Şimdi Ara

Son durak burası: DVD Yazıcılar için limit 16X

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.483
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Uzunca bir süre önce CD-Yazıcı ve okuyucularda eriştiğimiz hız limitine (52/56X) şimdi de kısa süre sonra satışlarına başlanacak olan 16X DVD-Yazıcılar ile ulaşacağız.

    52X CD-Yazıcılarla her gün yüz yüze geldiğimiz ve şimdi de DVD'lere sıçrayan bu limitin çok açık ve mantıklı bir sebebi var: Hız artışı medyanın çok daha hızlı devirlerde döndürülmesini gerektiriyor ve dakikada 10.000 (Evet optik sürücünüz bu kadar hızlı bir motora sahip) devir geçildikten sonra medyaların yani disklerin poli-karbonat materyalden imal edilen gövdeleri bu strese daha fazla dayanamayıp infilak ediyor.

    10.000 devrin ne kadar büyük bir fiziki kuvvet uyguladığını sürtünmenin de etkisini hesaba katararak sonucun ne kadar olduğu rahatlıkla algılanabilir.

    Öte yandan 16X DVD-Yazıcıların son durak olması haricinde bir başka ilginç durumları daha var: 16X yazmak için boş medyaları yok ! Hatta piyasa da 12X medyanın da bulunmadığını ve muhtemelen bir süre daha bulunmayacağını söyleyelim (şu anda bile kaliteli 8X medya bulmak hele ki uygun fiyata kolay değil).

    Peki bu sınır optik dünyasındaki gelişmeler için de bir durak mı oluşturacak. Cevabımız hayır, tarih tekerrür edecek. Ne zaman ki CD-Yazıcılar ile limite ulaştık işte tam o sıralarda şu andaki popüler diyebileceğimiz (en azından ilgi bakımından) DVD formatı çizgiyi kaldığı yerden devam ettirdi, şimdi de bu bayrak yarışını devralacak 2 önemli seçenek ufukta gözüktü.

    HD-DVD ve Blu-Ray birbirlerine diş bileyen farklı avantaj ve dezavantajlara sahip iki rakip format. Formatlardan ilki bir süre önce DVD-Forum tarafından gelecek nesil olarak seçildi. Ama bu Blu-Ray'in şansını azaltmışa pek benzemiyor değişik sebeplerden yüzünden. Bu apayrı bir yazı konusu olduğu için buna bir nokta koyup önemli bir çıkarıma geçiyorum.

    Yukarıda yazdıklarımı alt alta toplayınca son kullanıcı için artık (1-2 ay içerisinde) gönül rahatlığıyla DVD-Yazıcı'ları tercih etmesi için vaktin geldiği sonucu çıkıyor. Çünkü;

    • 16X ile beraber en azından orta vaadede büyük bir sürpriz olmadıkça hız limitine ulaşıldı
    • Opsiyonel (ve daha pahalı) çift katman desteği ile kapasite limitine ulaşıldı
    • Modern DVD-Yazıcıların pek çoğu + ve - formatları standart olarak destekliyor
    • Hemen hemen tüm yazıcılar 40X ve üzeri CD-R yazabiliyor, ve 16X üzerinde de CD-RW yazabiliyor
    • Okuma açısından da sıkıntı yok; tüm cihazlar hemen hemen tüm disk çeşitlerini okuyabiliyor
    • PATA arabirimi yerine SATA destekli cihazlar da çıkıyor
    • Ve önemlisi: DVD-Yazıcı maliyetleri artan hız ve performansa rağmen gittikçe düşüyor







  • kesin blue ray olayına girejez gibime geliyo ama kaç sene sonra bilinmezlik...
  • bence uzun surecek enazında 2-3 ıl gibi cunku cift katmanlı dvd lerle su anda kapasiteleri arttırmaya calısıyorlar ayrıca simdilerde bir b-ray 2000$ civarında
  • yaw farketmez şu 12ler çıksın da alalım 8x leri. yavaş yavaş yazarız dvdleri kovalayan yok nası olsa :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.