Şimdi Ara

'Neden' sorusuyla fikir aşılamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
548
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Bugün Nazi dönemiyle alakalı bir video izlerken orada bir şey dikkatimi çekti.
    Kitaplarda "Neden yahudiler kötüdür?" başlıklı bir yazı vardı. Bunun psikolojideki adı ne bilmiyorum ama kesinnikle beyin yıkama amacı taşıyan bir başlık. Bu başlık, bu soru tamamen psikolojik bir niyet içermektedir. Soruya cevap vermekle yükümlü olan çocuğa aslında soru kisvesinde bir fikir aşılamaktadır çünkü. "Yahudiler zaten kötü. Orası kesin. Ama biz neden kötü olduğunu düşünmeliyiz. Buna cevap ver." mantık bu.

Benim konuyu açış amacım bu olayın psikolojideki ya da xteki adını sormak.
    Konuyu bizzat pekiştirmeniz için bir örnek vereceğim. Bu vereceğim örnekte amacım kesinnikle tartışma çıkarmak ya da benzeri bir şey değil. Sadece ne demek istediğimi kendiniz, şu an doğrulayabilesiniz diye bu örneği veriyorum.

İlkokul ya da ortaokul din kitabınız hala elinizdeyse açın ve ilk konunun başlığına bakın. Gerçi her yıl yeni baskıları yapıldığı için yıldan yıla değişmiş olabilir ama bu başlıktaki niyet çok bariz olduğundan (ve bu niyetten vazgeçilmediğinden) bu başlığın aynen korunduğundan eminim.

(Arkadaşlar hemen kızmayın, bu sefer gerçekten bir saldırı amacım falan yok. Bahsettiğim şeyin canlı örneğini vermeye çalışıyorum. Verebileceğim en güzel örnek bu.)

"Neden Allah'a inanmalıyız?"
    Aynen yukarıdaki yahudi örneğindeki gibi bu da psikolojik bir niyet içermekte. Sorgulamadan önce fikir aşılıyor. " Allah var orası şüphesiz, kesin ama biz neden var olduğunu düşünelim, buna cevap ver"

Hangimiz bu sorunun altındaki gizli niyeti sezip öğretmenlere "hocam bu soru direk fikir aşılıyor. Gerçek soru *Allah var mı yok mu?* olmalıydı." diyebildik?

Umarım daha iyi anlamışsınızdır ne demek istediğimi.

Ben bu soru tipinin ya da soruş yönteminin psikolojideki ya da herneyse adını öğrenmek istiyorum. İlgi çekici bir araştırma konusu..

Tekrar belirtme ihtiyacı hissediyorum. Konu gayet bilimsel bir konu, dine hakaret yok, dini tartışma konusu da değil.

• Psikolojide özel bir adı olduğunu bildiğim kadarıyla sanmıyorum. Ama tabii psikolojiyle ilgili arkadaşlar daha iyi bilirler.
    Psikolojide " Telkin " yönteminin basit bir alt türü olarak yorumlanabilr belki. Hipnozda sık kullanılan bir yöntemdir ve epeyde işe yarar telkin, özellikle de denek buna açık olmayı tercih etmişse. Yani Allah'a neden inanmalıyız sorusunun cevaplarını alırken " kendi kendine telkin " şeklinde Allahın zaten varolduğuna inandırılırız, " var mı yok mu " diye yorumlamayız.
    Ama böyle bir telkini eğitiminin başındaki çocuğa yöneltmek cinayettir uygulayan " eğitimci " açısından.
    Özellikle din eğitiminde, inanç temelli eğitimde sık rastlanılan bir şeydir sanıyorum, soluksuz konuşabilen ama sonuçta ortaya papağan gibi siyasi hayatımızda örneklerini gördüğümüz " hii bizim avrupalılardan farkımız yok " diyen tipler üretir.
    Faşist bir propaganda-beyin yıkama tekniği olarakta görülebilir, çünkü insana çok yönlü yorum hakkı tanımıyor!
    Ama mutlaka " var mı yokmu " sorusu birilerinin aklına takılır o kadar aynı eğitimi almış çocuk arasından.

• Nik olarak kullandığın yıldızdan hereketle, amacının insanların kafasına Allah'ın varlığı hakkında şüphe sokmak (Ateizme ve/veya New Age'e kadar yolu var bunun) ve yahudileri temize çıkarmak olduğunu, bunu da başta masum gibi gözüken bir soru ile yaptığını düşünüyorum mesela. Bunu psikolojideki adı nedir? Bu psikolojik harekâtı bilinçli olarak yaptığına göre, cevabı da biliyorsundur.

Şunu da ayrıca belirteyim. Konu beyin kontrol, hafıza kontrol, beyin yıkama vs olduğunda, bunu medya yoluyla en iyi siyonistler yapıyorlar. Siyonistlerle yahudilerin farkını biliyorum. Eğer siyonizme karşı olan samimi bir yahudi isen (ki bu insanlara lafımız yok), yahudiler hakkında önyargıya sebep olan siyonistleri Yeni Dünya Düzeni ve New Age'den vazgeçirmeye çalışmanız gerekir. Bir de, yahudilerin neden sevilmediği konusunda empati yapmanız gerekir. Misal olarak, "Osmanlı bizi zulümden kurtardığı halde, bizler neden ona ihanet ettik?" sorusuyla başlayabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 8 Haziran 2013; 13:10:11 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.