Şimdi Ara

O\C: ATI X1800 ve X1900 için 2D\3D BIOS Mode (RESİMLİ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
0
Favori
6.727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

ATI X1800 ve X1900 kartlarında bulunan iki farklı profili birden editleyebileceğimiz bir BIOS editör bulunmuyordu. 3D overclocku software olarak yapabiliyorduk, bu da değişik sorunları beraberinde getiriyordu.

RaBiT'in yeni sürümü olan "RaBiT Bios Editor v2.1" artık 2D\3D profillerinin ayrı ayrı müdahalesine izin veriyor.

RaBiT Bios Editor v2.1 Link:http://www.techpowerup.com/downloads/283

Yazılım üzerinden O\C yapmayı hiç sevmeyen birisi olarak bu programı ben çok tuttum, daha önceki sürümlerini fan hızlarını ayarlamak için kullanıyordum artık O\C amaçlı da kullanılabilecek 2D\3D profile sahip ATI kartlarda...

Gelelim kullanımına:

Öncelikle X1800/X1900 ekran kartımızın üzerindeki orijinal BIOS u dosya haline getirmemiz gerekiyorki üzerinde modifikasyon yapabilelim. Bunun için "ATI WinFlash" programına ihtiyacımız var, bu program aynı zamanda modifiye ettiğimiz BIOS umuzu ekran kartımıza yeniden yüklememizi de sağlayacak.

ATI WinFlash Link:http://www.techpowerup.com/downloads/281/

Yukarıdaki linkten indirdiğimiz "ATIWinflash110.zip" dosyasının tamamını bir klasörün içerisine çıkartıyoruz daha sonra "ATIWinflash.exe" dosyasını çift tıklayarak çalıştırıyoruz.

Üstteki gibi "Save" tuşuna basıyoruz, bizden dosyayı kaydedeceği yeri göstermemizi istiyor (ilk gelen yerde kalsın bence, yükleme anında da buradan kolayca bulunur, bütün işlemler bitince hem orijinal BIOS unuzu hem de modifiyeli BIOS unuzu buradan alıp yedeklerinizin arasına taşırsınız) ilgili yolu gösterip yine "Save" tuşuna basarak X1800/X1900 ekran kartımızın üzerindeki BIOS u kaydediyoruz. (Kaydettikten sonra hemen bir kopyasını çıkartın ve modifiye işlemini kopya üzerinde yapın ki elimizde orijinal hali de kalmış olsun. Dosya ismini çok fazla değiştirmeyin sadece sonuna boşluk bırakmadan bir "m" harfi koyun mesela.)

Sıra geldi kaydettiğimiz BIOS umuzu modifiye etmeye:

Şimdi indirdiğimiz "RaBiT-2.1.rar" dosyasının tamamını bir klasörün içerisine çıkartıyoruz daha sonra "RaBiT.exe" dosyasını çift tıklayarak çalıştırıyoruz.

Üstteki gibi "Open" menüsünden "BIOS File" ı seçerek kaydettiğimiz BIOS dosyasının aldığımız kopyasını gösteriyoruz.

BIOS umuz RaBiT programına yüklenince böyle görünüyor:

Şimdi nasıl modifiye edeceğimize geçelim; Önce "Overclocking" tabına geliyoruz:

Burada "Profile" başlığında "Default" göreceksiniz, bu varsayılan halidir. Yukarıdaki değerler ise varsayılan durumdaki "Core Clock/Çekirde Saati" ve "Memory Clock/Hafıza Saati" hızlarıdır. Yani kartınızın 2D profilindeki hızları bu şekildedir. "Default" profile hiç dokunmuyoruz ve "Profile" başlığını açarak "OverDrive #1" i seçiyoruz. Burada da yukarıda görülen hızlar kartınızın 2D profilindeki saat hızlarıdır. 2D saat hızlarınızı değiştirmek isterseniz yukarıdaki barları kaydırarak ayarlayabilirsiniz. "Realtime" kutucuğunu sakın işaretlemeyin çünkü işaretlerseniz yaptığınız değişiklik anında ekran kartına yansır ve yanlış yaparsanız o anda görüntü kaybolur.

Esas düzenlememiz gereken kısım "Profile" başlığındaki "OverDrive #2" seçeneğidir. Bu kartınızın 3D profilidir. Bu durumda yukarıda görünen hızlar kartınızın 3D hızlarıdır. Burada da gerekli saat hızlarını bar yardımı ile ayarlıyoruz ve "Realtime" a kesinlikle dokunmuyoruz. (Kartınızın stabil çalışan saat hızlarını bulmak için AtiTool programını ya da başka bir software O/C programı kullanabilirsiniz. RaBiT kesinlikle bir test programı değildir, sadece test ettiğiniz ve doğru çalıştığına emin olduğunuz hızları BIOS a yazmanıza yarar.)

Bazı durumlarda GPU muza voltaj vermemiz gerekebilir, bu durumda 2D/3D için ayrı ayrı voltaj profilleri yaratmak gerekecektir, bunu da yine aynı ekrandaki "VGPU" seçeneği ile yapabiliriz. Profiller arası geçişler saat hızlarında yaptığımız gibi değiştirilebilir. Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi voltaj seçeneklerimiz oldukça gelişmiş. Fakat çok ileri düzey bir kullanıcı değilseniz kesinlikle ama kesinlikle voltaj değerleri ile oynamamanızı öneririm. Çünkü yapılan yanlışın geri dönüşü olmaz, ekran kartınızı kaybedersiniz.

Şimdi geldik "Memory" tabına:

Bu alan ekran kartımızın RAM lerinin timinglerini değiştirmeye yarar, yine aynı şekilde ileri düzey bir kullanıcı değilseniz sakın ama sakın bu ayarları değiştirmeyin!

Görüldüğü gibi timinglerimiz de oldukça çeşitli. Timing neden değiştirilir derseniz; Düşük timingler daha performanslı çalışır fakat RAM lerinizin MHz. sini arttırmanıza engel olur, yüksek timinglerde ise MHz. biraz daha yüksek değerlere ulaşabilir. Tekrar uyarıyorum bilginiz yok ise kesinlikle denemeyin!

Geldik "Features" tabına:

Burası da çok işimize yarayacak bir alan. Özellikle "Accelero X2" soğutucu kullanan arkadaşlarımın çok hoşuna gidecektir. Bu alanda ekran kartımızın fanının "Kaç derecede % kaç hızda döneceğini" tanımlayacağız. Önce diğer seçeneklerden bahsedelim; "DVI on", "TV on", "VIVO" şeklinde üç kutumuz var bunların işaretini kaldırırsak yeni BIOS u yüklediğimiz andan itibaren ekran kartımızın bu özellikleri devre dışı kalır, bunun için ben hiç bir şekilde bilmeden bu kutulara müdahale edilmesini tavsiye etmiyorum.

"Environment monitor" alanında 3 adet başlığımız var; Bunlar "Entry", "Temp" ve "FAN Duty cycle".

Entry: Kaç dereceden sonra fanın % kaç hızda döneceğini gösteren bölümdür. "50 C -> %40" demek GPU sıcaklıgı 50 dereceye geldiğinde fan %40 ile çalışsın demektir.
    Temp: Seçili "Entry" de fanın kaç dereceye geldiğinde fan hızının değişeceğini gösterdiğimiz alandır.
    FAN Duty cycle: Seçili "Entry" de GPU "Temp" alanındaki dereceye ulaştığında fanın % kaç hızla dönmesi gerektigini tanımladığımız alandır.

Bu şekilde 8 "Entry" seviyemizide tanımladıktan sonra bu alanda da işimiz bitiyor. (Bu 8 seviyenin hepsini tanımlamak istemezseniz altta kalanları en son tanımladığınız ile aynı değerlere ayarlayabilirsiniz.)

Şimdi sıra yarattığımız yeni BIOS dosyasını kaydetmeye geldi:

"Save As" tuşuna basıp "ROM BIOS file" seçeneğini seçip nereye kaydetmek istiyorsak o yolu gösterip kaydediyoruz. Buradaki "Log File" seçeneği "Logging" tabının kaydedilmesini sağlar, bu tab o ana kadar yaptığımız bütün işlemlerin logunu tutar. Sonradan "Ne yapmışım yahu ben bu BIOS üzerinde?" diye kendinize sorduğunuzda en iyi cevabı size bu log dosyası vereceği için bunu da kaydetmenizi öneririm.

Şimdi modifiyeli BIOS'umuzu ekran kartımıza yükleyip kendimizle gurur duyma zamanı geldi:

Burada yardımımıza yine eski dost "ATI WinFlash" programı koşuyor. Yine "ATIWinflash.exe" dosyasını çalıştırıyoruz.

"Load Image" tuşuna basıp kaydettiğimiz modifiyeli BIOS umuzu gösteriyoruz.

Son olarak "Program" tuşuna basıyoruz ve ekranımız bir anda kararıyor acaip acaip renklen geliyor ve ekran kartımızı uçurduğumuzu düşünüyoruz, tam bu sırada ekran birden kendine geliyor ve bizde sistemi yeniden başlatmamızı istiyor.

Bilgisayarımız yeniden açıldığında artık erkan kartımız başka hiç bir programa gerek kalmadan harfiyen bizim emirlerimizi uyguluyor olacaktır. Hatta kartınızı çıkartıp başka bir bilgisayara bile taksanız bu ayarlar sabit kalacaktır.

Benden bu kadar arkadaşlar umarım faydalı olabilmişimdir.

Hepimize hayırlı olsun, sağlıklı overclocklar dilerim...

Teşekkürler,

Hicks

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hicks -- 13 Temmuz 2006; 21:58:45 >

• resımlı anlatım cok ıyı olur hicks cunku bu konu cok onmlı ufak bı hatada kartı ucururuz bn cok ıyı deılım bu bıos konusunda bıraz bılgılendırırsen sevınırım
  • bisi soracam daha once rastlamadimda o yuzden soruyom bu 2d/3d mod olayi x1600xt lerdede var mi yoksa yok mu?
  • Merhaba,

X1300 ve X1600 serilerinde 2D\3D profili bulunmuyor, X1xxx ailesinin bu iki üyesi tek bir profil ile çalışıyor.
    Başlıkta da belirttiğim gibi X1800 ve X1900 serileri için geçerli bahsi geçen durum...

PS: Biraz yoğun olduğum için resimli anlatımı hemen yapamayacağım, en kısa sürede eklemeye çalışırım.

Tşk,

Hicks
  • Birsey soracagim 4mb s3 virge yi destekliyor mu? Hicbir turlu overclock yapamadimda Bu arada x1800/x1900 sahipleri icin iyi haber. Birde atitool un yeni surumu ciksa...
  • Merhaba,

Resimli anlatım eklenmiştir, umarım beğinirsiniz.

PS: Gerekirse PM'den yardımcı olurum.

Tşk,

Hicks
  • güzel bir rehber olmuş
    tebrik ederim
    hemen Control+D
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: hicks

Merhaba,

Resimli anlatım eklenmiştir, umarım beğinirsiniz.

PS: Gerekirse PM'den yardımcı olurum.

Tşk,

Hicks

Hicks cok tesekkurler cok guzel ve sade bır anlatım olmus yarın uygulayacagım

Cok saol
  • hocam teşekkürler..
    bu forumu bu yüzden seviyorum zaten..
    yarın kartım gelince bismillah diyip denicem hemen..
  • süper olmuş çalışma benim Sapphire X550 'ye hafiften yaptım birşeyler :

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VeyselBaycaN -- 13 Temmuz 2006; 23:12:17 >
  • elinize sağlık çok iyi faydalı bir konu olmuş
  • Merhaba,

Deneyen arkadaşlar sonuçlarını paylaşırsa çok daha faydalı olabileceğine inanıyorum.

Tşk,

Hicks
  • gercekten konu cak faydalı olmus resimlı anlatım cok güzel düşünlmüş..ust konu olabilir bence..
  • Merhaba,

Bu işlemlerden performans artışı beklemeyelim yalnız, bu sadece ekran kartı üzerindeki bütün kontrollerin ( 2D\3D saat hızları, 2D\3D voltaj profilleri, ram timingleri ve fan kontrolleri) bir kere yapılıp başka hiç bir yazılıma gerek kalmadan ve bilgisayardan tamamen bağımsız ekran kartı üzerinde sabitlenmesi gibi bir kolaylık sağlayacaktır.

Tşk,

Hicks
  • quote:

Orjinalden alıntı: BeyazBüyü

elinize sağlık çok iyi faydalı bir konu olmuş

beklediğim bir konuydu , derleyenin eline sağlık
  • teşekkürler çok güzel olmuş formattan sonra her sefer ayar yapıyorduk bundan kurtardın bizi
  • Merhaba,

Bencede en çok software üzerinden O\C yaparak kullanan arkadaşların formattan sonra işine yarayacak

Tşk,

Hicks

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hicks -- 14 Temmuz 2006; 16:27:53 >
  • 2d/3d biraz yersiz olcak ama nvidiada da var bu olay 2d/3d ben sadece 3d de overclock yapıyorum peki 2d de aynı hızlarındada çalışmıyormu ?
  • Merhaba,

Uzun zamandır nVidia kullanmadığım için bu konuda yorum yapamayacağım.

Tşk,

Hicks
  • çok teşekkürler.. sistemi (INTEL CONROE) toplar toplamaz yapıcam bunları X1900XTX ime.. sağol bilgilendirdiğin için
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.