Şimdi Ara

edit....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.420
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • edit...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CONQUER. -- 21 Ağustos 2015; 1:23:55 >



  • vücuda ihtiyacın olandan fazlasını alıyorsan bu durum normaldir. c vitamininin ürik asite etkisini bilmem ama spor yapan biri için pharmaton gibi multivitamin daha iyidir bence
  • * bu mesaj silindi *



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi |erdem| -- 26 Şubat 2021; 18:21:57 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: CONQUER.

    Bu mesaj silindi.
    * bu mesaj silindi *



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi |erdem| -- 26 Şubat 2021; 18:22:8 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ VE FRUKTOZ

    Fruktoz meyve ve balda bulunan şeker turudur. Toz şeker ise sukroz olarak bilinir. Sukroz yani sofra toz şekerinin % 50'sini fruktoz % 50'sini glukoz oluşturur. Toz şeker yediğimizde bu bağırsaklarda fruktoz ve glukoza parçalanır. Fruktozun diğer önemli bir kaynağı ise mısır şurubudur. Gazoz, kola, Pastane urunleri, kek ve tatlıların çoğunda ise fruktoz içeren mısır şurubu kullanımı yaygındır. Bu ise % 55 fruktoz, % 45 glukoz içerir ve kilo aldırır.

    Günde 50 gramdan fazla fruktoz alan -yiyen kişilerde şişmanlık ve diyabet riski artmaktadır. sofra şekerinde bulunan fruktoz şişmanlık olmadan bile şeker hastalığına neden olmaktadır. Fruktoz trigliserid denen kan yağının karaciğerden üretimini artırır. Glukozdan daha fazla vücutta yağ birikimi yapar. Fruktozun en önemli etkilerinden biri ürik asit üretimini artırmasıdır. Fruktoz yendikten sonra bir saat içinde kan ürik asit düzeyi 2 mg/dl kadar artar.

    Ürik asit düzeyi yüksek kişilerde de zamanla şeker hastalığı, obezite, insülin yüksekliği, karaciğer yağlanması ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kan ürik asit düzeyi yüksek olanlar şeker hastalığı gelişme riski altındadır. İLGİNÇ OLANI BU KİŞİLER ŞEKER HASTASI OLUNCA KAN ÜRİK ASİT DÜZEYİ NORMALE GELMEKTEDİR. Bunun nedeni böbrekten idrar yoluyla atılan glukozun tubullerden ürik asit emilimi engellemesi ve boylece ürik asitin idrar yoluyla atılmasıdır.

    FRUKTOZUN ZARARLARI:

    1. Kan trigliserid seviyesini artırır
    2. kan ürik asit düzeyini artırır
    3. kandaki zararlı AGE ürünlerini artırır.
    4. Kan şekerini düşürse de uzun zamanda insülin direncini arırır.
    5. hayvan çalışmalarında karatarkt yaptığı gösterildi.
    6. Tansiyonu yükseltir.

    Prof.Dr.Metin ÖZATA
    İstanbul
    Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"




  • Ürik Asit Üretimini Aşırı Arttıran Etler Değil, Früktozdur

    Sizin buna itirazınız mı var?
    Evet, var. Ürik asit yüksekliği çok sık görülen bir durum. Bunun sebebinin bilinmemesi tuhaf (!) .

    Yani siz nedenini biliyor musunuz?
    Büyük ölçüde evet. Esas düşman gözden kaçıyor ya da kaçırtılıyor. Ürik asit artışının esas nedeni şekerler; özellikle de früktoz. Früktoz temel olarak balda, çay şekerinde, meyvelerde ve özelikle de mısır şurubunda bulunan bir şeker.

    Şeker tüketiminin azaldığı birinci ve ikinci dünya savaşında gut hastalığı da azalmış. Son yıllarda früktoz tüketiminde müthiş bir artış oldu. Bunun nedeni çay şekeri, meyve ve balın daha fazla yenmesi değil. Esas neden, früktozun en önemli kaynağı olan ve diğer şekerlerden çok daha ucuz olan mısır şurubunun aşırı tüketilmesi.

    Daha önce mısır şurubunun zararlarından bahsetmiştik, ama konunun önemi sandığımızdan daha büyük. Çünkü ürik asit artışı sadece romatizmal bir hastalığa yol açmıyor; obezite, hipertansiyon, diyabet, kan yağlarının yüksekliği, karaciğer yağlanması, depresyon, böbrek yetersizlikleri ve kronik iltihabi hastalıklar gibi hastalarda da ürik asit yüksek bulunuyor. Deney hayvanlarına früktoz verildikten birkaç dakika sonra kan ürik asit seviyesini artırıyor ve yukarıdaki hastalıklar görülüyor. Eğer ürik asit seviyesi düşürülürse bu hastalıklardan kurtulunuyor. Deney hayvanlarına früktoza eş değer miktarda glikoz ya da laktoz (süt şekeri = Glükoz + galaktoz) verildiğinde ise bu hastalıklar görülmüyor. O nedenle früktoz önemli.

    Eskiden ürik asitin bu hastalıklar sonucu oluştuğu zannedilirdi. Yeni yapılan araştırmalar ise ürik asitin bu hastalıkların sonucu değil, nedeni olduğunu kuvvetle düşündürüyor. Aslında ürik asit yüksekliği metabolik sendromun bir parçası. Laboratuar hayvanlarında ve insanlarda yapılan araştırmalar aşırı früktoz tüketiminin (günde 50 gramın üzeri) metabolik sendrom yaptığı gösterilmiş [1].

    Früktozun Arttırdığı Ürik Asit Yüksekliği Kalp-Damar Sistemine de Zarar Veriyor

    Ürik asitin bir yığın da kalp ve damar ile ilgili yan etkileri var; früktoz ve ürik asit, trigliserid adı verilen yağ maddesinin üretimini de artırıyor. Bu yağ karaciğerde birikerek karaciğer yağlanmasına neden oluyor. Ürik asit, nitrik oksit sentezini azaltarak damar daralmasına ve hipertansiyona neden oluyor. Ürik asit CRP üretimini de artırıyor. CRP vücutta ve damarlarda iltihabı artırıyor. Ürik asit azalması ile damar fonksiyonları da düzeliyor [2].

    “Günde 50 gramın üzerinde früktoz tüketmek metabolik sendroma neden oluyor,” dediniz. Metabolik sendrom ise birçok hastalığın anası, o zaman bu konu çok önemli. Früktoz nasıl oluyor da ürik asidi artırıyor?
    Bu biraz teknik bir konu ama anlatayım: Früktoz, früktokinaz isimli enzimle früktoz-1 fosfat’a dönüşüyor. Bu sırada enerji maddesi olan üç fosforlu ATP bir fosforunu kaybediyor. Yani bu fosfor früktoza geçiyor. Devamlı bir früktoz alınması hücre içi ATP’nin fosforunu tüketiyor. ATP, iki fosforunu kaybedince tek fosforlu AMP’ye dönüşür. AMP yıkıma uğradığında da ürik asit meydana geliyor. Fazla früktoz alan kişilerde, mide bulantısı, karın ağrısı ve halsizlik görülmesinin temel nedeni enerji maddesi olan ATP’nin azalması.

    Yeni Bilimsel Bulgular Eski Bilgileri Yalanlıyor Ama Doktorlar Hâlâ Eskiye İnanıyor!

    Nerdeyse bütün dahiliye doktorları gutlu hastalarına çok az et yemelerini öneriyor. Bu ne kadar doğru?
    Kırmızı et tüketiminin fazla olmasının da ürik asit miktarını artırdığı klasik bir bilgi olarak tıp kitaplarında yazıyor. Gerçekten de etler ve diğer proteinli gıdalar pürinlerden çok zengin. Pürinler metabolize olduklarında son ürünleri olan ürik asit oluşuyor. Düz mantıkla gidersek fazla proteinli gıda yiyenlerde gut hastalığı olması gerekiyor; acaba bu ne kadar doğru?.. Bu bir dogma.

    Bakın, diyetleri protein ağırlıklı olan Avusturalyalı Aborjinler, Eskimolar ve Masailer gibi doğal yaşayan topluluklarda gutun çok görülmesi lazım değil mi? Onlarda gut hastalığı hiç görülmüyor [3].

    Size 2000 yılında prestijli bir romatoloji dergisinde aynı konuda yayınlanmış bir araştırmayı da anlatayım [4]: Araştırıcılar on iki gut hastasına yüksek proteinli, düşük şekerli bir diyet vermişler. Araştırmanın sonunda on iki hastadan yedisinin ürik asit düzeyleri düşmüş ve gut atakları azalmış!

    Çok şaşırtıcı, bu nasıl oluyor?
    Çünkü pürinlerden zengin proteinli gıdalar yenildiğinde böbreklerden ürik asit boşaltımı artıyor.

    Prof.Dr. Ahmet Aydın




  • quote:

    Orijinalden alıntı: CONQUER.

    Merhabalar, bugün kan testi yaptırdım.Ürik asit ve alkalen fosfataz yüksek çıktı bunlar protein fazlalıgına baglı olan şeyler sanırım...Spor yapıyorum ve hergün tavuk kırmızı et balık ististanasız tüketiyordum.Kan sonuclarını aldıktan sonra doktor eti keseceksin yoksa gut olursun sen bilirsin dedi.Ne yapmam lazım sporada ara vermek istemiyorum.çok kötü bir durumdayım şuan C vitamininin ürik asiti düşürdüğü soylenmiş bir çok yerde işe yarar mı acaba.Günde 5lt su tüketmeme rağmen yüksek çıktı

    Merhaba. aradan baya bir zaman geçmiş son durum nedir. aynı sorun bende de var ürik asit fazla çıktı ve spor yapıyorum. sen nasıl hallettin bu sorunu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • CONQUER. kullanıcısına yanıt
    Et yerine barbunya, nohut, mercimek ye düzelir ürik asit seviyen.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kezahakeza kullanıcısına yanıt
    purine iceren proteinleri kisip suyu biraz daha artirdim en son baktirsigimda min seviyelere yakindi 3.2 cikti. 2olcek whey 300gr tavuk 4tam yumurta bunlar gunluk temel protein kaynaklarim yogurt vs ile 200gr i buluyor gunluk ve sorun yok. kahve yesil cay gibi urunlerde urik asit dusmesine yardimci olabilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.