Şimdi Ara

**YENİ** Tüketicinin korunması Kanunu * haklarınızı bilin! Önemli değişiklikler!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
22
Favori
5.922
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • sabah saatlerinde Gümrük ve Ticaret bakanı Hayati Yazıcı Tüketicinin Korunması Kanununda yapılacak değişikleri açıkladı. Bizim için gerçekten önemli değişiklikler var. Benim çıkardığım bazı değişiklikler şunlar.

1: Cayma hakkı 7 günden 14 güne çıkıyor. (sanırım internetten alışverişi seven sıcak fırsatçılar için en önemli değişiklik)

2: İndirimli satışlarda firma daha önceki fiyatını yazmak zorunda zaten yazıyorlardı ve yüksek yazıyorlardı diyebilirsiniz ama daha önce o fiyata sattığını ispatlamak zorunda.

3: Taşınır mallarda 2 yıl taşınmaz mallarda 5 yıl olan garanti süreleri korunurken 6 ay içerisinde Malın herhangi bir ayıbı varsa ayıbın olmadığını satıcı ispatlamak zorunda. Yani siz bu mal ayıplıydı dediğiniz zaman o şekilde kabul edilecek ancak satıcı ispat ederse reddedilebilecek

4: Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ismi yerine Tüketici Hakem Heyeti kullanılacak ve her THH'ye bir raportör atanacak.

5: Bankalar kart aidatı ödemesi olmayan bir kart sunmak zorunda olacaklar. (aslında bu kötü oldu çünkü kampanyalar muhtemelen aidatlı kartlara yapılır diye düşünüyorum.)

6: Tüketici kredilerinden 14 gün içerisinde cayma hakkı getiriliyor.

7: Hakem heyetlerinin görev ve yetki alanları yeniden belirlenerek, tüketici mahkemelerinin iş yükü azaltıldı. Heyetlerin karar alma sınırı bin 191,52 TL’den ilçelerde 2 bin TL’ye, illerde 3 bin TL’ye yükseltildi

8: Maketten Konut satanlara ruhsatını almış olma şartı gelirken. Ayrıca zorunlu olmamak kaydı ile tamamlama sigortası yaptırması sağlanacak.

9: Bankaların faiz dışındaki ücretlerini rekabet şartlarını gözeterek BDDK belirleyecekmiş. (kafalarına göre bilmem ne ücreti kesemeyecekler ama kestiklerini de BDDK belirlediği için itiraz edilemeyecek gibi geliyor).

10: Taahhütlü aboneliklerde süre 1 yılı geçemeyecek ve bu süre içerisinde fiyat değişemeyecek. Aksi durumda tüketici iptal ettirebilecek. shadowtr'ye teşekkürler

11: süresiz veya 1 yıldan uzun süreli sözleşmeleri tek taraflı ve cezasiz olarak kapatabilinecek SPaCeLoRD teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbs02 -- 29 Mayıs 2013; 19:10:51 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Paylaşım için teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Volksdeutsche -- 28 Mayıs 2013; 13:46:50 >
  • Değişiklikler harika. Özellikle Hakem Heyeti'nin para sınırının yükselmesi güzel. İnternet alışverişlerindeki 2 hafta süre de iyi olmuş.
  • Resmi gazetede yürürlüğe ne zaman girecek bilginiz var mı acaba?Bende bankaya dava açmak üzereyim de.Rakam 1425 lira
  • 2 ve 3 sağlıklı uygulanabilir ise gerçekten süper değişiklikler olur. Ama ben zannetmiyorum sağlıklı uygulanabilecegini

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Orada Olmayan Adam

Resmi gazetede yürürlüğe ne zaman girecek bilginiz var mı acaba?Bende bankaya dava açmak üzereyim de.Rakam 1425 lira

açıklamaya göre haziran ayı içerisinde yasalaşmış olması gerekiyor

• 9: Bankaların faiz dışındaki ücretlerini rekabet şartlarını gözeterek BDDK belirleyecekmiş. (kafalarına göre bilmem ne ücreti kesemeyecekler ama kestiklerini de BDDK belirlediği için itiraz edilemeyecek gibi gliyor).

• Bilgi için teşekkürler. İnşallah bütün kanun ve kurallar layıkıyla uygulanır. Şu durumda bekleyip görmekten başka yapacak bir şey yok. Şu an yürürlükte olan kanun bile adamakıllı uygulansa çoğumuz mutlu olurduk ama ülkemizde hangi kurum ve kanun olması gerektiği gibi işliyor ki...

• bilgi için teşekkürler.

• PEKİ bankadan çekilen kredilere ne gibi haklar getirilmiş ? 1 ay önce 70bin tl çektim şimdi kapatmak istiyorum.banka ceza ücreti ödersiniz filan diyor
  • Geriye dönük hak talep edebiliyormuyuz.bugün aldığımız ürün bu kapsama giriyor mu?6 ay ayıplı mal olayı süper.

• Hakem heyetleri şu telefonla ilgili sıkıntılarada baksa fena olmayacak. BTK'ya yönlendiriyorlar, onlarda dilekçiyi operatöre göndererek aracılık yapıyorlar ve hiçbir yaptırımı yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cruel53

PEKİ bankadan çekilen kredilere ne gibi haklar getirilmiş ? 1 ay önce 70bin tl çektim şimdi kapatmak istiyorum.banka ceza ücreti ödersiniz filan diyor

Taşıt kredisi yada tüketici kredisi ise cezasız kapatabilirsiniz. Konut kredisi ise maalesef ceza var. Bankadan bankaya değişmekle birlikte genelde kalan anaparanın %2'si oluyor.
  • Tüketici lehine faydalı gelişmeler var.

5: Bankalar kart aidatı ödemesi olmayan bir kart sunmak zorunda olacaklar. (aslında bu kötü oldu çünkü kampanyalar muhtemelen aidatlı kartlara yapılır diye düşünüyorum.)

İşlem ücreti alınır yada faiz oranları yükseltilir. O ücretler bir şekilde alınır.

Ülkenin en yüksek vergi vereni parayı işletip faiz alan şirket ise sanayinin durumu içler acısıdır. Bakın gelişmiş ülkelerde teknoloji, iletişim firmaları almış başını gitmiş. Bizde ise icat eden, geliştiren veya üreten değil parası olan para kazanıyor.

Acaba bu ülkede bu düzene dur diyecek bir babayiğit çıkacak mı?

Ödenen vergiler komik
    Örnek:
    Net Kar 1.180,9 milyar tl. Vergi ise 1 milyar tl. Yüzde 0,1 vergi oranı.

• Güzel olmuş.Bir gümrük sınırını yükseltseler süper olur fakat pek öyle olacağa benzemiyor

• Bilgilendirme için teşekkürler. Haklarımızı bilelim ve savunalım ki artık firmalar bu kadar kolay ve yüzsüzce haklarımızı çiğnemesin arkadaşlar.

• quote:

Orijinalden alıntı: kassatura

Değişiklikler harika. Özellikle Hakem Heyeti'nin para sınırının yükselmesi güzel. İnternet alışverişlerindeki 2 hafta süre de iyi olmuş.

Aynen öyle.

Bir cep telefonunun bile 3000TL ye satıldığı bir devirde 1000TL çok komik bir rakamdı.

14 Gün de cidden iyi. Ben bknu çıkartırım bunun. Yandın olum Gold.
  • quote:

Orijinalden alıntı: isadevil

Güzel olmuş.Bir gümrük sınırını yükseltseler süper olur fakat pek öyle olacağa benzemiyor

Aynen. Yahu hadi tamam diyelim cep telefonu vb şeylere sınır koy. Yani Türkiyede satışı olan bir ürüne sınır koy.

Ama arkadaşım bir tane Kulaklık alacağım TR de adamlar adını bile bilmiyor.

Fotoğraf makinesine bir lens alacağım Türkiyede yok.

Bir tane dokunmatik çerçeve alacağım Türkiye de yok.

Fotoğraf makinem için Shutter alacağım uyumlu model yok Türkiye de.

Ne yani şimdi 2 fotoğraf çekeceğim diye, iki müzik dinleyeceğim diye gidip şirket mi kurayım yahu.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.