Şimdi Ara

Nokia Microsoft'un önünde nasıl diz çöktü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
2
Favori
1.931
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar GeceBekcisi'ni mobil cihazlar bölümünde ve bilhassa Nokia bölümünde takılan arkadaşların çoğu tanırlar. Konumuza gelirsek. Malûmunuz Microsoft Nokia'yı satın aldı. Aslında alacağı zaten ortaklığın açıklandığı günden belliydi ve bunun sinyalleri geliyordu. Zira Nokia'nın yönetiminde olmayan ekosistemlere dahil olması Nokia'nın çıkarlarıyla tamamen tersti. Satın aldı dedik ama bu nasıl oldu? Şimdi onunla ilgili kendisinin yazdığı yazıyı buraya ekliyorum. Ekliyorum ki bu satın alım sürecinin nasıl alttan alttan sinsice işlenen gizli bir plan olduğunu görün diye. Yazı 2011'de yazılmıştır bunu da not olarak geçeyim. Buyrun.


    Nokia Microsoft'un Önünde Nasıl Diz Çöktü?

    Daha önceki bir yazımda Nokia ve Microsoft arasındaki ilişkiyi incelemiş, böyle bir ortaklık Microsoft için oldukça faydalı olsa da, Nokia için hiç mantıklı gözükmediği sonucuna varmıştım. 11 Şubat günü açıklanan ortaklığın şartlarına baktığımızda vardığım sonucun doğruluğunu kolayca görebiliyoruz: Nokia hem elindeki iki güçlü işletim sisteminden hem de Ovi hizmetlerinden vazgeçip, yazılımsal açıdan kendini tamamen Microsoft'a adıyor.
    Vazgeçilen iki işletim sisteminin de Microsoftla doğrudan bağlantısı bulunduğuna dikkat çekmek istiyorum. Symbian'dan başlayalım.

    Microsoft bilgisayar dünyasındaki egemenliğini mobil dünyada da devam ettirmek isterken, Nokia ile Ericsson geçmişte bilgisayar üreticilerinin düştüğü hataya düşmemek için o dönemde EPOC işletim sistemi ile yıldızı parlayan Psionla birlikte (daha sonra Motorola'yı da yanlarına alıp) Symbian'ı kurmuştu.
    Microsoft'un Pocket PC/Windows Mobile için cihaz başına 55$ lisans ücreti almasına karşılık, Symbian tuşlu cihazlarda 5$ dokunmatik cihazlarda 10$ lisans bedeli talep ettiği için kısa süre içerisinde hemen hemen bütün üreticilerden destek buldu ve Microsoft'un ulaşabildiği en fazla pazar payını %17'de tutmayı başardı.
    Fakat şimdi Microsoft, Nokia'yı mobil dünyada liderliğe taşıyan Symbian'dan vazgeçirebilmiş durumda. Peki MeeGo'nun Microsoft'la bağlantısı nedir?

    Nokia gibi küresel erişimi olan bir firma ile Intel gibi inanılmaz kaynaklara sahip iki firmanın geliştirdiği, hemen hemen aklınıza gelebilecek her türlü gelişmiş elektronik cihaz üzerinde çalışabilecek açık kaynaklı bir işletim sistemi, gelirinin tamamını kapalı kaynaklı yazılımlarından elde eden Microsoft için çok büyük bir tehditti. Henüz tam anlamıyla hazır olmadığı halde bir çok üreticinin desteğini arkasına alması ise Microsoft'un gittikçe küçülen bilgisayar dünyasından mobil dünyaya geçişine MeeGo'nun Symbian'dan farksız bir şekilde ciddi bir darbe vuracağına önemli bir kanıttı.

    Ve şimdi Microsoft, Nokia'yı geleceğin mobil dünyasında liderliğini garantileyen MeeGo'dan da vazgeçirebilmiş durumda.

    Peki bunlar nasıl oldu?

    Masaüstünden mobil cihazlara doğru ilerleyen bilişim endüstrisinden Nokia, Google ve Apple gibi rakipleri sayesinde silinip gitmek istemeyen Microsoft, (malum sebeplerden ötürü kimliklerini açıklayamayacağım) bazı Nokia çalışanlarından edindiğim bilgilere göre, Symbian'ın açık kaynaklı hale getirilmek için Nokia tarafından satın alınmasının gündeme geldiği 2008 ilkbaharından itibaren Nokia içerisindeki gizli çalışmalarına başladı.
    Öncelikle Nokia tarafından bilgi-işlem altyapısının işletilmesi için rakiplerinden çok daha pahalı hizmet veren ve Microsoft'un yan kuruluşu olan bir firma seçildi. Bu firma Nokia'nın e-posta, takvim vs. hizmetler için kullandığı IBM'e ait olan Lotus Notes altyapısını, Microsoft'un altyapısıyla değiştirdi. Aynı şekilde şirket bilgilerinin şifrelendiği PGP altyapısı, Microsoft'a ait bir S/MIME altyapısıyla değiştirildi. Böylece Microsoft'un Nokia hakkındaki kritik bilgilere istediği an ulaşabilmesi sağlandı.

    Ardından şirket içine yerleştirilmeye başlanan truva atlarının Symbian ve Maemo/MeeGo üzerine geciktirici ve yanlış yönlendirici sabotajlarıyla şirketin küresel ölçekte başarısının düşürülmesi sağlandı. Bir yandan da Nokia'nın yönetim kurulu üzerinde güç sahibi olan Kuzey Amerikalı yatırımcılarla yapılan lobi faaliyetleri sonucunda, Nokia'nın Kuzey Amerika pazarındaki başarısızlığının bahane edilip CEO'nun değiştirilmesi konusunda Nokia'nın yönetim kuruluna baskı yapılmaya başlandı.

    Hatta Finlandiya gazetelerinden Kauppalehti'nin ortaya çıkarttığı üzere daha da ileri gidilerek, yönetim kurulu başkanı Jorma Ollila'ya kendi adayları seçilmediği taktirde yönetim kurulunun dağıtılacağı şeklinde şantaj bile yapıldı. Bunun üzerine Jorma Ollila, Microsoft'un hiç hoşlanmadığı birçok adım atan Olli-Pekka Kallasvuo'yu kovarken Nokia'yı yeniden diriltebilecek tek aday olan Anssi Vanjoki'yi yeni CEO olarak seçtirmeyerek, yatırımcılardan gelen baskıya boyun eğdi. Anssi Vanjoki bunun üzerine Nokia'dan ayrıldı, Jorma Ollila ise önümüzdeki yıl ayrılacağını açıkladı.

    Jorma Ollila Amerikalı yatırımcıların özellikle CEO olmasını istediği isim olan Stephen Elop'un CEO'luğunu onaylarken yalnızca yönetim kurulunun onayladığı stratejileri izleyeceğinin garantisini aldı. Ancak Microsoft ve Microsoft'un yönlendirdiği yatırımcılardan güç alan Stephen Elop, Nokia'nın eski yönetiminin kurduğu stratejiyi bir kenara atarak Microsoft'un çıkarları doğrultusunda oluşturduğu kendi stratejisini izlemeye başladı. Bunun sonucunda Nokia'yı küresel liderlik koltuğuna oturtan birçok üst düzey yönetici ya dayanamayıp kendi istekleriyle işten ayrıldı, ya da sonuçları şimdi ortaya çıkan stratejiye boyun eğmedikleri için kovuldular.
    Yukarıda yazdıklarım sizlere hayal gücümün bir ürünü gibi gözükmüş olabilir. Ancak Nokia CEO'su Stephen Elop'un Microsoft'un en büyük 7. bireysel hissedarı olması ve 11 Şubat'ta yayınlanan basın açıklamasında yönetim kurulunun anlaşmayı henüz kesinleştirmediğinin ifade edilmesi, oldukça gerçek bilgilerdir:

    Basın Bildirisinden ilgili kısım:

    DISCLAIMER
    Nokia and Microsoft have entered into a non-binding term sheet. The planned partnership remains subject to negotiations and execution of the definitive agreements by the parties and there can be no assurances that the definitive agreements would be entered into.

    Peki yönetim kurulunun henüz kesin olarak onaylamadığı bir ortaklığı, yönetim kuruluna bağlı çalışması gereken bir CEO nasıl açıklayabilir? Öncelikle, yukarıda ifade ettiğim gibi Stephen Elop yönetim kurulunun kararlarını pek umursamıyor ve Nokia'nın yönetim kurulu da Stephen Elop'un Nokia'nın yararına olmayan stratejilerini onaylamıyor.

    Ayrıca bu ortaklığın açıklanmasının sebebi yazımda anlattığım üzere Nokia'nın sözde (!) yanan platformu üzerindeki çaresizliğinden değil, her iki şirketin de hisselerini elinde bulunduran ABD kökenli büyük yatırımcıların baskısından kaynaklanıyor.

    Borsada hisselerin değer değişimleri üzerinden büyük gelirler elde eden bu yatırımcılar, Nokia'nın başarılı bir strateji izlemesi ile aslında pek ilgilenmiyorlar. Onlar için asıl önemli olan, pazardaki dalgalanmaları kullanıp o ya da bu şekilde gelirlerini arttırmak olduğu için, Microsoft'un hisselerinden gelir elde edilebildiği sürece Nokia'nın hisselerinin bir gün içerisinde %14ten fazla değer kaybetmesi yatırımcılar için pek önemli değil.
    Üstelik Stephen Elop'un 11 Şubat'ta Nokia'nın yeniden yapılandırılması süreci esnasında Ar&Ge giderlerinin azaltılıp, dünya çapında büyük işten çıkarımların olacağını (en az 20.000 çalışanın işini kaybedeceği hesaplanıyor) açıkladığını düşününce, yalnızca bir donanım üreticisi (OEM) konumuna gelecek olan Nokia'nın 2012'den itibaren yatırımcılara önemli kârlar elde ettirebilecek hale geleceğini görmemek mümkün değil.

    Uzun lafın kısası, Microsoft 3 yıl içinde çok akıllıca bir plan ve ABD kökenli yatırımcıların büyük desteğiyle, Nokia'yı sindirmiş ve gayrıresmi olarak bünyesine dahil etmiştir. Tüm Nokia sevenlere geçmiş olsun!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 14 Eylül 2013; 14:21:35 >



  • yazık oldu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-5AF373BF5 -- 4 Eylül 2013; 21:26:52 >
  • Bu adam niye boyle.

    Bu forumda hicbir halta yaramayan bu bireyler arasinda neden boyle bir cekisme var?

    Kime ne ispat etmeye calisiyorsunuz?

    Nokia Microsofta neden ve nasil satilmis bundan son tuketiciye ne? Bilmesinde nasil bir fayda var?

    Acayip sinir bozucu bir durum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilgilendirme guzel olmus eline saglik ama suan nokia kimin umrunda acaba ? Ah eski gunler...
    +1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jemsbir -- 5 Eylül 2013; 3:07:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben cihaza bakarım , lumian920 kullanıyorum. Geliştirilirse para ile desteklerim geliştirmesse kırar atarım başka platforma geçerim. Bu kadar basit . Üzülemem yani o bunu almış şu şunu aşmış diye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Komple microsoft'un oldu işte.Bende 2 güç önce Lumia 520 almıştım.Bir olumsuzluk yaşanacağını sanmıyorum.Zaten bir problem olursa da 2 sene sonra atarım telefonu
  • iyi hoş da finlandiyalı bir firmanın derdi bizi niye bu kadar geriyor?
  • öyle ya da böyle tüketici için iyi olup olmadığını zaman gösterecek. yazık oldu da, şöyle oldu da böyle oldu diye dövünmenin de, kuru sıkı atmanın da manası yok. elin amerikalısı, finlisi, korelisi teknolojide çekişir bizde o daha iyi bu daha iyi diye neredeyse birbirimizi yiyecez.
  •  Nokia Microsoft'un önünde nasıl diz çöktü?


  • Satın almanın nasıl ve hangi şartlar altında gerçekleştiğini anlatan güzel bir yazı olmuş. Beğenmeyen gereksiz bulan arkadaşlarda okumayabilirler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nokia zamanında ne efsaneydi bilen bilir.Piyasa sadece nokia'ydı
  • Tekrar avrupalı bir telefon üreticisi çıkana kadar kullanacağız elimizdeki nokia ları o zaman.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi S.T.A.L.K.E.R. -- 6 Eylül 2013; 17:42:02 >
  • Para PARA P_A_R_A
  • eski nokia kalmadııı
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hatake Kakashi

     Nokia Microsoft'un önünde nasıl diz çöktü?




  • GeceBekcisi 4 sene önce E72'nin iPhone 3G'den üstünlüğünü tartışıyordu. Şu an Nokia nerede, Apple nerede.

    Bir kere Symbian ile Windows Mobile'ı devirmiş Nokia'nın, Microsoft ile ortaklık kurması baştan saçmalık illa ki işin içerisinde küresel sermayedarlar olacaktır. Borsa değerleri düşecek yükselecek vs. olacak ki birileri bu iniş-çıkıştan faydalanacak. Diğer yandan Nokia gibi bir şirketin nasıl olur da bu denli yönetim saçmalıkları ile Microsoft'un elemanlarından biri gelip CEO olabilir. Hisse senetlerini halka açarken % kaçını açtı ya da hisse devri yaparken % kaçını devretti? Kendi şirketinin hissesini düşünmeyen firmayı ben mi düşüneyim?

    Nokia'yı severim; fakat benim firmam değil ve bir gelir de elde etmiyorum. Microsoft'a satıldığında kızdığım tek nokta Avrupalı bir şirketin, Amerikalı bir şirkete devrolması. Neredeyse kullandığımız her yazılım Amerika elinden geçiyor, Nokia gibi yazılımla uğraşmış diğer yandan bir cihazın mühendislik bazında nasıl dizayn edileceği gibi konularda uzmanlaşmış bir firmanın Amerika'nın eline geçmesi hiç mi hiç iyi olmadı. Motorola zaten Amerika'nındı, Apple ise hala telefon anlamında sıkıntılı cihazlar üretiyor.(anten problemi, sinyal problemleri vs.) Microsoft emeklemeden direk tecrübeye oturdu, satın alım bunun yanında hikaye kalır; çünkü tecrübeyi parayla satın alamazsınız yıllarca o işte harcanan süre, emek gibi konuların yanında para hafif kalır.

    Yıllarca Nokia almış, aldırmış biri olarak Nokia'nın bu denli yönetim zaafiyeti ile çok düşük fiyata satılması firmanın benim gözümdeki itibarını 0'a indirdi. Şu saatten sonra da o yıllarca beğenmediğimiz Nokia'nın halefi olarak dahi görmediğimiz Samsung(emekleyerek, sendeleyerek, yeri geldiğinde de düşerek, en sonunda sağlam adımlarla) tecrübesi ile bir noktada ve en azından Samsung gibi bir firma dururken, Microsoft'un Lumia'sına ben destek vermem.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi danGerfuLL -- 8 Eylül 2013; 9:53:50 >
  • Benimnde gözümde artık nokia nın bir değeri kalmadı. Kendi şirketlerine sahip çıkamadılar , bedava firmayı sattılar.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hala anlamayanlar var yahu. Amerika destekli şeyler oluyor işte. Microsoft'un yaptıklarına bakın güzelim Nokia'ya. İçiniz cız etmiyor mu? Tek Avrupalı üreticiye. Ayrıca Meego gibi bir işletim sistemi vardı. Çok farklı ve tüm sistemleri devirebilecek yeniden dirilme yaşanabilecek bir platform. Herkes de umursamıyor bu durumları ama farkındaysanız tüm yazılımlar artık Amerika'dan geliyor. Bu da büyük bir güç demek. Akıllı telefonlar aracılığıyla elde edebildikleri bilgilere, sermayelere bakın. Amerika'yı daha da güçlü yapıyor hem de en önemli yerden vuruyor. İletişim, bilgi paylaşım. Her şeyimizi biliyorlar, her şeyi. Basitmiş gibi görünse de olası bir savaş durumunda neler olabileceğini düşünün. Bu yüzden Nokia'nın Android'e geçmemesini doğru buluyordum ancak WP'ye de geçmesi mantıklı değildi tabii bunun arkasındakiller de belli. Olayı belki de farklı boyuta taşıdım ama maalesef ki böyle. Amerikalı hissedarlar da hep bir destek içinde imiş zaten okuduğunuz gibi. Nokia gibi kendine has sistemi olan bir telefon markasına ta o zamanlardan yazık ettiler. Her ne olursa olsun ayakta kalabilirlerdi. Meego harika bir sitemdi. Şuanki WP'den bile daha iyi. Eksikleri çok kolay düzeltilebilirdi. 2011'de çıkan telefon şuanki WP'lerden iyi. Her neyse uzatmaya gerek yok ama artık şu Android'e geçseydi olmazdı, Eee bize ne bundan? İyi oldu Microsoft'un alması gibi yorumlardan bıktım. İyi olmadı kardeşim iyi olmadı!
  • Olay Nokia nin satilmasi degil aslinda. Olay Microsoft un bu sekilde cirkin bir strateji ile olaya hakim olmasi. Tum mobil yazilim sektorunun Amerikan emperyalizmi etkisine girdiginin.farknda degilsiniz galiba. IOS Android ve WP. Amerikan sirketleri tekelcilik.konumunda hizla ilerliyorlar ve bu veri depolama ile ozel hayata kadar giriyor. Nokia nin satilmasini istemedim.ve cok uzuldum ki teknoloji dunyasina o kadar katki yapan bi sirket bu duruma dusmemeliydi. Tabiki bu son kullaniciyi ilgilendirmez ama biyere kadar. Nokia eger satilmasaydi meego android symbian gibi alternatfleri kullanarak her fiyat vr ihtiyaca gore tercih edilebilirdi ama artik oyle degil. Tercih ettiginiz markalar ayri olsa da ya android yada ios oluyor icinde. Ve sonra kalkip.forumda android.rehberde kasiyor iphone cok.pahali cart.curt diyosunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Nokia sevenleri jolla saflarına transfer edelim.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.