Şimdi Ara

Ev Sinema Sistemleri ile ilgili temel bilgiler

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
313
Cevap
24
Favori
163.531
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • BÖLÜM I - EV SİNEMASI

    Ev sinemasının dünyada teknoloji olarak yeniliğine rağmen, oldukça popüler olduğunu söylemek mümkün. Müzik ve film keyfini evlerde yaşatan bu sistem üç bileşenden oluşmaktadır; görüntü sağlayan cihaz, görüntü oynatıcı ve ses düzeni.

    Görüntü sağlayan cihaz seçenekleri, normal tüplü televizyondan plazma ekrana kadar oldukça geniştir. Ev sinemasını kurmak için, mevcut televizyonu kullanmak da mümkün. Görüntü oynatıcılar açısından durum biraz daha farklı; VCD veya DVD oynatıcılar arasında bir seçim yapmak gerektiğinden, DVD'ler özellikleri dolayısı ile daha çok tercih edilmekte. Ses düzeni için ise beş hoparlör ve bir subwoofer gerekiyor.

    Sinemada sesler, perdenin arkasına gizli üç hoparlör ile izleyicileri sarar. Sağ ve sol hoparlörler stereo özellikleri ile arka plandaki müziği, ortada yer alan bir tanesi de ekran boyunca yayılan konuşmaları iletir; efektler söz konusu olduğunda her üçü de etkindir. Ekran dışı efektleri ise yan ve arka duvarlarda bulunan çok sayıda hoparlör taşır. Böylelikle, bu özel ses düzeni ile izleyicilerin ekrandaki sahnenin bir parçası olmasını sağlayan bir ortam yaratılır.

    Evde böyle bir ses deneyimi yaşayabilmek için, benzer bir düzen kurmak gereklidir. Farklı kombinasyonlar ve bütçelerle evde sinema keyfini yaşamak mümkün. Ev sineması kurulacak olan odaların, sinema salonlarından küçük, dolayısıyla daha az seyircisinin olması, bu sistemi kurmayı kolaylaştırmaktadır.

    Ev sineması kurarken, öncelikle evin yapısına göre sistemin büyüklüğüne ve yerleşimine karar vermek gerekmektedir. Cihazların birbirleriyle uyumu önemli olduğundan aynı marka veya birbirini destekleyen özelliklerde cihazların seçilmesinde fayda var. Ev sineması ürünleri her yıl yenilendiğinden, satın alınacak cihazların son teknolojiyi destekler olması da dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Elektronik ürünler, teknolojileri ne kadar yüksek olursa olsun çok kısa sürede demode olma niteliğini taşımaktalar, bu nedenle herhalukarda kullanıcı bir süre sonra yeni bir alet almak yönünde düşüncelere kapılmaktadır. Bu seviyede elimizdeki aletlerin yeni teknolojileri destekler nitelikte olmalarına dikkat edillmeli ayrıca kullanım sırasında yaşanabilecek arızalar nedeniyle servis ve garanti şartlarının olduğu bir sistemin tercih edilmesi faydalı olacaktır.


    BÖLÜM II - SİSTEM PERFORMANSI

    Dolby Surround - Dolby Digital - DTS - THX Sistemler

    Kısaca özetlersek

    4+1 ses sisteminiz varsa ön sağ ve sol hoparlörleri monitorunuzun yada Tv nin yanlarına yerlestirebilirsiniz.Manyetik korumalı olduklarından monitorden yada Tv den etkilenmezler. Oturacağınız yer bu yerlestirdiginiz hoparlorlerle ve sizin arasında bir uçgen cizilebilecek şekilde olmalıdır.

    Arka hoparlörler ise genelde ön hoparlörlerle aynı paralelde olacak şekilde oturacağınız yerden daha geride bir yere koyulmalıdır.Aralarındaki mesafe için tam olarak belirtilebilecek bir doğru ölçü olmamakla birlikte ön hoparlörlerin yakınlığının aynısı olmaları ya da bunu ancak yarısı kadar daha geçebilecekleri tavsiye olunur.Doğru pozisyona ulaştığınızı genel olarak şöyle anlarsınız: ön sol hoparlörden arka sağ hoparlöre ve arka sol hoparlörden ön sağ hoparlöre çizeceğiniz doğruların oluşturduğu çarpının tam ortasında ya da ön hoparlörlere yakın bir kısmında olmalıdır oturduğunuz yer.

    Hoparlörlerin kulaklarınıza yakın mesafede kulaklarınızdan biraz daha aşağıda olması da önerilebilir.Bu yüzden kendi ses sisteminizle gelen ayaklara arka hoparlörleri takarak onları yükseltmeniz eğer böyle bir aksesuar gelmediyse piyasadaki sistemler genelde standart tripodlara uyum sağlayabilecek boşluklara sahip olduğu için bunları da kullanabilirsiniz.

    Sisteminiz 5+1se yani yerleştireceğim bir hoparlör daha varsa işte bu merkez hoparlörü de monitörünüzün yada Tv nin üstüne tercihen bir koruma padinin üstüne koyarak yerleştirmelisiniz.Eğer monitörünüz yada Tv niz tavsiye ettiğimiz gibi en azından 17''-19'' veya 84 ekrandan büyük ise ya da yüksek bir yerdeyse merkezi hoparlörünüzün yönünü biraz aşağı bakacak şekilde ayarlamanız daha iyi olacaktır.

    Tüm bu pozisyon ayarlarını yaptıktan sonra seçtiğiniz bir filmi mümkünse bol efekt içeren filmlerden birini DvDRom yada DvD Playera yerleştirin ve denemeler yaparak tam performansa ulaşmaya çalışın.Bir karşılıklı konuşma sahnesi açtığınızda ses monitörünüzün içinden geliyormuş gibi olmalıdır ve aksiyon sahnelerindeyse her sesin geldiği yönü tam olarak ekrandaki görüntüye eşdeğer bir şekilde arka ve ön hoparlörlerinizden hissedip duyabilmelisiniz.

    Şimdi bazı zeki okuyucular belkide en önemli parça olan Sub-Wooferı unuttuğumuzu düşünüyorlar ama unutmadık sadece sona sakladık: Ses sistemimizin Bass sesleri sağlamaya yarayan bu güçlü parçası genelde odanın bir köşesine kenarlarından 5er Cm kalacak şekilde yerleştirilir ama köşelerde onu koyacak yer bulamıyorsanız bir duvara yakın koymanızı kesinlikle önereceğim çünkü gerçek Bassı ancak böyle alabilirsiniz. Sub-Wooferınızı yerleştirdikten sonra Bass ayarınıda yaparak kendi dinleme zevkinize göre bir ayarda sabit bırakıp artık Sub-Wooferı sadece o aksiyon sahnesinde sizi yerinizden hoplatıcak çılgın sahnelerdeki muhteşem desteğiyle hatırlayın ve birdaha sadece tozunu almak için yanına gidin.

    THX Sistemler

    Sesler daha berrak... Görüntüyle birlikte akıp gidiyor... Kendinizi filmin içindeymiş gibi hissetmek sıradan bir olay haline gelmiş. Hani elinizde olsa kalkıp lazer kılıcınızı kınından çekivereceksiniz... Bütün bunlar nasıl mı oldu? George Lucas gururla sunar...
    Ev sinemasına göz kırpan herkes, son dönemde cihazların üzerinde beliren THX logosunun farkına varmıştır. Daha da ilginci, bu logonun altında küçük puntolarla yazılmış olan bir Lucasfilm ibaresi göze çarpar. Tahminler doğrudur: yine bir George Lucas numarasıyla karşı karşıyayız. THX, George Lucas'ın yıldız gibi parlayan firması Lucasfilm'in sinema salonlarına, ses sistemlerine, multimedia ve otomobil sistemlerine verdiği bir uygunluk lisansı aslında. Bir tür kalite/standart onay belgesi. THX'in ne olduğunu ayrıntılarıyla anlatmadan önce, kısa bir özet geçelim. Üzerinde THX logosunu gördüğümüz sistemler ses performansı olarak Lucasfilm tarafından onaylanmış, yüksek düzeyli ürünlerdir. Kısacası, ''iyidirler.''

    THX'in adı, George Lucas'ın ilk uzun metraj filmi ''THX 1138''den geliyor. Lucas hayranlarının ''Ustanın en iyi filmi dedikleri 1970 tarihli yapımda Robert Duvalle ve Donald Pleasence başrollerindeydi. Yapım ekibinde Francis Ford Coppola, filmin müziklerinde de Lalo Schifrin gibi bir deha yer alıyordu. Kısacası daha ilk filminde bir yıldızdı Lucas. Film, ilaçların ve seksin yasaklandığı, insanlarının adının kodlardan oluştuğu, yönetimin teknolijiye devredildiği bir dünya geleceği üzerine kuruluydu. Yani biraz ''Büyük Birader'', biraz ''Cesur Yeni Dünya'', biraz Logan'ın Kaçışı arası bir filmdi THX 1138. Lucas'ın görüntüye ve sese düşkünlüğünün ilk kanıtı olacak denli de sıra dışı bir yapımdı.

    THX Nedir?

    THX, sinema salonlarının, ev sinema sistemlerinin akustik performansını arttırmaya yarayan bir ses düzenleme yöntemi. Lucasfilm'in geliştirdiği bu teknolojiye uygun standarttaki ürünler, yine Lucasfilm tarafından ''test edilip onaylandıktan'' sonra, THX sertifikasını alıyorlar. Son dönemde, THX sertifikası alan ürünler kervanına, otomobil ses sistemleri ve bilgisayar/multimedia ürünleri de katıldı. THX'in varlığı, temelde şu gereksinime dayanıyor. Filmlerin postprodüksiyon aşamasındaki ses düzenlemeleri, özellikle son 25 yıldır daha büyük bir özenle yapılıyor. Yönetmenler, teknik ekipler, izleyicinin üzerinde yaratmak istedikleri etki için sesten bol bol yararlanıyorlar. Ancak hem sinema salonlarının, hem de ev sinema sistemlerinin mekanın kendi yapısına bağlı olarak çok farklı performans göstermesi, George Lucas gibi bir titizlik abidesini sinema sektöründe yeni ses standartları geliştirmeye itiyor. Sonuçta da karşımıza THX çıkıyor. Bu standart sayesinde, izleyicilerin yönetmenin gerçekleştirmek istediği etkiye daha yakın bir ortam içinde bulunmaları mümkün.

    Evde THX'e ne gerek var?

    THX'le ilgili bilmeniz gereken iki temel şey var. Birincisi, ev sineması tipik bir sinema salonuna göre büyük farklılıklar göstermesi. Temel fark, mekan özelliklerinden kaynaklanır. Büyük bir sinema salonundaki ağır perdeler, kaplamalı duvarlar, kumaş kaplı koltuklar ve kalabalık, sesin belli bir düzeyde emilmesine neden olur. Bu nedenle, filmlerin ses kayıtları, bu emilme göz önüne alınarak düzenlenir. Oysa aynı kaydı evin bir odasına kurulmuş olan ev sineması sistemiyle oynatmaya/dinlemeye çalıştığınızda, fazlasıyla ''parlak'' seslerle karşılaşırsınız. Kısacası, duyduğunuz sesler, yönetmenin sizin duymanızı istediği sesten çok farklı, kimi zaman da film izlemenin tadını kaçıracak denli parlaktır. İkincisi de, film ses kayıtlarıyla müzik kayıtlarının, ses sistemlerinden farklı farklı özellikler beklemesi. Bu nedenle, sistemin patlama seslerinin, özel efektler, konuşmalarının ve müziğin gerektirdiği farlı performansları gösterebilmesi gerekir. İşte bu durumun farkına varan George Lucas'ın sunduğu çözüm, THX.

    THX, DVD'de ya da film seslerinin kaynağında sinema salonuna göre kodlanmış olan sesleri işleyerek ev sinemasına uygun hale getirir. THX, yüksek frekanslı seslerin yeniden eşitlenmesiyle ev içinde dengeli bir ses sağlar. Bir tek cümleyle özetlediğimize bakmayın, bu işlem teknik olarak epey karmaşık.

    THX ne yapar?

    Sinemalarda surround sesleri vermek için salonun kıyısında bir çok hoparlör bulunur; oysa ev sinema sistemlerinde, bu hoparlör sayısı genellikle ikidir (son sistemlerde, arkaya eklenen iki surround hoparlörle birlikte bu sayı dörde Sub woofer ve back center ile altıya çıktı). THX, bu farklılığın yaratacağı performans sorununu gidermek için ön ve surround hoparlörler arasında bir ''ses rengi eşlemesi'' işlemini üstlenir. Böylece odanın içinde ''hareket eden'' sesin tonunu dengeler. Dolby Pro-Logic ses işlemesinde, her iki surround hoparlöre ses veren surround kanallar mono bir sesle beslenir. Bu kanallara tıpkı sinemada duyduğunuz gibi yaygın, dolaylı bir ses verebilmek için THX ses sinyallerini dekorelasyon sürecinden geçirir. Bu süreç, ön hoparlörlerden duyduğunuz sesle surround hoparlörler arasında zaman açısından küçük bir farklılık yaratır; böylece iki farklı ses duyarsınız ve zihninizde ''psikoakustik'' bir mekan hissi oluşur. Digital 5.1 kayıtlardaysa ses sinyali zaten stereo olarak verilir; bu nedenle dekorelasyon kendini devreden çıkararak stereo sinyale uyum sağlar. Sinema salonlarına göre çok daha küçük mekanlarda kullanılan ev sineması sistemleri, görece daha küçük hoparlörlere sahiptir. Dolayısıyla, bas sesler için ek bir subwoofer'a ihtiyaç duyulur. THX'in bas yönetimi, düşük frekanslı bas seslerin doğrudan subwoofer'a yönlendirilmesini sağlayarak diğer hoparlörlerinizin performansını arttırır. Digital 5.1 kayıtlarda da, bas seslerin üst eşiğini denetleyerek subwoofer'a aşırı yük binmesini önler.

    THX için gerekenler

    Daha önce söylediğimiz gibi, ses sisteminin müzik kayıtlarında ayrı, film kayıtlarında ayrı bir performans göstermesi gerekir. Evde film izleyen insanlar, genellikle koltuklara kanepelere yayılmış haldedir; dolayısıyla öndeki kanalların bir yandan geniş bir açıya yayılabilen öte yandan da ekrandaki hareketlerle bire bir uyumlu olan bir ses üretebilmesi gerekir. Bu durum, merkezi hoparlörün eklenmesiyle ve ön hoparlörlerin yatay bir düzleme sesi dağıtabilmesiyle sağlanır. Sesin dikey dağılması sınırlı tutulur; zira müziğin e ses efektlerinin merkezi hoparlörden gelen konuşma seslerini bulandırmaması gerekir. THX, surround kanallar için kullanılacak hoparlörlerin ''dipol'' (çift yönlü) olmasını öneriyor. Oturma noktasının sağına va soluna yerleştirilen bu hoparlörler, ses doğrudan kulağınıza yönlendirmek yerine odanın ön ve arka duvarına doğru yönlendirilir. Böylece izleyicide bir mekan hissi oluşması sağlanır. THX için kullanılacak subwoofeer'lar, insan kulağının duyabileceği en düşük frekans olan 20Hz de dahil olmak üzere tüm frekansları verebilir olmalıdır. Öte yandan, bir patlamanın insanı yerinden hoplatan sesini verebilmek için 105 desibelik bir ses yüksekliğine ulaşabilbelidir; üstelik bu işi de seste hiçbir bozulma, distorsiyon yaratmadan yapmalıdır.Kimi THX onaylı sistemlerde, bu nedenle çift subwoofer kullanılabilir. Amplifikatörlerse, hoparlörlerin aksiyon sahnelerinde sık sık karşılaştığımız üst eşik düzeyindeki sesleri bozulmadan verebilmesini sağlayacak denli güçlü olmalıdır. Aynı zamanda, yüksek ses düzeyini bozulmaya neden olmaksızın uzun süre koruyabilecek özelliklere sahip olmalıdırlar.

    THX Tarihi

    1982
    George Lucas teknolojisinin son ürünü postprodüksiyon derdine düşmüştür. Bir çok araştırmanın ardından, Lucasfilm mühendisleri miksaj odaları için ideal olarak tanımlanan bir ortam geliştirirler. Bu ortamda, THX sistem geliştirilir. İlk THX miksaj odası Lucasfilm binasında açılır.

    1983
    Lucasfilm'in THX birimi devreye girdi. THX Sistemi tanıtımın ardından Hollywood camiasında kabul gördü. İlk iki THX sineması ''Return of the Jedi''- Jedi'nin Dönüşü'nün ilk gösterime ev sahipliği yapmak üzere devreye girdi.

    1990
    THX Ev Programı start aldı. Lucasfilm mühendisleriyle ses-görüntü sanayisinin önde gelen üreticileri, THX teknolojisini tüketici elektroniği alanına aktarmak için kolları sıvadı.

    1993
    THX Lazer Disk Programı ortaya çıktı. Lucasfilm, stüdyolara video disk prodüksiyonu aşamasında kalite kontrol hizmeti vermeye başladı.

    1994
    Ev elektroniği alanında üretilen ilk ''dört başı mamur'' THX sistemi, ''Complete Home THX System'', tanıtıldı.

    1996
    Lazer Disk Programı, DVD ve video kasetleri de içerecek şekilde genişledi. Adı ''THX Mastering Program'a dönüştü.

    1997
    Dünya çapında THX sertifikası alan sinema ve miksaj stüdyosu sayısı 1.600'e ulaştı. Pazardaki THX sertifikalı ev elektroniği ürünlerinin sayısı 250'yi buldu.

    1998
    THX, DVD standartları için sertifika standartlarını açıkladı.

    1999
    THX, Dolby Laboratuarları'yla el ele verip Surround EX'i yarattı. THX Lucasfilm yapımcılıkla birlikte, prodüksiyonu baştan sona dijital olarak gerçekleştirilmiş ilk filmine imza attı: ''Star Wars Episode 1''.

    2000
    THX sertifikalı sinema sayısı, dünya çapında 2.700'e ulaştı.

    2001
    THX ''THX Multimedia'yı devreye soktu. Dünyanın tamamı onaylanmış ilk THX Multimedia Ssitem'i ortaya çıktı (Dell THX sertifikalı bilgisayarlar ve bilgisayarlarla birlikte kullanılabilen, Türküye'de daha yüzünü göremediğimiz Klipsch Promedia serisi hoparlör, ses işlemcisi takımları).

    THX Ev Sineması Rehberi

    THX Ev Audio Sistemi nedir?
    Çok kanallı, ev ses sistemleri için tasarlanmış bir çözümdür. Bu çözümün üretilmesinin altında, aslında büyük sinema salonları için üretilmiş olan sinema ses kayıtlarının ev içinde aynı performansı gösterememesi yatar. Bu durumun iki sonucu vardır:

    1. Büyük salonlar için üretilmiş kayıtların evde dinlenmesi sonucunda oluşan ses farklılıklarının giderilmesi.
    2. Çok kanallı ses yayınında ortaya çıkan farklı ses alanlarının düzgün bir şekilde yeniden üretilmesi.

    THX Ev Sistemi Dolby Digital ve DTS'le uyumlu mu?

    Evet. Bütün sinema ses kayıtları -genellikle- 4 ve 5.1 kanala göre üretilir. THX'in yaptığı bu ses kayıtlarını yeniden işleyerek ev ortamına uygun hale getirmektir.

    THX Ev hoparlörleri müzik dinlemek için uygun mu?

    Evet. THX Ev sineması için üretilen hoparlörler çok kanallı sese (4 ya da 5.1 kanal) uygun olarak üretilir. Müzik dinlerken ön hoparlörlerden daha berrak bir ses alırken surround hoparlörlerin oluşturduğu mekan hissi de artar.

    4 ya da 5.1 kanal için üretilmiş bir kaydı THX Ev Audio Sistemi'nde dinlemenin ne yararı var?

    1. Daha doğal bir ses dengesiyle karşılaşırsınız. Sıradan ev ses sistemlerinde dinlediğiniz film kayıtları, olağandışı ''parlaklıkta'' bir ses verir.
    2. Konuşmalar daha belirgindir. 5.1 kanal miksajlarında, 5 ana kanalın tümü de aynı anda devrededir. Bu nedenle kimi aksiyon efektlerinin konuşmaları anlaşılmaz, duyulmaz hale getirmesi, bastırması mümkündür. THX'de ise yüksek ya da karmaşık ses efektlerine karşın konuşmalar rahatlıkla ayırt edilebilir.
    3. Ön ve surround hoparlörlerden gelen sesler birleştiği için, sesin yarattığı psikoakustik etki daha güçlüdür. Kendinizi filmin içinde hissetmeniz kolaylaşır.
    4. Sesin görüntüyle uyumu daha fazladır.
    5. Filmin ses kaydının yaratabileceği ses bozulmaları azalırken, bas seslerin en alt iki oktavını daha açık ve net bir şekilde duyabilirsiniz.

    THX'ten yararlanmak için bütün sistemin THX uyumlu olması mı gerekir?

    Hayır. Bütün parçalar, hoparlörler, alıcı, subwoofer, amplifikatör, equalizer, kablolama, ev sinemasının ses üretiminde ayrı ayrı sorunların üstesinden gelir. Herhangi bir ev sineması sisteminde herhangi bir THX sertifikalı bileşeni kullanmak mümkündür. Ancak bütün bileşenlerin THX sertifikalı olması apayrı bir surround ses etkisi yaratır.

    Hangi THX?

    Karşılaştığınız ev eğlencesi ürünlerinin üzerinde birden çok THX ibaresi görebilirsiniz. Endişeye mahal yok; hepsi temel THX özelliklerine sahiptir. İşte farkları...

    THX Ultra
    Aslında stüdyolar için tasarlanmış, başlangıcından bu yana THX olarak bildiğimiz şey. Temel THX özelliklerinin hepsini içeriyor.

    THX Select
    Daha küçük mekanlarda aynı THX kalitesini sağlamanın yanı sıra, boyut ve tasarım olarak sistemlerin daha esnek olmasına da olanak veriyor. Dolayısıyla daha ucuz bir çözüm alternatifi olabiliyor.

    THX Surround EX
    Sinema salonları için tasarlanmış olan Dolby Digital Surround EX'in ev sinemalarına uyarlanmış versiyonu denebilir. Bu sistemde, varolan surround hoparlöre bir de arka surround ses alanı eklenebiliyor. Böylece, sağ ve sol surround hoparlörlerin arasına, arkanıza bir ya da iki surround hoparlör daha eklemek mümkün. Bu sisteme göre kodlanmış DVD'ler, 5.1 Digital sistemlerle de uyumlu.ş THX Surround EX'in uygulandığı ilk film tabii ki bir Lucas filmi: ''Star Wars Episode 1: Phantom Menace''.

    THX Ultra 2
    Lucasfilm'in yeni THX numarası. Eylül 2001'de duyulan bir sistem, çok kanallı herhangi bir programı, 8 kanal üzerinden yayınlayabiliyor. 5.1 ya da daha yüksek kanal için hazırlanmış kayıtları işleyen Ultra 2, sesi 7 hoparlör ve bir subwoofer'a uygun olarak yeniden düzenliyor. Böylece sisteme iki de arka surround hoparlör ekleyip daha çevresel, mekan oluşturan bir ses elde ediyorsunuz.


    Kaynak : ElectroHome -Pc Magazine


    BÖLÜM III - 5.1 VE ÖTESİ...


    Klasik bir 5.1 sistem aşağıda yer alan bir şekilde yerleştirilir ve kullanılır,

     Ev Sinema Sistemleri ile ilgili temel bilgiler


    Film veya DVD'lerdeki sesler mevzubahis olduğunda adı sıkça geçen 5.1 terimi, sesin beş ana kanal (sağ, sol, merkez, sağ surround ve sol surround) ve bir LFE kanalı (Low Frequency Effects-Düşük Frekans Efektleri) kullanılarak kaydedildiği anlamına gelir. Ses sistemlerini tanımlarken kullanılan 5.1, 6.1 ve 7.1 gibi rakamlar ise, ses sisteminde kullanılan elemanların sayısını belirtir. 5.1 ve diğerleri arasındaki fark da aslında oldukça basittir ve sadece surround hoparlörlerine dayanır: Ses sistemindeki surround hoparlör sayısı iki ise sistem 5.1, üç ise 6.1 ve dört ise 7.1 olarak adlandırılır.



    Bazı DVD ses kayıtları, Dolby Digital'in bir varyasyonu olan Dolby Digital EX'i kullanır. Dolby Digital EX, bir matris kodlama sisteminin yardımıyla 5.1 ses sisteminin sağ ve sol surround kanallarını temel alan üçüncü bir surround çıkışı sağlayabilme özelliğine sahiptir. Kullanılan matris kodlama sistemi, Dolby Digital EX'in hala 5.1 ses sistemi sınıfına dahil oluşu sonucunu doğurur. Bunun nedeni, Dolby Digital 5.1 çözücülerin Dolby Digital EX sesleri okuyabilmesi ve üçüncü surround kanalına dair verileri uygun bir biçime dönüştürerek mevcut iki surround kanalına dağıtabilmesidir.

     Ev Sinema Sistemleri ile ilgili temel bilgiler


    Dolayısıyla, Dolby Digital EX sesler Dolby Digital 5.1 çözücüler tarafından kendilerine uygun biçime dönüştürülebilir. Ancak bunun tersi de geçerlidir. Yani normalde Dolby Digital 5.1 karakterine sahip bir sesin içerdiği iki surround kanalından gelen bilgileri, 6.1 veya 7.1 sistemlerde bulunan üç veya dört surround hoparlörüne uygun biçimde dağıtarak da dinleyebilirsiniz. Bu işi yapabilmek için elinizde bir Dolby Digital EX çözücü veya THX Surround EX çözücü olması yeterli.

    Görüldüğü üzere sesin ne şekilde kaydedildiğini anlatan figür, ses sisteminde kaç hoparlör olduğunu gösteren figürle aynı olmayabilir. Dolby Pro Logic II kullanarak, çok kanallı ses sistemlerinde stereo müzik parçalarını bile çalabilirsiniz.

    Peki bu sistemlere sahip olduğunuzu düşünürsek hoparlörlerimizi nasıl yerleştirmeliyiz derseniz, yukarıda yer alan resimler genelde benimsensede subwooferın yeri sizin seçiminize kalmıştır kulağınıza ve göz zevkinize en uygun noktaya yerleştirmeniz yeterli olacaktır.

    Not: Yazılanların tamamamı alıntıdır.Kaynağını bildiklerimin altına kaynaklarını ekledim.
  • çok güzel bir çalışma ellerine sağlık. Bu arada aklıma takılan bir konu var ; subwooferın yeri çok mu önemli? Ben odamdaki eşyaların pozisyonundan dolayı subı köşeye bi yere koyamıyorum hava deliğide duvara dönük oluyor (ama yinede 25 cm mesafe var) bu durumda bile alet çok iyi. Subı köşeye bi yere alsam performansı çok artarmı setin?
  • Performans artışı olacaktır.Ama bu senin sistemin ve şu an ne kadar uygun durumda olmadığıyla ilgili.
  • Köşeye koyup sub'ı odaya doğru biraz çevirip sub'ın önünü açabilirsin. Köşeye koymadığın sürece ne kadar beğensen de asla köşedeki kadar bass sesi vermeyecektir. Köşe çok farkediyor..
    quote:

    Orjinalden alıntı: airfatih

    çok güzel bir çalışma ellerine sağlık. Bu arada aklıma takılan bir konu var ; subwooferın yeri çok mu önemli? Ben odamdaki eşyaların pozisyonundan dolayı subı köşeye bi yere koyamıyorum hava deliğide duvara dönük oluyor (ama yinede 25 cm mesafe var) bu durumda bile alet çok iyi. Subı köşeye bi yere alsam performansı çok artarmı setin?
  • koda diye bi marka varya en pahalısı o mu?kalite bişey almak istiyorum.fakat fiyatında beni yanıltmasını istemiyorum.bi yardımcı olursanız sevinirim.
  • Bütçen nedir?
  • 1,5-2 civarı
  • 1,5-2 civarına 5.1'mi alacaksın, yoksa müzik amaçlı stereo sistemmi?
  • 5.1 almayı düşünüyom.
  • tavan koselerıne koysak nasıl olur
  • beyler ben hiç böyle şeylerle inciğiyle cinciğiyle uğraşmadım 4 tane hoparlörüm var 2 si YU-MA-TU gerçek 100 watt,öbür 2 si 25 er watt Seta diye neidüğü belirsiz markalar 100 er watt olanları arkadaki dolabımın alt çekmecelerine yatay olarak koydum öbürleri önümde.VE bunları çevresel ses düzeninde ayarladım subwooferim falan da yok.Ama her iddiaya girerimki benimki gibi ses alabileceğiniz çok az ses sistemi mevcut.Arkadaki hoparlörler dolabın içinde olduğu için dolab onlara MDF görevi yapıyor ve ses darmadağın ediyor ortalığı öndekilerde zaten tizz olarak çok güçlü ve kaliteli.Sesin yarısını açamıyorum basStan yerler çatlayacak gibi oluyor tiz ise kulaklarını yırtıyor insanın ve inanın dolby digital proğramı ile yakaladığım döngüsel sesin pionner veya sonyden farkı yok ve bu kaliteyi 105$+kdv ye yakalıyabiliyorsunuz.Tavsiyem olsun...
  • Burada bir konuda yardım almak istiyorum sub üstteki resimlerde birinde kanepe arkasında diğerinde tv nin sol tarafında köşede duruyo bendeki odanın aynı formatta olduğunu düşünürsek sub nerde durmalı?
  • tvnin sol tarafında iki front un arasında olaması iyidir aslında ama sub ı alıp odanın içinde dolaştırıp en uygun sub sesini alacağınız yeri araştırabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi live2lift -- 11 Temmuz 2006; 14:36:46 >
  • merhaba guzel bir calisma yapmissin oncelikle tebrikler lakin benim bir sorunum var ses sistemi diger kullandigim ses sistemine benzemiyor size yardim talebinde bulundugum linki verecegim bu kouda kafama takilan su pc de nasil calistirabilirim cihaz buhttp://www.hemalhemsat.com/main/auctiondetail/340514/hoparlor/sanrupid_src518.php kablolari var fakat pc ye nasil baglayacam tek geliyor sanirim ve tekli sistemde pc ye nasil 5+1 i gosterecem yani isin icinden cikamadim bu yuzden size yazdim mumkunse yardim evde koca alet yatiyor...

    yardim linkim.... http://forum.donanimhaber.com/m_8134819/tm.htm
  • merhaba.henüz bilgisayar konusunda emeklemek pozisyonunda olmama rağmen ,audio konusunda uzun yıllara dayanan hobi geçmişimden sizlere faydam olursa nemutlu bana;konu başlğını yapan arkadaşımızın(editör:KillForYou)bağlantılar vebunların yapıları hakkındaki bilgileri açmadığını gözlemledim ,ki bunlar analog,digital koaksiyel,digital optik gibi.bu arada(imuratk)arkadaş linkteki sistemi gerçek analog 5.1 olarak kullanmak istiyorsan bilgisayarına 5.1 li bir ses kartı takman gerekecek,saygılar.
  • Sevgili traton, eksik gördüğünüz konuları bu başlığa eklerseniz ben de ilk mesajda gerekli olanları eklerim.
  • Arkadaslar merhaba,
    Plasma ve ev sinema sistemi alarak evime kucuk bir sinema salonu kurmak istiyorum. Ses sitemi icin butcem 1200 YTL. Yardimlarinizi bekliyorum.

    Assagidaki ilk iki linkte Bose'nin ve Sony'nin sadece iki hoparlorle 5.1 sesi verebilen ses sitemi var. Ancak gercek 5.1 sesi verebildigine dair suphelerim var. Bu ikisinden birini kullanan var mi? Performans nasildir? HDMI cikisinin olmamasini ve DIVX okuyamamasini nasil degerlendiriyorsunuz? Yorumlar iyi oldugunu soyluyor ama yine de yardimlarinizi bekliyorum.
    Bose icin 1500€+KDV gosteriyor ama yurtdisindayim ve 600-700€'ya alma ihtimalim var. 2007 agustosunda Turkiye'ye donuyorum, isteyen 1 kisiye de getirebilirim (daha fazla yerim yok).

    http://www.hepsiburada.com//productdetails.aspx?categoryid=17229&productid=evbose321home#tablnk

    http://www.sony.com.tr/view/ShowProduct.action?product=DAV-X1&site=odw_tr_TR&pageType=TechnicalSpecs&category=HCS+Cinema+Surround+Kit

    Ya da sunu mu onerirsiniz? "Player'i su markadan al, HDMI'li DIVX'li olur. Kolonlari da (ornegin) JBL'den, Yamaha'dan vs.'den al. Birbirlerine bagla, daha guzel bir sistem olur" Bu tarz bir sey onerirseniz odada dolasacak kablolara ve buyuk kolonlara da hayir demem. Tavsiyenizi bekliyorum..

    Ya da yine Sony'nin alttaki linkteki sehpasi var. Bunu kullanan var mi? Performansi nasildir? Sadece Sony tvlerle mi yoksa diger markalarla da kullanabilir miyim?

    http://www.sony.com.tr/view/ShowArticle.action?section=tr_TR_Products&article=1143471802318&productcategory=%2FHome+Cinema+Systems%2FHCS+Cinema+Surround+Kit&productmodel=%2FHome+Cinema+Systems%2FHCS+Cinema+Surround+Kit%2FDAV-X1&productsku=DAVX1.CE2&site=odw_tr_TR


    Hadi bana guzel bir sistem kuralim..
    Simdiden tesekkurler.
  • Neyse arkadaslar, kendi cevaplarimi kendim buluyorum. Yine de sagolun
  • GÜZEL OLMUŞ
  • acemiler için hoparlörler hakkında birkaç (genel) basit bilgi de ben ekleyeyim----ben de acemiyim yanlışlarım olursa ustalar düzeltsinler kötü bir hafızam var.

    kullanılacak oda büyüklüğüne uygun bir hoparlör seçilmelidir.

    hoparlörler dinlenecek yerin her iki yanında eşit mesafede ve büyüklüklerine - güçlerine göre belli (minimum) mesafede bulundurulmalıdır.

    kullanılacak kablo boyu mümkün olan en kısa mesafede ve eşit uzunlukta olmalıdır.

    kullanılacak hoparlörün gücüne göre kabloların yeterli kalınlıkta olması şarttır.--(mümkün olan alabildiğiniz en kaliteli kabloyu almaya çalışın.toplam performansa direk etkisi vardır).

    kule tipi hoparlörler için spike kullanılmalı.bu spikelar eğer halı vs.sert zemin üzerinde kullanılmayacaksa altına mermer kestirip titreşimin mermere aktarılması sesi olumlu yönde etkileyecektir.(hem halılarınızda yıpranmamış olur).

    daha ufak tipteki hoparlör tipleri yerden yükseltilerek kulak seviyesine getirilmelidir.(genelde 40-50 cm civarında altında spike veya çivi bulunan ayaklar işinizi görecektir.sağlam bir şeylerin üstü de olabilir.geçici olarak bir sandeleye koyup sesteki değişimi görebilirsiniz.).

    hoparlörler ile duvar arasında belli bir mesafe bırakılmalıdır.(ortalama 30-50 cm idi yanlış aklımda kalmadıysa).
    sub köşelere yaklaştıkça hissedilen etki artacaktır.eğer titreşim rahatsız ediyorsa duvardan uzaklaştırılmalı.hangi köşeye konulacağını deneyerek bulabilirsiniz.alt sesler hissedileceği için önde arkada olması--size dönük olup olmaması tamamen kişisel seçiminize bağlıdır.---

    bir de ön hoparlörler belli bir açıda duruyordu.(açılar aklıma gelmedi.benimkiler yaklaşık 37 dereceye göre ayarlı.---home sinema ve müzik için ayrı açılar vardı diye aklımda kalmış.--- diye hatırlıyorum ben de ortalamasını almıştım.)

    sub müzik dinlenirken de kullanılacaksa ön hoparlörlerinizin verebileceği en alt değerden itibaren devreye girecek şekilde ayarlanmalıdır ki bas frekansları birbirini etkilemesin.

    yukarıda belirtilenlerin tümü referans içindir.özellikle mesafeler ve açılarla ilgili olan bilgileri kendi zevkinize göre değiştirebilirsiniz....


    yukarıdaki bilgilerin tümü yerli ya da yabancı kaynaklardan alınıştır.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.