Şimdi Ara

Overclock -Sorular ve Cevaplar- Çarpan kilitli işlemcilere O.C yapma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.884
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1- Bios'ta XMP diye bir şey var bununla ilgili bir şeyler okudum ama tam emin olamadım, bclk ile oynayınca mı seçmem gerekiyor?

2- Daha önce notebook kullanıyordum ve "set fsb" diye bir programla oc yapıyordum, bu şekilde işlemciyi 2.4 ghz'den 2.8'e kadar sorunsuzca çıkarabiliyordum. Öğrendiğim kadarıyla artık onun yerine bclk değeriyle oynama yapıyormuşuz. Deneme için 100'den 105'e çıkardım bios'tan ve işlemci hızı 3.6'dan 3.78'e çıktı. (turbo boost hızı)

Sormak istediğim,
    bu şekilde bclk ile oc yapmanın sınırı nedi, sakıncası var mıdır? nerede ne kadar voltaj vermek gerekir? Windows ortamında turbo evo'da aşağıda ss.'de görülen yerden deneme yanılma yapmamın bir sakıncası var mı?

http://img835.imageshack.us/img835/4779/8tc.png

3- ss.'de alt tarafta çerçeve içine aldığım yerde igpu voltage denilen şeyin değeri 0 ve bundan dolayı uyarı veriyor, ne olduğunu anlamadım.

4- Sistemde hangi parçanın darboğaz yaptığıyla ilgili bir test var mı? Benim işlemcim mesela gtx 770'li bir sistemde darboğaz yapar mı?

6- Benimle aynı ekran kartını kullanan varsa voltaj vermeden hangi hızlara O.C yapabildiğini paylaşabilir mi?

7- diyorsunuz ki BCLK'nın çıkabileceği maksimum yeri deneyerek bulmanın sakıncası yok peki sınıra ulaştığımı nasıl anlayacağım? voltaj verince tepki vermezse sınıra ulaşmış mı olacağım?

8- voltaj verirken nasıl davranmam gerek, çalışma voltajı 1,1 V mesela. ben buna bir hata durumunda ne kadar voltaj vermem gerek?

9- şu an stok fan kullandığım için normal haliyle bile zorlayınca 70 dereceye kadar çıkıyor. test sırasında sıcaklık 80'e vurursa mesela testi durdurup ayarları geri alayım mı?

10- prime95'ten nasıl faydalanacağım? kendisi varsayılan olarak 4 işlem yürütüyor, ben bu işlemlerin çökmesine göre mi hareket edeceğim?

Cevaplar pohuman'a aittir.

Cevaplar:

1- Mesela işlemci RAM frekansı desteği olarak 1600MHz destekliyor ve sizin RAM'ler 1866MHz veya daha fazlaysa X.M.P.'yi açıp RAM'lerinizi kendi frekansında çalıştırabilir veya sadece RAM'lere overclock yaparak RAM performansını arttırabilirsiniz..

2- BCLK çarpan ile çarpılır. Mesela 3.6GHz oaln bir işlemcinin çarpanı 36'dır. 36x100 = 3600MHz. Intel'de BCLK'yı fazla arttıramassınız. Daha çok çarpan ile overclock yapılıyor..

Deneme yanılmanın zararı olsaydı ben şimdiye kadar çok anarkart yakmıştım.. Zaten sorun çıkarsa sistem açılmaz veya mavi ekran verir. Overclock sonrası sistem sıcaklıklarınızı kontrol etmenizde fayda var..

3- iGPU yani işlemci içerisinde bulunan ekran kartıdır. Daha doğrusu ekran kartı çipidir. Onboard ekran kartı olarakta adlandırılır. Bu ayar sayesinde onboard ekran kartınızın performansınıda arttırabilirsiniz ama gördüğüm kadarıyla zaten bir ekran kartınız var.. Yani böyle bir işleme gerek yok..

4- O işlemci şuanki oyunların hiçbirinde darboğaz yapmaz..

6- Ekran kartı modelleri ve markaları aynı olsa bile çıkacağı hızlar değişebilir. Ekran kartı ve işlemci daha çok şans işidir. Kimisi iyi overclock olur ve ısınmaz. Kimiside tam tersi çıkabilir. Ama ortalama bir değer paylaşabilirler tabiki..

7- Mesela bilgisayar BCLK 105'te iken açılıyor ama 106'ya alınca voltaj verilmesine rağmen açılmıyorsa limiti 105 olarak kabul edebilirsiniz.. Ayrıca; overclock yapılıyorsa özellikle de BCLK arttırılıyorsa öncelikle RAM'lerin voltajını arttırmanızı öneririm. Çünkü BCLK arttırıldığında direk olarak RAM'lerede overclock yapmış olursunuz. RAM voltajı 1.5v ise 1.55v yapmanız yeterli olacaktır..

8- Voltaj ayarı yapmış olduğunuz overclock seviyesine göre değişir. Voltajı o şekilde değilde Dinamik olarak verirseniz(Örneğin; +0.100) bilgisayar boştayken işlemciye gereksiz voltaj vermemiş olursunuz. Bu sayede normalde olduğu gibi bilgisayar yüke bindikçe voltaj kademeli olarak artar..
    Önce fazlaca voltaj verip her seferinde test edin ve sorun çıkana kadar voltajı azaltın.. Ne zamanki bilgisayar açılmaz veya mavi ekran verirse bir önceki voltaja geri dönersiniz. Yani voltajı bilgisayar stabil çalışana kadar arttırın veya azaltın..

9- Siz testlerdeki sıcaklık değerlerini günlük kullanımla karşılaştırmayın. Mesela PC'de yapmış olduğunuz en ağır işlem son çıkan oyunları oynamaksa ve ekran kartınızda oyunlar için yeterliyse yani darboğaz yapmıyorsa; işlemci, oyun esnasında ısınacağı kadar ısınır zaten. Sizde oyun esnadaki işlemcinin sıcaklığına göre overclock durumunuzu gözden geçirirsiniz. Çünkü test programları işlemciyi sürekli olarak tam yükte çalıştırır ve buda işlemcinin ısınabileceği kadar ısınmasına neden olur. Ama bütçeniz varsa güzel bir soğutucu alıp bu soru işaretini tamamen ortadan kaldırabilir ve ileride overclock yapabileceğiniz bir işlemci aldığınızda aynı soğutucuyu kullanabilirsiniz..

10- O program işlemciyi haddinden fazla zora sokuyor ve tavsiye ettiğim bir program değildir. Render bile yapsanız işlemciyi o kadar ısıtamazsınız. Ama performanslı ve iyi soğutuculu sistemleri karşılaştırabilmek için güzel bir program.. AIDA64 stress testi yapmanız sizin açınızdan daha doğru sonuç verecektir.. Ama önceki mesajımda da söylediğim gibi bilgisayardaki en ağır işlem olarak ne yapıyorsanız o anki sıcaklıklara göre overclock durumunuzu gözden geçirin..

-----------------------------------------------

Çarpan Kilitli İşlemcilere Overclock yapma

i5 3570'e overclock konusu:
    http://forum.donanimhaber.com/m_67905052/tm.htm

i5 3470 overclock konusu:
    http://forum.donanimhaber.com/m_70177530/tm.htm

Çarpan kilitli işlemcilere O.C yapmak için Z serisi bir anakart kullanmanız gerekli. Yukarıda pohuman'a sorduğum sorular voltaj ve BCLK ile ilgiliydi, verdiğim linklerde ise Z serisi anakartlar sayesinde +8 çarpan artırmaktan bahsedilmiş. Yani 32 çarpanı olan ve 3.2 Ghz'de çalışan ( BCLK=100MHz, CpuClock = 100 X 32 = 3200 MHz ) i5 3470'in çarpanı 4 çekirdek için 38 (3.8 ghz), 3 çekirdek için 39 (3.9 ghz), 2 ve 1 çekirdek için 40 (4.0 ghz) yapılabiliyor. 38'den sonra artıracağınız çarpan 4 çekirdek aktif olduğu durumlarda etkili olmuyor ( i5 3570 için çarpan 42'ye kadar yükseliyor ve 4 çekirdek için çarpan 40'a kadar çıkabiliyor ) örneğin çarpanı 40 yaptınız diyelim, 4 çekirdeği de kullanan bir işlem varsa 3.8 ghz'de çalışıyor ama oyunların çoğusu gibi, 1-2 çekirdeği kullanabilen uygulamalarda işlemci saat hızı 4 ghz oluyor. Bu konuda Rubisco hocam'a verdiği bilgiler için teşekkür ediyorum. Çarpan kilidinin üzerine yukarıda anlatılan yöntem de uygulanırsa i5 3470 için çok rahat 4.2 ghz hızı görülebiliyor. ( 105 X 40 = 4200 MHz )

Not: Saat hızlarını artırıp Voltaj verdikçe işlemciyi daha çok yıpratırsınız bu yüzden iyi bir soğutma sisteminiz yoksa uzun süreli uygulama yapmayın. Hatta oyun oynamak için işlemci hızı yetiyorsa 1-2 fps için işlemciyi yıpratmaya gerek yok, oyun konusunda işlemci yerine ekran kartına daha az O.C yaparak daha çok verim alırsınız.

pohuman hocam ve Rubisco hocam, verdiğiniz cevapları başkasına da lazım olur diye toparladım, tekrardan teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 18 Haziran 2013; 10:40:18 >

• 1- Mesela işlemci RAM frekansı desteği olarak 1600MHz destekliyor ve sizin RAM'ler 1866MHz veya daha fazlaysa X.M.P.'yi açıp RAM'lerinizi kendi frekansında çalıştırabilir veya sadece RAM'lere overclock yaparak RAM performansını arttırabilirsiniz..

2- BCLK çarpan ile çarpılır. Mesela 3.6GHz oaln bir işlemcinin çarpanı 36'dır. 36x100 = 3600MHz. Intel'de BCLK'yı fazla arttıramassınız. Daha çok çarpan ile overclock yapılıyor..

Deneme yanılmanın zararı olsaydı ben şimdiye kadar çok anarkart yakmıştım.. Zaten sorun çıkarsa sistem açılmaz veya mavi ekran verir. Overclock sonrası sistem sıcaklıklarınızı kontrol etmenizde fayda var..

3- iGPU yani işlemci içerisinde bulunan ekran kartıdır. Daha doğrusu ekran kartı çipidir. Onboard ekran kartı olarakta adlandırılır. Bu ayar sayesinde onboard ekran kartınızın performansınıda arttırabilirsiniz ama gördüğüm kadarıyla zaten bir ekran kartınız var.. Yani böyle bir işleme gerek yok..

4- O işlemci şuanki oyunların hiçbirinde darboğaz yapmaz..

6- Ekran kartı modelleri ve markaları aynı olsa bile çıkacağı hızlar değişebilir. Ekran kartı ve işlemci daha çok şans işidir. Kimisi iyi overclock olur ve ısınmaz. Kimiside tam tersi çıkabilir. Ama ortalama bir değer paylaşabilirler tabiki..

Estağfurullah..

• çok teşekkür ediyorum

i5 3570 ile ilgili bir konuda Rubisco sağolsun yardımcı oldu meğer benim anakart sayesinde 4 çekirdek için çarpan 38'e kadar çıkabiliyormuş (turbo boost'la 40'a kadar)

biraz bunaltacağım ama işi uygulamaya dökmek için öğrenmek zorundayım,

1- diyorsunuz ki BCLK'nın çıkabileceği maksimum yeri deneyerek bulmanın sakıncası yok peki sınıra ulaştığımı nasıl anlayacağım? voltaj verince tepki vermezse sınıra ulaşmış mı olacağım?

2- voltaj verirken nasıl davranmam gerek, çalışma voltajı 1,1 V mesela. ben buna bir hata durumunda ne kadar voltaj vermem gerek?

3- şu an stok fan kullandığım için normal haliyle bile zorlayınca 70 dereceye kadar çıkıyor. test sırasında sıcaklık 80'e vurursa mesela testi durdurup ayarları geri alayım mı?

edit,
    4- prime95'ten nasıl faydalanacağım? kendisi varsayılan olarak 4 işlem yürütüyor, ben bu işlemlerin çökmesine göre mi hareket edeceğim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 17 Haziran 2013; 23:40:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 1- Mesela bilgisayar BCLK 105'te iken açılıyor ama 106'ya alınca voltaj verilmesine rağmen açılmıyorsa limiti 105 olarak kabul edebilirsiniz.. Ayrıca; overclock yapılıyorsa özellikle de BCLK arttırılıyorsa öncelikle RAM'lerin voltajını arttırmanızı öneririm. Çünkü BCLK arttırıldığında direk olarak RAM'lerede overclock yapmış olursunuz. RAM voltajı 1.5v ise 1.55v yapmanız yeterli olacaktır..

2- Voltaj ayarı yapmış olduğunuz overclock seviyesine göre değişir. Voltajı o şekilde değilde Dinamik olarak verirseniz(Örneğin; +0.100) bilgisayar boştayken işlemciye gereksiz voltaj vermemiş olursunuz. Bu sayede normalde olduğu gibi bilgisayar yüke bindikçe voltaj kademeli olarak artar..
    Önce fazlaca voltaj verip her seferinde test edin ve sorun çıkana kadar voltajı azaltın.. Ne zamanki bilgisayar açılmaz veya mavi ekran verirse bir önceki voltaja geri dönersiniz. Yani voltajı bilgisayar stabil çalışana kadar arttırın veya azaltın..

3- Siz testlerdeki sıcaklık değerlerini günlük kullanımla karşılaştırmayın. Mesela PC'de yapmış olduğunuz en ağır işlem son çıkan oyunları oynamaksa ve ekran kartınızda oyunlar için yeterliyse yani darboğaz yapmıyorsa; işlemci, oyun esnasında ısınacağı kadar ısınır zaten. Sizde oyun esnadaki işlemcinin sıcaklığına göre overclock durumunuzu gözden geçirirsiniz. Çünkü test programları işlemciyi sürekli olarak tam yükte çalıştırır ve buda işlemcinin ısınabileceği kadar ısınmasına neden olur. Ama bütçeniz varsa güzel bir soğutucu alıp bu soru işaretini tamamen ortadan kaldırabilir ve ileride overclock yapabileceğiniz bir işlemci aldığınızda aynı soğutucuyu kullanabilirsiniz..

4- O program işlemciyi haddinden fazla zora sokuyor ve tavsiye ettiğim bir program değildir. Render bile yapsanız işlemciyi o kadar ısıtamazsınız. Ama performanslı ve iyi soğutuculu sistemleri karşılaştırabilmek için güzel bir program.. AIDA64 stress testi yapmanız sizin açınızdan daha doğru sonuç verecektir.. Ama önceki mesajımda da söylediğim gibi bilgisayardaki en ağır işlem olarak ne yapıyorsanız o anki sıcaklıklara göre overclock durumunuzu gözden geçirin..

Rıca ederim..

• Konu için güzel bir toparlama oldu. Umarım sorularınızı doğru ve anlaşılır bir biçimde cevaplayabilmişimdir..
  • pohuman kullanıcısına yanıt
    gayet iyi anladım hocam eline sağlık dün voltaj vermeden 4 ghz'i aşmayı başardım. Önce çarpanı 40 yaparak denedim problem yok sonra da çarpan 36'yken BCLK'yı 106 yaparak denedim. Yüksek hızlara ihtiyaç duyduğum için değil öğrenmek için yaptım yani stok hızlarda kullanıyorum, gerçi benim anakart kendi default haliyle çarpanı 36 olarak kullanıyormuş ben de onu turbo boost zannediyormuşum
  • hocam dinamik voltaj vermeyi bulamadım aynı anakartı kullananlara sordum onlar da yok dedi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • CPU voltajını normal yapınca hemen altta aktif olması lazım. Eğer BIOS farklı değilse..
  • pohuman kullanıcısına yanıt
    dün hiç ilgilenemedim ama şimdi internetten örneğini buldum, akşam bi bakıcam

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.