@Conqurer Almera’nız hayırlı olsun. Keyifle aracınıza binmeniz temennisiyle, iyi günlerde kullanın. Listemizdeki güncelleme de yapılmıştır
@TonKano Karadeniz turu yapmayı inanın çok isterim. Sizin diyarlara gelincede yüz yüze sohbet etmekmen mutluluk duyarım. Nazik teklifiniz için sağolun. Bir organizasyon olursa cell-im ve ben herhalde ilk sırada atlarız.
Hırsızlık sonrası bir süre ben de aracımdan soğumuştum. Nasıl bir his olduğunu anlayabiliyorum. Ama kısa sürdü. Tekrar aynı tutkuyla binmeye devam ediyorum. Sizin de bu burukluğunuzun kısa sürmesi arzusuyla; Allah hepimizi daha büyük kazlardan-belalardan korusun.
@evrenay 6.5 Inch`lik modüller Navara nın orta konsolunda hoş duruyor. Görselini paylaştığınız araçta Necvox mu uygulanmış? Benim incelediğim modelse JVC KW-AVX706:
Navigasyon sistemleri biraz yaygınlaşsın ve model eklentileri artsın benzer bir uygulamaya gitmek isterim. Ancak şimdilik ortam karışık. Konsol monitörünü sadece medya merkezi olarak kullanmak istemem açıkçası.
Kabin konusunda da haklısınız. Eskişehir merkezli firmanın üçgen kabinini incelemiştim. Diğer modelleri hakkında bilgi sahibi değilim. Sizin pazarlık ne durumda? Kabinin marka ve modelini lütfen özellikle sorun . Ben de aynı şekilde full-box’lı aracı teslim almıştım ama çok kalitesiz olduğu için sonraları parça resmen dağıldı. İlk parçayı delerek montajlamışlardı ve montaj parçaları pas içindeydi. Şimdi matkapsız kendi kalın fitilleriyle takılan sistemden çok memnunum (ilk hatam bana açıkçası pahalıya patladı). Ayrıca, hani ufak ikram demişken fiyata arka görüş kamerası ve orjinal paspasları da dahil edebilirseniz fena olmaz... Hayırlısı
Kış koşullarında önden çekiş, arkadan itiş ve 4x4’ler ile ilgili dikkatimi çeken metin:
juniorx’nin otomobil genel bölümündeki yazısından alıntıdır:
“4 çekerle kurtaramazsın. ayrıca buz üstünde zincir çok işe yarar hatta zincir en iyi buz üstünde işe yarar, hele de kalınca bir buz tabakası varsa. ayrıca sanıldığının aksine 4 çeker sistemler kış şartlarında en sağır-kararsız sistemlerdir. en kararlı sistem önden çekiştir, en verimli sistem arkadan çekiştir. örneklemeyi şöyle yapalım. buz tutmuş bir rampayı arkadan çekişli sistem ile çıkarsak rampayı daha az patinaj çekerek, tekerlerin boşta dönmesini daha düşük tutarak rampayı çıkarız, ama bu esnada arkadan kayma fazladır. rampayı önden çekişli sistem ile çıkarsak ise tekerler daha fazla patinaj çekecek ama araç daha düz bir çizgi üzerinde, daha da önemlisi tuttuğu çizgiyi kolayca kontrol edebildiğimiz şekilde çıkar. ama şunu da belirtmek lazım eğer araçlar limitte kalırsa yani rampanın tepesine çıkmaya ramak kala artık iyice gitmemeye, tamamen patinajda kalmaya başlıyorsa burada arkadan çekişli sistem daha avantajlıdır. yani arkadan çekişli sistemler kuvveti yola aktarma şekillerinden dolayı çok az farkla biraz daha dik rampaları çıkabilme yeteneğine sahiptir, yani az önceki örnek için konuşursak şöyle bir ihtimal söz konusudur; eğer araçları yan yana düşünürsek önden çekişli otomobil rampayı çıkmaya 5 metre kala artık tamamen tıkanıp asla gidemeyecek durumda iken arkadan çekişli sistem kaplumbağa hızıyla da olsa, arkayı bir sağa bir sola atarak da olsa o beş metreyi aşıp kurtarabilir. 4 çeker-AWD sistemlere gelirsek, onlar 25 metre aşağıda topaç gibi dönmeye başlar zaten bu kadar yukarı çıkma potansiyelleri hiçbir zaman yoktur. buraya kadar saydıklarım zincirsiz şartlarda gerçekleşen mukayese. eğer zincirli olarak mukayese edersek burada da önden çekişin arkadan çekişe göre pek çok yönden üstün olduğunu görürüz(savrulma kontrolü ve toparlama yeteneği gibi). burada da 4 çeker sistem en dezavantajlı sistemdir. bu yazdığım mukayese de sadece BİR ÇİFT ZİNCİR için geçerli idi. eğer İKİ ÇİFT ZİNCİR için yani bütün tekerleklere zincir takarak mukayese yapılırsa bu takdirde 4 çeker-AWD sistemler bariz olarak önden ve arkadan çekişe göre üstünlüğünü ortaya koyar. yine iki çift zincir ile önden ve arkadan çekiş arasında tercih yapmak kullanım alışkanlıklarına bağlı olup bundan dolayı birbirine karşı üstünlüğünden bahsetmek doğru olmaz. burada dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta 4 çeker sistemlerin halk arasında güvenli sanılmasının aksine kış şartlarında en tehlikeli ve sürüşünün en zor sistemler olmasıdır ve bir çift zincirle emniyetli olarak zincirlenmesi mümkün değildir. bu tipte bir aracımız varsa daima 4 tane zincir bulundurup 4 tekeri de zincire almalıyız. özet olarak şunu söyleyebiliriz; eğer oldukça zorlu kış şartları mevcut ise 4 çeker sistem ile beraber 4 tekere de zincir tercih edilebilir ama bu sistem pek de pratik değildir onun için zorlu kış şartları diyorum zira bu şartlarda bir kere zincirlenen tekerlek haftalarca asfalt yüzü görmeden yol alır, sök tak yaptırmaz. daha hafif sartlarda ise önden çekişli bir sistemin ön çift tekerine takılacak iki zincir, hele de takmatik değil de E tipi ağır hizmet zinciri ise(greyderler bunu kullanır , ama takmatik 5 dakikada takılır bu zincir 45 dakikada, ayrıca kaliteli takmatik 50 lira bu zincir 160-200 liradır) her şartla hatta zorlu şartlarla bile 4 çekere yakın oranda başa çıkabilir( Hiç unutmam bir kış Düzce-Akçakoca yolunda adam boyu kar varken yok kenarında aracı zincirliyordum, yolda kalan araçları kurtaran traktör yanımda durdu, geldi baktı, ooooo abi biz yoldan çeviriyoruz herkesi ama sendeki zincir benim traktörde bile yok sen geç git, çıkarsın dağı bu zincirle demişti parmak kalınlığında greyder tipi zinciri görünce. bu arada şunu da belirteyim ben bu kış şartlarında araç kullanımı ve zincirler üzerine oldukça ciddi kafa yorduğum için bu bahsettiğim ağır hizmet zinciri üzerinde performansa yönelik birtakım modifikasyonlar yaptım, ilk olarak zinciri satın alırken iki boy büyük aldım lastiğe göre. eğer tam ölçüsünde alırsanız yarım sıra fazlasıyla gelir ki bu gerdirme payıdır, atamazsınız. oysa iki boy büyük alırsanız 2 sıra fazlasıyla gelir ve tabanda bir sıra fazla tırnaklı zinciri olur yani normalde lastiğin tabanına denk gelen yatay zincirlerden bir sıra fazlası vardır, lastik çapı büyüdüğü için ve zincir aralıkları da eşit olduğu için uzun zincirin bir sıra fazla taban zinciri vardır yani. eğer bu söylediğim 2 yan sırayı ve bir taban zincirini keserseniz elde edilen zincir tam anlamıyla bir süper performans zinciri olur. sadece bu değil, fazlalığını kestikten sonra bu zincire bir boy küçük germe lastiği alınır ve zincir gerilir. bu zincirle tam karda araç kullanmak iskandinavya'da donmuş gölde deli gibi kar motosikleti kullanmaya benzer. tam ölçüsünde olan zincirin(en kaliteli takmatikler ve çok sessiz oldukları iddia edilen zincirler dahil) yarım boy fazlalığı rakrakrakrak diye ses yapar, içeriye titreşim verir, hızlandıkça balans sorunu inanılmaz oranlara varır dolayısıyla arabayı gondol gibi sallar, oysa benim anlattığım bu zincirin inanılmaz balansı vardır, lastiğe tamamen-boşluksuz oturur, ses yapmaz-sessizdir, hızlandıkça daha da sessizleşir. 100km'ye yakın hızda başarıyla denemiştim, daha da giderdi, ama denemedim.”
*Konuyu hiç bu açıdan düşünmemiştim. Kendisine teşekkür ederim,
primera sahibi olanlar biraz bilgi alabilir miyim. Özellikle 1.6 visia veya 1.6 tekna 2005-2007 internette temiz olanlar 28-30000 ytl civarı. Nasıl alınır mı ? benzin nasıl fazla mı yakar?, sürüş konfor gürültü servis desteği ne durumdadır.
Sandiego Karedeniz turu konusun da ilerleyen zamanlarda bir şeyler yapmamız lazım. En azından bir araba gelebilirseniz harıka olur. Ben hersen en azın dan arabayla bir kere İstanbul'a gelmem lazım. Ben şimdi Navara ile Kaçkarlar, Ovit Yaylası, Cimil Yaylası ve Ayder de gezeyim; oraları sizlere görsel olarak bir sunayım belki daha fazla arkadaş gelmek ister. Eyet fazla sayı gelmez ise senle cell-im Trabzona uçakla gelirsiniz iki üç gün misafırım olursunuz en kötüsü yanı. Ama ilk önce şu kaza sendromunu atmam lazım Allah'ın izniyle.
Yarın yeğenim İstanbuldan geliyor annem ve kızımı getiriyor onları almaya gideceğim. Yeğenimle ufak bir Rize turu yapınca epeyce ısınırım herhalde arabaya.
Sabahları soğukken ne kadar zaman boşta çalıştırmak gerekir?
Birde senin aranbanın içerisinde azda olsa sesler oluşuyor mu? İncelediğim kadaraıyla kapı ve torpido kaplamaları bayağı kalıtesiz plastıkten. Daha yumuşak ve kalıteli torpido malzemelerinden yapabilirlerdi. Bu özelliğiyle Alman arabaları harıka. Benim eski Vectra_Gt harıkaydı. Japon otomobillerinde bir Subarularda bu torpidolar çok hoşuma gidiyor. Navarayı almadan az kalsın Subaru Forester alacaktım. 62.000 ytl.'ye. Çok hoştu üstelik. beni korkutan şunalr oldu; En yakın servis Trabzonda olaması vede Trabzonda çok az Subaru araç olması servisin ne kadar başarılı olacağı konusun da korkuttu beni. Erzurum da vardı kapatmış. Trabzonun kapatmayacağını kım garantı edecek. Trabzon bayının elinde 2006 Legası siyah aylardır duruyor. Listenin bayağı aşağısına veriyorlar ama alan yok. Çok harıka araba ama. Onu da almayı düşündüm ama. Dediğim gibi korktum almaktan. Gerçi bu araçların servis ihtiyaco pek olmaz. İstanbula gelince yaptırırım ama düşün Navara gibi kaza yapsam ne olacak. Yaptırmak ölüm olurdu herhalde. Ama yine içimde Forester rüzgarları esmiyor değil. Ama kapatmak gerekecek. En azından Navaranın kredi borcu bitene kadar. Sonrası Allah kerim. Başını ağırtmadım inşallah. Görüşmek üzere arkadaşlar.....
Alıntı yaptığın yazıyı bende okudum fakat o yazıda sanki 4x4 araçların yol tutuş konusunda zayıf olduğu ve kontrolünün en zor olduğu sistem olduğu anlaşılıyor.Birde daha çok zincir takma veya hangi lastiklere takılması gerektiğinden bahsediliyor. Ben 4x4 araçların özellikle kaygan zeminlerdeki performansının herhangi bir (eşit koşulllardaki : kış lastikli, yaz lastikli) 2 çeker araçdan çok daha üstün olduğunu düşünüyorum. Tamam belki araç savrulduğunda toplaması daha güç alabilir ama limitlerinde yüksek olduğu bir gerçek... Zaten Subaru'ların yol tutuşlarının audi'nin quatrolarının ve 911 turbonun dünyada nam salmasını nasıl açıklanabilirki... Hele hele range rover lardan bahsetmeye gerek yok.
'4 çeker-AWD sistemlere gelirsek, onlar 25 metre aşağıda topaç gibi dönmeye başlar zaten bu kadar yukarı çıkma potansiyelleri hiçbir zaman yoktur'
Özellikle yukarıdaki cümleyi anlayamadım.herhalde sadece 2 tekerleğine zincir takmış 4x4 araçları kasdediyor.???? Yazıyıda yanlış anlamış olabilirim o zaman tüm off-road yarışları 4x4 değil 2 çeker araçlarla yapılırdı....
Ben doğru lastik seçilmiş bir 4x4 aracın kaygan zeminlerdeki ve arazideki performansının ve güvenliğinin herhangi bir 2 çeker araç ile kıyasyanabileceğine inanmıyorum. Dediğim gibi sanırım yazının giriş kısmında 2 tekerleğine zincir takmış 4x4 'ler ile zincir takılmış önden çekiş veya arkadan itiş sistemleri kıyaslanıyor.
Alıntı yaptığın yazıyı bende okudum fakat o yazıda sanki 4x4 araçların yol tutuş konusunda zayıf olduğu ve kontrolünün en zor olduğu sistem olduğu anlaşılıyor.Birde daha çok zincir takma veya hangi lastiklere takılması gerektiğinden bahsediliyor. Ben 4x4 araçların özellikle kaygan zeminlerdeki performansının herhangi bir (eşit koşulllardaki : kış lastikli, yaz lastikli) 2 çeker araçdan çok daha üstün olduğunu düşünüyorum. Tamam belki araç savrulduğunda toplaması daha güç alabilir ama limitlerinde yüksek olduğu bir gerçek... Zaten Subaru'ların yol tutuşlarının audi'nin quatrolarının ve 911 turbonun dünyada nam salmasını nasıl açıklanabilirki... Hele hele range rover lardan bahsetmeye gerek yok.
'4 çeker-AWD sistemlere gelirsek, onlar 25 metre aşağıda topaç gibi dönmeye başlar zaten bu kadar yukarı çıkma potansiyelleri hiçbir zaman yoktur'
Özellikle yukarıdaki cümleyi anlayamadım.herhalde sadece 2 tekerleğine zincir takmış 4x4 araçları kasdediyor.???? Yazıyıda yanlış anlamış olabilirim o zaman tüm off-road yarışları 4x4 değil 2 çeker araçlarla yapılırdı....
Ben doğru lastik seçilmiş bir 4x4 aracın kaygan zeminlerdeki ve arazideki performansının ve güvenliğinin herhangi bir 2 çeker araç ile kıyasyanabileceğine inanmıyorum. Dediğim gibi sanırım yazının giriş kısmında 2 tekerleğine zincir takmış 4x4 'ler ile zincir takılmış önden çekiş veya arkadan itiş sistemleri kıyaslanıyor.
Aracın salt offroad parkurları dışında da yağmurlu, çamurlu, yumuşak karlı ve/veya buzlu vs... gibi farklı zeminlerde yol alması üzerine konuşulabilir ancak metinden benim anladığım buzlu zeminde, özellikle eğimli koşullarda 4x4 konumudayken araçların kış lastiksiz ve dört tekerleğininde zincirsiz yol almasının zorluğu üzerine odaklanması. İstenirse araç zaten her zaman 2 çeker konuma alınır ve sadece arka lastiklere zincir takılarak buzlu rampadan çıkılır. Olaya farklı bir boyuttan yaklaşmış. Örneğin, belki haberlerde izlemişsinizdir; yakın zmanda dağ yolunda mahsur kalanlarla ilgili bir VTR vardı. Mehmet Aurelio, gri bir dört çekerle rampada boğuşuyordu. Araç galiba Audi Q7’diydi ve her lastiği patinaja düşüyordu. İte ite yardımlarla zorlukla yokuşu çıktı. Durumu garipsemiştim :)
Aynı yazıda gerekli donanıma sahip olduğunda 4 çeker sistemlerin bariz üstünlüğünden zaten bahsedilmiş. Ama tedbiri almadan nasıl olsa her koşulda yol alırım diye sadece araca güvenerek yola çıkmamalı ve kar lastiği-zincir setlerimizi hazır tutmalıyız. Kış koşullarında yol almayla ilgili aslında en sağlıklı bilgiyi Azurewrath aktarabilir. Kendisi uluslararası otobanlarda ve sert koşullarda epey yol yapmıştı. İzlenimlerini ve tecrübelerini aktarırsa sevinirim.
Sandiego Karedeniz turu konusun da ilerleyen zamanlarda bir şeyler yapmamız lazım. En azından bir araba gelebilirseniz harıka olur. Ben hersen en azın dan arabayla bir kere İstanbul'a gelmem lazım. Ben şimdi Navara ile Kaçkarlar, Ovit Yaylası, Cimil Yaylası ve Ayder de gezeyim; oraları sizlere görsel olarak bir sunayım belki daha fazla arkadaş gelmek ister. Eyet fazla sayı gelmez ise senle cell-im Trabzona uçakla gelirsiniz iki üç gün misafırım olursunuz en kötüsü yanı. Ama ilk önce şu kaza sendromunu atmam lazım Allah'ın izniyle.
Yarın yeğenim İstanbuldan geliyor annem ve kızımı getiriyor onları almaya gideceğim. Yeğenimle ufak bir Rize turu yapınca epeyce ısınırım herhalde arabaya.
Sabahları soğukken ne kadar zaman boşta çalıştırmak gerekir?
Birde senin aranbanın içerisinde azda olsa sesler oluşuyor mu? İncelediğim kadaraıyla kapı ve torpido kaplamaları bayağı kalıtesiz plastıkten. Daha yumuşak ve kalıteli torpido malzemelerinden yapabilirlerdi. Bu özelliğiyle Alman arabaları harıka. Benim eski Vectra_Gt harıkaydı. Japon otomobillerinde bir Subarularda bu torpidolar çok hoşuma gidiyor. Navarayı almadan az kalsın Subaru Forester alacaktım. 62.000 ytl.'ye. Çok hoştu üstelik. beni korkutan şunalr oldu; En yakın servis Trabzonda olaması vede Trabzonda çok az Subaru araç olması servisin ne kadar başarılı olacağı konusun da korkuttu beni. Erzurum da vardı kapatmış. Trabzonun kapatmayacağını kım garantı edecek. Trabzon bayının elinde 2006 Legası siyah aylardır duruyor. Listenin bayağı aşağısına veriyorlar ama alan yok. Çok harıka araba ama. Onu da almayı düşündüm ama. Dediğim gibi korktum almaktan. Gerçi bu araçların servis ihtiyaco pek olmaz. İstanbula gelince yaptırırım ama düşün Navara gibi kaza yapsam ne olacak. Yaptırmak ölüm olurdu herhalde. Ama yine içimde Forester rüzgarları esmiyor değil. Ama kapatmak gerekecek. En azından Navaranın kredi borcu bitene kadar. Sonrası Allah kerim. Başını ağırtmadım inşallah. Görüşmek üzere arkadaşlar.....
Başağrısı ne demek. Paylaşımları okumaktan bilakis memnunluk duyuyorum.
Sabahları, spiral şekle benzeyen turuncu ikaz lambası söndükten hemen sonra sıcaklık ne olursa olsun tek marşla araç çalışıyor. Duruma göre 15-30 sn kadar bekliyorum. Bazen acelem varsa, garajdan çıkana kadar gaza yüklenmeden hemen yavaş yavaş ilerliyorum. Esas önem verdiğim nokta, yaptığım yola göre turboya zarar gelmesinden çekindiğimden stop etmeden önce 30 sn ile 1 dk arasında bekliyorum. Bu konuda oldukça titizim. Kimi motor sesinden şikayetçi ama ben turbonun sesini dizel homurtusuyla dinlemekten zevk duyuyorum. Bazen, sırf bu yüzden camı açtığım bile oluyor (Durango”nun yerini tutmasa da :)
Tıkırtı ve plastik kalitesi benim gibi Uzak Doğu ve Amerikan araçları meraklısı birisi için belli bir süre sonra içselleşiyor. Zaten klasik algı, Avrupa araçlarının bu konudaki üstünlüğü konusunda. Ancak 170.000 km’de sattığım ilk arabam otomatik Mazda’dan tutun da Honda’ya kadar hiçbir Japon beni yolda bırakmadı. Konu motor olunca güvenim tam. Subaru'ya yabancıyım; ancak, boxer motorları ve turbolarının ününü biliyorum. Forester, spor wagon ve SUV arası olan model mi? Ben de Nissan Qashqai'yi incelemek için sabırsızlanıyorum. Fuarda sadece dışarıdan göz atma fırsatı veriyorlardı ve henüz motorunu-içini vs... detaylı kurcalama şansım olmadı :(