Şimdi Ara

Türev.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
1
Favori
3.162
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar türev fonksiyonun daima artan olması için türevinin delta küçükeşit sıfır olması gerekiyormuş . Sebebini bilen var mı? Tamam küçük sıfır olmasını anladım da o eşitlik neden?

• daima artan olması için kökü olmaması lazım eğer kökü olursa işaret tablosunda işaret degiştirir.Bu yüzden artandan azalana geçer.
    kökü olmaması içinde delta 0 dan küçük olmalı
  • ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Francis Underwood -- 30 Mart 2013; 22:08:50 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaş neden = oluyor diye sormuş yanlış anladım galiba pardon.
    BEnde dün çözerken şıkların hepsi küçük = flandı. Orayı bende merak ediyorum
  • Cunku delta 0a esit ise cift katli kok oluyor ve turevi o kokte isaret degistirmiyor. Yani o nakta extremum degil

• Türev konusunda süper bir kaynak ÖSYM çıkmış sorularında dahil olduğu Yüzde Yüz yayınları Türev kitabına çalışın derim.
    http://www.egitimkitap.com/Yuzde-Yuz-Yayinlari-TUREV,PR-28405.html
  • quote:

Orijinalden alıntı: Wirm

Cunku delta 0a esit ise cift katli kok oluyor ve turevi o kokte isaret degistirmiyor. Yani o nakta extremum degil

Fakat semer noktası oluşturuyor. Türev işaret değiştirmese bile sıfıra eşitleniyor. Bir anlığına da olsa artan çizgisini bozuyor bu adam.

Misal R->R tanımlı olan f = x^3 ve g = x fonksiyonlarımız olsun.

Şahsen ben

f' = 3x^2 ve x=0 noktasında f' = 0 olduğundan dolayı daima artan demem ben buna. Çünkü eğer buna ben daima artıyor der isem

g = x g' = 1 olan fonksiyon benim durumum daha güzel artıyor deyip daima artanlık olayı konusunda bana laf yapar. Elin fonksiyonunun hakkını yemek istemem.

Ben f = x^3 fonksiyonuna azalmayan veyahut artan derim. Ancak daima artan kelimesini kullanmam için f'(x)>0 görmem lazım sanırım.

Diskriminant olayına çok takılmayın o da türevinin kökü var mı yok mu ona bakıyor. O da ancak ax^2 +bx +c gibi bir fonksiyon çıkarsa türevimiz.
    Bize böyle belki ayrıntı bir soru gelmeyebilir düşünmüyorum onun yerine daha açık ve belirli tanım aralıkları verilir.

Misal;

R+ -> R+ ya tanımlar adam. Böylece pozitif sayılarda tanımlı olduğundan f = x^3 fonksiyonum da daima artan sınıfına girer.

Bu benim aklımda kalan mantık ve düşünce. Ösym bu konuda ne yapar bilmiyorum, paso birşeyleri değiştiriyorlar zaten, en son rölativistik kütle diyorduk adamlar kütle değişmez yanlış oldu deyip hesaplamaları değiştirdiler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Trigonometri
    6 yıl önce açıldı
    Apotemi İntegral Fasikülü
    2 gün önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ank_yer_6

Arkadaşlar türev fonksiyonun daima artan olması için türevinin delta küçükeşit sıfır olması gerekiyormuş . Sebebini bilen var mı? Tamam küçük sıfır olmasını anladım da o eşitlik neden?

-x^2-4x-4 ü düsün hep azalan çünkü hiçbir değerde pozitif olamıyor bu yüzden bunun integrali -x^3/3-2x^2-4x +c hep azalandır

• quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx

quote:

Cunku delta 0a esit ise cift katli kok oluyor ve turevi o kokte isaret degistirmiyor. Yani o nakta extremum degil

Fakat semer noktası oluşturuyor. Türev işaret değiştirmese bile sıfıra eşitleniyor. Bir anlığına da olsa artan çizgisini bozuyor bu adam.

Şahsen ben

f' = 3x^2 ve x=0 noktasında f' = 0 olduğundan dolayı daima artan demem ben buna. Çünkü eğer buna ben daima artıyor der isem

g = x g' = 1 olan fonksiyon benim durumum daha güzel artıyor deyip daima artanlık olayı konusunda bana laf yapar. Elin fonksiyonunun hakkını yemek istemem.

Ben f = x^3 fonksiyonuna azalmayan veyahut artan derim. Ancak daima artan kelimesini kullanmam için f'(x)>0 görmem lazım sanırım.

Diskriminant olayına çok takılmayın o da türevinin kökü var mı yok mu ona bakıyor. O da ancak ax^2 +bx +c gibi bir fonksiyon çıkarsa türevimiz.
    Bize böyle belki ayrıntı bir soru gelmeyebilir düşünmüyorum onun yerine daha açık ve belirli tanım aralıkları verilir.

Misal;

R+ -> R+ ya tanımlar adam. Böylece pozitif sayılarda tanımlı olduğundan f = x^3 fonksiyonum da daima artan sınıfına girer.

Bu benim aklımda kalan mantık ve düşünce. Ösym bu konuda ne yapar bilmiyorum, paso birşeyleri değiştiriyorlar zaten, en son rölativistik kütle diyorduk adamlar kütle değişmez yanlış oldu deyip hesaplamaları değiştirdiler.

Dogru ve zaten isin ilginc kismi bu. Okulda hoca anlatirken bunun kendisine de sacma geldigini soyledi ama boyle kabul ediliyormus. Ki bu yuzden sinavda cikacagini ben de pek dusunmuyorum.

• Türevinin bir yerde sıfır olması bir noktada sabit olması anlamına gelir bir nokta belli bir aralık değildir bu yüzden daima artan yada azalan olmasıni engelmez semer noktası falan alakası yok

• @Spyxxx Teşekkürler. hocaya sorayım bir de olmadı ezber.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx

quote:

Şahsen ben

Misal;

Dogru ve zaten isin ilginc kismi bu. Okulda hoca anlatirken bunun kendisine de sacma geldigini soyledi ama boyle kabul ediliyormus. Ki bu yuzden sinavda cikacagini ben de pek dusunmuyorum.

Bu iş düşünüyorum ki tanımından geliyor. Daim artan fonksiyonlar genel olarak,

a<b
    f(a)<f(b) olarak tanımlanıyor.

a=b olmadığı için her zaman farklı noktalar olup, anlık türevin sıfır olmaları etkilemiyor. Ki zaten bir fonksiyonun daima artan veya azalan olması için türevlenebilir olma şartı en başta aranmıyor. Yani en başta türevden gelen bir ayrım yok, türev ile yaptığımız test buna uymak zorunda kalıyor. Yani genel şart türevden gelmeyip, türev testi ile genel şart test ediliyor. Misal dizilerde serilerde yaptığımız yakınsaklık ıraksaklık testleri her zaman sonuç vermeyebilir. Bu da o durumlardan biri olarak kabul görebiliyor.

düzenleme: Arkadaşlar şu anki fikre göre diskriminant küçük eşit kabul edelim. Çünkü uygulamada öyle geçiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spyxxx -- 30 Mart 2013; 23:20:05 >

• @Spyxxx : Şimdi oldu hocam çok teşekkürler not etitm yorumunu kitaba.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.