Şimdi Ara

RÖNESANS

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Kelime manası "yeniden doğuş" demektir. Yeniçağ ile başlayan bilim ve sanat alanında yenilenme ve aydınlanma hareketinin adıdır. Fatih Sultan Mehmed'in istanbulu fethi ile başladı. Rönesans bana göre başta bilim ve sanat olmak üzere günümüzün modern düşünce sisteminin öncüsü olmuştur. İlk olarak İtalya'da başlamıştır.

* İstanbul'un fethi ile, buradan ayrılan bilimadamı ve düşünürler avrupaya yerleşerek eserlerini ve fikirlerini tatıtma olanağı bulmuşlardır.

* Kağıt ve matbaanın gelişmesi, okuma yazmanın gelişmesine dolayısıyla bilgi ve kültürün artmasına sebep olmuştur.
     RÖNESANS

* Coğrafi keşifler sonucu yeni ülkeler ve yeni kültürler ile yakınlaşma sağlanmıştır.
     RÖNESANS

* Bu dönemde, doğaya, sanata, ve bilime ilgi artmıştır.

* Hümanizm ve insan sevgisi ön plana çıkmıştır.

* Angelo Poliziano hümanizmin öncülerinden olan bir yazardır. Diğer önemli yazarlar Dante, Petrark, Bokoçiyus, Makyevel ve Gişarden dir.
     RÖNESANS

* Resim Alanında Rafael, Leonardo, Donathello ve Michelangelo'nun adını anmamak olmaz.
     RÖNESANS

* Almanya'da Luther reform'un öncüsü oldu. Daha sonra reform hareketleri hız kazanmıştır.

* İngiltere'de Shakespeare adını sayamadığım birçok yazarlar ölmez eserler bıraktılar.
     RÖNESANS

* Rönesanstan sonra Bilim alanında da bir devrim olmuştur. Galileo, Bruno, Newton, Kepler, HUygens gibi bilimadamları bu anlayışı devam ettirmişlerdir.
     RÖNESANS

* Skolastik görüş (Kilisenin dar görüşü) yıkılmıştır. Yerine pozitif (Bilimsel) düşünce hakim olmuştur. Bilim ve teknikteki gelişmeler hızlanmıştır.

* Din adamlarının ve kilisenin halk üzerindeki otoritesi sarsılmıştır.

* Sonuç olarak Dünyanın çehresinin değişmesi ve bilim, kültür, sanat, hukuk, edebiyat ve her alanda günümüzün modern anlayışına ulaşmamız rönesans sayesinde olmuştur. (Bu son cümle kişisel görüşüm olup, yoruma ve tartışmaya açıktır)

• Rönesans bir çok insanın sandığı gibi hatta bir çok bu tarihi bize öğretmekle görevli düşünme ve gelişme cahili hocanında anlattığı gibi bir anda oluşmuş bir şey değildir. Kilise etkisini bir anda yitirmemiştir. Ve avrupalıda bir anda bilime yönelmemiştir. O tarihten sonra bu hareketler başlamış fakat hala eski düşüncelere bağlı kalmışlar fakat daha metodlu ve daha akla yatkın bir şekil vermeye çalışmışlardır. Bize rönesansla öğretilen şeylerin tam anlamı ile ileri sürülmesi ve bazı kesimlerce kabul görmesi bu tarihten çok sonralara denk gelir. buna rağmen tam bir kabul hiç bir zaman gerçekleşmemiştir.

Kaotikanın bahsettiği galileo vs bir çok bilim adamı rönesanstan çok önceleri savlarını ortaya sürmüşler fakat kilise korkusuyla bunları yayacak hiç bir faaliyette bulunmamış ölüm korkusuyla hayatlarını sürmüşler bazıları ise ölürken bile sözlerinin arkasında durabilmiştir. Rönesansla birlikte fikirleri açıklamak sürekli daha kolay bir hal alır olmuştur.Ama yinede o kadar kolay değildir. Hareket olarak italyada başlamasına rağmen fransadaki ayaklanma ile kendini duyurmuş ama yinede butun avrupaya yayılması epey zaman almıştır. Rönesansla birlikte düşünceleri tamamen değişen napolleonunda dediği gibi bazı şeyler hiç bir zaman değişmemiştir.

• _FOCUS_ +1

ve kültür&bilim üyelerine bir bilmece:

neden rönesans başka bir yerde değil de italya'da başladı??
  • Yeniden doğuş (Rönesans) kelimesi, İtalya'da 1300'lü yıllarda başlayan sanatsal ve bilimsel gelişmeyi ifade eder, ilk kez İtalyan sanatçı Giorgio Vasari tarafından Vite'de kullanılmış, 1550 yılında basılmıştır. Rönesans teriminin kökeni Fransızcadır , Fransız tarihçi Jules Michelet tarafından kullanılmış, ve İsviçreli tarihçi Jacob Burckhardt tarafından geliştirilmiştir (1860'larda)
    Wikipedia.

Orjinalden alıntı: kaotika

* Skolastik görüş (Kilisenin dar görüşü) yıkılmıştır. Yerine pozitif (Bilimsel) düşünce hakim olmuştur. Bilim ve teknikteki gelişmeler hızlanmıştır.

* Din adamlarının ve kilisenin halk üzerindeki otoritesi sarsılmıştır.

o zamanın hristiyan din adamlarının tesiri çok güçlü idi. hem siyasi hem de ekonomik etkileri her alanda hissediliyordu. bu etkilerini kaybetmek istemeyen hristiyan din adamları bilime hep karşı olmuşlardı.

ancak

bu bilgilere dayanarak sanki dinlerin veya İslam ın bilime engel olacağını zannedenler var. işin açıkçası gerçek hrıstiyanlık da bilime karşı değildir. bilime karşı olanlar tahrif edilmiş hristiyanlığın o devrinin din adamları olmuştur.

aksine dinimiz bilime her zaman değer vermiş ve istanbul, buhara, semerkant, ispanya, kahire, bağdat vs önemli bilim merkezlerinin ve kütüphanelerin merkezi olmuştur ve çok sayıda da bilime yön veren değerli alimler yetişmiştir. ne yazık ki bu bilgileri bizden alan batı üzerine ekleyerek günümüz medeniyetini meydana getirmiştir ...

• Peki bizden aldıklarıyla,aslında bu almak değilde bir çeşit batı-doğu etkileşimi vede gelişmesi olarak yorumluyorum ben bunu,neden rönesansla beraber avrupa bugünkü batı dünyasını,bilimde,sanatta,edebiyatta,kültürde bu noktaya getirebilde,biz neden getiremedik bunu,neden geri kaldık,he geri kalmadığımızı iddaa ediyorsanız,veya ediyorsak bu aramızdaki uçurum farkı nedir sizce peki,dinler çatışması mı sadece?

Orjinalden alıntı: rashamon
    bu aramızdaki uçurum farkı nedir sizce peki,dinler çatışması mı sadece?

konuyu açan arkadaşımızın konusunu dağıtmış gibi olmayalım ama benim fikrimi söyleyeyim.

osmanlının yeni gelişmelere ayak uyduramaması bir faktörken bence en önemli faktör batı nın sömürgecilik faaliyetlerine başlaması ve zenginleşmesi diye düşünüyorum.

tabii ki diğer faktörler de var.
    20 yıl önce açıldı
    Vikingler ? Türkler ?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • mrh geeri kalmadığımızı hiç kimse iddia edemez.temelleri atıldı ancak,inşasını yapamadılar,geliştiremediler.yeni fikirler projeler kuramadılar. yaptıkları projelerde,öne sürdükleri fikirlerde sebat kılamadılar.dğer yerler rönasansın oluşmuş olduğu ülkelerde özgürlük,fikirlerini ortaya koyamamanın sıkıntısı vardı.aşırı derecede baskı vardı.türkler bu konuda daha rahattı.herzaman baskının olduğu yerde insanlar daha çok ihtiyaç duyduğu için daha çok istikrarlı oluyo.türklerde tarihin her anında görülmüştür.istikrarını devam ettiremiyo.ona bakılırsa raman dağından petrol çıkarılıyo kullanılmıyo,dünyanın en zengin bor minerallerine sahibiz ham maddeyi kulnacağına dışarı satıyoz.kendimiz üretmektense bilim fikir kültür alanda kendimiz üretebileceğimiz yerde başkalarının kiyle yetiniyoruz
    İslamiyetin bilimin önünde bir engel olduğunu kimse söyleyemez. Kaldı ki islamiyet düşünce alanında bir çok yenilik getirmeseine rağmen dağ kırlangıcının dediği gibi değişik nedenler yüzünden bunun devamı gelmemiştir.
    ----------
    Ayrıca bir gerçek daha var. Fatih Sultan Mehmet, Bizanslı düşünürleri ve bilimadamlarını öldürseydi ya da gitmelerine izin vermese idi belki de Rönesans hiç bir zaman olmayacaktı. Bazılarına kalma teklif edilmiş ve bu bilimadamları kendi istekleri ile kalmıştır, diğerleri gitmişlerdir.

@deep impact
    İslamiyetin bilimin önünde bir engel olduğunu kimse söyleyemez. Kaldı ki islamiyet düşünce alanında bir çok yenilik getirmeseine rağmen dağ kırlangıcının dediği gibi değişik nedenler yüzünden bunun devamı gelmemiştir.
    ----------

haklısın

quote:

Ayrıca bir gerçek daha var. Fatih Sultan Mehmet, Bizanslı düşünürleri ve bilimadamlarını öldürseydi ya da gitmelerine izin vermese idi belki de Rönesans hiç bir zaman olmayacaktı. Bazılarına kalma teklif edilmiş ve bu bilimadamları kendi istekleri ile kalmıştır, diğerleri gitmişlerdir.

Fatih Sultan Mehmet bilimadamlarından kalmasını istemiş ancak onlar gitmeyi tercih etmişler. Gitmeselerdi belki de bilim alanında ilerleyen Osmanlı nın ömrü daha da uzayabilirdi.

• İnan bana kaotika dünyada olmuş hiç birşey yokturki onu yapan olmasa başka yapacak biri çıkmasın.Üsttede yazdığım gibi avrupada bilim ve felsefe alanında bir çok gelişme zaten vardı. Sadece birinin çıkıp kral çıplak demesi gerekiyordu.Tıpkı bugun türkiyede olduğu gibi.
  • Konuyu açan arkadaşın düşüncesini bende bilemiyorum tabiki,ama sonuçta rönesansı dünyanın çehresini geliştiren değiştiren bir akım olarak görüyorsak,batının neden bu kadar geliştiğini,ilerlediğini,nasıl böylesi bir sonucuna ulaştığını,bunun tersi doğunun neden geri kaldığını,üstelik batının bu gelişmelerden doğu vasıtasıyla etkilendiğini biliyorsak bunun neden sonuç ilişkisininde tartışılanabileceğini düşünüyorum.
    Eğer @kaotika arkadaşta uygun görürse bir tartışma zemini vede açılımı olur gibime geliyor.
    Edit:Talebimi değiştirdim,çünkü bu konu dinler arası savaşa dönüşebilir,islamiyet vede hristiyan çatışması olarak yorumlanabilir,ben açıkçası konuyu dinsel olarak değerlendirmek istemiyorum ama kaymaya çok müsait bir konu,onun için geri aldım teklifimi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rashamon -- 9 Haziran 2006; 15:22:52 >

• @rashamon, haklısın

Birincisi ben Rönesansı dünyanın çehresini değiştiren akım olarak kabul ederken dünyayı doğu batı diye ayırmak istemiyorum çünkü gözümde böyle bir ayrım yok. Mesela islamiyet kültürü uzakdoğu kültürlerinden çok farklıdır. Eski türklerin kültürü bile uzakdoğu kültürlerinden çok farklıdır ki dünya kültürleri nasıl ikiye ayrılabilsin.

İkincisi mesele zaten islamiyet, hıristiyanlık meselesi değil çünkü rönesans hareketinin önündeki en büyük engel kendi kiliseleri ve hıristiyanlıkları idi.

Üçüncüsü Avrupa rönesans ile ortaçağ karanlığından uyananırken zaten islam dünyasında belli bir kültür seviyesi vardı. Ama rönesans ile başlayan akım büyük bir ivme ile devam ettirilerek yakın çağa kadar uzanmış ve düşünce, bilim ve edebiyat alanında dünyanın çehresi değişmiştir.

• quote:

Üçüncüsü Avrupa rönesans ile ortaçağ karanlığından uyananırken zaten islam dünyasında belli bir kültür seviyesi vardı. Ama rönesans ile başlayan akım büyük bir ivme ile devam ettirilerek yakın çağa kadar uzanmış ve düşünce, bilim ve edebiyat alanında dünyanın çehresi değişmiştir.

avrupanın o zamanda ilerlemesinde sömürge dolayısı ile zenginleşmeye önemli yer ayırıyorum.

siz ne düşünüyorsunuz ?
  • Aslında bu konuda söylecek çok fazla şey var,ama ne kadar herşeyi mantık, düşünce vede saygı çerçevesinde tartışılınabileceğini düşünsemde,bazı şeyleri,benim gibi düşünmeyenlere saygılı olmak adına vede rahatsızlık yaratmamak adına açıkça görüşümü ifade edemiyorum,sanıyorum ki bu gibi konuşmalar ancak birebir arkadaş veya dost ortamında konuşup tartışabileceğin konular bana göre,Sonuçta bir akım,evet bir çıkışı vede gelişimi var bunun bu zamanlara kadar,ve de bu kültürel ayrım,doğu-batı ayrımı rönesanstan sonra olan bir ayrım değil,öncesindede var olan bir ayrım,rönesans sadece bir ivme kazandırmıştır,ama bu ivme batıya kazandırdıysa,aynı şekilde doğuyada kazandırmalıydı,benimde gözümde de rönesans batı içindi veya doğu içindi gibi bir ayrım söz konusu değil,sadece neden sebep sonuç ilişkisine bakarım ve şu anda bulunduğum durumu kıyaslarım,ama şu gerçekki,bana göre iki kutuplu farklı bir kültür anlayışı var,her iki farklı külütrde birbirinden bağımsız,ama birbiriyle ilişkili,kimi zaman birbirlerinden etkileşimli,biri tıkandığında diğerinden bir dönüşüm,veya çıkmazı olduğu noktalarda iç içe girebilen iki farklı kültür var bana göre.Modernizm vede postmodernizm ayrımınıda bana göre bu iki kültürün birbiriyle ilişkilendirilmesi doğuruyor.Neden dersiniz,rönesansla beraberle bugüne kadar gelen bilimsellik ve akılcılık,modernizmin temellerini attmıştır,ama sonuçta görülmüştür ki,modernizmin bir noktada tıkandığıdır,buda insanla ilgili olarak aklın geldiği bu noktada moderniteyle-insan arasında oluşan yabancılaşmanın getirdiği bir durum olarak görülmüştür ki,batı modernitesi,akılcılığı,bilimselliği kendini bu çıkmazdan doğu felsefesine,doğu düşüncesine ve kültürüne yakınlaştırarak aşmaya çalışmış,yeni açılımlar getirmek adına post modernizmin doğmasına sebep olmuştur.Sonuçta bana göre kültürler çatışması,rönesanstan öncede vardı,sonrasında gelişen durumlarla daha da belirginleşerek bugün kü farklılıklarıda şekillendirdi.

• Rönesans ve onun peşinden gelen yeniliklerin evrensel olduğunu ve tüm dünya devletlerini ve sosyal yaşantılarını derinden etkilendiğini düşünüyorum. Günümüze doğu kültürleri insanların ilgisini çekse de bu değişik kültürlere karşı olan kişisel merak sonucudur. Oysa evrensel kültür tüm ulusların malıdır ve insan hayatında artık vazgeçilemez bir unsurdur.

rashamon,
    Forum dahi olsa her türlü konunun saygı çerçevesinde tartışılamayacağına inanıyorum. Çünkü insan kendisi gibi düşünmeyene istediği gib tepki vermeyi kendinde bir hak olarak görüyor. Oysa bir arkadaş ortamında yüzyüze ve karşıdaki insanın ses tonunu ve mimiklerini hissederek sağlanan konuşma ortamında insanlar birbirlerini anlayarak ve kırmadan daha rahat anlaşabilirler.
    Mesela forum ortamında tanımadığımız birisi bize karşı "yanlış düşünüyorsun" diye yazsa bu bizi rencide eder oysa arkadaş ortamında söylense rencide etmez. Bu nedenle forum ortamında yazım tarzı farklı olmalı. Mesela bir fikre karşı karşı fikir getirilirken o kişiye hitab eder tarzda "yanlış düşünüyorsun" şeklinde kişiye yönelik ifadeler kullanılmamalı diye düşünüyorum.

• fazla zamanım yok yoğunum:

tek kelime: endülüs

Doğudaki devlet düzenini örnek alarak Endülüs'ü 756 senesinde bağımsız bir devlet haline getiren Endülüs Emevileri, bir taraftan siyasi varlıklarını devam ettirebilmek için müstakil bir ordu kurarken, diğer yandan Kahire, Mekke, Medine, Bağdat ve Şam gibi o günün gözde ilim merkezlerine çok sayıda öğrenci göndererek bu merkezlerdeki ilmi gelişmelerin Endülüs'e aktarımını sağladılar. Bu dönemde Avrupa'daki kiliselerde bulunan papazlar dışında okuma yazma bilen kimse zor bulunurken Endülüs'te halkın tamamına yakını okur yazardı. Ekonomik ve bayındırlık faaliyetlerinin artmasının yanısıra başkent Kurtuba (Cordova) bir diplomasi merkezi haline gelmişti. Sağlanan hoşgörü ortamı sayesinde cami, kilise ve havra yan yana kavgasız yaşama imkanı buldu. Sonuç olarak Endülüs, bu dönemde Avrupa'nın en güçlü devleti olmuştur.
    kaynak: Prof. Mehmet Özdemir, Ankara Üniv.

tarihlere dikkat edelim...

• Adamın biri akustik üzerine yaptığı çalışmalar neticesinde sesi çok uzak noktalara her hangi bir alet kullanmadan sadece mekanın tasarımı ile ulaştırabileceğini bulmuş ve tabiki bunu tüm dünyaya duyurmak ve aynı zamanda da ünlü olmak heyecanı ile işe koyulmuş fakat kısa sürede şok bir haber almış. Türkiyede bu şekilde tasarlanmış bir cami olduğunu ...

Hemen gelmiş araştırma yapmaya (konuştuğu adam camiyi yapan adammı idi başkasımı o kadarı aklımda değil )
    şöyle bir cevap almış; siz avrupalılar tavuk gibisiniz bir yumurta çıkaracam diye dünyayı ayağa kaldırırsınız. Tabii bu şahsiyet kendisinide sessizce iş gören bir hayvana benzetmiş ama o aklımda değil.

Şimdi bu yarım yamalak hikayeden kendimce birşeyler çıkarmaya çalışacağım. Umarım onları daha iyi anlatmayı başarırım

Bizlere hem ailemizde terbiye olarak hemde dinimizin bir gereği imiş gibi hocalarımız tarafından öne çıkmanın çok iyi bir tavır olmadığı gittiğimiz yerde kendimizi hemen belli edecek davranışlarda bulunmamamız gerektiği öğretildi. Sıra dışı birşey yaptığımızda ya azarlandık ya ayıplandık.Sıra dışı birşey yapıp herkesin dikkatini istemeden çektiğimizde çaresiz ve gülünç durumlara düştük ki aslında gülünç de değildi.Halende öğreti bu yöndedir. İleri gitmek dünyevi birşeye aşırı bağlanmak hoş karşılanmaz.

Aslında ortada çok güzel bir dini gerçek var. Ama bunu anlatacak kapasitede adam nerde. Maalesef kendileri bile anlamıyorlardı ama bunu bize değil kendilerine bile itiraf etmemişlerdi.

Halbuki birşey sende gerçekten varsa ve yararlıda birşeyse onu saklaman , işte asıl dinimizce hoş görülmeyen davranış budur. Bu arada konu dini gidiyor. Çünkü Rönesans dan sonra buyuyen ve önce buyuk olan iki medeniyet karşılaştırılıyorki biri islam medeniyetidir tabiki.
    Biz müslümanlar ticaret rızkın onda dokuzu olduğu halde ticareti başkalarına bıraktık.İlim bizim kayıp hazinemiz olmasına rağmen onu bulduğumuz yerde almaktanda geri durduk.Elimizde birşey olduğunda illede başkasının onu bizde keşfedip sonrada zorla ortaya çıkarmasını bekledik. Bu da maalesef halen aynı şekilde gitmektedir. Bizde de dünyayı yerinden oynatacak ne cevherler olduğu halde ortaya çıkamazlar. Ama artık zorla çıkaracak biride yok.

Peki ya avrupada.Onlar kendileri sarıp mutlu edebilecek bir tasavvufa hiç sahip olmadılar.Zaten dinlerini anlamaları bile mumkun değildi. Din adamlarının yuksek felsefelerini anlamalarıda mumkun değildi. Birgün bir alman filozof çıkıpta felsefesini almanca yazmaya kalkana kadar herşey latince yapıldı.Felsefe de dinde.
    Oysa insan doğası gereği mutlaka birşeylere bağlanmak zorundadır. Bir şeye değil birşeylere. Ve bunlar onun hayatını etkiyecek hayat akışını şekillendirecek gücte şeyler olmak zorundadır.Rönesansı etkili kılan şeylerden biride bu idi. Gerçi önce okumuşlar arasında yayıldı ama bu durumun da etkisi buyuk .
    Bu psikolojik yaklaşım hala avrupalı nın en buyuk etki alanıdır.Avrupalı hiç birşeyi bizim gibi yapmaz. Bize göre futbolda atletizmde koşuda profesyonellik vardır. ama dünya fanidir. kendini parçalamaya gerek yoktur. Fakat bir avrupalı eğer o işi yapıyorsa bütün zihinsel ve bedensel gücünü oraya aktarır. Eğer atlet se onun için koşmak herşeyden önemlidir. Herşeyi yapar eğlenir ama birşeyi gerçekten düşüneceği zaman atletizmi düşünür. Bir bilim adamı da eğlenir.Ama düşündüğü zman yeni araştırması üzerine düşünür. Ona inanır. Hayatı artık onun üstünedir. Zaten bu anlayışlarını filmlerindede görürsünüz. Ailesini ihmal eder işi için filan işte..
    Artık kendilerini birşeye adama ve onunla var olma anlayışı ile yetişirler.

Tabiki hepsi böyle değil. Ama geri kalanıda bizim ileri giden kadar olmasına yetecek kadar kendisine gelecek sağlayacak şeylere dikkatini ve mesaisini verir.

Oysa boş şeylerle uğraşmaması asıl ge rekenler olan bizler 1-0 hatta 2-0 mağlup durumda olanlar olarak hala maça asılmayıp anlamsız şeylerle uğraşmaktayız. Onaların işlerini kesinlikle engellemeyen eğlencelerine bir kısmımız kızarken bir kısmımızda taklit etmekle meşgül. Her iki kesiminde geri kalan ve asıl önemli olan kısımlar ilgilendiği yok. Biz dünye karşısında her açıdan zayıfız. Ufak zahmetler bile bizi yılıdırırken onlar daha kendisiini zorluyor.
    Evet dünya fani ama REZİL değil yada olması gerkmiyor.

• @_FOCUS_
    güzel özeleştiri olmuş...

ünlü bir matematikçimiz var..ismini hatırlamıyorum..kitabına adını yazmayı kibir görürmüş...
    bilen arkadaşlar düzeltirse sevinirim..
    bizde hep isimsiz kahraman olma var,reklamı sevmiyoruz
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.