@shanke, Evet, fiyatlar daha düşük olabilir, bazı yerlerde kazıklandım tabiki :) Teşekkürler bu arada.
@anls1907, Normal su soğutma sisteminden kast ettiğin sanırım piyasada satılanlar. Bu su soğutma sistemindeki bloklar tamamiyle el yapımıdır. Hazır satılanlara göre daha ucuza mal oluyor, fakat tabiki emek istiyor. Diğer parçalar da bilgisayar için üretilmemiş parçalardır. Mesela radyatör oto kalorifer radyatörüdür. TT Bigwater 735'den daha sessiz... (Pompa ve fan sesi olarak, zaten su soğutmada başka ses kaynağı yok)
@p4ozgur, teşekkürler :)
Geç yazdığım için kusura bakmayın arkadaşlar, diplamıyı aldık, askerliğe başvurduk, önümüzde çok iş var :)
Arkadaşlar bugün kasa içinin çok fazla sıcak olduğunu fark ettim. Zaten sıcaklık konusunda bir sorunum vardı, ve sıcaklığı ne yaptımsa düşürememiştim. Kasa kapağına taktığım radyatörün önündeki fanı dışarı üfleyecek şekilde yani radyatörden hava çekecek şekilde monte etmiştim. Eskiden dışarda duran radyatörümde bu şekilde güzel performans almıştım. Fakat şimdi Fan radyatöre çok yakın olduğu için hava çekecek şekilde monte etmenin yanlış olduğunu anladım. Hava verecek şekilde monte edince birden sıcaklık 15 derece düştü. Eskiden normal çalışmada sıcaklık 50-55 olurken, şu anda 40 derece civarında. Ayrıca radyatörün alanı geniş fakat tek fan var, ikinci fanı da ilerde takacağım ve performansını daha da arttıracağım.
Bu yaşadıklarıma göre şu sonuca ulaştım: Radyatörlerde hava çekecek şekilde kullanmak istiyorsanız Fan ile radyatör arasında 3-5cm mesafe olmalı. Radyatörlerde hava üfleyecek şekilde kullanmak istiyorsanız Fanı radyatöre arada mesafe kalmayacak şekilde monte etmelisiniz.
Bu yaşadıklarıma göre şu sonuca ulaştım: Radyatörlerde hava çekecek şekilde kullanmak istiyorsanız Fan ile radyatör arasında 3-5cm mesafe olmalı. Radyatörlerde hava üfleyecek şekilde kullanmak istiyorsanız Fanı radyatöre arada mesafe kalmayacak şekilde monte etmelisiniz.
arkadaşım bu dediiin için fanla radyatörün eş boyutlarda olması lazım yoksa radyatörün fandan büyükse üfleme işlemi her noktaya ulaşmaz!!!!
benim deneyimlerimde en iii sonuç davlumbaz kullandııımda gerçekleşti
Tabiki yaklaşık aynı boyutlarda olmalı. 120x120'lik bir radyatöre 80lik bir fanı takarsanız pek performans alamazsınız . Davlumbaz mesafesi de fan durumunu değiştirir. Eğer arada 1cm fark bırakacaksanız, durumun ne olacağını bilemeyeceğim çünkü test etmedim. Fakat 4-5cm gibi bir fark varsa Fan'ın radyatörden hava çekmesi daha mantıklı. Ayrıca davlumbazın başka hiçbir yerde hava kaçırmaması gerektiğini de belirtmeliyim...
Bende okullar tatil oldu anca başlayacağım blokları falan alıyoz bu cumartesi yada pazar araştırdık babamla bakır blok satan bir yer buldum ama iyimi fiatı bilmiyorum o zman 20 ytl dediler kilosuna ne kadar çıkar bilmiyorum 3 tane alcam birde seninki gibi plexy yapmayı düşünüyorum o zaman sadece 3 tane mi alcam yoksa altı üstü var diyip yine 6 tane mi alcam radyatörü araştırıyoruz bi eski araba parçalayan yere gitcez yada fazla fiyat istemezlerse fiyat vercek oto tamirci olmadı forumdan birinden alcam oda bitti sonra biz bağçe için çok übüyk bi tane almıştık iyi poplıyo normallde 75 ytlye satılıyo biz bi yer bulduk 50 ytl verdi en büyüğü küçüklerini 20 ytle alırım oda bitince blokları kendim işlicem canım sıkılıyobu tür şeyleri yapmaktan hoşlanıyorum çünkü neyse ayrıca klima aldık ve adamlar çıkan suyun saf su olduğunu söyledi ve ben hemen kaptım 10 litrelik bidonu altına koydu 3 litre var tabi bunu kullanabilir miyiz bide uv için renklendirme suyu uv kalemin içini içine akıtırsam olur mu sonra bişeye dikkat etmem gerekli nasiyatın var mı kasayıda mdfden kendim yaerıyorum belki soğutmayı içine koycam tekerlek güzel durmuyo diyolar fakat koycam çünkü zaten ağır su soğutması ile nasıl taşıyalım dimi ya ve senin konun üst konu olması gerekir çok iyi bir konu
Eğer blokların kapaklarını plexy yapacaksan 3 tane bakır blok alman yeterli. İşlemci, ekran kartı ve anakart için alıyorsun sanırım. İşlemci için 6cmX6cmX1cm(veya 5cmX5cmX1cm)'lik bir blok; ekran kartı için aynı kalınlıkta 4 veya 5cmlik yine kare biçimli; anakart için ise modele göre daha da küçük bir boyutta almalısın. Ekran kartınınkinin iç kısmını mümkün olduğunca oy bence çünkü ağırlık yapınca kartı eğiyor...
Eski araba radyatörü yerine, eski Klima radyatörü bulmaya çalış bence. Klima radyatörleri bence daha kullanışlı olur. Tabiki bakır borulu olanları tercih etmelisin...
Ne pompa kullandığını bilemiyorum, fakat çok güçlü bir pompaysa yarardan çok zararın olur. Bence ilk etapta ucuz bir Akvaryum pompası alsan iyi olur (Yaklaşık 20ytl falandır fiyatı)
Renklendirme suyu değil de bir benzin istasyonundan renkli bir Antifriz alsan hem suyu korursun hem de renk vermiş olursun. Saf suyu kesinlikle tek başına kullanma, bir süre sonra yosunlanma yaşayabilirsin...
bi tanıdığa sordukta 20x30 25ytl gibi bi rakam dedi radyatöre yarın bakıcaz gidip reno9 kalifer radyatörü diye iyimi sence fiyat bide alamünyumumu bakırmı onu sormamış babam konuşmuşta alimünyumsa uayada kenarları öleyse almıyayım mı pek bilmiyorum neyine bakıyım ayrıcı bu sıfırın fiyatı izmirde oturuyorum bide eğer rekor girişleri tutmazsa kaynak makinası ile rekor takılabilir mi babaın kaynak makinası var babam fotokopi makinası satiş ve servisini yapıyo fakat ev için ustaya verceği parayı aleti alıp kendimiz yapıyoz çoğu alet var onun için eyse ben yarın neyine dikkat edeyim nasıl bişey isteyeyim söylersen sevinirim şimdilik sorularım bu kadar yardımların için çooook sağol Allah razı olsun arkadaşım bide şimdi bakırları alınca kaç gram tutar adamlar 20 ytl dedi kilosuna
Radyatörle ilgili, Sanırım benimki de reno 9 idi fakat ben 35 veya 40ytlye almıştım çünkü benimki KALE markaydı. Yani 2 yıl garantili falan... Bu radyatörün hortum girişleri plastik o yüzden kaynak yapamazsın. Ben hortum girişleri çok geniş olduğu için iç kısımlarına diş açıp rekor taktım oldukça güzel oldu. Resimlerden de görebilirsin..
Dikkat etmen gereken nokta ise radyatörün en azından BORU kısımlarının yani su geçen kısımlarının BAKIR olması. Alüminyum olursa bloklarında kararma yaşayabilirsin...
Blokların 6cmlik olan yaklaşık 700-800gram gelir. Ben 3 blok için yaklaşık 40-45 ytl vermiştim (Bakır kapaklar dahil, eğer kapaklarını plexy yapacaksan bakır kapak almana gerek yok. Ben sonradan plexye geçtim ve plexy daha kullanışlı. Fakat en az 10cmlik plexy kullanmalısın yoksa rekor kısımlarından çatlama yapar...)
Ben şimdi aldım radyaötür fakat 40 ytl ye murat 131 radyatörü aldım kafasına kaynak yapmammam diye bunun galiba boru kısmı aliminyum tam bilmiyorum ama kanatları mı petek olan kısmımı ne ise bakır buna şimdi rekor bağlıcazda kafası sende bilirsin belki bakır bunu normal rehim mi tutar kaynakmı tutar nası yaparım lehim tutar mı birisi ben lehimletti yazmışta garibime gitti bide şimdi neyi halledeyim motor işini mi halledeyim sonra rekor sonrada blokları yapcam buna davlumbaz falan yapcam galiba ama radyatör güzele benziyo su geçen yerleri 30 tane falan 16tane iki tanede 32 tane falan galiba iyi soğutur inş sence iyimi bapmışım 40 ytle aldım sıfır 2 yıl garantili renonunda garantisi vardı o bizim müşterimizin müşterisi oldupu için ucuza verdi onunda garantisi vardı neyse iyimi yapmışım bu sorulşarıda cevaplarsan sevinirim birde msnni ni verir misin burda soruyorum rahgatsız olmusan burdanda sorabilirim benim için farketmez(zaten gittim bilgisayarlarında bi iş hallettim hub la hem internet hem yazıcıyı bağladım radyatörün parası beleşe geliyo )
Kaynak konusunda inanki hiçbir fikrim yok, hiç kaynak ile ilgili bir işim olmadı. Fakat alüminyuma kaynak olayı kesinlikle olmuyor sanırım, direk eritiyormuş. Bakıra ise lehim olur diyolar ama ne kadar doğru bilemiycem..
Radyatöre rekor bağlamak ise tam bir muamma, radyatörün cinsine göre sen yaratılıcığını kullanıp bi şekilde bağlamalısın. Artık kaynak mı kullanıyorsun, diş açıp vidalıyor musun, sıkıştırıyor musun onu bilemiycem.
Öncelikle kullanacağın rekorları belirlemelisin, ne tür rekor bulabiliyorsun, ağız açıklığı, diş şekli falan bunların hepsini araştırmalısın. Sana uygun bir veya bir kaç cins rekoru belirleyip onlara göre sistemi yapmalısın. Mesela 10cm'lik hortum için bir rekor alacaksın ve bunların da diş boyutları farklıdır. Ona göre bloklara diş açacaksın. Rekorları alırken de iç kısmında daralma olmamasına dikkat etmelisin, eğer daralma varsa suyun debisini düşürür...
Oncelikle tbrik ederim guzel bir ornek calisma herkes icin eminim essiz kaynaklardan biri olmustur!
Benim sorum su sogutmada 1. oncelikli olan bu 2 eceekten hangisidir?
Sivinin bair bloklara daha iyi iletimimi yoksa sn de gecen su hacminin daha fazla olmasimi?
elbtteki ikiside birbiri ile bagintili calisacaktir ancak benim sorum! eger iletim daha iyi yapilirsa yani daha ince ve cok sayida kanal acilirsa ve daha az su gecisiyle saglanmasi daha mi iyidir yoksa bu blogun icerisinde su cok cabuk yuksek sicakliklara mi ulasiyor da daha fazla su gecisi saglamalyiz?
birde islemciye taktigin bloklarin icerisindeki sivi hacmini birsekilde blogu buyuterek yapsak daha fazla su hada uzun surede isinir mantigi ile daha verimli bir sonuc elde etmez miyiz?
sanki burada(emi degilim) borunun icinden cesmeden su akarmis gibi yuksek bir hiza akim olusuyor! kisacasi bunun yerine buyuk acimli blok ve daha ince ve sik kanallar ile dusuk hizda sivi akimi durum kurtarmayacak midir?
1. mumkun olduğunca buyuk yuzey alanı. yanı sogutan maddenin soğutması için gerekli temas yuzey alanı. bu madde su olur hava olur azot vs olur. bu yüzey alanı şu anda iğneli sistemle maksimuma çıkarılabileceği biliniyor. daha iyisini görmedim ben.
2. sogutan maddeyi olabildiğinca çabuk uzaklaştırmak. buda şöyleki, tamamen atıyorum sayıları. örnek 15 derece su bloga geliyor. blogu dolaşıp 35 dereceye cıkıyor. ama blogun ısısını 30-35 derecenin uzerine cıkmasını engelliyor. bu suyu bi an onca geliş sıcaklığı olan 15 derecenin uzerine cıkar cıkmaz bloktan olabildiğince hızlı uzaklastırmak gerekecedir. buda elinden geldiği kadar yuksek miktarda sıvıyı-havayı olabildiğince yuksek debide geçirerek olur.
hem hava hem sıvı soğutma için bunlar. zaten iğneli sistem, buyuk boru çapı, yuksek debili pompalar yada geniş yuzeyli yapraklı hava soğutma işlemci blokları, kullanmak hep bu unsurları sağlamak amaçlı. ne kadar fazlasını yaparsan o kadar iyi soğutma sağlarsın.
Oncelikle tbrik ederim guzel bir ornek calisma herkes icin eminim essiz kaynaklardan biri olmustur!
Benim sorum su sogutmada 1. oncelikli olan bu 2 eceekten hangisidir?
Sivinin bair bloklara daha iyi iletimimi yoksa sn de gecen su hacminin daha fazla olmasimi?
elbtteki ikiside birbiri ile bagintili calisacaktir ancak benim sorum! eger iletim daha iyi yapilirsa yani daha ince ve cok sayida kanal acilirsa ve daha az su gecisiyle saglanmasi daha mi iyidir yoksa bu blogun icerisinde su cok cabuk yuksek sicakliklara mi ulasiyor da daha fazla su gecisi saglamalyiz?
birde islemciye taktigin bloklarin icerisindeki sivi hacmini birsekilde blogu buyuterek yapsak daha fazla su hada uzun surede isinir mantigi ile daha verimli bir sonuc elde etmez miyiz?
sanki burada(emi degilim) borunun icinden cesmeden su akarmis gibi yuksek bir hiza akim olusuyor! kisacasi bunun yerine buyuk acimli blok ve daha ince ve sik kanallar ile dusuk hizda sivi akimi durum kurtarmayacak midir?
Tesekkurler
Bakır çok çabuk ısı ilettiği için içindeki suyun sıcaklığı ile bakırın sıcaklığı sürekli değişim halinde olacaktır. Söylediğiniz herşeyin negatif ve pozitif yanları vardır. Şöyleki:
- Su debisi su soğutmada çok da önemli değildir, fakat çok da yavaş akması istenmez. Suyun debisi blokta neyse Radyatörde de aynıdır. Su blok'tan bir geçişte A kadar ısı alıyorsa, radyatörden de A kadar ısı vermelidir. Hızı arttırmanız çok da fark etmeyecek, çünkü hız arttığında daha az ısıyı bloktan alıp radyatörde de bu ısıyı verecektir, fakat daha fazla tur attığı için belki de suyun yavaş olması ile aynı seviyeye gelecektir. - Bakır bloktan suya ısı aktarımını arttırmak da aynı mantık gibi düşünebiliriz, önemli olan radyatörün ısıyı ne kadar bertaraf ettiğidir. Yani belli sınırlar içinde kalmanız durumunda her türlü blok işinize yarayacaktır, bunu suyun hızını arttırıp azaltarak en yüksek performansa çekebilirsiniz. - Önemli olan başka bir konu blok ile işlemci arasındaki temasdır. Yüzeyin pürüzsüz ve iyi bir macunla geçirilmiş olması şart. - Eğer çok büyük blok yaparsanız, içindeki su blokta çok beklemiş olur. Bir yerden girip diğer taraftan çıkması ne kadar çok süre alırsa, ısınmış sıvının blokta kalması da o kadar çok sürer. Bu yüzden ısınmış sıvının blokta kalması istenmez, mümkün olan en küçük alanda maksimum ısı transferi en mantıklısıdır. Eğer su hızını çok yavaşlatırsanız da aynı şey yaşanabilir. Ayrıca büyük bloğun ağırlık ve maddi açıdan zararları da var. Çoğu blok üreticisi firmaya bakarsanız blokları küçülttüklerini fakat su-bakır temasını arttırdıklarını görürsünüz.
Verdiğiniz degerli bilgiler için cok tesekkur ederim!
Ben halihazırda bulunan kup benzerı hava sogutması aliminyum sogutucu blogunu (bakır cekirdekli) bakur ıle kaplayıp kapatarak ıcerısınden su gecirmeyi planlıyorum. burada bulunan yuzey alanı oldukca fazla bu da ısı ıletımınde oldukca etkılı olacaktır tahminimce. bu konudakı goruslerınız nelerdir?