Şimdi Ara

Antimadde Hakkında...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.153
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Kosmosta, birçok şeyin aksini görmek mümkün. Peki ya görmediklerimiz? Her şeyin çifti, algılayamadığımız bir yerlerde mevcut mu? Bilim adamlarının antimadde üzerinde yaptıkları çalışmalar, bu ihtimali güçlendiriyor.

Antimadde Hakkında...

Gece ile gündüz yaş ile kuru, ak ile kara, artı ile eksi... Makrokos­mosta ve mikrokosmosta birçok şeyin aksi ile birlikte yaratıldığını görmek mümkün. Peki ya görme­diklerimiz? Mesela yaşadığımız dün­yanın çifti ya da her birimizin çift­leri evrenin ulaşamadığımız nokta­larında mevcut mu? Bilim adamları­nın madde ve antimadde üzerinde yaptıkları çalışmalar bu soruya ke­sin olarak cevap verememekle bir­likte, bu ihtimalin olabilirliğine dikkat çekiyor. Araştırmalara göre anti­madde evrenin kocaman bir aynada yansıyan karşılığı gibi ve burada, madde dünyasındaki parçacıkların çoğu özelliği. adeta ters yüz edil­miştir. Biri diğerinin aksi gibi davra­nan madde ve antimaddenin ilginç bir özelliği ise birbirlerinin varlığına tahammül edememeleri. Bu iki madde bir araya geldikleri zaman her ikisi de şiddetli bir gama ışıma­sı yayarak yok oluyor Bu işleme yok olma [annihilatiaon] deniliyor.

Antimadde ile ilk tanışıklık...

Antimadde kavramının ortaya atılması ilk olarak 1 920'1i yıllara te­kabül eder. İngiliz fizikçisi Paul Di­rac, Einstein'ın özel görelilik teorisi ile Kuantum Fiziği'ni bir araya geti­rerek antimadde fikrinin doğumuna vesile oldu. Birbirinden bağımsız olarak gelişen bu iki teori. ışık hızı­na yakın hareket eden elektronu tayin etmek için bezlere önemli veriler sunar. Özel görelilik teorisi ci­simlerin ışık hızına yaklaştığı du­rumları incelerken, Kuantum Teori’si genel olarak parçaların küçük öl­çekteki davranışlarını tanımlar. Dirac, bu iki teoriyi bir araya getire­rek 'Dirac Denklemi' adı verilen elektronun Göreli Kuantum Teorisi’ni ortaya koydu. Dirac teorisinde. elektronla aynı ağırlıkta fakat zıt yüklü bir parçacığın olması gerektiğini vurguluyordu Dirac 1931 de anti-elektronun, diğer adıyla pozitronun varlığından söz ediyordu Ya­pılan deneyler, pozitronun elektron­la birleşmesi sonucunda iki madde­nin de birbiri içinde adeta çözülerek yok olduğunu ve etrafa gama ışınla­rı yaydığını gösteriyordu.

Antimadde Hakkında...

Diracın yaptığı deneyleri doğrula­yıcı nitelikte çalışmalar, 1932 yılında Amerikalı bir fizikçi olan Cari An­derson'dan geldi Anderson kozmik ışın adı verilen uzaydan gelen yük­sek enerjili bir parçacığın, atmosferdeki moleküllerle çarpışmasıyla antiparçacıkların meydana geldiğini fark etti. Sis odası yardımıyla izle­nen hareketlerde garip olan sapta­nan izin, protonun çizdiği izlere gö­re daha zayıf olmasıydı. Bu durum bilim adamlarını, parçacığın elektron olması gerektiği fikrine yöneltti. Fa­kat sis odasının çevresindeki man­yetik alan, gizemli parçacığı beklen­meyen bir şekilde elektronun hare­ketinin zıt yönünde hareket etmeye zorluyordu. Bu da onun pozitif yüklü bir parçacık olması gerektiğini gös­teriyordu. Antimaddenin varlığından şüphe duyan bilim adamları için böy­lece önemli bir kanıt daha ortaya konulmuş oldu. Artık günümüzde bi­lim adamları her parçacığın bir de antimaddesi olduğunu biliyor. Proto­na karşılık antiproton, nötrona kar­şılık antinötron vb.

Antimadde ile günlük hayatımızda karşılaşmamız mümkün değil, an­cak laboratuarlarda yapılan teferruatlı deneylerde, saniyeler süren kısa bir zaman zarfında antimadde bize yüzünü gösteriyor. Madde ile antimadde nasıl bir araya geldikle­rinde birbirlerini yok edip gama ışınlarına dönüşüyorlarsa, gama ışınları da kendiliğinden bir parça­cıkla onun antimaddesini meydana getirebiliyor. Bu sürece "çift oluş­turma [pair creation]" deniliyor.

Antimadde Hakkında...

Geriye doğru seyreden bir madde

1965 'yılında Richard Feynman antimaddenin ilginç başka bir özelliğini keşfetti.Antimadde, maddenin hemen hemen tüm özelliklerinin ge­riye evrilmiş niteliklerini sergiliyor­du ve bu özelliklerin belki de en önemlisi zamandı. Antimadde dün­yasında zaman geriye doğru akınca bütün özellikler de ister istemez tersine çevrilmiş oluyordu. Dolayı­sıyla zaman içinde geriye doğru ha­reket eden bir elektron bize artı yüklü görünüyordu. Bu, madde ile antimadde arasında zaman tersin­mesi olduğunun kanıtıydı. Feyn­man'a göre bir pozitron, zaman içinde geriye doğru hareket eden bir elektrondur. Bu tespitlerden yola çıkarak basit bir benzetme ya­parsak; izlediğimiz her hangi bir fil­mi madde dünyası olarak değerlen­dirirsek, bu filmin tersten izlendiği durumda karşımıza çıkacak görün­tüler belki de antimadde dünyasına karşılık gelir.

Evrenin oluşumu ve antimadde

Antimadde ile sadece deneylerde, saniyeler kadar kısa zaman zarfın­da karşılaşmak mümkün. Buna rağmen antimadde, Big Bang'e varacak kadar köklü bir tarihe sahip. Astro­fizikçilere göre Big Bang'den hemen. sonra evrende yaratılmış her 10 milyar antiproton için 10 milyar + 1 proton vardı. Böylece antiprotonun karşısında proton zafere ulaşmış oldu. Geri kalan madde-antimadde çiftleri ise birbirlerini yok ederek büyük enerjilerin çıkmasına neden oldular. Çıkan bu yoğun enerji, tek­rar madde ve antimaddenin oluşu­muna vesile olsa da ortamın sıcak­lığının kısa sürede düşmesi ile mad­de-antimadde çiftlerinin birbirini yok etme hızı, oluşma hızını geride bıraktı. Bu ise geride protonların ve gama ışınlarının kalmasına neden ol­du. Protonların antiprotonlar karşı­sındaki bu durumu dünyayı şekillen­diren maddenin de zaferi oldu. Kos­mos maddenin, antimaddeye tercih edilmesi şeklinde gelişti Bu zafer gerçekleşmemiş olsaydı belki de dünyada dolaşan antiinsanlarla, ya da antikalem, antikitap gibi anti­maddelerle karşılaşıp temas ettiğimizde, gama ışınlarına dönüşerek yok olma riski ile yaşayacaktık.

Antimadde Hakkında...

Evrenin oluşumu ile ilgili yukarıda belirtilen görüş birçok bilim adamı tarafından kabul görse de, bir kaç astrofizikçi bu düşünceleri kabul etmekle birlikte farklı bir sonuca ulaştılar. Bu görüşe gö­re evren, her tarafı ay­nı olmayan bir dantel örgüsü gibidir. Anti­madde evren içinde da­ğılmıştır. Bizim bu antı­maddeleri tespit edeme­memizin nedeni, dünyadan teleskopla gözlenemeyecek ka­dar uzakta bulunmalarıdır. Buna göre evrende antidünyaların olma ihtimali yüksek. Kim bilir belki de bu antidünyalarda bizlerin de karşlığı olan antiinsanlar, varlığımız hakkın­da meraklarını tatmin etmek için araştırmalar yapıyorlardır.

Teknolojide antimadde

Antimadde hakkında yapılan bilimsel çalışmalar sonucu elde edilen veriler, pratik hayatımızı kolaylaştırmak amacıyla teknolojiye uyar­lanıyor. Modern teknolojide anahtar rolü oynayan antimadde tıpta, . pozitron salma tomografisi (PET) taramaları, beyin ve kalp fonksiyonla­rının saptanmasında kullanılıyor. Uygulamada hastaya pozitron yayan radyoaktif madde enjekte ediliyor. Pozitronlar, yakındaki elektronlarla bir araya geldiklerinde parçacıklar yok oluyor ve gama ışıması meydana getiriyorlar. Bu ışın PET tarayıcısı tarafından algılanıp organların görüntülenmesinde kullanılıyor.

Bilim adamlarının üzerinde durduğu bir ko­nu ise antimadde üreterek bunların madde ile birbirlerini yok etmeleri sonucu oluşacak gama ışınlarından enerji elde etmek. Örneğin 1 kg benzin yanarak 9,1 milyon joul, 1 kg uranyum fizyonla 82 milyon joul enerji verir­ken, 1 kg protonun antiprotonla reaksiyonu so­nucu 9 milyar joul enerji açığa çıkar. Bu derece yüksek enerji elde etme fikri uzmanların anti madde­ye olan merakını artırıyor. Özellikle ABD Hava Kuvvetleri, antimadde enerjisini kullanarak uzaya roketler gönderme hayalleri pe­şinde. Fakat bu yakın gelecek için mümkün görünmüyor. Çünkü anti­maddenin üretimi için gerekli olan enerji, oluşacak enerjiden fazla ve bü­yük maliyetler gerektiriyor. Şu an için üretilmiş antimadde üreten cihazların verimlerinin düşük olmasının da bunda büyük payı var.

Eğitimbilim; Sayı:68, Mayıs 2004

http://livefromcern.web.cern.ch/livefromcern/antimatter/history/AM-history00.html
    http://science.nasa.gov/headlines/y2000/ast29may_1m.htm

@kaotika'nın Bilim hiçlikten bahseder mi? konusunu inceledikten sonra böyle bir konu açma fikri geldi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eDDiè -- 12 Temmuz 2006; 13:44:07 >

• Eddie saol.
    Ben "Antimadde" söyleminin her zaman "popüler bilim" e ait bir ifade gibi durduğunu söylerim. Zira "madde" kavramının anlamı ve genişliği düşünüldüğünde "antimadde" sözündeki felsefi yetersizlik göze çarpar. Madde demek bizim duyular, algılar, deneyler, gözlemler sonucu karşı karşıya kaldığımız nesnel gerçekliktir. Bu anlamda; kütle, enerji, elektrik yükleri v.b hepsi madde aleminin parçasıdır.

Modern fiziğe göre teorik olarak her parçacığın bir anti-parçacığı vardır (antiparticle). Mesela elektronun anti-parçacığı pozitrondur. Bir parçacık, bir antiparçacık ile birleştiğinde bir ışıma meydana geliyor ve toplam enerji kaybolmuyorsa bir anti-parçacığın bir gerçekliği vardır. Bir anti-parçacığın bir gerçekliği var ise madde aleminin bir parçasıdır. Yani anti-madde sözü çok iddialı bir söz gibi duruyor.

• Evren herşeyi kapsayan aklımıza gelen gelmeyen herşeyi kapsayan mekandır. Dolayısıyla var olan bu evrenin tıpatıp negatifi anlamında karşıtının olmadığını düşünüyorum. Madde ile karşılaşan antimaddenin maddeyi yok etmesi enerji nötrlenmesi neticesinde belli süre bildiğimiz ölçeklerle ölçemediğimiz anlamına gelir. Aynı görüntüde ışınların yansımasını yutarak veya çok uygun şekilde yansıtarak görünmez olduğunu düşünmek gibi. (aynı şey olmadığını biliyorum akıl yakınsaması yapması için kullandım). Burada kişi görünmez olmamıştır. Gözümüz o nesneyi göremez olmuştur.
    *** Düşersin ama kalkarsın, kaçırırsın ama yakalarsın, vazgeçmezsen başarırsın...***
  • benim anlamadığım şey antimadde madenin aksine zamanda gerimi gidiyor?Bu nasıl oluyo o zaman.Yani bizim antimadde halimiz varsa bi yerlerde o antiinsan zamanda geriiye gidiyor.aklımada şöyle bişeyler geldi.Işık hızını geçersek zamanda ileriye gidebiliriz ya belkide eksili hızlarda(!)gidersek zamanda geriye gitmiş oluruz belkide antimadde oluruz.yarım aklımla felsefe yapıyorum
  • feylesofun açtığı konu indeksinden gördüm
    sağolsun

her parçacığın bir ömrü vardır zamanla parçacıklar kararlı hallerini yitirip parçalanırlar
    mesela en kararlı parçacıklardan biri protonun ömrü 10^33(tam hatırlamıyorum) yıl gibi bişeylerdi

eğer antimadde zamanda geriye doğru gidiyorsa evrenin başlangıcında yaratılmış olamazlar tam tersine gelecekte yaraılacaklar ve zamanda geriye doğru gittikçe(big bang zamanın başlangıcına) yaklaştıkça sayıları yok olacak
    ilginç birşey
    zamanda geriye doğru işleyen bir sistemin mantığını anlayamıyorum

zamanda geriye doğru işleyen bir diğer sistemde bildiğim kadarıyla hilbert uzayı

hilbert uzayı;madde dünyasında 10^-20(rakamı tam hatırlamıyorum10^-30 yada -40 felanda olabilir) cm^2 kadar küçük bir alana indiğinizde maddenin işleyişi tersine dönüyor ve zaman geriye gidiyor.bu dediğim küçük alan tüm parçacıklardan daha küçük(proton yada diğer parçacıkların bile çok küçük bir parçası) bir alan.yani madde dünyası zamanın tersine işlediği çok küçük parçaların bir araya gelmesiyle oluşan ve zamanın ileriye doğru aktığı bir dünya.

anti madde, hilbert uzayı, vede zamanın geriye işlemesi hakkında bilgi yada fikir sahibi olan arkadaşların ilgisini bekliyorum.

• antimadde madde ilişkisi gerçekten çok ilgi çekici bir konu. benim bu konu hakkında merak ettiğim bir kaç şey var
    yapılan araştırmalarda madde sayısının anti madde sayısından fazla olduğu tespit edilmiş.eğer böylese evrende büyük kütlesel enerji kaybı söz konusu olamaz mı?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Summer_715

antimadde madde ilişkisi gerçekten çok ilgi çekici bir konu. benim bu konu hakkında merak ettiğim bir kaç şey var
    yapılan araştırmalarda madde sayısının anti madde sayısından fazla olduğu tespit edilmiş.eğer böylese evrende büyük kütlesel enerji kaybı söz konusu olamaz mı?

"büyük kütlesel enerji kaybı söz konusu olamaz mı?"

sorunu biraz daha açabilirmisin ne kastetttiğini anlayamadım
  • şöyleki x+y kadar madde olsun, x kadarda antimadde. antimadde- madde ilişkisinden saf enerji açığa çıkacaksa. x'er kadar madde- antimadde ilişkisinden enerji açığa çıkabilecekken y kadarı madde hala kütle formunda, bunu karşılayacak y kadar antimadde yok.

şöyleki x+y kadar madde olsun, x kadarda antimadde. antimadde- madde ilişkisinden saf enerji açığa çıkacaksa. x'er kadar madde- antimadde ilişkisinden enerji açığa çıkabilecekken y kadarı madde hala kütle formunda, bunu karşılayacak y kadar antimadde yok.

hocam bu olayı "ilk üç dakika" adlı kitap anlatıyordu farklı kaynaklardada bilgi bulabilirsin
    ben çok önceden okumuştum tam hatırlamıyorum ama genel olarak şöyle;

big bangin bir aşamasına gelindiğinde sanırım binde bir oranında bir asimetri yani maddenin fazlalığı söz konusu oluyor gerisi enerjiye dönüşüyor kalanlar bildiğimiz maddeyi oluşturuyor. nedeni çok ince kuantum teoremlerinden kaynaklanıyor .......... bu birinci görüş

ikinci görüşe göre
    asimetri gerekli değildir.evren ilk zamanlarında çok hızlı genişliyordu ve nedenini bilmediğimiz bir kuantum durum değişikliği neticesinde madde ve anti madde kümeleri oluştu ve evren hızla genişlediğinden birbirlerini tam olarak yok edemediler sadece bir kısmı yok olup enerjiye dönüştü
    arta kalan madde antimadde kümeleri birbirlerinden uzaklaştı bugün hala evrenin farklı uzak noktalarında bu kümeler varlıklarını devam ettiriyor. ve bugün evrende hesaplardan bulmamıza rağmen göremediğimiz (mevcut kütlenin %90 ı)karanlık kütle bu şekilde oluşuyor.

ama iki görüşünde doğruluğu yada yanlışlığı ispatlanamadı

• dan brown un melekler ve şeytanlar kitabında da bu konudan bahsediliyordu ama ben inanamıyorum bole bir maddenin varlığına

Antimadde gibi antienerji de vardır. Enerji denilince en basitinden aklımıza kütleyi hareket ettiren kuvvet gelir. Buradan yola çıkarsak antienerji hareket halinde ki kütleyi durduran enerjidir diyebiliriz. Birçoğumuz "Zaten hareket yönünde zıt doğrultuda aynı enerji miktarını uygularsak kütle durur" diyecektir. Ama anti enerjinin farkı hareket yönüne parelel, aynı büyüklük ve doğrultuda olduğu halde hareketi durduran enerjidir. Bir çeşit vakumlu süpürge gibi...

zaman makinesi antimaddeden oluşursa neden zamanda yolculuk olmasın

geçmişe gitmek teorik olarak mümkün ama geleceğe gitmek imkansız gibi gözüküyor

şöyleki x+y kadar madde olsun, x kadarda antimadde. antimadde- madde ilişkisinden saf enerji açığa çıkacaksa. x'er kadar madde- antimadde ilişkisinden enerji açığa çıkabilecekken y kadarı madde hala kütle formunda, bunu karşılayacak y kadar antimadde yok.

o y dediğin enerji formunda olabilir

Orjinalden alıntı: Woden

bir anti elektron olan pozitron zamanda geriye doğru haraket eder

zaman makinesi antimaddeden oluşursa neden zamanda yolculuk olmasın

geçmişe gitmek teorik olarak mümkün ama geleceğe gitmek imkansız gibi gözüküyor

öyleyse zaman sürekli kendini tekrarlıyor diyebilir miyiz?
    hatta şöyle diyelim yüksek enerjili parçacıklar için bu tekrar daha hızlı oluyor.
    Gerhauen
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.