÜĞÜNDE yaklaşık 250 gold ve neredeyse 1 level değerinde EXP kazanırsın. Son vuruşu yapmadığı halde, rakibi öldürmende sana yardım etmiş olan müttefiklerin de yardımları için gold kazanırlar.

    En iyi ikinci seçeneğin ise ONLARI BİR GÜZEL PATAKLAMAK olur, ki base'e gidip güçlerini toplamak zorunda kalırlar. Güçlerini toplamak için base'e gidttiklerinde yavaş yavaş yürürken 20-40 saniye kaybedeceklerdir. Bu da, 0,5-1 level değerinde EXP'ten, son vuruş ve deny şansından mahrum kalmak demektir.

    ÖLESİYE DAYAK YEME'nin etkilerini kendi adına azaltıp geri dönüş yolunu kısaltmak için ise base'ten TP Scroll almalısın. Evet, sadece 135 gold değerinde. Bu ezikler için başa çıkması zor bir mesele, fakat sadece 3 son vuruş değerinde ve sonra aynen devam ediyorsun. Yürürken kaybedeceğin onca EXP ve son vuruşa kıyasla sadece 3 son vuruş. Kısacası, EĞER UZAK BİR YERE GİDECEKSEN HER ZAMAN TP SCROLL AL VE KULLAN. Level'ı HER ZAMAN az olan ezikler zamanlarını base'e güç toplamak için gidip gelerek tüketir. Boot alman için sadece 250 gold'a ihtiyacın olması umrumda değil. TP Scroll al. Ayrıca, ANINDA BİR YERE GİTME İHTİYACINA KARŞIN HER ZAMAN YANINDA BİR TP SCROOL BULUNDUR.

    Lane aşaması ile ilgili son mühim nokta ise şu; ALLAH AŞKINA CREEP'LERE OTO-ATAK YAPMA. Creep'lerin karşılaşıp ölümüne kapıştıkları bir nokta var. Buna creep hattı denir. Creep'ler birbirlerine tam olarak aynı hasarı verirler. Genel olarak, eğer iki creep grubu sonsuza kadar kapışsa, CREEP HATTI HAREKET ETMEZ. Eğer rakip creep'lere oto-atak yaparsan ya da skill kullanırsan, creep hattı düşman tower'ına doğru itilecektir. Düşman, tower'ına yaklaştıkça, emniyete de yaklaşır. Düşmanlara gank atmadan önce arkadan sinsice yaklaşamadıktan sonra gank atmak çok daha zordur. Bu sebepten, CREEP'LERE OTO-ATAK YAPMA. Oto-atak yapmak yerine, son vuruşa hazır olana kadar yere sağ tıklayıp dur, çemberler çiz, animasyon kısaltmak(atağı göndermeden ÖNCE basmalısın) için "S"(stop) tuşuna asıl. Oto-atak yapma yeter.

    Kim Hangi Lane'e Gider?

    Kazandığın EXP miktarı yakınındaki hero sayısına göre değiştiği için, 5 hero'yu da aynı lane'e koymak istemezsin. Uzuuun zaman boyunca 1 level kalırsın.

    Basit oyunlarda, 2 üst(top) lane hero'su, 1 orta(mid) lane hero'su ve 2 de alt(bot) lane hero'su olur. Duruma göre bunlardan biri jungle yapar ve 2 solo lane, 1 jungle ve 11 de ikili lane olur.

    Zor ya da yüksek seviye oyunlarda ise 2 solo lane ve 1 üçlü lane(trilane) olabilir. Sana tavsiyem, eğer hero'nun üçlü lane için uygun olduğundan KESİNLİKLE emin değilsen -ki az tecrübeyle çok zor-, üçlü lane yapmaya kalkışma.

    Kim Hangi Lane'e NEDEN Gider?

    Güvenli bir şekilde lane'de kalabilip, level atladıkça çok güçlenen ve karşıdaki solo hero'yu yenebilecek hero'larla solo lane yapmalısın. Ayrıca level yerine item ile de güçlenebilen hero'larla lane yapabilirsin. Lane'de tek başına olacağından, bütün gold ve EXP'i sen alacaksın(rakibin deny atmazsa). 6-9 level olduğun zaman, mid lane'deki adamın büyük ihtimalle bot ya da top lane'e LANE KONTROLÜNÜ kazanmak için gank atacaktır. Lane kontrolü demek, rakibi ya ÖLDÜRMEK ya da ÖLMEYE YAKLAŞTIRMAK'tır. Rakip takım EXP ve gold kaybedecek, senin takımınsa avantaj kazanacak.

    Kendini savunabileceğin en kolay lane mid lane'dir. Tower'lara olan mesafe daha kısa olduğundan, tower yakınında saklanarak güvende kalabilirsin. Ayrıca mid lane'de rampalar var, rampanın üstündeki düşmana uzak menzilli atak yaptığında %25 ihtimalle ıskalarsın, sonuç olarak hayatta kalma şansın artar.

    Mid lane'de solo yapacağın zaman düşünmen gereken iki şey var.

    - Level atlayarak avantaj kazanıp gank atabilecek bir hero hero mu seçiyorsun?

    - Seçtiğin hero 6-12 dk. boyunca rahatsız edilmeden(eziklerden bahsediyoruz, değil mi?) level VE farm avantajından süper bir kazanç sağlayacak mı?

    Solo mid için hangi hero'ların daha uygun olacağını zamanla öğreneceksin(genelde INT hero'lar ya da semi-carry'ler en iyisidir), fakat şimdilik başkaları solo mid istediğinde isteklerine saygı göstermelisin. İlerleyen zamanlarda onlara Crystal Maiden ile solo mid yaptıkları için ne kadar büyük bir ezik olduklarını söyleyebilirsin, ama o gün bugün değil.

    Lane yapmanın en son ve en önemli noktası işe şu: SAKIN EZİKLİK YAPIP FEED'LEME. Birinin Dota'da kötü olduğunu söylemesinin en kolay yolu feed'lemesidir. Kısaca, lane'de ilk 5-10 dakikada bütün aptalca şeyleri yapıp rakibin seni ödlürmesine sebep olman, üstünlüğü ellerine almalarına ve OYUNUN SENİN FEED'LEMELERİN YÜZÜNDEN BİTMESİNE sebep olacaktır.

    Feed'lemek, Dota'da açık ara en cesaret kırıcı olaydır(sürekli ötenler ve ukalalar dışında). Seni temin ederim ki hero'ları biraz öğrendiğinip az çok tecrübe kazandığında ve oyunda iyi olduğunda feed'lemeyeceksin. İşte bu sebepten birkaç gün boyunca(1-2 hafta aslında) bot'lara karşı oynamalısın böylece hero'ların ne kadar güçlü olduklarını öğrenecek ve hiçbir hero'nun OP(dengesiz derecede güçlü) olmadığını anlayacaksın. Hepsinin kullandığında faydalanabileceğin belli güçlü ve zayıf yanları var.

    ÖZETLE: Gold kazanmak için son vuruş yap, rakibiniz gold kazanamasın diye deny at, RAKİBİNİ ÖLDÜR ya da ÖLMENİN EŞİĞİNE GETİR ve ASLA EZİKLİK YAPIP FEED'LEME.

    Oyun Bölümleri - Gank

    Gank süreci oyunun tamamı boyunca devam eder. Daha ilk creep'ler spawn olmadan da gank atabilirsin, oyunun sonlarına doğru da(ki bazen oyun sonunda atılan başarılı bir gank oyun bile kazandırabilir).

    Başarılı bir şekilde gank atmanın yolu oyuncu yeteneğinden ve takım oyunundan geçer. Dota'da iletişim çok ama çok önemlidir, bu yüzden lütfen iletişim kurmayı öğren. Bir hero'ya gank atacağın zaman ping at(ALT+hero üzerine sol tıkla) ve yaz. Örnek: "15 saniye sonra Shadow Shaman'a gank atıyorum, ilk stunu ben atacağım". Bunu yazman, gank ile ilgili BÜTÜN kafa karışıklığını giderir. İletişim aksaklıkları yüksek seviye oyunlarda bile olur, yani düşük seviye oyunlarda sana çok büyük avantaj sağlar. HER ZAMAN için ortalama bir süre ver, hangi hero'yu hedef alacağını ve ilk kimin stun atacağını bildir. Stun'ları stack'lemek(istiflemek?) gank'in başarılı olup olmayacağını belirler.

    Henüz ezikken, takım arkadaşını, senin ne yapacağını TAM OLARAK bilmediği için SUÇLAMA. Büyük ihtimalle son vuruş yapmaya odaklanmış ve kendilerine "SAKIN EZİKLİK YAPIP FEED'LEME" denmesin diye uğraşıyor olacaklar. Kötü iletişim sonucunda fail olup başkalarını suçlamak çok yaygın bir hatadır.

    STUN STACK'LEMEK - Diyelim ki sende de, takım arkadaşında da 1,5 saniye süren bir stun var, bu durumda her zaman daha güvenilir olan stun(hedef seçilerek kullanılan skill'ler) ilk kullanılmalıdır. Sonra 1,5 saniye bekle ve kendi stun'ını kullan. Sonuç olarak düşman 3 saniye stun yemiş olur. Eğer aynı anda stun atarsanız, 1,5 saniyelik stun BOŞA GİDECEK.

    Gank ile ilgili sana verebileceğim en önemli tavsiye şudur: ASLA FAZLA COŞMA. Eğer tower dive(yakında dost creep'ler yokken rakibi öldürmek için tower'a fazla yaklaşmak) yaparsan, 5 saniyeden kısa sürede rakibi öldürmeye bak, aksi halde oraya girme. Fazla coşup ÖLÜRSEN avantajını kaybettiğinle kalacaksın (ki avantaj kazandığından şüpheliyim). Bütün bunlar aç gözlü olduğun için olmuş olacak. ASLA FAZLA COŞMA.

    Oyun sonlarına doğru gank attığında, her zaman yanında birileri olsun(ÖZELLİKLE oyun sonlarında). Yalnız gank atmak, rakibi GOLD VE EXP İLE ÖDÜLLENDİRMEK için mükemmel bir yöntemdir. Yalnız gank atma. Atma işte. Bir kişi ile git, 2 kişi ile git, bütün takımla birlikte git. Bütün bunlar, eğer gold avantajınız varsa rakibi öldürmeyi ve iyi bir neticeyi garanti eder.

    Daha fazla bilgi istersen daha detaylı gank/roaming video rehberi için:


    Oyun Bölümleri - Push

    Push(itme) Dota'nın çok önemli bir parçasıdır. Public oyunlarda, takımını push yapmak ya da rakibin push yapmasını engellemek için organize etmek her zaman çok zordur. Çoğu oyuncu jungle'a girip item'larını tamamlamak için oyun sonuna kadar orada farm yapar. Dota böyle oynanmaz.

    Genelde, eğer hero'larınız push için yeterince güçlüyse, 5 kişi organize olup push'lamalı ve tower'ları yok etmelisiniz. Bu size haritayı kontrol etme şansı ve takımınıza 1000-1300 gold kazandırır. Eğer siz 3 tower yok ederseniz ve rakibiniz hiç tower yok edemezse, bu size takım olarak 3000-3900 gold avantajı kazandırır. Büyük bir avantaj.

    Eğer rakip takım 5 kişi ile push'larsa, çoğu zaman 5 kişi orada olup savunma yapmalısınız. Tower yakınında olduğunuz için her zaman avantajlı olan siz olacaksınız(tower hasarı, görünmezleri görme, vs.), yani kule savunmanın her zaman getirisi vardır.

    Size push hakkında işi karmaşıklaştırmadan vereceğim en büyük tavsiye şu: FAZLA COŞMAYIN. Tower'ları ve rax'i(barracks: base girişindeki tower arkasında bulunan 2 bina) yok etmek için push'luyorsunuz. Bir lane'deki bütün kuleleri aldıktan sonra rax'i yok edebilirsiniz. Aynı lane'deki iki rax'i de yok ettikten sonra uzak ve yakın menzilli creep'lerinizin HP'si ve hasar gücü artar. Bu da o lane'de creep hattının sürekli itileceği, rakibin bunu savunmaya mecbur kalacağı, itmek ve farm yapmak için daha az zaman harcayabilecekleri anlamına geliyor.

    Rakibin rax'ini yok etmek Tek başına oyunu sizin lehinize çevirecek en önemli şeydir.

    Bir lane'de rax yok ederken FAZLA COŞMA. Rax yok ettiğiniz zaman, rakibi fountain'e(hero'ların spawn olduğu yer) kadar kovalayacağına, RAX'E 10-20 SANİYE DAHA ATAK YAPABİLİRSİN. Bu da push'un başarılı olup olmayacağını belirleyebilir. RAKİBİ FOUNTAİN'E KADAR KOVALAMA, RAX'İ YOK ET.

    LÜTFEN push'layacağınız zaman müttefiklerinizle iletişim halinde ol. Sıklıkla oyuncular rastgele bir şekilde bir lane'de toplanıp sanki yapılması gereken en doğru şeymiş gibi push'lar, fakat SADECE 4 kişi toplanmıştır. En azından jungle'daki carry'e gelip sizinle buluşması gerektiğini SÖYLE, sizin push'ladığınızı fark ettiğini varsayma. Gelmesini iste, büyük ihtimalle gelecektir. Hiçbir şey söylemezsen, sonrasında orada olmadığı için sinirlenme.

    Push oyun kazandırır. Eğer push'u berbat eder ya da takımın push'larken farm yaparsan büyük ihtimalle oyunu ziyan edeceksin. Ben bu şekilde oyunlar ziyan ettim, aynı şekilde oyunları ziyan eden takım arkadaşlarım da oldu. Oyunu boş yere ziyan etmeyin. Kesin olarak kazanılacak oyunu kaybetmek çok kötü bir histir. Tabi feed'leyeneler ve oyundan çıkanlar da oldukça kötü hissettirir. Sakın eziklik yapıp feed'leme.

    Hero Çeşitleri

    Bİlmen gereken 3-4 çeşit hero var. Bunlardan çok azı sadece 1 kategoriye girer(karmaşıktırlar) ama bunlar temel bilgilerdir. Bu konuda çok derine inmeyeceğim.

    Carry

    Hemen hemen her takımın bir carry'e(oyunu taşıyan hero) ihtiyacı vardır. Carry'ler oyun başlarında zayıf olmalarına rağmen, doğru item'lar ile oyun sonunda çok güçlü olurlar. Carry'nin oyun sonundaki başarısı %80 oranda item'e bağlı olduğu için ilk 20-30 dakika farm yapmalısın. İsmini sık sık "DOUBLE KILL", "TRIPLE KILL", "RAMPAGE" ile beraber görme şansın olduğu için oynaması en zevkli hero'lar bunlardır. Fakat bu herkesin carry oynaması gerektiği anlamına gelmiyor.

    Eziklerle oynadığın zaman takımında genelde 2-5 tane carry olur. Bu yanlıştır. Normal bir takımın sadece 1 carry'e ihtiyacı olur, ÇOK NADİREN 2 carry olabilir.

    Küçük bir grup carry'e de semi-carry denir. Bu hero'lar support/gank/teamfight gibi kategorilere de giren carry'lerdir. Genel olarak semi-carry'ler oyun boyunca güçlü olmalarına rağmen asla bir hard-carry kadar güçlenemezler. Hard-carry'ler oyundaki en güçlü carry'lerdir. Bazen belli oranda bir item avantajı yakalar ve durdurulamazlar.

    EĞER RAKİBİN SİZDEN ÇOK CARRY'Sİ VARSA OLABİLDİĞİNCE ERKEN OYUNU KAZANIN. BOŞ BOŞ DOLANMAYIN. EĞER UZATIRSANIZ ER YA DA GEÇ OYUNU KAYBEDERSİNİZ.

    Support

    Kontol etme(stun, slow, heal,disable, nuke, vs.) yeteneğine sahip olan her hero support(yardımcı hero) olabilir. Skill hero'ları iyi support olurlar. Stun'lar diğer her şeyden daha değerlidir, bir carry'niz yoksa, diğer her şey de bir carry'den daha değerlidir.

    Support'lar lane'de carry'leri hayatta tutmaya çalışırlar, harita ve lane kontrolü sağlar ve oyunun erken böülümünde RAKİBİ ÖLDÜRMENİ sağlarlar.

    Support oynadığında şunu unutma; biri courier almak ZORUNDA, ve HER ZAMAN lane'de carry'nin farm yapması, rakibe son vuruş yapması gerekiyor.

    Senin carry'nin rakibe avantaj sağlaması demek oyunu kazanma şansının artması demektir. Carry farm yaparken sen düşman tower'ı yok et. Tower'a son vuruşu yapabilmesi için carry'i koru, carry creep'lere son vuruş yaparken rakibi rahatsız et. Support'un işi budur.

    Support oynamanın amacı carry'nin farm'layabildiği kadar farm'lamasını sağlamaktır. Rakibi öldürmek, en iyi item'ları almak senin işin değil. Senin işin, bunları carry'e yaptırmak. Onun başarısı, SENİN başarının sonucudur. Hiçbir şey mükemmel support oynayıp, carry'nin ilk 25 dakika dokunulmadan farm yaptıktan sonra bu farm'ı oyunu bitirmek için kullanması kadar iyi hissettirmez.

    Support olarak ustalaşılması en zor yetenek, çok az farm yapıp, FEEDLEMEDEN nasıl fayda sağlayacağını bilmektir. Örneğin, oyunun ortalarında zayıf dayanıklılığın ve az farmınla, takımın kaybediyorken mana'sız bir şekilde savaşın ortasına dalmaya değer mi? HAYIR.

    FEEDLEMEDEN fayda sağla. En iyi support bunu yapar.

    Gank

    Gank hero'larının genelde stun ve slow'u olur ve oyun boyunca güçlüdürler(özellikle oyunun erken bölümlerinde). Birkaç gank hero'su alıp gank atmak başarıyla sonuçlanır. Gank attığında, rakibin carry'sini hedef al. Sizin carry'niz normal level ve item seviyesindeyken, onlarınki EXP ve level alamıyorsa, oyunu kazanacaksınız.

    Gank hero'ları, bazen ölümcül gank makinelerine dönüşmeden önce biraz farm'a ihtiyaç duyabilirler, yani cs'de(creep score, son vuruş) support'lara ve teamfight hero'larına karşı öncelikleri vardır. Gank hero'ları ya sürekli gank atmalı, ya da büyük bir item için(mesela blink dagger) farm yapıp sonrasında sürekli gank atıp rakibi eksik bıraktıktan sonra hemen push'lamalıdırlar.

    Teamfight

    Teamfight hero'larından bahsetmesem de olurdu, ama onlar için de bir bölüm ayırmak istedim. Bazı hero'lar yürüyen ulti olarak bilinirler. Tüm amaçları, iyi bir ulti atmaktır, çünkü eğer bunu başarırlarsa teamfight'ta çok büyük avantaj sağlarsınız. Tidehunter gibi alanlı stun'ı olan ve büyük ihtimalle tüm rakibi stun'layacak hero'lar teamfight'larda çok büyük fark yaratırlar.

    Bazı teamfight hero'ları öncelikle büyük item'lara ihtiyaç duyabilirler(genellikle blink dagger), bu yüzden item'larını alana kadar farm(cs)'da gank ve support hero'larına karşı üstünlükleri olmalıdır. Eğer enigma tüm rakibi yakalayan bir Black Hole atar ve takımın da bu sırada rakibe atak yaparsa kazanmak için çok büyük şans yakalarsınız. Bırakın blink dagger için farm yapsınlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-902357F9E -- 10 Kasım 2013; 10:15:55 >
  • Sevindim rehberi yeniden görmeye ellerine sağlık
  • ellerine sağlık.


    reklam alınır..
  • yeni başlayan adam neden sniperdan uzak dursun kardeş ama olsun ellerine saglik rehberi tekrar gormek guzel



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tasmalı Kedi -- 10 Kasım 2013; 11:35:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sniperlar cm nin yeri yanlış bence . Yeni başlayan adam cm ile ezilir oyundan soğur.
  • tüm heroların gündüz ve gece vision rangelerini nerden bulabilirim ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: gareher

    tüm heroların gündüz ve gece vision rangelerini nerden bulabilirim ?

    Oyunda karakterin BIO'suna gir.Orada Stats yazıcak. Sight Range dediği görüş menzili. Genelde ( hepside olabilir emin değilim ) 1800 birim gündüz,800 birim gece görüşü olur.
  • oyundayken kendimizin ve rakiplerin cs sayısını nasıl göruyoruz ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mockingjay

    oyundayken kendimizin ve rakiplerin cs sayısını nasıl göruyoruz ?

    göremezsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lorrid

    quote:

    Orijinalden alıntı: mockingjay

    oyundayken kendimizin ve rakiplerin cs sayısını nasıl göruyoruz ?

    göremezsin.

    o kadar rehber hazırla sonra gel böyle yaz iyiki yeni başlamamışım iyiki okumamamışım
  • Ellerine saglik basarili bir ceviri olmus

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Prоwler

    quote:

    Orijinalden alıntı: Lorrid

    quote:

    Orijinalden alıntı: mockingjay

    oyundayken kendimizin ve rakiplerin cs sayısını nasıl göruyoruz ?

    göremezsin.

    o kadar rehber hazırla sonra gel böyle yaz iyiki yeni başlamamışım iyiki okumamamışım

    yanlış mı biliyorum? görebilir misin?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Lorrid

    quote:

    Orijinalden alıntı: Prоwler

    quote:

    Orijinalden alıntı: Lorrid

    quote:

    Orijinalden alıntı: mockingjay

    oyundayken kendimizin ve rakiplerin cs sayısını nasıl göruyoruz ?

    göremezsin.

    o kadar rehber hazırla sonra gel böyle yaz iyiki yeni başlamamışım iyiki okumamamışım

    yanlış mı biliyorum? görebilir misin?

    sağ alt köşede gözüküyor

    bazı çözünürlüklerde sol üst köşeye aliyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D3monHunter -- 13 Kasım 2013; 17:28:55 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Prоwler

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    @mockingjay, kendi cs'mizi görebiliriz, dikkat etmemişim ona, rakiplerinkini göremezsin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-902357F9E -- 18 Kasım 2013; 13:24:25 >
  • pt nasıl kasılıyordu
  • Güzel olmuş, benim gibi dota fakiri biri için ideal. Favorilerime ekledim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dostum öncelikle çok teşekürler güzel bir rehber olmuş.
    Daha bugün başlayan biri olarak çok işime yaradı diyebilirim..
  • Hoşbulduk.
  • LOL için de böyle bir rehber var mı acaba? Ben de LOL'e yeni başladım da terimleri bile bilmiyorum. Sırf bu rehber için Dotaya başlayabilirim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Oyuna yeni başladım ve Sniper ile çoşuyorum, oynaması inanılmaz kolay bir hero. Seçilmemeli değil kesinlikle yeni başlayanlar seçmeli bence. Ve Templar Assasin main herom oldu kendisiyle 10a yakın maç attım, 8ini kazandım. q su op bence. Hatta görünmezlik de çok iyi, ve e skilinin range arttırıp minion kesmede kolaylık sağlaması. Ultisi biraz kötü gibi görünüyor ama onu da iyi kullanırsan çok yardımcı oluyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.