Şimdi Ara

Samsung, Tizen'i her alanda değerlendirmek istiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
504
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj









  • Nokia'nın MeeGo adlı açık kaynak mobil işletim sistemi projesinden çekilmesinin ardından projeye dahil olan ve Tizen adıyla devam ettirmeye başlayan Samsung, platforma olan desteğini her zaman dile getirse de şimdilik piyasaya herhangi bir hamle yapmış değil.




    Tizen takipçilerinin akibetini merakla beklediği işletim sistemi için Samsung'un daha büyük planları olduğu ortaya çıktı. Bir siteye açıklama yapan Samsung Electronics patronu J.K. Shin, günümüzde sadece mobil cihaz ve bilgisayar gibi alanlarda değil, otomotiv ve banka biri farklı endüstrilerde kullanılan platformlar olduğunu, Samsung'un da çapraz platform alanında en iyisini yapabileceğine inandığını belirtti.




    Shin'in platformdan kastı Ubuntu, Windows ve Android gibi çok farklı sektörlerde kullanılan işletim sistemleri iken, geliştirdikleri tek mobil işletim sistemi Tizen olduğu için firmanın bu işletim sistemini farklı sektörlerde kullanmak istediği anlaşılıyor.




    Tizen işletim sistemi için tüm bilgisayar türevi ve internet bağlantılı cihazlarda sağlam bir gelecek gören Samsung'un işe ne tür bir cihazla başlayacağı merak konusu. Zira yılın ilk yarısı geride kalırken Tizen işletim sistemli cihazlara dair henüz herhangi bir işaret ortaya çıkmadı. Bunun yanında mobil cihaz segmentinde yaşanacak muhtemel bir başarısızlık ile firmanın bu kez diğer sektörlerde platformu yaşatmak istediği anlamı da çıkarılabilir. 

     




  • Bence firmaların bu işletim sistemi konusunda ayrışmaları gerek,Örneğin ios,bb os,windows 8m hepside çok az donanım ile çok hızlı çalışan işletim sistemleri.Android ise donanım canavarı core i7 koysalar telefona daha fazla isteyecek utanmasa :)

  • Tizen mi kaldi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Whatsapp olcek mi?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nightmare70

    Bence firmaların bu işletim sistemi konusunda ayrışmaları gerek,Örneğin ios,bb os,windows 8m hepside çok az donanım ile çok hızlı çalışan işletim sistemleri.Android ise donanım canavarı core i7 koysalar telefona daha fazla isteyecek utanmasa :)


    Android'in yavaş olma nedeni açık, sanal makina üzerinde çalışıyor ve anlayamadığım şekilde programlar Java ile yazılıyor.

    Bir yerde okumuştum, Java programlama dili C/C++ koduna göre 20 kat daha yavaşmış. Sizce de yavaş olma sebebi gayet açık değil mi? :)

  • Eyy Samsung BADA ne oldu BADA?!

  • samsungun tizeni çıkarmak için bekliyor çünkü bada yı daha unutmadık :D

  • Siz ilk olarak telefonlara doğru düzgün güncelleme verin, sonra kendinize özel işletim sistemini yaparsınız. Bada faciası hala akıllarda.
  • görsellere hep böyle resimler koyup bizi umutlandırıyosunuz sonra samsung sacma sapan s3 tasarımını devam ettirince hayal kırıklıgına ugruyoruz :)

  • Tizen is an open source, standards-based software platform supported by leading mobile operators, device manufacturers, and chip suppliers for multiple device categories, including smartphones, tablets, netbooks, in-vehicle infotainment devices, and smart TVs.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: DH Misafiri

    Tizen is an open source, standards-based software platform supported by leading mobile operators, device manufacturers, and chip suppliers for multiple device categories, including smartphones, tablets, netbooks, in-vehicle infotainment devices, and smart TVs.

    Tanim, cok iyi olmus da keske destek ve islevsellik de tanim kadar iyi olacak olsa.

    Bu isler oyle kolay degil, Tizen'den lisans bedeli istenecek mi, istenecekse ne kadar istenecek? Bugun otobuslerde dahi karsilastigimiz Android lisans ucreti olmamasi nedeniyle bu kadar yaygin. Diger yandan madem bankalara kadar yayginlastirmayi dusunuyorlar. Bu durumda guvenligi en ust duzeyde tutacaklar. Bunlar soylenebilecek seyler; fakat yapilmasi, uygulanmasi soylemekten cok cok daha fazlasini isteyen seyler.

    Ayrica Samsung bir donanim firmasidir, yazilim anlaminda cok buyuk faaliyet gostermediginden kafalarda 'Acaba?' olusmamasi imkansiz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: godless turtle

    quote:

    Orijinalden alıntı: Nightmare70

    Bence firmaların bu işletim sistemi konusunda ayrışmaları gerek,Örneğin ios,bb os,windows 8m hepside çok az donanım ile çok hızlı çalışan işletim sistemleri.Android ise donanım canavarı core i7 koysalar telefona daha fazla isteyecek utanmasa :)


    Android'in yavaş olma nedeni açık, sanal makina üzerinde çalışıyor ve anlayamadığım şekilde programlar Java ile yazılıyor.

    Bir yerde okumuştum, Java programlama dili C/C++ koduna göre 20 kat daha yavaşmış. Sizce de yavaş olma sebebi gayet açık değil mi? :)

    Atm'ler de java tabanlı yazılımlar ile çalıştırılır. Sanırım güvenlik için diyeceğim ama android de yol geçen hanı maşallah.
  • Tizen bile olsa badadan sonra rağbet ve itibar göreceğini sanmıyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • umut_baris kullanıcısına yanıt
    Güvenlik için olduğunu düşünmüyorum açıkçası, Android'in ne kadar güvenli olduğu belli. :) Atm'lerin Java ile yazılmasını şu şekilde açıklayabiliriz, Java yapı itibariyle diğerine nazaran daha kolay bir dildir ve Atm'lerde hız gerektiren işler yapmıyoruz, hızlı olmasına da ihtiyaç yok. Sanıyorum ki bu yüzden kullanılıyor. :)

    Ha birde Java her türlü cihazın üstünde çalışabiliyor, diğer dillere göre böyle bir avantaj var. Nedeni bu olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi godless turtle -- 10 Ağustos 2013; 10:43:42 >
  • tizen içinde galaxy gibi havalı bir ismi olan marka yaratması gerek.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir an önce fiyat/donanım yönünden tatmin edici Tizen OS kullanan cihaz çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
  • Bu Android hurafelerinden ne zaman kurtulup biraz daha takip eden, bilip konuşan bir forum olacağız?

    Hurafe 1) Java diğer işletim sistemlerine göre çok yavaştır;

    Java platformu bir çok avantajı olan bir dünyadır. Hemen her işlemciyle çalıştırılabilir, kendi içinde doğal bir dil parçası barındırabilir ya da çok karmaşık işlemleri doğal dil komutlarına kısa tanımlar halinde yaptırabilir. Server sistemleri üzerinde çok önce yapılan bir teste göre sadece temel komutların karşılaştırılmasında 20 kata varan bir yavaşlık ölçülmüştür. Öte yandan temel komutlarla yapılamayan karmaşık işlemlerin bir araya getirilip toplanmasında ve bunu yaparken kodların kısaltılmasında oynadığı rol ile karmaşık kodlarda 3 kata kadar avantaj da sağlayabilmektedir. Ancak bu senaryoların ikisi de uç noktalardır. Sürekli bu kadar yavaş veya sürekli bu kadar hızlı çalışacak diye bir şey olamaz. Üzerindeki yükün karmaşıklığı arttıkça davranışlar da değişir. Ancak temel kodlar veya doğal kodlar ile sanal makine kodlarını karşılaştırmak bu kodların sırtından çalışacak işletim sistemlerinin hızlarına ve performanslarına dair hiç bir bilgi vermez. Çünkü toplam kodun milyonda biri bile sayılamayacak kadar küçük ve sadece en son işlem dönüşümünde iş yapan kodlardır bunlar. Yani kullanıcının istediğini işlemcinin salaklık düzeyine indirip basit 3-5 fonksiyona indirger. Bu durumda koca bir işletim sistemi söz konusu olduğu için gerçek farkı işletim sisteminin ana kodunun ne kadar kaliteli yazıldığı belirler.

    Hurafe 2) Android Java üzerinden yazılmıştır;

    Dalvik Sanal Makine'si Java platformuna benzer komutlara sahiptir, ancak onu hem kapsayan hem de çok daha fazlasına sahip bir sistemdir. Doğal komutlarla çok uzun sürecek komutları kısaya indirgeyebilir ve herhangi bir işlemci için özelleştirilebilir. Üstelik tıpkı doğal kodlu bir sistemin o işlemci için özel yazılmış olması gibi Android işletim sisteminin Sanal makine gerektiren kısmı da özellikle Dalvik için yazılmıştır. Yani yine çok güzel bir uyum söz konusudur.

    Hurafe 3) Android Dalvik Sanal Makinesi üzerinde çalışmaktadır.

    Hayır, ICS ile birlikte sistemin %95'i Native C ve C++ üzerinden yazılmıştır. Bu yüzden bir çok uygulamada ICS ve üzeri yazar. Çünkü 4.0.4'ten itibaren olan Android yazılımı bir öncekine güncelleme değil, sıfırdan yazılmış yeni bir işletim sistemidir.

    Hurafe 4) "banane, sanal makine varsa herşey yavaş çalışır";

    O zaman oyun performansında iOS ve Android dünyası arasında fark olmamasını buna borçluyuz çünkü herkesin "doğal dille" çalıştığını iddia ettiği iOS'un sadece işlemleri doğal dille. Yani işletim sisteminin tabanında işlemciyle iletişim kurmak ve en salak komutları uygulamak için bir tercüman yok. Ama oyunlarda 3 boyutlu komutları algılamak, oluşturmak ve oyunu yaratmak için bütün mobil platformlar OpenGL kullanıyorlar. OpenGL de tıpkı bir sanal makine gibi bir tercüman. Sadece tek farkı onun yönettiği işletim sistemi 3 boyutlu ortama sahip bir oyun ve de tercüme yaptığı donanım işlemci değil ekran kartı.

    Hurafe 5) iOS az kaynakla akıcı çalışmak için dizayn edilmiştir. Android ise 10 çekirdekli de olsa yavaş kalacaktır. iOS'taki her sayfa bir web sayfası şeklinde tasarlanmıştır. Yani herşey bir resim ve aynı zamanda tıklanabilir bir bağlantıdır. Sistem bu kadar basittir. Bu durumda arka planda çalıştırılması gereken tek işlem sıradaki web sayfasını açmaktır. İşte bu kolaylıktan dolayı işlemci talebi çok azdır. Buna ek olarak Android cihazların bugün yeni yeni kullanmaya başladığı çok güçlü ekran kartlarını bünyelerinde barındırıp bu web sayfalarını çizme işini doğrudan ekran kartlarına vermişlerdir. Ulaştıkları sonuç takdire şayan olsa da yaptıkları şey "müşteriyi memnun etmek"tir, yazılım dünyasında imkansızı başarmak değil. Öte yandan Android cihazlar maliyeti kısmak için yıllarca düşük ekran kartlarını bünyelerinde barındırıp işi hep işlemciye yıkmışlardır. Buna bir de Google'ın her cihaza ulaşma sevdasından dolayı menüleri ekran kartı yerine işlemciye çizdirme şansı tanımış ve ekran kartı ile çizim yapmayı "opsiyonel" tutumuş olması eklenince Android menüleri avantajlarını kaybetmişlerdir. Üstelik Android menüleri basit bir web arayüzü yerine animasyonlu, canlı olarak gölgeleri ve efektleri çizilen, çok boyutlu ortam üzerinde tasarlanmış karmaşık menülerdir. Bu durum Google'ın kullanışlılığı, özelleştirilebilirliği, hızlı yayılmayı, düşük maliyetli cihazlara da ayrıcalık tanımayı; akıcılığın üstünde tutmasının bir sonucudur ve -bence- "hoş" bir politika değildir. Ancak ANdroid'in bugünkü yayılma hızına bakarsak yanlış bir politika olduğunu da söyleyemeyiz.

    Lütfen bilmiyorsak, azıcık bir soru işaretimiz varsa bile bir duralım. "o öyle zaten" demek çok kolay. Bugün 8 çekirdekli Samsunglar'ınız hala rehbere 5 saniyede giriyor ve menü geçişlerinde takılıyorsa Android'e laf atmayın, "iOS böyle" demeyin; gidin 2 tane Moto X videosu izleyin hurafelerden kurtulun...
  • Android IOS gibi popüler olamaz ama bazı alanlarda kullanılabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.