Playing: Half life,Half life oppocing force,Half Life Blue Shift,Half Life 2,Half Life 2 episode One,Half Life 2 episode Two,Team Fortress 2,Left 4 dead,Dawn of Discovery
Antitelekom haklıyken haksız duruma düşürür bizleri. Bence de olmaz.
Nedendir (!) bilinmez benimde aklıma kabul edilemez site adları geliyor. :)
kemalabi.com'a atıfta bulunarak www.paulamca.com nasıl olur acaba?
Belki domain adı konusu konu dışına açılırsa daha yararlı olabilir. Ya da online oyun bölümüne. En az konu dışındaki kadar insan var. Hem gençler daha yaratıcı olabilir. :)
Antitelekom haklıyken haksız duruma düşürür bizleri. Bence de olmaz.
Nedendir (!) bilinmez benimde aklıma kabul edilemez site adları geliyor. :)
kemalabi.com'a atıfta bulunarak www.paulamca.com nasıl olur acaba?
Belki domain adı konusu konu dışına açılırsa daha yararlı olabilir. Ya da online oyun bölümüne. En az konu dışındaki kadar insan var. Hem gençler daha yaratıcı olabilir. :)
paulamca çok hoşuma gitti dalga amaçlı demiyorum. ağır bir tavır yok hafiften insanı güldürüyor neden olmasın...
arkadaşlar sitede daha yeniyim ama; şanlıurfadan katılıyorum bu konuyla ilgilenmeye hazırım maddi durumum çokşükür yerinde her türlü yardıma hazırım gazete modem olaylarına da varım ben 100-150 ytl verebilirim .; saygılar; msn adresim : ramazanerkut@hotmail.com
Arkadaşlar özele yazarak mı çözülecek olaylar bence birirleri baş tutsa öncü olsa. ben istanbulda yaşıyor olsam ben yardımcı olmaya çalışırdım ama uzaktan zor. bunu dışında maddi ve manevi desteğe açığım sonuna kadar...
AAAAAAAAAAAAAAA Tüh be Ben adanadayım ve otarihte istanbulda olcam 25 ağustos 5 eylül arası festival için gidiyorum rockncoke o da 2,3 eylülde lanet olsun çakışıyor ya. ama 5 EYLÜLDE CEBİT FUARI ÖNÜNDEDE BİŞEYLER YAPILACAK OLURSA TAM DESTEK VERİRİM.
P4 2.8E // ASUS P4P800-X // ATI RADEON 9800PRO // 4*512 DDR400 KINGSTON // SAMSUNG 80GB - SAMSUNG 250GB // Thermaltake Silent Purepower 480Watt // ASUS 1604P DVD-RW // LG 52x24x52 CD-RW // SAMSUNG DVD-ROM // LOGITECH FORMULA FORCE GP // ZOOM X4 // MICROSOFT KLAVYE + OPTICAL MOUSE // PHILIPS 107T REALFLAT // RAKS **** RPM VANTILATOR :)
Ne yapmaya çalışıyor bazıları!? Bir an düşündüm, Türkiye devlete ve millete baglılık bakımından nasıl bir ülke!?Dünya siyasetinin başrolündeki ülke ve milletler bir beklenti içindeler mi gercekten?Şunu mu soruyorlar;bu ülkede sosyal patlama ne zaman gerçekleşecek?Orta yaş ve üzeri kesimin hükümetlerin yıllardan beri ekonomimizi çağdaş uygarlık ve medeniyet seviyesine yakışır bir düzeye getirememesine isyan sadece sandıkta patlıyor.Halk devlete ve orduya hala bir düzeyde güven besliyor.Ama Türkiye nüfusu, nüfusun yaş dağılımı bakımından genç bir ülke.Acaba sosyal patlamanın bu ülkenin gençleri üzerindeki ekonomik ve kültürel bakımından açtıgı yaralar sonucunda mı oluşmasını bekliyorlar artık!?Ya da yıllardan beri aynı tavır gençlere ya da diğer yaştakilere dönüşümlü olarak mı uygulanıyor!? Ben sıkıldım gerçekten, şu son senelerde ne zaman internet bölümünü açsam herhangi bir forumda hep aynı muhabbet dönüyo.İnternet hızları, Mp3, Divx, Korsan... Çoğumuz öğrenciyiz.Neden bize tv reklamlarında herşeyi çabucak tüketmemiz gerektiği pompalanırken, para olayına geldiğinde kafa üstü yere çakılıyoruz!Sanki çok paralar kazanıyormuşuz gibi bütün yazılımları lisanslı, bütün albümleri, filmleri bandrollü almamızı istiyorlar.Ülke gençliğinin büyük kısmının tv kültürü, populer kültür dısında pek kültürel etkinliği oldugu söylenemez herhalde. Sosyal Devlet, Derin Devlet,... birileri harekete geçsin ya da böyle kavramlar ülkemizde varsa birileri daha hızlı hareket etsin artık.
bu insanlardan hiç bir şey olmaz. ben bu gün gazetelerde okuduğum haberle bir kez daha yıkıldım.
HÜKÜMET IMF İLE YENİ STAND BY ANLAŞMASI YAPTI VE ÇOK ZOR SÖZLER VERDİ.
yeni stand by ile 1.9 milyar dolar krediyi serbest bırakan IMF'e şu sözler verildi.
Sağlık alanında 2.1 milyar ytl tasarruf yapılacak
mortgagede tam bilmediğim bir vergi indiriminden vazgeçilecek
vergi oranları artırılacak vs.vs.
arkadaşlar her şeyi anlarım da SAĞLIK ALANINDA TASARRUF NE DEMEK? İNSANLARIMIZ ÖLSÜNLER Mİ, İLAÇ ALAMASINLAR MI? nereye gidiyoruz, kimse sesini çıkarmıyor... cem yılmazın reklamında var ya
"korkuyorum doktor"
evet, korkuyorum. bu vahim durumda devlet bizim HAYATIMIZA KASTEDERKEN telekom neden acısın ki? ssk çeşitli ilaçlara ödemeyi durdurmuş, hayati önemi de var. daha geçen gün babamın bir arkadaşı bir ilaç arıyordu, ssk karşılamıyormuş. o ilaç da olmazsa ölecekmiş. zar zor parayla aldılar sonra.
biz sadece bu insanlar için birer istatistikten ibaretiz. acınacak durumdayız. bizler birer epidemiyolojik veriyiz sadece.
SUSMAYIN!
şu anda evinizde rahat oturuyorsunuz. telekom için yok mail atarım yok bombardıman yaparım, algoritma malgoritma bir sürü zırvayı unutun! eylem, hak arama, hakettiğini alma. bu kavramları bir düşünün, uyuşuk düşüncelerden arının arkadaşlar. sadece telekom için değil, stand by imzalanması ve diğer olumsuz şeylerden ötürü hükümeti protesto eden mitingler olsa onlara da seve seve katılırım. çünkü insanım benim için değerli, çünkü ülkem benim için değerli. alın terimi başbakanın oğlu çırapanda evlenecek diye vergiye vermiyorum ben!
saygılarımla...
Şaka yapmıyorum böyle bir site var, girin siteye en azından hak ediyormusunuz hak etmiyormusunuz onu belirtin! Haketmediğinizi düşünüyorsanız sitenize sahip çıkın...!
Harika. Tepkilerimiz bu sefer ses getirecek gibi
Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden, rahat yaşama yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş uluslar, önce haysiyetlerini, sonra özgürlüklerini ve sonra da bağımsızlıklarını kaybetmeye mahkumdurlar. ATATÜRK
Telekom Tekelinin kalkması biraz önplana çıkarılırsa sevinirim. Çünkü bir arkadaş demiş 98 'de Fransadan 70 $ a 512K adsl alıyormuş çünkü Telekom Fransadada tekelmiş ozamanlar. Sonradan kalkınca gördünüz 2gbit i 70 $ a alıyorlar..
TEKELE HAYIR
www.hakediyorum.com ile ilgili bi topic açarmısınız? Herkes bilsin. Herkese yayılsın.. sonuçta
ayrıca bu Avrupa ADSL fiyatlarını bi yana bırakalım onun yanında o fiyatlara Yurtiçi görüşmeleri bedava adamların.. Yani bizde bu ödemeler ayrı 50-60 milyon arasıda Telefon parası ayrı ödüyorum...
Bunuda o yazıya eklerseniz daha faydalı olabilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fraky -- 30 Temmuz 2006; 23:05:34 >
Şaka yapmıyorum böyle bir site var, girin siteye en azından hak ediyormusunuz hak etmiyormusunuz onu belirtin! Haketmediğinizi düşünüyorsanız sitenize sahip çıkın...!
Playing: Half life,Half life oppocing force,Half Life Blue Shift,Half Life 2,Half Life 2 episode One,Half Life 2 episode Two,Team Fortress 2,Left 4 dead,Dawn of Discovery
Dikkat: www.hakediyorum.com sitesinde belirtilen eylem tarihi bence yeniden belirlenmeli...!
Çünkü, 1 Eylül'de 256Kbit kullanıcıları 6 aylık 1Mbit sınırsıza geçecek. Geçiş yapanlar arasında bir anlık hız coşkusuyla mutlaka eyleme tepkisiz kalacak kullanıcılar olacaktır...!
Dikkat: www.hakediyorum.com sitesinde belirtilen eylem tarihi bence yeniden belirlenmeli...!
Çünkü, 1 Eylül'de 256Kbit kullanıcıları 6 aylık 1Mbit sınırsıza geçecek. Geçiş yapanlar arasında bir anlık hız coşkusuyla mutlaka eyleme tepkisiz kalacak kullanıcılar olacaktır...!
Yellowbase ben buna katılmıyorum; herkes o kadar telekom'a güvenmiyorki bunun altındanda bir bit yeniği çıkar diye 256kb'de kalmak istiyor. Bence problem olmaz yani.
Yellowbase ben buna katılmıyorum; herkes o kadar telekom'a güvenmiyorki bunun altındanda bir bit yeniği çıkar diye 256kb'de kalmak istiyor. Bence problem olmaz yani.
Aslında öyle bir hak verdilerse ve altında birşey yoksa bende geçmek isterim neden geçmeyeyim ama güvenemiyorumki telekom'a. Neyse aslında doğru, ben bile düşünüyorsam geçen olacaktır; o zaman günü değiştirsek çok iyi olur. Niye daha önceye almıyoruz.
site adı çok güzel inşaallah sesimiz daha çok çıkar.
bi de sitede anket gibi... bazı yerlerde ingilizce bunla elbet düznelenecektir herkes ingilizce bilmiyor. bi de bölüm az haberler falan daha yeni diyebilirsiniz hakılısınız benimkiler sadece öneri zaten 4 topic var onlarda test amaçlı.
herkese merhaba arkadaşlar, eylem tarihini iple çekiyorum. özellikle eylemin taksim meydanında ve haftasonunda gerçekleştirilmesi yönünde hemfikir olmamıza sevindim. bu benimde başından beri desteklediğim birşeydi. eylem tarihine kadar pekçok kişiyi örgütleyeceğim.
eylem gününün, rock'n coke ve bilişim fuarı gibi genç nüfusun yoğun olarak katılacağı organizasyonlara denk getirilmemesinin katılım açısından daha faydalı olacağını düşünüyorum.
kalemim oldukça kuvvetlidir. daha önce e-posta eyleminde olduğu gibi, site için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırım.
Asus F3SC Notebook | Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz | Kingston 1 GB DDR2 Dual Kit (533 MHz) | Asus P5B Deluxe WiFi-AP Edition | Seagate 160 GB SATA2 NCQ | Philips 170P7 | Asus EN7300GS 256 MB DDR2 | Nec 4550A 16X DVD-Writer | Asus 52x 24x 52x CD-Writer | US Robotics 9106 Wireless ADSL Modem | Sony Floppy | HP Deskjet 3650 | Creative Inspire T5400 5.1 | Creative Sound Blaster Live 5.1 | Nokia 5700 Xpress Music | Nokia N-Gage
arkadaşlar telekom için şöyle bir işlem yapabiliriz.
yeni tarifede herkes hız testlerini yapsın ve telekomun idiia ettiği hızlara ulaşamayanlar 444037 ve tüm iletişim olanaklarıyla Telekomu arayıp dilekçe ile bşvurup durumun düzeltilmesini istesin bu şekilde bir çok başvuruda etkin olacaktır. TK yada aynı şekilde başvuru yapmak lazım
bu işin en etkini bu yol olacaktır. Biraz uğraştırıcı ama en etkilisi bu olacaktır.
bize vaad ettiğini vermek zorunda yoksa dava açılır
Eylem tarihiyle ilgili bir sorun olmus galiba. Ben ilk defa duydum 256 sinirsizlar 1 mbit sinirsiza mi gececeklermis? Oyle olsa bile eylem 2 eylude eylem yapmamiz daha guclu bir etki birakacaktir.. Yani biz adamlara ne yaparsaniz yapin guvenmiyoruz mesaji verecegiz. DFaha onceye almamiz neyi degistirecek ki. Hepimiz senelerdir bu iskenceyi yasiyoruz, bu eylem son hiz arttirimi ile ilgili degil, TT tekeline ve TT nin gecmisten beri uyguladigi politikalara karsi yapiliyor..
Arkadaslar herkes uye oldugu farkli konularda bunu duyurabilir mi, ben uye olduklarimda konunun ust konu yapilmasina calisiyorum. Herkes biseyler yapsin olucak bu is..
Sanırım burda yanlış anlaşılma olmuş. 256kbit sınırsızlar, 6 aylık 1 Mbit sınırsıza gecmicekler. İsterlerse 1Mbit 6Gb kotaya gecebilecekler. Bu 6 ay içinde tekrar 256 kbit sınırsıza geri donebilicekler. Kısacası telekomun meşhur kelime oyunlarından bu da. Bu yuzden benim gibi 256 kbit sınırsız kullanıcıları bir hız coşkusu yaşamıcak maalesef.
Bu konudan konu dışına ve diger ilgili konulara açılsa çok daha yankı uyandırabilir
Site daha bir günlük arkadaşlar... O yüzden fikirlerinizi bekliyoruz... Ayrıca üye olup oradaki forumu düzene sokalım lütfen... İki kişi yetişemiyoruz site yapımına.... Bir de @Richy arkadaşım bir giriş yazısı yazabilir misin?
Eylem tarihinin erkene alınması fikrine katılmıyorum. 1 eylülde isteyen 1024 6 GB kotalıya geçip 6 ay boyunca kota aşım ücreti ödemeyecek. Yani 49 ytlye kullanacak limitsiz 1024ü başka bir değişle. Söylenen bu. Ancak 6 ay sonunda ya 256 limitsize geri dönecekler ya da 1024 6 GB kotalıda kalıp kota aşım ücreti ödemeye başlayacaklar.
Bu göz boyama kampanyasından yararlanılabilir tabii. 5-6 ay boyunca 1024 kullanmak güzel olur bu paraya. Ancak sadece bu günü yaşamayan, geleceğinin de güzel olmasını isteyen kişiler olarak bu eyleme tam destek vermeliyiz. İsterlerse 6 ay boyunca 8192 limitsiz 49 ytlye versinler, bu eylem yapılmalı. Sonuçta 6 ay sonunda yine 256 limitsize ya da 1024 6 GB limitliye kalacağız. Bir şey değişmeyecek.
Bu eyleme 1024 heyecanına kapılıp da mazeretsiz katılmayan arkadaşlar geçecekte haksız tarifelerin sorumluluğunu da üstünde taşıyacak.
Arkadaşlar eylem için dilekçe verilmesi izin alınması unutulmasın. Sorun olmaması açısından söylüyorum. Ayrıca site girişinde pahalı interneti haketmiyorum gibi olsa o yazıyı okumadan giriş mümkün olur. Siteye giriş de en aşağıda değil yukarıda olmalı. İnsanlar hımm bir liste deyip sayfayı kapatabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi benyunusum -- 31 Temmuz 2006; 10:52:46 >
Arkadaşlar, ben 1MBite geçecek bütün kullanıcılar için demiyorum. Ancak bir kısım da olsa dediğim gibi düşünüp eyleme tepkisiz kalacaktır. Bundan adım gibi eminim. Sadece kendi adınıza konuşmayın, örnek vermek gerekirse eyleme gelip gelmeme konusunda kesin bir karara varamamış bir kişi, o hızın coşkusuyla cayıverecektir. Bunları hesap etmek zorundayız çünkü geçen seferki eylem rezaletini hiçbiriniz yaşamadınız ve umarım yaşamazsınız da...
eğer bir eylem yapılacaksa ve tarih ve yer önerisi gerekiyorsa bence; Cebit Fuarının yapıldığı zaman ve yerde ve tüm gün sürecek etkinlikler (imza kampanyası vs) yazılı ve görsel basında daha fazla yer alacaktır. Kimseyi incitmeden fuar alanı içindede güzel ve çarpıcı eylemler yapılabilir.
Arkadaşlar ben izmir deyim eyleme katılamayacağım. imzama bu konunun linkini koydum sizde koyun isterseniz konu dışı ve diğer bölümdeki arkadaşlarımızında haberi olsun
eğer bir eylem yapılacaksa ve tarih ve yer önerisi gerekiyorsa bence; Cebit Fuarının yapıldığı zaman ve yerde ve tüm gün sürecek etkinlikler (imza kampanyası vs) yazılı ve görsel basında daha fazla yer alacaktır. Kimseyi incitmeden fuar alanı içindede güzel ve çarpıcı eylemler yapılabilir.
Bence en iyi protesto devamlı dosya göndererek yapılabilir. Böylece internet yavaşlayacak ve bu sefer büyük firmalarda tepkisini göstermek zorunda kalacak. Düşünün yurt dışı çıkışı 30 Gbit'i aşmıyor (yanlışsam düzeltin ama sanırım 23 Gbit) Ufak bir hesapla 2 milyon abone var 1 hafta boyunca devamlı dosya gönderdiğinizi düşünün (emule iyi bir yol olabilir :) )
1 000 000 kişi 100 kbit ile gönderse 100 Gbit gibi bir sayı yapar ve yurt dışı çıkışımızın yetersiz olduğunu ispatlamak için hiç fena değil.
Böyle bir durumda en çok iş 1024/256 kullanıcılarına düşecektir, çünkü dosya gönderimi onlarda hızlı ve hiç bir maliyeti yoktur. (Biz 256 cılar zaten en fazla 50 kbit ile gönderebiliriz )
(Hesaplamalarda herhangi bir sorun varsa düzeltirseniz sevinirim)
Saygılar...
6-7 kisi mi? Bu kadar mi umutsuzsunuz... Sizleri anlamak cok guc, neden 6-7 kisi katilsin ki.. Madem bu kadar az katilim olacagini dusunuyorsunuz, katilimi arttiricak faaliyetler yapin. ben butungun bu isle ugrasiyorum cunku bu hem benim icin onemli hemde gelecekte boyle bir sorun yasayacaklar icin onemli... Oturdugunuz yerden ahkam kesmekle olmaz bu is. Aglamayan bebeye kimse meme vermez. Eger katilimi saglayacak seyler yapmazsaniz 3 gb kota ve 1 mbit internet ile kendinize bir muhasebeci tutar ve hayatinizi kota hesabi yaparak kendinize zehir edersiniz. Adamlar resmen sizi kaziklarken, nasil bu kadar umutsuz olabiliyor ve bisey yapmiyorsunuz sizi anlamiyorum.
Bu eylem cok iyi olacak ben buna inaniyorum ve inandigim icin de calisiyorum. Belki istedigimiz gibi bir eylem olmucak ama ne yapalim bunu dusunerek TT nin interneti ucuzlatmasini mi bekleyelim, neden ucuzlatsin ki, hic kimseden ses cikmedigi icin kaziklayarak keyfini surecek. Size yalvariyorum bu eylem icin biseyler yapin.
arkadaşlar bakın bende söyledim arkadaşımızın biri daha dile getirmiş yakın zamanda cebit fuarı var. orada basının ilgisinide çekebiliriz. bence mükemmel bir fırsat telekom stand açacaktır önünde bişeyler yapılabilir.
ben adanadayım ve o tarihte orda olcam en az 3 kişi olcaz kesin geliriz.
P4 2.8E // ASUS P4P800-X // ATI RADEON 9800PRO // 4*512 DDR400 KINGSTON // SAMSUNG 80GB - SAMSUNG 250GB // Thermaltake Silent Purepower 480Watt // ASUS 1604P DVD-RW // LG 52x24x52 CD-RW // SAMSUNG DVD-ROM // LOGITECH FORMULA FORCE GP // ZOOM X4 // MICROSOFT KLAVYE + OPTICAL MOUSE // PHILIPS 107T REALFLAT // RAKS **** RPM VANTILATOR :)
arkadaşlar bence de ya neden gelmiyorsunuz eyleme??? anlamıyorum... burda bas bas bağırıorsunuz telekoma etmediğiniz küfür kalmıyor ama eyleme gelince oturuyorsunuz... Anlamıyorum NEDEN????
Cebit ne zaman tabiki biseyler yapabiliriz o gun, hatta cok iyi de olur..
quote:
Orjinalden alıntı: 3ddd
arkadaşlar bakın bende söyledim arkadaşımızın biri daha dile getirmiş yakın zamanda cebit fuarı var. orada basının ilgisinide çekebiliriz. bence mükemmel bir fırsat telekom stand açacaktır önünde bişeyler yapılabilir.
ben adanadayım ve o tarihte orda olcam en az 3 kişi olcaz kesin geliriz.
Öyleyse eylemi 2 kola yayalım. İlk eylem CEBIT fuarında ve Türk Telekom standı önünde yapılsın. Gerçi bu eyleme izin verilmeyebilir ve müdahale edilebilir, fakat hiç değilse ana eylem için sesimizi duyurmuş ve dikkatleri çekmiş oluruz. Eylem günü, fuar alanında ana eylemin tarihini, saatini ve ayrıntılarını içeren broşürler dağıtalım herkese. İkinci eylem ise daha önce kararlaştırdığımız gibi haftasonunda ve Taksim meydanında yoğun bir katılımla gerçekleşsin.
Eylem Tarihi Önerilerim CEBIT HAZIRLIK EYLEMİ: 5 Eylül 2006 Salı 13:00 @ CEBIT ANA EYLEM: 10 Eylül 2006 Pazar 13:00 @ Taksim Meydanı
Var mısınız?
Asus F3SC Notebook | Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz | Kingston 1 GB DDR2 Dual Kit (533 MHz) | Asus P5B Deluxe WiFi-AP Edition | Seagate 160 GB SATA2 NCQ | Philips 170P7 | Asus EN7300GS 256 MB DDR2 | Nec 4550A 16X DVD-Writer | Asus 52x 24x 52x CD-Writer | US Robotics 9106 Wireless ADSL Modem | Sony Floppy | HP Deskjet 3650 | Creative Inspire T5400 5.1 | Creative Sound Blaster Live 5.1 | Nokia 5700 Xpress Music | Nokia N-Gage
Bazi arkadaslar 2 eylulu bile gec buluyorlar, 10 eylul cok zor gorunuyor. Taksim eyleminden sonra cebiti yapsak nasil olur?
quote:
Orjinalden alıntı: Richy
Öyleyse eylemi 2 kola yayalım. İlk eylem CEBIT fuarında ve Türk Telekom standı önünde yapılsın. Gerçi bu eyleme izin verilmeyebilir ve müdahale edilebilir, fakat hiç değilse ana eylem için sesimizi duyurmuş ve dikkatleri çekmiş oluruz. Eylem günü, fuar alanında ana eylemin tarihini, saatini ve ayrıntılarını içeren broşürler dağıtalım herkese. İkinci eylem ise daha önce kararlaştırdığımız gibi haftasonunda ve Taksim meydanında yoğun bir katılımla gerçekleşsin.
Eylem Tarihi Önerilerim CEBIT HAZIRLIK EYLEMİ: 5 Eylül 2006 Salı 13:00 @ CEBIT ANA EYLEM: 10 Eylül 2006 Pazar 13:00 @ Taksim Meydanı
cebit te olsunda bende istanbula gelmişken bi telekoma avazım çıktığı kadar bağırim içimi dökim. cebitte buroşür dağıtma fikri çok güzel ama geç olma konsunda haklı olabilirsiniz.
BEN 5 EYLÜL CEBIT FUARINDA TELEKOM STANDINA 1 ADET ADSL MODEM VE ŞİKAYET MEKTUBU BIRAKACAĞIM.
Ve bunu mümkün olduğunca bir tv kanalı önünde yapmaya çalışacağım. Birkaç cümle ile de derdimi anlatmaya çalışacağım.
Eylem olsada olmasada birileri bişeyler yapsada yapmasada ben bunu yapcam.