bu aralar karbon temizleme hakkında pek soru gelmiyor.
önceden açılmış fakat yeterli bilgi olmayan topikler vardı.hem de onlara cevap olur
CARBON CLEAN
Karbon Birikimi Nedir ve Nasıl Oluşur?
Karbon birikimi içten yanmalı benzinli ve dizel motorlarda bir HC bileşiği olan yakıtın yanma odasında hava ile yakılması sonucunda meydana gelen kurum adını verdiğimiz karbon depozitlerinin birikmesi ile zaman içinde supap yüzeylerinde, piston yüzeylerinde, yanma odası çeperlerinde ve segmanlar etrafında oluşur. Bu birikimler motorun hava emme kapasitesinde azalma meydana getirir. Hava emme kapasitesi azalan bir motorun volümetrik verimi düşer.
Karbon Birikimi Araçlarda Ne Gibi Problemler Yaratır?
* Silindir kompresyonlarının düşmesi * Motor gücünde azalma * Fazla yakıt tüketimi * Egzoz emisyonlarında artış * Bozuk rölanti * Hızlanma kabiliyetinde azalma * Soğuk havalarda zor çalışma * Motorun silkeleyerek çalışması
Karbon Temizleme Nedir?
Karbon temizleme içten yanmalı 4 zamanlı benzin ve dizel motorlarda yakıt besleme sistemleri ile supap yüzeyleri, piston yüzeyleri, yanma odası çeperlerini motordan herhangi bir parça sökmeden temizleyen bir sistemdir.
Karbon Temizliğinin Yararları Nelerdir?
* Çok kirli motorlarda %15'e kadar sağlanan yakıt tasarrufu, ortalama olarak %3-5 civarındadır. * Zararlı egzoz emisyonlarının azalması, benzin motorlarında %40'ın üzerinde, dizel motorlarda ise %75'e ulaşan değerlerde tespit edilmiştir. Partikül emisyonlarında azalma ortalama %30'un üzerindedir. * Motor performansı artar. Dizel motorlarda gücün genelde %10-bazı ölçümlerde %30-artması normal sonuçtur. Benzinli motorlarda temizleme işleminden önce görülen ilk çalıştırma zorluğu, tekleme, düşük devirde sert çalışma ve benzeri şikayetler ortadan kalkar. * Karbon temizleme işlemi düzenli olarak (her 25.000 km.de bir) yapıldığında motorun ömrü uzar. * Parça değiştirilmesine gerek kalmadan bu tür harcamalar önemli ölçüde azalır. * Bakım ve işçilik masrafları ve süresi azalır. Yakıt enjeksiyon sisteminin dizel motorlarda bakımı bir günü, hatta daha fazla zamanı alabilir. Tüm motorlarda Karbon temizleme işlemi en fazla bir saat sürer.
Karbon Temizleme Niye Etkindir?
Günümüz benzin ve dizel motorlarının kalbi yakıt püskürtme sistemidir. Enjektörler, yakıtı çok ince bir sprey halinde ve konik biçimde püskürtürler. Zamanla ısı, yakıt kirliliği ve kullanım sonucu sistem kirlenmektedir. Enjektörlerin yakıt püskürtme deliklerinin 0,5 mm veya daha küçük çapta olduğunu düşünürsek en ufak kirlenmede tıkanmaları doğaldır. Ayrıca dizel veya benzin motorlarında yanma hücrelerinin, pistonların, valf ve yuvalarının, kısaca yanma dolayısıyla zor şartlarda çalışan parçaların kirlenmeye açık olduğu unutulmamalıdır. "Karbon Temizleme" işlemi yakıt sistemini temizleyerek motoru yenilemekte, ayrıca yanma yüzeylerini yumuşak karbon birikimlerinden arındırmaktadır.
bilginin kaynağı karbon temizlemeden para kazanan bir yer olduğunu okurken aklımızın bir köşesinde olsun.
BECERİKLİ CARBON CLEAN
Carbon Clean, bir makine ve temizleme kimyasallarından oluşan bir sistemdir. Carbon Clean makinesinin deposuna 4 silindirli motorlar için bir şişe, 6 silindirli motorlar için bir buçuk şişe temizlik maddesi konulur. Daha sonra, deponun içindeki işarete kadar benzin (Benzinli motorlar için) eklenir. Otomobilin yakıt deposuyla ilişkisini kesmek amacıyla, yakıt kütüğüne bağlı olan benzin girişini ve çıkışını sağlayan borular birbirine bağlanır. Daha sonra makinenin hortumları buralara monte edilir. Böylece makinenin deposu, otomobilin benzin deposu haline gelir. Hazırlanan karışım bitene kadar -ki bu yaklaşık 30-45 dakika sürer-, motor rölanti devirde çalıştırılır. Arada bir gaza basılarak sökülen kurumun egzozdan atılması sağlanır. Carbon Clean temizlik kimyasallarının en büyük özelliği, yanıcı olmamalarıdır. Bu nedenle motor parçalarına hiçbir yan etkisi bulunmaz.
PETROLDEN ELDE EDİLEN BENZİN VE DİZEL YAKITLARIN DOĞAL YAPISI :
Benzin ve dizel yakıtlar, aynı kömür gibi bir hidrokarbon birleşiği olan ve fosil oluşum sonucunda meydana gelen ham petrolden elde edilmektedir. Her hidrokarbon birleşiği yakıldığı zaman, yanma prosesinin doğal sonucu olarak, kurum oluşumu meydana gelir. Kurum ya da karbon birikintileri, dizel ve benzinle çalışan tüm araç motorlarında oluşan ve asla tamamen engellenemeyen bir oluşumdur.
ISI ABSORBASYONU
Benzin ya da dizel yakıt türü kullanan her araç motorunda, motor stop edildikten sonra Heat Soak (Isı Absorbasyonu) diye adlandırılan oluşum sonucunda, yakıtın içindeki hafif hidrokarbonlar buharlaşır ve uçar. Geriye kalan ağır hidrokarbonlar ise oksidasyon ve polimerizasyona uğrarlar. İşte aracınızı stop ettikten sonra, yanma sonucu meydana gelen tüm bu kimyasal reaksiyonlar neticesinde oluşan sakızımsı ve verniğimsi maddeler, yanma odasındaki diğer gazlarla birleşerek kurum katmanlarını meydana getirirler.
YÜKSEK MİKTARDA AROMATİK BİLEŞENLER VE KİMYASALLAR İÇEREN YAKITLAR :
Rafinerilerde ham petrolden daha fazla benzin ve dizel yakıt elde etmek için “cracking” denilen yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemle elde edilen dizel ve benzin yakıtı, daha yüksek miktarda aromatik bileşen içerir ve bu, enjektörlerde ve motor yanma odası içinde daha fazla kurum birikmesine neden olur. Ayrıca yakıt deposunu ve yakıt hatlarını temiz tutmak için yakıta katılan her kimyasal katkı, kurum oluşumunu daha da hızlandırmaktadır.
Resim 1 Resim 2 İşte kurum birikintisi enjektörleri böyle etkiliyor! Resim 1’de, birikinti nedeniyle, püskürtme formu bozulmuş bir enjektör görülüyor.Resim 2’de ise, Carbon Clean işlemi uygulanmış bir enjektör var
ARACINIZI KULLANIŞ TARZINIZ :
Şehir içinde kısa mesafelerde dur-kalk trafik’de kullanılan araçlarda kurum birikimi çok daha çabuk oluşur (Yaklaşık 7500 Km’de). Sürücü aracını, sürekli motorun alt devir aralıklarında (1500-3500 devir/dakika) kullanıyorsa kurum birimi çok hızlı meydana gelir. Bu tür kullanımlarda motor kompresyonlarının olması gereken değerlerinden % 25-% 60 daha düşük olduğu ölçülmüştür
OKTAN/SETAN SAYISI ÇOK DÜŞÜK YAKIT :
Düşük oktanlı benzin almış bir araçta kontrolsüz yanma (detonasyon) oluşur. Yanma tam anlamıyla oluşamadığı için motor vuruntu yapar ve motor parçaları zarar görür. Çok yüksek miktarda kurum tabakaları oluşur. Düşük setan sayılı mazot almış bir araçta mazotun tutuşma başlangıcı gecikir ve kötü yanma meydana gelerek aracın motor gücünün %40’lara varan oranda düşmesine neden olur, motor parçalarına büyük hasar verir ve çok yüksek miktarda kurum tabakaları oluşur. Türkiye’de satılan motorinin yüksek kükürt oranı ve düşük setan sayısı, karbon birikintisinin temel sebebidir
ARAÇLARDAKİ ELEKTRONİK SİSTEMLER :
Günümüzde kullanılan araçlarda gittikçe daha katı hale gelen emisyon yasaları (EURO IV, ...) ve yakıt ekonomisi, araçların motorlarının (özellikle dizel) daha kompakt yapıda olmasını ve birçok elektronik sistem kullanılmasını gerektirmektedir. Yakıtın kalitesi ve cinsi, bu ve benzeri yüksek teknojiler kullanılan araçlarda çok önem kazanmaktadır. Bu nedenlerden ötürü, günümüzdeki araçlarda kurum birikimleri çok daha hızlı oluşmaktadır (7.500-15.000 Km.’de)
HAYALET ARIZALAR :
Motordaki kurum birikimleri, araç sürücülerinin devamlı şikayette bulunduğu, ama araç servislerindeki diagnostik test cihazlarıyla tespit edilmesi olanaksız olduğu için teşhis edilemeyen hatalar ya da hayalet arızalar olarak tanımladığımız aşağıdaki problemlere sebep olmaktadır.
- Motorun gücünün ve çekişinin azalması, - Aracın hızlanma yeteneğinde azalma, - Artan yakıt tüketimi, - Motorun kendi kendine sık sık stop etmesi, - Bozuk rölanti devri ve sallantılı çalışma, - Araç motor tork eğrisinde ve güç eğrisinde düzgünsüzlükler ve duraksamalar, - Özellikle soğuk havalarda, araç çalıştırılırken, motorun hemen çalışmaması ya da geç çalışması, - Egzoz emisyon değerlerinin yükselerek, aracın çevreyi daha fazla kirletmeye başlaması, - Rahatsız edici düzeylerde egzoz kokusu.
Diagnostik test cihazlarıyla teşhisi son derece zor olan tüm bu problemler, araç sürüş konforunu azaltarak araç sürücüsünün mizacını ve performansını kötü anlamda etkilemektedir.
KARBON BİRİKİMİNE VE YAKIT SİSTEMİ İLE ENJEKTÖR KİRLİLİĞİNE YOL AÇAN FAKTÖRLER
Tüm içten yanmalı motorların kullandıkları yakıtın kirletici ve kurum üretme özelliğinden dolayı zaman içinde performanslarında düşüş meydana gelmekte, motorun çalışma düzeninde çok önemli problemler oluşmaktadır. Yanma odasının içinde ve supaplarda oluşan karbon-kurum birikimi ve yakıt sistemindeki vernikleşmiş katmanlar motorun performansının düşmesine, yakıt tüketiminin artmasına ya da egzoz kirletici gazlarının yükselmesine neden olmaktadırlar.
Soru 1- Karbon birikimi veya kurum nedir ve nelere sebep olur? Cevap: Karbon, supapların üstünde, pistonun tepesinde ve yanma odasının içinde oluşan bir maddedir. Supapların sıkışık çalışmasına, motorun ise soğuk iken zor, normal koşullarda da sendeleyerek, duraksayar ak çalışmasına sebep olur. Aracın sürüş konforunda problem yaratır ve sürücüyü rahatsız eder. Çoğu kimse, 50-60 kilometrelik hızlarda titrek ve duraksamalı çalışan bir aracın şanzımanında veya aktarma organlarında problem olduğunu düşünürken, aslında sorun karbon veya kurum diye adlandırdığımız birikimlerden kaynaklanmaktadır ve çözümü bu kurumların temizlenmesidir. Yüksek yakıt tüketimi ve egzoz emisyonu yine karbon-kurum birikiminden kaynaklanmaktadır.
Soru 2- Vernikleşme nedir ve nelere sebep olur? Cevap: Benzinin kimyasal yapısından kaynaklanan yakıt borularında, enjektör kütüğünde ve enjektörlerde oluşan şeffaf ve parlak yapışkan katmanlardır. Yakıt püskürtme sisteminin elemanlarında ( filtre, pompa, yakıt kütüğü, regülatör, enjektör gibi) birikerek, yakıtın akış miktarında azalmaya neden olur. Vernikleşme dolayısıyla enjektörlere gelmesi gereken benzin miktarındaki azalış, aracın motor performansında çok önemli miktarda düşüşe ve motorun fazla yakıt tüketmesine neden olur. Yukarıda izah edilen karbon birikimi ve vernikleşmenin dışında, motorların performanslarının düşmesine ve yukarıda söz edilen problemlerin meydana gelmesinde neden olan diğer faktörler aşağıda açıklanmıştır.
Soru 3- Olefin ve diolefin artıkları nedir? Bu artıkların kurum birikimi ve enjektör kirliliği üzerindeki etkisi nasıl olur? Cevap: Bilindiği üzere enjektörler motora yakın bir sıcaklıkta çalışmaktadırlar ve onları soğutan içlerinden geçen benzin akımıdır. Motor stop edildiğinde, enjektörü soğutan benzin akımı da kesildiği için enjektörün iğnesinin çevresinde ve enjektörün iç kısımlarında buharlaşan benzin artıklar bırakır. Bu artıklar başlangıçta sakızımsı yapıda olup, zaman içinde pişerek üst üste sert katmanlar oluşturmaya başlarlar. Bunlara, benzinin içindeki olefin maddesinin artıkları denilir. Biriken bu olefin katmanları, enjektörlerin püskürtme formunun bozulmasına, enjektörlerin silindirlere gönderdiği benzin miktarlarının azalmasına neden olurlar. Bunun sonucunda motorun gücü düşer ve fazla yakıt tüketmeye başlar. Unutulmaması gereken önemli bir nokta şudur ki, enjektörlerdeki % 10 düzeyinde bir tıkanıklık, yakıt tüketiminde % 2-5 arası artış ve egzoz emisyonlarında % 30'lara varan yükselmelere neden olmaktadır.
Soru 4- EGR ve PCV gazları nedir? Kurum birikimi üzerindeki etkisi nasıldır? Cevap: Günümüzde kullanılmakta olan araçların tümünde, soluduğumuz havayı daha az kirletmek amacıyla egzoz gazları sirkülasyon valfi (EGR) ve krank havalandırma valfi (PCV) kullanılmaktadır. Bunların her ikisi de silindirlere motorun ihtiyacı olan taze havayı gönderen emme manifolduna bağlıdır. EGR valf, egzoz gazlarını tekrar yakmak üzere emme manifoldu üzerinden yanma odasına gönderir. PCV valf ise, karter muhafazası içinde biriken yağ buharını emme manifoldu üzerinden yanma odasına göndererek yakılmasını sağlar. Gerek EGR valfinden bırakılan egzoz gazları gerekse PCV valfinden bırakılan yağ buharları (emme manifolduna bırakılan hidrokarbon içerikli gazlar) kondense olarak emme manifoldu iç çeperlerinde kurum birikimine neden olarak emme manifoldundan geçen hava sirkülasyonunun formunun bozulmasına neden olurlar. Bunun sonucunda yakıt hava karışımı karakteristiği bozulur, aracın motor torkunda ve gücünde düşüş meydana gelir.
Soru 5- Yüksek motor sıcaklıkları nedir, nelere sebebiyet verir? Cevap: Günümüz araçlarının daha az benzin tüketmesi ve havayı daha az kirletmesi için daha fakir karışımla çalıştırılma eğilimi, silindirlerde yanma sonucu sıcaklığın yükselmesine neden olarak supaplarda yanma sonucu oluşan sıcaklığın yükselmesine neden olmaktadır. Bunun sonucu ise, yanma odası içinde birken kurum miktarında artış olmakta ve kurumlar kısa sürede pişerek serleşmiş bir yapı almaktadır. Supap tablası arka yüzeyinde biriken kurumlar süngerimsi bir yapı içerdiğinden, benzin motorlu araçlarda enjektör tarafından püskürtülen benzinin bir kısmını emerek hem yanma odasına püskürtülen yakıt miktarını azaltmakta hem de püskürtülen yakıtın atomizasyonunu bozmakta, bu, hem aracın yeterli gücü üretememesine hem de yakıt tüketiminin artmasına neden olmaktadır.
Soru 6- Katkılı benzinlerin kurum birikimi üzerindeki etkisi nedir? Cevap: İçten yanmalı motorların parçalarının oksidasyona uğramaması için benzinin içine katılan her türlü katkı maddeleri, vernik ve cila kökenli kimyasallar, deterjan türü kimyasallar supaplarda ve yanma odasında daha fazla kurum birikmesine neden olmaktadır.
ÇÖZÜM :
Benzinli ve dizel araçların motor performansının düşmesi ve yatık tüketiminin yükselmesini engellemek için, karbon birikimi ve yakıt sistemi ile enjektörde biriken kirli maddelerin yok edilmesi gerekmektedir.
Bunun en etkili ve en az maliyetli yolu, motorun üzerinden hiçbir parça sökmeden ve motor çalışır haldeyken yakıt hatlarını, yakıt sistemini, enjektörleri temizlerken aynı zamanda yanma odası ve supaplarda biriken karbon ya da kurum birikimlerini de temizleyen patentli ve isim hakkı saklı Carbon Clean temizlik ve diagnostik sistemidir. Carbon Clean makinasının diagnostik özelliği sayesinde benzin pompa basıncı, maksimum pompa basıncı ölçümü yapılabilmekte, ayrıca enjektör ve regülatörün kaçırıp kaçırmadığı kolaylıkla test edilebilmektedir. bölümüne bakabilirsiniz.
2 hafta önce paçalıkları taktırmaya gittiğimde yaptırmıştım. araç taki bütün sorunlar ortadan kalktı walla. ayağımı debriyaj dan çekince titreme yapıyodu,performans azdı,kaldırıken tekliyodu falan. maaşallah şimdi hepsi geçti. ve sadece carbon clear yaptırdım. bence herkes bi yaptırsın çok da pahalı bi uygulama değil.
carbon clean işlemini nerede kaç YTL'ye yaptırabiliriz
birde bu işlemin işe yarayıp yaramadığını veya nekadar başarılı olduğunu nasıl ölçeriz
bunu bildiğim özel servisler ve yetkili servislerin hepsi yapıyor.
fiyatlar ise 150-200 civarıdır diye tahmin ediyorum.yakın zamanda yaptırmışlığım yok.bu fiyat birçok yerde değişkenlik gösterecektir.
eğer araçta kullanım esnasında hissedilir bir değişme sağlanıyorsa başarılı diyebiliriz.ama eğer subapları falan temizlik yapmadan önce ve sonra görme imkanı verirlerse yine bunu gözle tespit edebilirsin.
yapıldıktan sonra sonuçları ıvırları zıvırları var,yaptıracağın yer yardımcı olmalı bu konuda.
Beylikdüzü Birmot yapar mı? Yaparsa kaça yapar? Ben 50 ytl civarı bi fiyat düşünüyorum hemen gidip yaptırıyım araç 55binde Opel Astra, heralde Carbon Clean i illa OPEL SERVİSİNDE yaptıracaz diye bişi yok...
Geçen hafta elimden çıkardığım TDI motorlu Volkswagen ime 30 binde bir bu işlemi yaptırıyordum servis tanıdık olduğu için 70ytl ye yapıyorlardı ki en son yaptırdığımda araç lazım oldu ne zaman alırım dediğimde 15dk lık işlem sonunda verdiler olmuştur dediler , aslında diğer zamanlarda en az 60 dk alete bağlı kalırdı ve 50-100km sonra arabanın ataklığını hissederdim 15dk lık işlemden sonra o ataklığı göremedim servislerede güvenim kalmadı
_____________________________
Soğuk Sistem Konveyör Bant Birleştirme , Tamir & Soğuk Sistem Tambur Kaplama Hizmetleri , Konveyör Bant Flasterleri , Kaplama Kauçukları satışı Servis hizmetleri
DÜN AKŞAM 4. LEVENT SANAYİDEKİ BOSCH CAR SERVİSE MAİL GÖNDERDİM. BU SABAH ARADILAR. 1 SAAT SÜRÜYORMUŞ VE 60 YTL FİYATI VARMIŞ. ÖZEL ÇÖZÜCÜ VE ARAÇTAN ÇEKİLECEK BENZİNLE KARIŞIM HAZIRLANIYORMUŞ. RÖLANTİDE 1 SAAT ÇALIŞTIRLIYORMUŞ. VE TEMİZLENİYORMUŞ...
_____________________________
14 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARINIZI MUTLAKA ARKA KOLTUĞA OTURTUNUZ VE KAPILARI KİLİTLEYİNİZ...
enjektörlere o an karar verdikleri sıralama ile hortum kelepçeleyip bir saat boyunca aracın deposunu bypass ederek makinanın deposundan deterjan katkılı çözücü çektiriyorlar ilk etapta enjektör temizliği ana hedef , ama gözümün önünde bir kaç kez uygulayanın iş güzarlığı ile karşılaştım. İş yaptırmak istediğin kişilerle samimi olmayacaksın ben çok yaşadım arkadaşlık olunca işin savsaklanıyor
_____________________________
Soğuk Sistem Konveyör Bant Birleştirme , Tamir & Soğuk Sistem Tambur Kaplama Hizmetleri , Konveyör Bant Flasterleri , Kaplama Kauçukları satışı Servis hizmetleri
Ankara'da da ostimdeki bosh car service yapıyor. (Auto King karşısındaki) 50YTL. Ben de memnun kaldım.
100000 uzerindeki ve daha once hic CC yapılmamış araçlara pek tavsiye etmiyorlar.
100,000 in üzerindeki cc yaptırmamış araçlara neden tavsiye etmiyorlar?
Motor içinde kurumlar yavaş birikirken motor içindeki parçalar da zaman içinde motorun kurumlu yapısına uyuyormuş. CC ile o kurumları temizleyince motor yağ kaçırabilir ve motor açmak gerekebilir dediler. Ben yaptırdıgımda 99000 falandı ve oyle birsey olursa sorumluluk almayız dediler. Ondan sonra 10000 km kullandım herhangi bir sorun olmadı. Bu risk ozellikle dizeller için daha fazlaymıs. CC için en ideal km 50-70000 arası dediler.
Motor içinde kurumlar yavaş birikirken motor içindeki parçalar da zaman içinde motorun kurumlu yapısına uyuyormuş. CC ile o kurumları temizleyince motor yağ kaçırabilir ve motor açmak gerekebilir dediler. Ben yaptırdıgımda 99000 falandı ve oyle birsey olursa sorumluluk almayız dediler. Ondan sonra 10000 km kullandım herhangi bir sorun olmadı. Bu risk ozellikle dizeller için daha fazlaymıs. CC için en ideal km 50-70000 arası dediler.
Motor içinde kurumlar yavaş birikirken motor içindeki parçalar da zaman içinde motorun kurumlu yapısına uyuyormuş. CC ile o kurumları temizleyince motor yağ kaçırabilir ve motor açmak gerekebilir dediler. Ben yaptırdıgımda 99000 falandı ve oyle birsey olursa sorumluluk almayız dediler. Ondan sonra 10000 km kullandım herhangi bir sorun olmadı. Bu risk ozellikle dizeller için daha fazlaymıs. CC için en ideal km 50-70000 arası dediler.
peki tşk.
hangi motorlarda sorun çıkmış diye sordun mu?
Sormadım.
Bir de aslında benim sinir olduğum şey... 100000'e kadar butun bakımlarını serviste yaptırdım ben arabamın. Servisde de CC makinası vardı ve bana kimse gel sana CC yapalım demedi. Bosch'dan once servise gittim yaptırmak için. Ve adamlar senin araba 100000 olmuş sana yapamayız dediler. Ben de bir daha servise uğramadım zaten...
faydası var yaa, benim arabamda hissedilir derece düştü yakıt tüketimi vallaha ben öyle gözlemledim. Bazen ilk çalıştrışta çok benzin kokusu gelirdi o da kesildi.
yani 50 bin 60 bin km araçlarda tavsiye ederim. 50 - 60 YTL başka kıytırık icatlara para vereceklerine bence motoru bi temizletsinler bi denesinler
Ben de aracımı ilk çalıştırdığımda keskin bir benzin kokusu geliyor. Araç 54.500kmde, zaten triger kayışı değişecektim servise soralım bakalım carbon clean yapıyorlar mı? Yapıyorlarsa onu da halledelim o arada..
quote:
Orjinalden alıntı: Yazılımcı Online
faydası var yaa, benim arabamda hissedilir derece düştü yakıt tüketimi vallaha ben öyle gözlemledim. Bazen ilk çalıştrışta çok benzin kokusu gelirdi o da kesildi.
yani 50 bin 60 bin km araçlarda tavsiye ederim. 50 - 60 YTL başka kıytırık icatlara para vereceklerine bence motoru bi temizletsinler bi denesinler
ben 2ay önce yaptırdım.ankara da bir özel serviste.fiyatıda 50 ytl.servisin sahibi her 50.000 kmde bir yaptırmak lazım diyor.yakıt tüketiminde ve hızlanmasında çok fark etti.birde bu "100.000 km'i devirmiş araçlara önermiyoruz" meselesi servisteki ustaya göre hikaye.yalnız bu işlemden sonra imkanınız varsa bir uzun yol yapın.aracı yüksek devirde kullanıp,basın biraz.bu sayede tam temizlik sağlanıyormuş.
Ben de bugün yaptırdım. 70 ytl.ye maloldu. İlk hissettiklerim; motordan gelen ses daha da azaldı. Araç daha iyi nefes alır hale geldi, hızlanma arttığından çekişe faydası oldu. Yakıt olayını zamanla öğreneceğim. Kesinlikle araca faydası var, aracım 54700km.de ve bir dahaki temizleme 50bin km. sonra dedi usta. Verdiğiniz paranın karşılığını alıyorsunuz. Usta, işi bitince deneme sürüşü yaptı. Aracı geri getirirken ben 6-7metre karşıdaydım, motor sesini dahi duymadım, araç sanki çalışmıyordu...
DÜN AKŞAM 4. LEVENT SANAYİDEKİ BOSCH CAR SERVİSE MAİL GÖNDERDİM. BU SABAH ARADILAR. 1 SAAT SÜRÜYORMUŞ VE 60 YTL FİYATI VARMIŞ. ÖZEL ÇÖZÜCÜ VE ARAÇTAN ÇEKİLECEK BENZİNLE KARIŞIM HAZIRLANIYORMUŞ. RÖLANTİDE 1 SAAT ÇALIŞTIRLIYORMUŞ. VE TEMİZLENİYORMUŞ...
BEN DE AYNI YERDE YAPTIRDIM. EN FARKEDİLİR ŞEY MOTOR TİTREŞİMİNİN DÜŞMESİ OLDU VE ÇEKİŞ ARTTI.(DİZEL)
Arkadaşlar, bu carbon clean olayı gerçekten çok başka bir olaymış, bugün epeydir aracımı sürüyorum ve hala bu kadar fark olduğuna inanamıyorum, sanki araç full bakımsızlıkla girdiği servisten full bakımla çıkmış gibi oldu. Üstelik serviste bunu bilmediklerinden bu işi yapan sanayide bir ustaya gittik. Daha yeni bakım yaptırmıştım, hiç eksiğim yok bu konuda. Motor çok daha iyi, araç çok daha iyi ve erken hızlanıyor, daha ataklaştı, üst vitese çıkma kolay olacağı için yakıt tüketimi de azalacaktır, özellikle şehiriçinde fark edecektir diye düşünüyorum. Hava filtresinin takılı olduğu kısımdan motora giden bölüm temizlendiğinden usta bana temizlenen yeri gösterdiğinde yepyeni olmuş gibiydi. Tekrar bu konuyu gündeme getiren arkadaşlara teşekkür eder, carbon clean yapmaya niyeti olan arkadaşlara en kısa zamanda tereddütsüz yapmalarını öneririm.
OKTAN: BENZİNİN KENDİLİĞİNDEN TUTUŞMAYA DAYANIKLILIĞIDIR... VURUNTU: DÜŞÜK OKTANLI BENZİN KULLANIMI SONUCU (BUJİ ATEŞLEMESİNDEN ÖNCE) OLUŞAN DÜZENSİZ YANMANIN ÇIKARDIĞI ŞIKIRTI ŞEKLİNDE SES. (ÇOK ZARARLIDIR. ÖZELLİKLE PİSTONLARIN YÜZEYİNDE TAMİRİ MÜMKÜN OLMAYAN HASARLAR OLUŞTURABİLİR.) VURUNTU SESİ ÇOĞUNLUKLA, GAZA YÜKLENİLDİĞİNDE DUYULUR... 95 OKTAN BENZİN KULLANAN VE UZUN SÜRE (60-70 BİN KM) CARBON TEMİZLİĞİ YAPILMAYAN ARAÇLARDA OLUŞAN KARBON BİRİKİMİ NETİCESİNDE YANMA ODASINDAKİ HACİM DARALMASI SONUCU, VURUNTU OLUŞABİLİR... VURUNTUYU TAM OLARAK ORTADAN KALDIRMAK İÇİN, CARBON CLEAN YAPILMALIDIR... OKTAN SAYISI YÜKSEK BENZİN DE KISMÎ ÇÖZÜM OLABİLİR...
quote:
Orjinalden alıntı: aTTra
Ben birşey sormak istiyorum.. Kaç yerde sordum ama cevabını tam alamadım / bulamadım..
VURUNTU nedir? Neden olur? Nasıl hissedilir?
_____________________________
14 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARINIZI MUTLAKA ARKA KOLTUĞA OTURTUNUZ VE KAPILARI KİLİTLEYİNİZ...
Arkadaşlar, bu carbon clean olayı gerçekten çok başka bir olaymış, bugün epeydir aracımı sürüyorum ve hala bu kadar fark olduğuna inanamıyorum, sanki araç full bakımsızlıkla girdiği servisten full bakımla çıkmış gibi oldu. Üstelik serviste bunu bilmediklerinden bu işi yapan sanayide bir ustaya gittik. Daha yeni bakım yaptırmıştım, hiç eksiğim yok bu konuda. Motor çok daha iyi, araç çok daha iyi ve erken hızlanıyor, daha ataklaştı, üst vitese çıkma kolay olacağı için yakıt tüketimi de azalacaktır, özellikle şehiriçinde fark edecektir diye düşünüyorum. Hava filtresinin takılı olduğu kısımdan motora giden bölüm temizlendiğinden usta bana temizlenen yeri gösterdiğinde yepyeni olmuş gibiydi. Tekrar bu konuyu gündeme getiren arkadaşlara teşekkür eder, carbon clean yapmaya niyeti olan arkadaşlara en kısa zamanda tereddütsüz yapmalarını öneririm.
Senden ricam lpg li araçlara nasıl uygulandığı konusunda bir bilgi edinirsen bizimle paylaşman
Enjektör Temiziliği ile CC'nin farklı şeyler olduğunu sanıyordum ama bu yazıda ynı şeyler olduğu sonucuna vardım, ay da CC'nin enjektörleri de açtığı sonucu ortaya çıkıyor ki bu da zaten yine Enjektör Temiziliği anlamına geliyor.
Sıfır arabada CC'nin fayda göstermesi bana mantıklı gelmedi? Hangi karbon birikmiş ki onu temizleyip performans artmış sıfır arabada?
_____________________________
Orite : Dandik marka almayın, üzülürsünüz: Fiyatı uygun diye usb okuyuculu divx oynatıcı aldım 2 defa bozuldu, teknik servis desen 1 aydır sallıyor. Bozulan ürünün kargo ücretini ödetiyorlar vs vs.
Şaşmaz opel özel servisinde 50000 bakımına dahil ettim 110 milyon para verdim sadece carbon clean'a araçta etraflı bir 50 bin bakımı sonrası vites geçişlerinde rahatlama yakıt sarfiyatında bariz azalma çekişte artma hissettim ama bunu carbon clean ile açıklayabilirmiyiz bilemem dünya kadar işlemden sadece birisi carbon clean.100 bin üzeri araçlarda piston şekillenme durumuna göre yapılabilir ama bu tamamen subjektif olur yani ustanın gözüne göre yapılacak olduğundan ben tavsiye etmem usta asla yapmayalım demez sanmam çünkü sağlam para alıyorlar.Bu arada ben çarşamba günü yaptırdım bakımı 98 model astra vardı LPG'li carbon clean yapılıyordu bence LPG'li araçlara da bir defalığına dahi olsa yaptırmak gerekir LPG minimum kurumlanma yapar ancak daha öncesinde illaki bu araç benzinli kullanılmıştır düşünülebilir.
Bir de tavsiye olarak motorvac carbon clear tavsiye ettiler daha ucuza da bu işi yapan yerler bulunur ancak cihaz ve kimyasal farklı bana uyduruk dünya kadar carbon clean cihazı olduğunu söylediler ismi yanlış aklımda kalmış olabilir ama MOTORVAC olsa gerek ya da en azından buna yakın bir adı var cihazın daha uzun ömürlü ve kaliteli bir carbon clean olduğuna dair tavsiyeler aldım bir de işlemin çoğu işçilik olduğundan hem işçiliği düzgün olan bir servise ve ya sanayiye gitmenizi hem de pazarlığı sıkı tutmanızı öneririm.
emre. nin verdiği tabloda "0 km değerleri" diye yazan ve 115 BG den 117 BG'e çıkan sonuçlar sıfır arabayı kastetmiyor muydu?
_____________________________
Orite : Dandik marka almayın, üzülürsünüz: Fiyatı uygun diye usb okuyuculu divx oynatıcı aldım 2 defa bozuldu, teknik servis desen 1 aydır sallıyor. Bozulan ürünün kargo ücretini ödetiyorlar vs vs.
Arkadaşım, Ben dah bu hafta sonu yaptırdım. Arkadaşlar 40 küsür ytl aldılar.(işçilik dahil) Tabi başka şeylerde olduğu için işçilik almadılar. Erzurum ford servisinde .. (şahsuvaroğlunda) İlk izlenimlerim; motorun çekişinde birartma göremedim ancak rölanti sesinde azalma ve düzelme fark ettim. Yakıt olarak ta tam test edemedim. Sanki biraz fark etti gibi. Fark görebilirsem yazarım..
_____________________________
SONY 40D3500@HTPC@DigiturkPlus@PlayStation3@Z5500 ___________________________________________________________________DH/Eski Üyelerin Mekanı..
hyundai yetkili servisine sordum "carbon clean diye bilinen bir temizlik yapılmadığını" ifade ettiler. aracıma carbon clean yaptırabileceğim bir yerin açık adresini yazabilirmisiniz arkadaşlar. Ankaradayım
arkadaşlar az önce hyundai kuruçayırlı servisten mail geldi işlemi 40 ytl ye yaptıklarını söylediler. ayrıca aynı işlemi yakıta ilave edilen carbon clear sıvısı ile de yapabiliriz o da 25 ytl dediler. sizce hangisi daha etkilidir. bana pahalı olan ilk yöntem daha mantıklı geldi. sizce ne yapmalıyım
Emre bey, Bu sistemde yakıt giriş-çıkışı bypass edilip araca yakıt özel bir depodan veriliyor anladığım kadarıyla. Bu durumda kimyasalı, depoda benzin az olduğu bir anda benzin deposuna döksek, hem benzin deposu, hem pompanın da dahil olduğu yakıt yolu temizlense olur mu? Resimlerde görülen aletin yakıt sağlamak dışında görevi var mı?
Diğer taraftan benim aracım 26000 km'ye kadar benzinle çalıştı. Şu an LPG'li ve 32000 km'de. CC gerekir mi yoksa LPG zamanla olası kurumu çözer mi? Benim arac 2000-2500 devirde vites yükseltiyor, bu nedenle kurum oluşumu riski yüksek gibi gözüküyor. LPG de düşük devirde kurum yapar mı?
HUSUSİ ARACIMDAN SONRA TİCARİ ARACIMA DA DÜN CC YAPTIRDIM. BUNDAKİ FARK ÖNCEKİNDEN ÇOK DAHA FAZLA OLDU. NEDENİ İSE BUNDA NORMAL MOTORİN KULLANMAM SANIRIM. KESİNLİKLE TAVSİYE EDİLİR
'''Hazırlanan karışım bitene kadar -ki bu yaklaşık 30-45 dakika sürer-, motor rölanti devirde çalıştırılır. Arada bir gaza basılarak sökülen kurumun egzozdan atılması sağlanır.'''
PEKİ ARABANIN EGSOZUNDAN ATILAN KURUM KATALİTİK KONVERTÖRÜ TIKARMI VEYA O PARÇADA HERHANGİBİR SORUN ÇIKARTIR MI?
SONUÇTA KURUM DEDİĞİMİZ KARBON MOTORUN İÇERİSİNDE YANMAMIŞ BENZİN KALINTILARININ ARTIĞI.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bettyonpower -- 21 Temmuz 2006; 21:11:01 >
'''Hazırlanan karışım bitene kadar -ki bu yaklaşık 30-45 dakika sürer-, motor rölanti devirde çalıştırılır. Arada bir gaza basılarak sökülen kurumun egzozdan atılması sağlanır.'''
PEKİ ARABANIN EGSOZUNDAN ATILAN KURUM KATALİTİK KONVERTÖRÜ TIKARMI VEYA O PARÇADA HERHANGİBİR SORUN ÇIKARTIR MI?
SONUÇTA KURUM DEDİĞİMİZ KARBON MOTORUN İÇERİSİNDE YANMAMIŞ BENZİN KALINTILARININ ARTIĞI.
Tıkamama garantisi vermiyorlar. Ben CC'den sonra katalizoru iptal ettirdim. Taşı kırılmıştı. (100000 kmde). ama CC'den once mi kırıktı sonra mı kırıldı birsey diyemem.