Şimdi Ara

Otostopçu Rehberi | Yapmak İsteyenler ve Yapacaklar İçin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
19
Favori
8.611
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • 04.11.2016 tarihli edit: Rehber güncellendi.

    Forumda orada burada neredeyse her gün bir otostop konusu açılır oldu. İnsanlarımız otostopa daha bir ilgi göstermeye başladı sanırsam.
    Tabi bu benim gibi gezginlerin hoşuna gidiyor

    Bu açılan konular haricinde bana da geçmişte yaptığım otostop deneyimlerimden dolayı otostopa dair pek çok soru geliyor. Artık tek tek cevaplamaktan ziyade bir başlık altında tavsiyelerimi sıralayıp kendi çapımda bir rehber oluşturmaya karar verdim.

    Rehberi; Başlamadan Önce-Otostop Çekerken-Konaklama-Beslenme-Tehlikeler-Diğer Malzemeler ve Tavsiyeler başlıkları altında topladım. Bilhassa uzun yola çıkacak olan arkadaşlara ve bu konu da deneyimsiz olanlara yardımcı olacağından eminim.

    Otostopçu Rehberi | Yapmak İsteyenler ve Yapacaklar İçin




    -

    Başlarken

    Şimdi tamam, güzergahımızı belirledik, yola çıkacağız ama çanta faktörü var. Son derece önemli. Sonra yanımıza ne tür şeyler almalıyız. Önce bu hazırlıklarımızı bitirelim.

    Çanta

    Eğer kısa bir tura çıkıyorsanız (ki benim kısa tur anlayışım en fazla 3 günlük turlardır.) size sıradan bir okul çantası bile yeterli olabilir. Fazla masraf yapıp ayrıca çanta almayın, direk çıkın yola.
    Ama eğer uzun tura çıkıyorsanız çanta faktörü önem kazanıyor.

    Öncelikle uzun turda belden desteksiz çantalarla yola çıkmak size sıkıntı çıkarabilir. Bu yüzden belden de bağlanabilen çantalara yönelmeniz gerekmekte. (Genelde dağcı çantaları olarak geçer bunlar.)
    Almanız gereken litre aralığı biraz da sizin ne kadar eşya getireceğinize bağlı ve turunuzun uzunluğuna.

    10-15 günlük bir tur için 30-45 litrelik çantalar yeterli.

    Daha uzun ve daha çok eşyanın bulundurulacağı bir tur için interrail çantaları olarak da bilinen +60 litrelik çantalara yönelebilirsiniz.
    İnternetten araştırırsanız bu kalitede daha ucuzunu bulabilir misiniz bilmiyorum ama maddi olarak yüksek ölçekten bir harcama yapmaya niyetiniz varsa çok daha kaliteli çantaları rahatça bulabilirsiniz.

    İnternetten yapacağınız detaylı araştırmalarla dönemine göre daha uygun fiyatlardan çantalar bulabilirsiniz.
    Genel olarak belirtmek gerekirse; 35-40 Litre idealdir. Çantayı alırken çantanın boş ağırlığına da bakın boş ağırlığı 1 kg'den fazla olan çantalar size zorluk çıkarabilir. Ayrıca çantanın su geçirmez olması ve tekrar söylüyorum bel destekli olması önemli. (Bel destekli dediğim göbekten bağlanan kemerinin olması.)

    -

    İlk olarak çantamızı seçtik, aldık. Ama almakla bitmiyor bir de çantanın hacminden olabildiğince yararlanabilmek için çanta yerleştirmeyi iyi yapmalıyız. Şöyle ki;

    Mat, uyku tulumu veya çadır için çoğu çantanın üst tarafında bir kemer olur. Buraya yerleştirebilirsiniz. Yukarıda kemer yoksa, çantanın alt ön kısmında olabilir. Çantanın içinde sırta yakın kısma ağır eşyalar konur(konserve, varsa ocak vs.). Giysiler yanlara yerleştirilir. Günlük ufak malzemeleri ceplere dağıtın (güneş kremi, kart, gözlük...). Sık sık kullanabileceğiniz eşyaları ise, çantanın en ön cebine koyun.

    Örnek bir çanta yerleştirmesi için tıklayın.

    Bir de çanta ayarlama var; onu da siz çantanın omuz ve sırt askılarından kendinize göre ayarlamalısınız. Çanta ne çok aşağı da ne de çok yukarı da olmamalı.

    Sanırım çanta faslını bitirdik. Başlamadan önceki en önemli malzememizdi.

    Çadır

    Çadır almadan önce dikkat etmeniz gereken ilk şey kaç kişi çıkıyorsanız yola +1'lik bir çadır alın. Yani eğer 2 kişiyseniz 3 kişilik bir çadır almanız daha iyi olur. Zira çadırın içine çantalarınızı da yerleştirdiğinizde yer biraz daralacak.
    Bir diğer dikkatlik nokta çadırın hava alan giriş yerleri. Yaz vaktinde kullanacaksanız bu hava girişleri ne kadar çok olursa o kadar iyi olur. Ön girişin ve üst girişin genişliği oldukça önemli.
    Uzun yola yaz vakti çıkıyorsanız çadır seçimi kolay. 20 liradan başlayıp 100 liraya kadar çadırlar var.
    Bahar aylarında çıkacaksanız dört mevsimlik diye belirtilen çadırları alın.
    Kış ayında çıkacaksanız, biraz daha sık eleyip dokumakta fayda var. Dört mevsimlik diye belirtilen çoğu çadır kış koşullarında yetersiz kalabiliyor.

    Çantada olduğu gibi çadırda da hafiflik önemli. 1.5 kg standarttır.

    Uyku Tulumu

    Uyku tulumu şu ana kadar hiç kullanmadım. Zira içinde uyuyamıyor, daralıyorum.
    Kullanabilenler için çadır ve mat gereksinimini ortadan kaldırdığı için daha pratik olabiliyor.

    Mat

    Matımız, biraz kalın ama aynı zamanda çok da sert olmamalı ve kolay temizlenebilmeli. Çok fazla mat araştırması yapmaya gerek yok. Olağan fiyatları 15-30 TL arası değişiyor.

    Termos

    Bana göre en önemli dahili malzemelerden biridir. Su şişesiyle yola çıkarsanız sık sık su bozulacağından yeni su satın almak zorunda kalırsınız. Bu yüzden iyi bir termos işinizi kolaylaştıracaktır.
    Termos fiyatlarını iki unsur değiştirir. İlki sıcak ve soğuk suyun muhafaza süresi; ikincisi ise hacmi.

    Çelik ne kadar kalınsa muhafaza o kadar güçlüdür. Ancak termosta çelik ne kadar artarsa, termosun ağırlığı da o derece artar. Otostopçu arkadaşlarıma F/P oranı en yüksek olan şu termosu tavsiye ederim.

    Yazın yola çıktıysanız, yol boyunca aralıklarla termosun içine buz parçaları atarsanız işiniz daha da kolay olur. Yada direk dondurulmuş su şişesi de işiniz görebilir.

    -

    Şimdi hazırız yola çıkalım.

    Otostop Çekerken

    Nerede Otostop Çekilir?

    -Arabaların durabileceği yeri olan yol kenarları.
    -Emniyet şeridi olan her yol.
    -Kavşak başlangıcına ve çıkışına yakın yerler.
    -Trafik ışıklarından 25-30 metre ileride.(Buralarda araçlar henüz hızlanmadıkları için rahatça durabiliyorlar.)
    -Benzin istasyonlarının girişleri ve çıkışları.


    Nerede Otostop Çekilmez?

    -Virajlarda.
    -Rampalarda.
    -Taksi ve otobüs duraklarının yakınlarında.
    -Düz yolların ortasında.

    *Otostop çekerken kıyafet, tavırlar ve fizik çok önemlidir. Şapka, bere ve sakal genelde şoförlerde güvensizlik yaratır ve duracağı varsa da durmayabilir.
    *Aynı şekilde güneş gözlüğü, sigara ve somurtkan bir tavır işinizi zorlaştırabilir. Şoförler size baktığı zaman yüzünüzü, gözünüzü görüp otokontrolle sizin 'eli ayağı düzgün' biri olarak tanımlayabilmelidir.
    *Çok kasıntı durmayın, somurtmayın. Otostop çekerken gülümseyin ama fazla da abartmayın bu gülümsemeyi. İnsanlar size bakınca güvenebilmeli.
    *Bazen ezik ve yorgun bir görünümde etkili olabiliyor. :)
    *Sabırlı olun.
    *Vücut dilinizi kullanın. Bazen sadece baş parmağınızı kaldırmak işe yaramaz. Vücut dilinizi devreye sokabileceğiniz yerlerde geri durmayın.
    *Otostopçunun başlıca kurallarından biri de binilen aracın şoförüyle aynı görüşte olmaktır. Bu sohbeti ilerletebilir ve size çeşit çeşit getiri sağlayabilir.
    *Mümkünse iki kişiden daha fazla çıkmayın otostop turuna.
    *Elinize bir defter kalem alıp gideceğinizi yeri yazabilir ve bunu şoförlere gösterirseniz faydası dokunacaktır. Şunun gibi;

    Otostopçu Rehberi | Yapmak İsteyenler ve Yapacaklar İçin


    Diğer bölüme geçmeden ekşi sözlükte gördüğüm ufak bir tavsiyeyi de ekleyeyim dedim;

    quote:

    ilk dakikalarda en luks arabalara
    ilk on - onbes dakkadan sonra butun dort kapili arabalara ozellikle sirket arabalari onlar sıkca dururlar
    ilk yirmi otuz dakkadan sonra herturlu pickup, damperli arabalara
    bi saati devirmek uzereyseniz at arabalari bile isinizi gormek zorundadir cekinmeden elinizi kaldirabilirsiniz. daha halen durmuyorsa ciktiginiz yere geri donun geceyi orda gecirin.




    Konaklama


    Türkiye gibi bir ülke aslında konaklama açısından zengin bir ülke. Her ne kadar turistik yerlerde bu zenginlik azalsa da yine de geçerli bizim ülkemiz. Şöyle ki; bana kamp, konaklama denince ilk aklıma camiler gelir. Eğer küçük bir kasaba veya köydeyseniz caminin içinde bile uyuyabilmenize izin veriyorlar. Cami içi olmazsa cami avlusu, caminin arka bahçesi çadırı atıp konaklanabilecek yerler.
    Baktınız cami müsait değil, orada konaklayamıyorsunuz; o zaman en yakın park adresiniz olsun. Eğer güzergahınız üzerinde köyler ve kasabalardan ziyade turistik yerler varsa bu park bulma meselesi de biraz zorlaşabilir. Bulsanız dahi müsait olmayabilir. Bu durumda parktır, yeşilliktir bir tarafa bırakıp sıradan bir toprağın üzerinde yatabilirsiniz. (Şahsen Didim'de böyle yapmıştım.) Sonuçta her zaman çimenliklerde yatamazsınız. Ama eğer kırsal yerlerden geçiyorsanız konaklama hiçbir şekilde sorun olmaz. Genelde köylerde camilerden sonraki en müsait yerler okul veya sağlık ocağı benzeri kamu binalarının bahçeleri oluyor. Buralarda rahat rahat konaklayabilirsiniz.

    Kamp kurmaya dair çok bilinen yanlışlardan biri her parkta, her çimenlikte çadır kurulamayacağıdır. Böyle bir kural kanun var mı bilmiyorum. Bugüne kadar parkta çadır kurdu diye uyandırılıp kaldırılan bir olaya şahit olmadım, duymadım da. Kısacası rahat olun. Her parkı eviniz gibi düşünebilirsiniz

    *Çadırı kurarken, çadır girişinin rüzgar yönüne bakmasına dikkat edin. Bu çadıra daha çok hava girip rahat yatmanızı sağlayacak.
    *Çadırı güneş alan yere kurmayın. Gölgelik yerleri, ağaç diplerini seçin. Yoksa sabah terler içinde uyanabilirsiniz.

    Çadırınız yok ya da çadır kurmak istemiyorsunuz. Yine seçenekleriniz bitmez.

    Şayet yurtdışına çıkacaksanız; tıklayın.
    Şayet Türkiye'deyseniz; tıklayın.

    Bu linklerden kendinize couch bulabilirsiniz.
    Şimdi bazılarınız couch nedir diye soracak. Kısaca özet geçeyim: Gezginleri kendi evlerinde ücretsiz bir şekilde misafir eden kişiye couch deniyor.

    Otostopçu Rehberi | Yapmak İsteyenler ve Yapacaklar İçin



    Beslenme

    Yine üzerinde çok durulan konulardan biri de beslenme. Ne yiyip ne içmeli. Eğer günlük öğünlerinizi lokantalarda, büfelerde vb. yerlerde yemekten ziyade yolculuğun anlam ve önemine dair biraz daha zorluk çekmek ve ucuza beslenmek istiyorsanız;

    *Kahvaltılarda ekmek-labne-dilimlik salam ve herhangi bir ucuz Bim içeceği size yeterli olacaktır.
    *Akşam ise konserve tüketmelisiniz.
    *Gün içerisinde acıktıkça elma tüketebilirsiniz. Elma hem daha ucuz hem tok tutuyor hem de taşıma esnasında yıpranmaz.
    *Ne olur ne olmaz diye yanınızda 2-3 günlük yemeğiniz hazır bulunmalı. Burada da konserveler devreye giriyor. Ama bunu da fazla abartıp yanınıza fazla konserve almayın. Her zaman için çantaya fazladan ağırlık koymaktan kaçının.


    Tehlikeler

    Her zaman derim; 'Türkiye, otostop için tehlikeli bir ülke değildir.' diye. Ama yine de tipik insanlarla karşılaşmanız mümkün. Bir eşcinselle karşılaşmanız mümkün olabiliyor. Yada kırsal bir alanda otostop çekerken köpekler musallat olabiliyor. Yada konakladığınız yere bir kaç sarhoş musallat olabilir. Sanıldığının aksine ise kamyoncular bir tehlike değil; tam tersine otostopçunun dostudur, değişmez yoldaşıdır, zor zamanda gelen kurtarıcıdır.
    Asla kamyonculara otostop çekmekten korkmayın. Ne yazık ki bir Recep İvedik filmiyle kamyonculara olan algı değişti. Sizde böyle algılayıp düşünmeyin.
    Ayrıca kamyonda seyahat diğer araçlara göre hem daha rahat hemde daha eğlencelidir. Kamyoncular, uzun yol şoförleri olduklarından sohbet adamıdırlar.

    Gelelim yukarıda saydığım tehlikelere. Direk sonuca giden tepkilerle karşınızdaki tehlikeden kurtulabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda muhakkak biber gazı bulundurun. Umarım lazım olmaz ama bir de çakı olsa iyi olur. Köpeklere karşı köpek düdüğü kullanabilirsiniz.

    Yola çıkarken ve çıktıktan sonra gittiğiniz, geçtiğiniz yerleri de en azından birkaç arkadaşınızla paylaşın. Ve olabildiğince dağlık, ormanlık alanlarda kamp kurmayın. Yada en azından güvenliğinden emin olduğunuz bir yerde konaklayın.


    Diğer Malzemeler ve Tavsiyeler

    Otostop boyunca size lazım olacak bir kaç malzeme;

    -Kamp ocağı (eğer kendi yemeğinizi kendiniz pişirecekseniz.)
    -Ağrı kesici, kas gevşetici
    -Havlu (çok önemli)
    -Sinek ilacı
    -Güneş kremi ve dudak kremi (eğer yolculuk yazınsa.)
    -Düdük
    -Bir kaç ilk yardım malzemesi
    -Çakmak ve çakı
    -Biber gazı
    -Kişisel temizlik malzemeleri
    -Yedek kıyafetler
    -Kalem+kağıt (hem günlük yazmak hem de otostop anında gideceğiniz yeri yazarak göstermek için.)

    -

    Diğer tavsiyelerime gelirsek;

    *Otostop çekmekten korkmayın! Kötü niyetli birine denk gelirim diye endişelenmeyin. Aynı endişeyi sizi arabasına alan adamda yaşıyor. Önce kendinize, sonra şoförlere güvenin.
    *Yol boyunca araçlarının içinden otostopçulara hakaret edip hareket çeken şuursuzlar olabilir. Hiç oralı olmayın ve takmayın.
    *Sıcak havalarda otostop çekerken yüksek sıcağa maruz kalabilirsiniz. Terlemeniz sizi rahatsız edebilir. Bu durumlar için bisikletçilerin kullandığı formalardan giyebilirsiniz.


    İyi Yolculuklar




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ekmek arası sakız -- 6 Kasım 2016; 0:29:15 >







  • Rehberi yazmaya başladığımdan bu yana aklıma pek çok tavsiye gelmişti ancak henüz yeri gelmediği için yazmamıştım. Yazmam gereken yere gelince de unuttum. Aklıma geldikçe son bölüme yeni tavsiyeler eklerim.

    İyi okumalar ve İyi yolculuklar
  • güzel bir rehber olmuş benim gibi ilgilenenler için
  • Meslektaş iyi bir çalışma olmuş. Eklemeler yaparım ilerleyen zamanlar istersen eğer



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Minimalizm -- 10 Ağustos 2013; 22:58:09 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Minimalizm

    Meslektaş iyi bir çalışma olmuş. Eklemeler yaparım ilerleyen zamanlar istersen eğer

    tabi isterim. her zaman ekleme yapabilirsin beklerim
  • Harikulade!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • çok güzel yazı bi rehber olmuş. ekleyecek bişey bulamadım sanırım herşeyi yazmışsın
  • Bence çok hoş ve yararlı bir konuya değinmişsiniz. Tabi kendi adıma konuşuyorum; ben asla otostopa güvenerek yola çıkamazdım. Şoför olsam otostop çekenleri arabama da alamazdım. Böyle de korkak biriyim yani, helal olsun yapabilenlere. Yine kendi düşüncem bence otostop Türkiye'de de olabildiğince tehlikeli. Yanlış bir adama denk gelirseniz her şey çok zor olabilir, hele de otostopu çeken bir bayansa. Yanınızda mutlaka biber gazı bulundurmanız gerekir ve eliniz yol boyunca biber gazına yakın bir yerde durmalı bence. Şoför gitmek istediğiniz yere değil başka yerlere götürebilir yani. Hep risklerinden bahsettim ama bunu denemek isteyen varsa kesinlikle denemeli, eğlenceli bir şey sonuçta, anılarınıza anı katacak bir olay, arkadaşlarınıza çocuklarınıza anlatabileceğiniz güzel bir hatıra olur. Teşekkürler...




  • Elinize sağlık bende çok beğendim. Resimler de bir o kadar güzel seçilmiş, hele ki ; Şehre uzaktan bakıp , kamp yapan adam resmi tam hayalim ve gördüğüm gibi mutlu oldum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Be Happy

    Elinize sağlık bende çok beğendim. Resimler de bir o kadar güzel seçilmiş, hele ki ; Şehre uzaktan bakıp , kamp yapan adam resmi tam hayalim ve gördüğüm gibi mutlu oldum.

    yoksa daha izlemedin mi



    O bahsettiğiniz resim bu filmden alıntı. Gerçi film içerisinde böyle bir sahne yok. Kırpmalara kurban gitmiş maalesef.

    -

    Bence endişenizi bir tarafa bırakıp çantanızı sırtınıza alın ve yollara düşün hocam. Doğaçlama seyahat kadar insanı rahatlatan bir şey yok. Hele de otostop yapıyorsanız... @Afclue




  • İlgili filmi izledim ama tekrar izlemekte yarar var, teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İyi bir rehber olmuş. İleride bir kafa dengi bulursam belki denerim. İlk seferde tek başıma otostop çekmeye tırsıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vorschlaghammer -- 13 Eylül 2013; 23:21:36 >
  • Hayaller hayalller
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ekmek arası sakız

    Forumda orada burada neredeyse her gün bir otostop konusu açılır oldu. İnsanlarımız otostopa daha bir ilgi göstermeye başladı sanırsam.
    Tabi bu benim gibi gezginlerin hoşuna gidiyor

    Bu açılan konular haricinde bana da geçmişte yaptığım otostop deneyimlerimden dolayı otostopa dair pek çok soru geliyor. Artık tek tek cevaplamaktan ziyade bir başlık altında tavsiyelerimi sıralayıp kendi çapımda bir rehber oluşturmaya karar verdim.

    Rehberi; Başlamadan Önce-Otostop Çekerken-Konaklama-Beslenme-Tehlikeler-Diğer Malzemeler ve Tavsiyeler başlıkları altında topladım. Bilhassa uzun yola çıkacak olan arkadaşlara ve bu konu da deneyimsiz olanlara yardımcı olacağından eminim.

    Otostopçu Rehberi | Yapmak İsteyenler ve Yapacaklar İçin




    -

    Başlarken

    Şimdi tamam, güzergahımızı belirledik, yola çıkacağız ama çanta faktörü var. Son derece önemli. Sonra yanımızı ne tür şeyler almalıyız. Önce bu hazırlıklarımızı bitirelim.

    Çanta

    Eğer kısa bir tura çıkıyorsanız (ki benim kısa tur anlayışım en fazla 3 günlük turlardır.) size sıradan bir okul çantası bile yeterli olabilir. Fazla masraf yapıp ayrıca çanta almayın, direk çıkın yola.
    Ama eğer uzun tura çıkıyorsanız çanta faktörü önem kazanıyor.

    Öncelikle uzun turda belden desteksiz çantalarla yola çıkmak size sıkıntı çıkarabilir. Bu yüzden belden de bağlanabilen çantalara yönelmeniz gerekmekte. (Genelde dağcı çantaları olarak geçer bunlar.)
    Almanız gereken litre aralığı biraz da sizin ne kadar eşya getireceğinize bağlı ve turunuzun uzunluğuna.

    -10-15 günlük bir tur için 30-45 litrelik çantalar yeterli.

    30 litrelik, yolda idare edebiilecek ve aynı zamanda ucuz bir çanta; tıklayın
    35 litrelik Husky marka kaliteli bir çanta. (Bu çantayla 11 günlük tura çıkmıştım. ) tıklayın
    35 litrelik yine Husky; tıklayın
    40 litrelik bir Husky daha, tıklayın
    45 litrelik, fiyatına göre oldukça iyi bir çanta; tıklayın

    -Daha uzun ve daha çok eşyanın bulundurulacağı bir tur için interrail çantaları olarak da bilinen +60 litrelik çantalara yönelebilirsiniz.

    60 litrelik, fiyatına göre oldukça iyi. Tıklayın
    60 litrelik bir çanta daha, tıklayın
    70 litrelik yine iyi bir çanta, tıklayın

    İnternetten araştırırsanız bu kalitede daha ucuzunu bulabilir misiniz bilmiyorum ama maddi olarak yüksek ölçekten bir harcama yapmaya niyetiniz varsa çok daha kaliteli çantaları rahatça bulabilirsiniz.

    -

    İlk olarak çantamızı seçtik, aldık. Ama almakla bitmiyor bir de çantanın hacminden olabildiğince yararlanabilmek için çanta yerleştirmeyi iyi yapmalıyız. Şöyle ki;

    En alta uyku tulumu veya çadır malzemeleri yerleştirilir. Sırta yakın kısma ağır eşyalar konur (çadır, varsa ocak, yiyecek). Giysiler yanlara yerleştirilir. Mat çantanın üst kısmına bağlanabilir. Eğer iç kısımda çadıra yer kalmadıysa, çantanın altına yerleştirilebilir. Günlük ufak malzemeleri ceplere dağıtın (güneş kremi, kart, gözlük...). Su torbası genellikle sırta paralel şekilde ayrılan özel kısma konur.

    Bir de çanta ayarlama var; onu da siz çantanın omuz ve sırt askılarından kendinize göre ayarlamalısınız. Çanta ne çok aşağı da ne de çok yukarı da olmamalı.

    Sanırım çanta faslını bitirdik. Başlamadan önceki en önemli malzememizdi.

    Çadır

    Çadır almadan önce dikkat etmeniz gereken ilk şey kaç kişi çıkıyorsanız yola +1'lik bir çadır alın. Yani eğer 2 kişiyseniz 3 kişilik bir çadır almanız daha iyi olur. Zira çadırın içine çantalarınızı da yerleştirdiğiniz de yer biraz daralacak.
    Bir diğer dikkatlik nokta çadırın hava alan giriş yerleri. Yaz vaktinde kullanacaksanız bu hava girişleri ne kadar çok olursa o kadar iyi olur. Ön girişin ve üst girişin genişliği oldukça önemli.
    Uzun yola yaz vakti çıkıyorsanız çadır seçimi kolay. 20 liradan başlayıp 100 liraya kadar çadırlar var.

    İki kişilik bir çadır, (işte bu benim çadırım oluyor ) tıklayın
    2-3 kişilik çadır, tıklayın
    3 kişilik otomatik kurulumlu çadır, tıklayın

    Uyku Tulumu

    Uyku tulumu şu ana kadar hiç kullanmadım. Zira içinde uyuyamıyor, daralıyorum.
    Ama yine de uygun fiyattan uyku tulumları bulabileceğinizi linki vereyim; tıklayın

    Mat

    Matımız, biraz kalın ama aynı zamanda çok da sert olmamalı ve kolay temizlenebilmeli. Çok fazla mat araştırması yapmaya gerek yok. Kalite/Fiyatta en iyisi budur. Sizi üç mevsim götürebilecek mat için
    tıklayın

    Termos

    Bana göre en önemli dahili malzemelerden biridir. Su şişesiyle yola çıkarsanız sık sık su bozulacağından yeni su satın almak zorunda kalırsınız. Bu yüzden iyi bir termos işiniz kolaylaştıracaktır. Şunun gibi bir termosu tavsiye ederim; tıklayın
    Biraz daha kalitelisiniz isterseniz; tıklayın

    Bir de eğer bulabilirseniz yol boyunca aralıklarla termosun içine buz parçaları atarsanız işiniz daha da kolay olur. Yada direk dondurulmuş su şişesi de işiniz görebilir.

    -

    Şimdi hazırız yola çıkalım.

    Otostop Çekerken

    Nerede Otostop Çekilir?

    -Arabaların durabileceği yeri olan yol kenarları.
    -Emniyet şeridi olan her yol.
    -Kavşak başlangıcına ve çıkışına yakın yerler.
    -Trafik ışıklarından 25-30 metre ileride.(Buralarda araçlar henüz hızlanmadıkları için rahatça durabiliyorlar.
    -Benzin istasyonlarının girişleri.


    Nerede Otostop Çekilmez?

    -Virajlarda.
    -Rampalarda.
    -Taksi ve otobüs duraklarının yakınlarında.
    -Düz yolların ortasında.

    *Otostop çekerken kıyafet, tavırlar ve fizik çok önemlidir. Şapka, bere ve sakal genelde şoförlerde güvensizlik yaratır ve duracağı varsa da durmayabilir.
    *Aynı şekilde güneş gözlüğü, sigara ve somurtkan bir tavır işinizi zorlaştırabilir. Şoförler size baktığı zaman yüzünüzü, gözünüzü görüp otokontrolle sizin 'eli ayağı düzgün' biri olarak tanımlayabilmelidir.
    *Çok kasıntı durmayın, somurtmayın. Otostop çekerken gülümseyin ama fazla da abartmayın bu gülümsemeyi. İnsanlar size bakınca güvenebilmeli.
    *Bazen ezik ve yorgun bir görünümde etkili olabiliyor. :)
    *Sabırlı olun.
    *Vücut dilinizi kullanın. Bazen sadece baş parmağınızı kaldırmak işe yaramaz. Vücut dilinizi devreye sokabileceğiniz yerlerde geri durmayın.
    *Otostopçunun başlıca kurallarından biri de binilen aracın şoförüyle aynı görüşte olmaktır. Bu sohbeti ilerletebilir ve size çeşit çeşit getiri sağlayabilir.
    *Mümkünse iki kişiden daha fazla çıkmayın otostop turuna.
    *Elinize bir defter kalem alıp gideceğinizi yeri yazabilir ve bunu şoförlere gösterirseniz faydası dokunacaktır. Şunun gibi;

    Otostopçu Rehberi | Yapmak İsteyenler ve Yapacaklar İçin


    Diğer bölüme geçmeden ekşi sözlükte gördüğüm ufak bir tavsiyeyi de ekleyeyim dedim;

    quote:

    ilk dakikalarda en luks arabalara
    ilk on - onbes dakkadan sonra butun dort kapili arabalara ozellikle sirket arabalari onlar sıkca dururlar
    ilk yirmi otuz dakkadan sonra herturlu pickup, damperli arabalara
    bi saati devirmek uzereyseniz at arabalari bile isinizi gormek zorundadir cekinmeden elinizi kaldirabilirsiniz. daha halen durmuyorsa ciktiginiz yere geri donun geceyi orda gecirin.




    Konaklama


    Türkiye gibi bir ülke aslında konaklama açısından zengin bir ülke. Her ne kadar turistik yerlerde bu zenginlik azalsa da yine de geçerli bizim ülkemiz. Şöyle ki; bana kamp, konaklama denince ilk aklıma camiler gelir. Eğer küçük bir kasaba veya köydeyseniz caminin içinde bile uyuyabilmenize izin veriyorlar. Cami içi olmazsa cami avlusu, caminin arka bahçesi çadırı atıp konaklanabilecek yerler.
    Baktınız cami müsait değil, orada konaklayamıyorsunuz; o zaman en yakın park adresiniz olsun. Eğer güzergahınız üzerinde köyler ve kasabalardan ziyade turistik yerler varsa bu park bulma meselesi de biraz zorlaşabilir. Bulsanız dahi müsait olmayabilir. Bu durumda parktır, yeşilliktir bir tarafa bırakıp sıradan bir toprağın üzerinde yatabilirsiniz. (Şahsen Didim'de böyle yapmıştım.) Sonuçta her zaman çimenliklerde yatamazsınız. Ama eğer kırsal yerlerden geçiyorsanız konaklama hiçbir şekilde sorun olmaz. Genelde köylerde camilerden sonraki en müsait yerler okul veya sağlık ocağı benzeri kamu binalarının bahçeleri oluyor. Buralarda rahat rahat konaklayabilirsiniz.

    Kamp kurmaya dair çok bilinen yanlışlardan biri her parkta, her çimenlikte çadır kurulamayacağıdır. Böyle bir kural kanun var mı bilmiyorum. Ama eğer otostopla uzun yola çıkmışsanız zaten bir takım kuralları deliyorsunuz. Sistemin kurallarını, genel geçer düşünceleri... Bugüne kadar parkta çadır kurdu diye uyandırılıp kaldırılan bir olaya şahit olmadım, duymadım da. Kısacası rahat olun. Her parkı eviniz gibi düşünebilirsiniz

    *Çadırı kurarken, çadır girişinin rüzgar yönüne bakmasına dikkat edin. Bu çadıra daha çok hava girip rahat yatmanızı sağlayacak.
    *Çadırı güneş alan yere kurmayın. Gölgelik yerleri, ağaç diplerini seçin. Yoksa sabah terler içinde uyanabilirsiniz.

    Otostopçu Rehberi | Yapmak İsteyenler ve Yapacaklar İçin



    Beslenme

    Yine üzerinde çok durulan konulardan biri de beslenme. Ne yiyip ne içmeli. Eğer günlük öğünlerinizi lokantalarda, büfelerde vb. yerlerde yemekten ziyade yolculuğun anlam ve önemine dair biraz daha zorluk çekmek ve ucuza beslenmek istiyorsanız;

    *Kahvaltılarda ekmek-labne-dilimlik salam ve herhangi bir ucuz Bim içeceği size yeterli olacaktır.
    *Akşam ise konserve tüketmelisiniz.
    *Gün içerisinde acıktıkça elma tüketebilirsiniz. Elma hem daha ucuz hem tok tutuyor hem de taşıma esnasında yıpranmaz.
    *Ne olur ne olmaz diye yanınızda 2-3 günlük yemeğiniz hazır bulunmalı. Burada da konserveler devreye giriyor. Ama bunu da fazla abartıp yanınıza fazla konserve almayın. Her zaman için çantaya fazladan ağırlık koymaktan kaçının.


    Tehlikeler

    Her zaman derim; 'Türkiye, otostop için tehlikeli bir ülke değildir.' diye. Ama yine de tipik insanlarla karşılaşmanız mümkün. Bir eşcinselle karşılaşmanız mümkün olabiliyor. Yada kırsal bir alanda otostop çekerken köpekler musallat olabiliyor. Yada konakladığınız yere bir kaç sarhoş musallat olabilir. Sanıldığının aksine ise kamyoncular bir tehlike değil; tam tersine otostopçunun dostudur, değişmez yoldaşıdır, zor zamanda gelen kurtarıcıdır.
    Asla kamyonculara otostop çekmekten korkmayın. Ne yazık ki bir Recep İvedik filmiyle kamyonculara olan algı değişti. Sizde böyle algılayıp düşünmeyin.
    Ayrıca kamyonda seyahat diğer araçlara göre hem daha rahat hemde daha eğlencelidir. Kamyoncular, uzun yol şoförleri olduklarından sohbet adamıdırlar.

    Gelelim yukarıda saydığım tehlikelere. Direk sonuca giden tepkilerle karşınızdaki tehlikeden kurtulabilirsiniz. Bu yüzden yanınızda muhakkak biber gazı bulundurun. Umarım lazım olmaz ama bir de çakı olsa iyi olur. Köpeklere karşı köpek düdüğü kullanabilirsiniz.

    Yola çıkarken ve çıktıktan sonra gittiğiniz, geçtiğiniz yerleri de en azından birkaç arkadaşınızla paylaşın. Ve olabildiğince dağlık, ormanlık alanlarda kamp kurmayın. Yada en azından güvenliğinden emin olduğunuz bir yerde konaklayın.


    Diğer Malzemeler ve Tavsiyeler

    Otostop boyunca size lazım olacak bir kaç malzeme;

    -Kamp ocağı (eğer kendi yemeğinizi kendiniz pişirecekseniz.)
    -Ağrı kesici, kas gevşetici
    -Havlu (çok önemli)
    -Sinek ilacı
    -Güneş kremi ve dudak kremi (eğer yolculuk yazınsa.)
    -Düdük
    -Bir kaç ilk yardım malzemesi
    -Çakmak ve çakı
    -Biber gazı
    -Kişisel temizlik malzemeleri
    -Yedek kıyafetler
    -Kalem+kağıt (hem günlük yazmak hem de otostop anında gideceğiniz yeri yazarak göstermek için.)

    -

    Diğer tavsiyelerime gelirsek;

    *Otostop çekmekten korkmayın! Kötü niyetli birine denk gelirim diye endişelenmeyin. Aynı endişeyi sizi arabasına alan adamda yaşıyor. Önce kendinize, sonra şoförlere güvenin.
    *Yol boyunca araçlarının içinden otostopçulara hakaret edip hareket çeken şuursuzlar olabilir. Hiç oralı olmayın ve takmayın.
    *Sıcak havalarda otostop çekerken yüksek sıcağa maruz kalabilirsiniz. Terlemeniz sizi rahatsız edebilir. Bu durumlar için bisikletçilerin kullandığı formalardan giyebilirsiniz. Örnekler için tıklayın tıklayın



    Vayyyy reyiz on numara konu yapmışsın la ama ilgi görmemiş fazla.Tesadüf eseri gezerken bi hortlasın bakam....




  • okudum bilgilendim emeğine sağlık.
  • ?imdi çykasym var yahu ,Yaza artyk
  • Guzel bi rehber olmus tesekkurler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Havalar ısındı mevsimi yaklaştı. Bu yaz çıkacak olanlar var mı? :)
    2013 yazında burada da paylaştığım otostop maceralarımı okumak isterseniz imzaya bir tık. Konuyu canlandıralım ayrıca
  • ben otostop çekmeyi babamdan öğrendim ama iyiki öğrenmişim çok işime yarıyor
  • Bu yaz için olursa bir yurt dışı turum olacak otostopla.
    İlerleyen tarihlerde kesinlik kazandırırım
    Sen ne yapacaksın hocam @Minimalizm
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.