Şimdi Ara

ATI Radeon X800 XT ve GeForce 6800 Ultra Extreme...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
5.318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Sonunda her iki firmanın da en üst düzey kartlarını karşılaştıran ciddi bir test yayınlandı.

    ExtremeTech iki ezeli rakibin ATI Radeon X800 XT ve GeForce 6800 Ultra Extreme modellerini bir araya getirmekle kalmamış önümüzdeki dönemde büyük fiyat/performans avantajı sağlayan GeForce 6800 GT modelini de karşılaştırmaya dahil etmiş.

    İlk önce GeForce 6800 Ultra Extreme'in ne olduğunu bir açıklayalım zira bu kart Nvidia 6 serisinin yeni üyelerinden. 6800 Ultra'dan tek farkı ise 400MHz'ten 450MHz'e çıkarılmış GPU saat hızı (RAM'ler aynı: 1100MHz).

      nVidia GeForce 6800 Ultra Extreme ATI Radeon X800 XT nVidia GeForce FX 5950 Ultra ATI Radeon 9800 XT
    Transistör Sayısı 222 milyon 160 milyon 125 milyon 110 milyon
    Manufacturing Process 0.13-mikron 0.13-mikron 0.13-mikron 0.15-mikron
    Çekirdek Saat Hızı 450MHz 520MHz 475MHz 413MHz
    Piksel Pipeline (Veri Hattı) 16 16 4 8
    Texturing Üniteleri 16 16 8 8
    Vertex Pipeline (Veri Hattı) 6 6 3 4
    Maks. Piksel Doldurma (Teorik) 7.2Gpixels/sn 8.3Gpixels/sn 1.9Gpixels/sn 3.3Gpixels/sn
    Maks. Doku Doldurma (Teorik) 7.2Gtexels/sn 8.3Gtexels/sn 3.8Gtexels/sn 3.3Gtexels/sn
    Bellek Arayüzü 256-bit 256-bit 256-bit 256-bit
    Bellek Saat Hızı 1.1GHz DDR-3 1.2GHz DDR-3 950MHz DDR-2 730MHz DDR-2
    Maks. Bellek Bant Genişliği 35.2GB/sn 36.8GB/sn 30.4GB/sn 23.4GB/sn

    Yukarıdaki tablo mevcut nesil ile bir sonraki neslin en üst modellerini güzelce bir araya topluyor.

    İncelemenin tüm rakamlarını buraya taşımak gibi bir şansımız olmadığına göre genel olarak durumu özetleyen tek bir grafiği almak buraya yetecektir.

    Testlerin tamamına http://www.extremetech.com/article2/0,1558,1583529,00.asp adresinden ulaşabilirsiniz !

    Bir kaç testte ATI X800 XT'si ile saniyede bir kaç kare öne geçse de genelde Nvidia başı çekiyor ama fark büyük değil, kafa kafayalar demek doğru olur. İstisnai tek durum ise Open GL oyunları; X800 XT burada Nvidia'nın 3 numarası 6800 GT'ye bile geçiliyor. ATI'nin yumuşak karnı hep Open GL olmuştur ama bu kadar fark donanımdan mı yoksa henüz hazır olmayan sürücülerden mi kaynaklanıyor bunu net olarak bilemiyoruz (bkz. COD testi).

    Şimdi sırada son kullanıcıya yönelik en önemli noktaları vurgulayan değerlendirmeler.

    Fiyat/Performans ve şimdi bunlara yeni bir ek: Özellik

    Öncelikle her iki en üst model kartta yani ATI Radeon X800 XT ve GeForce 6800 Ultra Extreme'de yaklaşık ABD'de 599$ fiyat etiketiyle satışa çıkacak.Yani fiyat açısından ikisinin de birbirine üstünlüğü yok !

    İş saf performansa gelince ise tablo yine aynı: Ne ATI ne de Nvidia birbirinden o kadar fazla farklı sonuçlar üretmiyor ki buna HD Gaming (High Definiton Gaming) dahil. ATI'nin belki biraz Open GL uygulamalarında dezavantajı varmış gibi gözüküyor o kadar.

    Peki en üst uçta madem her fiyat da performans da aynı seçimi neye göre yapmalı ?

    Daha önce yaptığım uzun haberde vurguladığım gibi Fiyat/Performans ikilisi aralarına yeni bir katılımcı almak zorunda kaldılar: Özellik

    Özellik daha önce önemli kriterler arasında yer almıyordu ama şimdi işler değişti.

    Şu anda her iki firmada belirli kişilere hitap edecek kendilerine özgü olanaklara sahip.

    Mesel Nvidia Shader Model 3.0 desteği ve FP32 ile biraz daha hız ve görsellikte (efektlerde) fark edilebilir ölçüde iyileştirme sunuyor. Shader Model 3.0 öyle veya böyle daha şimdiden pek çok oyun firması tarafından desteklenmeye başladı. Bunun bedeli olarak da çok daha fazla transistör kullandığı için yüksek güç tüketimi gibi bir dezavantaja sahip. Bir de tabii soğutma için 1 PCI slotunuzu yiyor.

    ATI ise "Ben SM 3.0'a inanmıyorum" diyerek transistörden kısmış ve bunu da sadece 65 Watt'lık güç tüketimi (Nvidia'da ise 110 Watt ) ve 1 Slotluk kompakt yapısı ile fiziksel ve mali açıdan artıya dönüştürmüş.

    Yani ATI'ye 599$ verdikten sonra 480W güç kaynağına (Nvidia'nın önerisi) yatırım yapmanıza gerek yok kaliteli bir 350Watt'da aşırı yükleme yapmadan yeterli olabiliyor.

    ATI'nin yenilikleri arasında Temporal AA ve 3Dc sıkıştırma tekniği var ek olarak ama bunların gerçek hayatta ne derece fayda sağlayacağı büyük tartışmalara sebep oldu bu yüzden şimdilik değerlendirme dışı tutmak mantıklı.

    Sonuçta eğer en iyisini arıyorsanız resmi bir şampiyon olmadığını ve seçimin tamamen kişisel olduğunu anlamakta fayda var.

    Yazının buraya kadar olan kısmı üst uç alıcıları ilgilendiriyordu ama pazarın bu kısmı kısıtlı olduğu için daha çok alıcısı olan ortadaki (orta-üst) oyuncuları da bir değerlendirelim.

    Orta-Üst Sınıf:

    En başta 6800 GT için önümüzdeki dönemin favorisi olduğunu ima eden bir cümle kurmuştum. Üst sınıfta bir galip olmamasın rağmen orta sınıfta (orta-üst) bir kazananımız varmış gibi gözüküyor : )

    Bunun sebeplerini açıklayayım dilerseniz:

    GeForce 6800 GT, 6800 Ultra ve 6800 Ultra Extreme'in ardından 3.model. Fakat GPU kesinlikle kırpılmamış yani 6800 Ultra/Extreme gibi 16 pipeline, GDDR 3 ve diğer tüm teknik özellikleri aynı; tek farkı düşürülmüş saat hızı. Yani düz 6800 ile hiç alakası yok.

    Avantajları bununla da sınırlı değil: ağabeylerinin aksine bu kart tek molex konektörü gerektiriyor dolayısıyla daha düşük güç tüketimine sahip. Buna bağlı olarak da aynı Radeon X800'ler gibi hiç bir PCI slotunuzu yemiyor.

    Yukarıda kartın kendi sınıfının bir üstü olan Radeon X800 Pro'dan en geride olduğu durumlardan birini görüyorsunuz. Niçin en geride olduğu durumlardan birini seçtin derseniz bunu kartın gücünü göstermek için yaptım; yoksa diğer testlerde aynı seviyede oldukları durumlar bile var !

    Şimdi yukarıdaki bütün artılara hepsinden daha da önemlisini ekleyelim: Kartın fiyatı. 6800 GT sadece 399$'a satılacak

    499$'luk Radeon X800 Pro'dan tam 100$ daha ucuz ve güç tüketiminden performansa kadar aynı özelliklere sahipler hemen hemen.

    Kişisel kanımca özellikle son dönemde oyuncuların tercihi (LAN partisi severler) olan 17" LCD sahibi olanlar 1280x1024 çözünürlüğe mahkum olduklarından (maks. kalite için) bu kart onlara istedikleri her şeyi uygun fiyata (en azından ATI'den) verebilecek en mantıklı çözüm.

    Bu noktada kartı OC yapıp 6800 Ultra yapabilir miyiz sorusu akıllara geliyor ama sadece tek molex girişi güç girişini kısıtlayacağı için bunun cevabını ayrıntılı testleri görünce alacağız, yani biraz şüpheli gibi.

    Herhalde bir kısım tam bu noktada "Durun, daha 399$'lık ATI Radeon X800'ü görmedik" diyebilir ama 6800GT'nin X800Pro'ya yaklaşan performansı ATI'nin kartını tartışmayı gereksiz kılıyor.

    Son Söz: ATI mi yoksa Nvidia mı kazandı ?

    Biraz iddialı bir başlık attım sanırım ama en uygunu bu.

    Gerçi bugün itibariyle net bir cevap veremeyeceğim ama en azından arka plan stratejilerini gözler önüne sermeye çalışacağım.

    Koltuğundan olan ve ciddi pazar payı kaptıran Nvidia sarsılmasına rağmen kötü diyemeyeceğimiz bir durumda. ATI ise başarılı ürünlerine rağmen karını istediği miktara çekebilmiş değildi.

    Şimdi ATI bu durumu değiştirmek için yakaladığı popülarite ve yeni X800 serisini kullanıyor.

    Yukarıdaki resimde soldan sağa Radeon 9800 XT, X800 Pro ve X800 XT görüyorsunuz.

    Dikkatinizi çeken bir şey var mı ?

    Her üç kartta da aynı soğutma sistemi ve PCB kullanılmış. Üstelik devre elemanı sayısı da yeni X800 serisinde azalmış gibi tabii maliyet de (her elemanın cinsini ve maliyetini bilemiyorum, mesela X800'lerde daha pahalı elemanlar kullanılmış olabilir sayıca az olsa da, dolayısıyla kesin bir önerge değil!)...

    Bu ne demek ?

    İlk olarak ATI tasarım için AR-GE'ye minimum oranda para harcamış demek. İkinci olarak mevcut yapıların kullanımı ile yeni bir kart üretmenin maliyeti minimum da tutmuş demek.

    Bu bilgilere Nvidia'nın 222 milyon transistörü yerine ATI'nin 160 milyon transistörü ekleyelim. Daha az transistör daha küçük çekirdek boyutu, daha küçük çekirdek boyutu da 300 mm bir silikon wafer'dan sayıca daha fazla GPU elde etmek demek.

    Yani ATI aynı paraya (silikon maliyeti) Nvidia'dan daha fazla kart üretiyor.

    Hepsini topladığımızda ve Nvidia'nın PCB, soğutma sistemi tasarımı, yüksek GPU maliyetini de eklediğimizde ortaya çok önemli bir gerçek çıkıyor: ATI sadece performans da değil karlılıkta da lider olmak istiyor !

    Üstelik bunu Nvidia ile aynı hatta belki bir miktar az satış yapsa bile gerçekleştirme olanağına sahip.

    X800 serisinin başarısı ATI için çok stratejik.

    Ve eğer satış hacmi açısından beraberliği bile yakalasa, bu turdan çıkan galip ATI olacaktır.








  • Extreme'in "max pixel ve doku doldurma=7.2 gpixels-texels/sn"
    sanırım küçük bi hata olmuş.
  • Evet saat hızını düzeltmiştim bunu da yapacaktım ama unutmuşum arada, dikkatiniz ve uyarı için teşekkürler :)

    Bu arada bilmeyenler varsa piksel ve doku doldurma GPU saat hızı ve pipeline sayısı çarpılarak elde ediliyor (6800 Ultra Extreme için-> 450x16), bu sayede teorik maksimum bulunuyor.

    Bellek bant genişliğinin hesabı ise şöyle: (256 [bit]x 1100 [MHz]) / 8 [bit]
  • valla aa.sını af.sini testini bilmemneyini ben bilmemde eger ati tamamen eski teknolojisi uzerine kurdugu bir kartla nvidianın en son gelistirdigi chiple donatılmıs kartı ile basabas yarısıyorsa;
    "bu savasın galibi kafadan atidir"diyebilirim rahatlıkla...
    yada bu adamlar kartların performansına gore nabız yokluyor.
    nvidia biraz fark atarsa hemen yani chipini nvidianın kafasına vuracak bana kalırsa...
    yoksa bu adamlar bu kadar surede transistor sayısını artırıp,biraz iyilestirme yapıp,saat hızı yuksek ram ile "nvidianın yeni islemcisine karsı bunu koyarım"dememislerdir bence...
    eger dedilerse de cok zor gunler bekliyor atiyi:)
  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by infoman</i>
    İlk olarak ATI tasarım için AR-GE'ye minimum oranda para harcamış demek. İkinci olarak mevcut yapıların kullanımı ile yeni bir kart üretmenin maliyeti minimum da tutmuş demek.
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
    ati daha fazla trans.lu gpu yapamamis olamazmi?hep atiden bahsedilmis ben baydim;nvidianin basarisindan sozedilmiyo.x800pro 6800 ultra ya rakip die cikardi anca 6800 gt ye rakip oldu :p.x800xt zaten 2 ay sonra cikacakti ne olduda simdi cikiyo?ahaha ati sicti.Yani nvidia alinir
  • 800xt ezecek,tokadı koyacak,15-16k alacak diyenler vardı,yüksek frekans değerlerine rağmen durum eşit.
    Eski kapışmada frekans-verim artısı ati deydi,şuanda "efficient" olan NV.
  • diger birkac sitede X800XT daha onde ama. ayrica X800Pro Ultraya rakip cikmadi, 6800'un rakibi
  • Eğer gerçekten bol teknik detaylı ve doyurucu bir inceleme okumak isterseniz:

    http://www.digit-life.com/articles2/radeon/r420.html

    Bu incelemede dikkat edilmesi gereken nokta eski :) 60.72 sürücülerinin kullanılması ve aynı pek çok diğer sitede olduğu gibi X800 XT karşısına 6800 Ultra Extreme (ya da 6850 ?) yerine alt model 6800 Ultra'nın konması.

    Ama Digit-Life'tan Andrew ile Alexander her zamanki gibi harika iş çıkarmışlar :)
  • arkadaşlar vallahi bence NV kendini zorluyor ( 6800 6800gt 6800 ultra yetmedi 6800 ultra extreme olmadı 6880 ultra giga diye gider herhalde ) benim tercihim ATI den yana saygilar
  • doğru, kendini böle zorlamasına gerek yoktu 400dü 450di.Ati gibi 520 ye bir kez zorlayacaksın tam zorlayacaksın :):)
  • Ati'nin az güç harcayıp çok iş yaptığını da hatırlamak lazım. Bu ayni micron process kullanmalari durumunda bir sonraki işlemcisinin de günümüzün PSU sınırları içinde olacağının işareti bence. NVidia 480 watt psu istiyor, bir sonraki işlemcisi micron process'ini düşürmezse 550 mi isteyecek ne :) O yüzden ATi üretim sistemini değiştirmeden son bi üst nesil VPU çıkarabilir. Hmmmm. Tabi tamamen yanılıyo da olabilirim :)

    Atinin 3DC normal map compression teknolojisi büyük fayda sağlayacak görüntü kalitesine. Bunu uygulamak çok zor değil, serious sam'in developerları 2 günde eklemiş demo için, nedeni basit, normal mapler zaten otomatik yaratılıyor (yüksek detaylı objeden düşük detaylı obje arasındaki fark heseaplanarak), ve ps2.0 ve ps3.0 farkı gibi biri hanyada biri konyada farklı programlama gerektirmiyor, bir kaç "ek" ile yapılabiliyor. Ayrıca bu açık bir standart, bunun anlamı Nvidia'nın da sonraki nesilde kullanabilecek olması. ("Propriety" değil, "Open" standart, bu demek yurdum malı herkes onu kullanmalı?)

    Ayrıca realtime kısa aksiyon "filmini" de indirinwww.ati.com sitesinden takip edin, çok kaliteli gerçek zamanlı olduğu halde.




  • Digit-Life'taki review çok güzel sağol infoman.

    Can alıcı nokta shader performansı ATI'nin daha iyi çıkmış. Eski oyunlarda NVIDIA'ya kaybediyor (ne farkeder, zaten hepsi 100 fps'nin üstünde oynaniyor en yüksek çözünürlükte :) ) ama yeni oyunlarda kral ATI olarak gözüküyor , shader ağırlıklı oyunlarda tabi.

    Tabi ben ATI'ciyim, NVidia'cıların yorumu farklı olacaktır aynı şeye bakıp :)
  • bence unutulan bir sey daha var.nforce larda nvidia ların performansı dahada artacak.zaten burda belliki nvidia gecmis bide ordaki per. artısı iyi sonuc verirse ozaman anakart ve ek. kartı chip setleride nvidia ya baglamak gerekecek.
    guc tuketimi konusunda ise bence ati cok basarılı.480 watlık psu icin en az 60 $ vermek lazım.buda demek oluyorki 60 $ farkala eger en ust duzeydeki kartları almısyorsannız ozaman psu farkıyla daha utslere cıkabiliriz.mesela 6800 ultra yada x800 pro alacagıma psu farkıyla x800 xt ye gecerim.bence nvidianın buyuk kaybı guc te olmus.
  • alooo.sesimi duyan varmı?
    "ati nabız yokluyor,eski teknolojiyi biraz allayıp pullayıp nvidianın yeni islemcisinin onune koydu,genede basabaslar"diyorum...
    siz hala"yok ati lider,nvidia daa iyi olacak"falan diyorsunuz...
    nvidia alacaklar yeni bir psu alacaklarını da unutmasınlar...hemde 400w uzeri bir psu...
    maliyeti hesaplarken bunu da gozonunde tutunuz...
  • Tabi seni duyuyoruz merak etme

    İzin verirsen şu eski teknoloji lafına biraz takıldım ama. Bana şu shader 2.0'ı alabildiğine kullanan, sınırlarını zorlayan birkaç tane oyun söyler misin? Burda dx9.0 runtime gerektiren ps1.x oyunlarından bahsetmiyorum tabi. Aslında FarCry dışında shader2.0'ın hakkını veren hiç oyun yok şu sıralar. DX9 destekli kartlar daha yeni yeni yaygınlaşıyor. Geliştiriciler de mecburen daha yeni yeni başladılar eski dediğin teknolojiyi desteklemeye. Hal böyleyken eski teknoloji ifadesi yetenekli nVidia pazarlamacılarından bize bulaşmış gibime geldi
  • eski teknoloji derken atinin hala r3xx teknolojisinin devamını kullandıgını kastettim...
    yani o kadarda eski teknoloji degil...
    hos bilisim teknolojisi icin 1 sene bile diger dallarda 10-15 seneye denk gelir ya hadi neyse:)
  • <b>ARKADAŞLAR UFAK BİR DÜZELTME YAPMAK İSTİYORUM. BİR HATA VAR İNCELEMEDE
    X800PRO İLE 6800 GT KARŞILAŞTIRILMIŞ VE X800PRO GT'NİN BİR ÜST VERSİYONU OLARAK TANITILMIŞ. AMA HAYIR İKİSİNİN DE FİYATI AYNI VE AYNI KATEGORİDELER
    İKİSİNİN DE FİYATI 400 DOLAR</b>
  • <b>@ sabonis:</b>

    "Yukarıda kartın kendi sınıfının bir üstü olan Radeon X800 Pro'dan..." şeklinde bir ifade geçiyor yazımda dolayısıyla düzeltilmesi gereken bir durum yok :)

    Her ikisi de 400$ şeklinde ifadeniz de doğru değil Radeon X800 Pro için zira ATI yeni kartı Radeon X800 Pro'yu 499$'dan satıyor.

    Pek çok kişi sizin düştüğünüz hataya düşüp X800 Pro'nun 400$ olduğunu zannediyor !

    Eğer ATI Radeon X800 Pro fiyatlarını öğrenmek isterseniz:

    http://www.pricewatch.com/1/37/6017-1.htm
    http://www.allstarshop.com/shop/product.asp?pid=8988&sid=QDW3SU88MR308NT1TVC71XN9HSTJ27C2

    499$ etiket yüzünden X800 Pro'nun rakibi doğal olarak 499$'lık GeForce 6800 Ultra oluyor.

    Halbu ki X800 Pro'ya yaklaşan performansa sahip GeForce 6800 GT ise sadece 399$'dan satılacak ki bu kart Overclock ile 425 MHz GPU hızına çıkıp kendinden 100$ pahalı olan ağabeyini geçebiliyor, açıkca görülebildiği bu kart ATI almaktan (Pro) çok daha ekonomik !

    Sanırım yazıyı bir kez daha dikkatle gözden geçirirseniz faydalı olacaktır.

    Bu yazıyı yazarken azami ölçüde dikkat gösterdim ve netteki pek çok sitenin düştüğü hatalara düşmemeye çalıştım, bu açıdan iyi bir iş çıkardığımı düşünüyorum.

    EĞER GEFORCE 6800 ULTRA EXTREME VE 6800 GT'NİN OVERCLOCK SONUÇLARINI MERAK EDEN VARSA:

    http://www.firingsquad.com/hardware/geforce_6800_ultra_extreme/page22.asp

    ADRESİNE BAKSINLAR.

    ATI X800 OC DEĞERLERİ İÇİN İSE:

    http://www.firingsquad.com/hardware/ati_radeon_x800/page26.asp

    Yukarıdaki sonuçlara bakarak ATI'nin Nvidia'ya göre daha az OC olduğu değerlendirmesini yapmak mümkün. Bu da ATI'nin kartı (XT PE) limitlerine kadar zorlayıp öyle sattığı anlamına geliyor.




  • <blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by infoman</i>
    Yukarıdaki sonuçlara bakarak ATI'nin Nvidia'ya göre daha az OC olduğu değerlendirmesini yapmak mümkün. Bu da ATI'nin kartı (XT PE) limitlerine kadar zorlayıp öyle sattığı anlamına geliyor.
    <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
    gpu mu limitlerde yoksa tek molex daha fazla oc icin yetmiyo mu oras#305; tart#305;s#305;l#305;r...
  • Fiyatları neye göre kime göre söylüyorsunuz ama x800xt platinum'un pre-order fiyatı 500 dolar.

    http://www.compusa.com/products/product_info.asp?product_code=313032
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.