Şimdi Ara

Günümüzde PC Oyuncusu Olmak İçin Nedenlerimiz

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
115
Cevap
0
Favori
1.956
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj

  •  
        PC oyunculuğu özellikle Playstation 3, Xbox 360 gibi konsolların çıkmasıyla birlikte bazı avantajlarını kaybetmeye başlamıştı. Adı PC platformu ile özdeşlemiş çok sayıda oyun konsollar için de piyasaya çıkıyordu. Bunlara örnek olarak The Elder Scrolls, Half Life, Counter Strike, Grand Theft Auto gibi örnekleri verebiliriz. PC oyunlarının konsollar için çıkması konsolları güçlendiriyordu, ama buna karşılık konsollarda olup da PC’ye uyarlanan oyunlarının sayısı çok daha azdı. Yani oyunlar hem PC, hem de konsollar için yapılıyordu ifadesi çok doğru olmaz; aslında önemli PC oyunları artık konsollar için yapılıyordu. Tabi bu durum PC oyuncularının pek hoşuna gitmiyordu. Ne de olsa konsollara özel oyunlar PC için piyasaya fazla çıkmıyordu. Gerçi son dönemlerde Capcom gibi firmalar PC pazarına daha fazla önem verdiler, ama PC platformunun konsollara verdiği dev oyunların yanında konsolların PC’ye verdikleri devede kulaktı.

         Aslında PC platformu eskiden çok daha özel bir platformdu ve konsollardan bağımsız olarak bir gelişim gösteriyordu. Örneğin Playstation 1 döneminde, PC’deki çoğu oyunu konsollarda oynamak mümkün değildi. Öncelikle Playstation 1’in görsel kalitesi çoğu PC oyununu kaldırmak için yeterli değildi. Bunun yanı sıra konsollarda online oyun oynamak da mümkün değildi. Doğal olarak Counter Strike gibi bir oyunu oynamak için özellikle ülkemizde internet kafelerin yolunu tutuyorduk. Hatta evinde PC bulunan oyuncuların çoğunun internet kafeleri doldurduğunu görüyorduk. Yurt dışında ise oyuncular Counter Strike gibi oyunları rahatlıkla online olarak oynama şansına sahipti. Şunu da unutmayalım piyasada online oyun desteği sunan Dreamcast gibi bir konsol vardı, ama bu konsol sadece Türkiye’de değil, dünyada da çok yaygın olarak kullanılmıyordu. Yani bu konuda PC neredeyse tek alternatifimizdi.
     
        PC platformu daha sonraki yıllarda ise bu avantajını gün güçtikçe kaybetmeye başladı. Popüler PC oyunları yavaş yavaş konsollar için de çıkmaya başladı. Half Life serisi, Counter Strike, Age of Empires gibi adı PC ile özdeşleşmiş oyunların konsollar için çıkması gerçekten de şaşırtıcıydı. Açıkçası bir konsol oyuncusu olarak bu oyunların konsollara gelmesi beni de çok heyecanlandırmıştı. Her ne kadar o dönemde konsollardaki oyunların şimdiki konsol oyunlarından daha kaliteli olsa da, PC’deki oyunların verdiği tat oldukça farklıydı. Yani konsol oyunları ile PC oyunları arasındaki kalite farkından bahsetmiyorum burada. PC oyunlarının verdiği tadın konsol oyunlarından farklı olduğunu belirtmek istiyorum. Daha sonra ise aradaki bu tat farkı kapanmaya başladı, günümüzde ise PC oyuncuları yeniden bu farklılık tadını almaya başlıyorlar. Nasıl mı? O konuya birazdan değineceğim.
     
     
        Öncelikle her platform sahibi kendi platformuna özel oyunlar ister. Bugün ister Xbox 360, ister Playstation 3, isterseniz de PC kullanıcısı olun kendi platformunuza özel oyunlar istersiniz. İlginçtir ki bu duygu hepimizde var. Bütün platformlara sahip olsanız bile içinden bir tanesi favorinizdir ve o platforuma özel bir oyun duyurulunca sevinirsiniz. Hemen hemen hepimiz belli oranda fanatiğiz. Bunu inkar etmeye gerek yok. Örneğin Diablo 3’ün konsollar için duyurulması çoğu PC oyuncusunu mutlu etmedi.

        Grand Theft Auto’nun doğduğu platform olan PC yerine sadece konsollar için çıkması da PC oyuncularının tepkisine yol açtı. Call of Duty bile gözünü PC platformunda açmamış mıydı? Hepimizde bir sahiplenme duygusu var. Sanırım bu konuda en şanslı olanlar Nintendo konsollarını kullanan kitledir. Nintendo’nun oyunlarının diğer platformlara çıkması imkansızdır ve bu firmanın konsollarını alanların öncelikli amacı zaten Nintendo oyunlarını oynamaktır. Peki PC oyunları sürekli konsollara çıkarken PC kullanıcıları nasıl özel hissedeceklerdi? Bu durum PC oyunculuğunun öldüğü (gerçi bazıları da konsol oyunculuğunun öldüğünden bahsediyor) yönünde yorumlara bile yol açmıştı. Son 3-4 yıla baktığımızda PC oyunculuğunun hiçbir yere gitmediğini görüyoruz. Aksine PC oyunculuğunun tıpkı PS1 dönemindeki gibi özel bir yere yerleştiğini görüyoruz. Böyle bir fikre sahip olmak için çok önemli nedenlerimiz var. Bu nedenler istediğimiz gibi donanım değiştirebilmek, mod desteğinin olması gibi şeyler değil. Daha ilgi çekici şeylerden bahsediyorum. Şimdi isterseniz PC oyuncusu olmak için en önemli nedenleri sıralayalım.
     
    Dijital Satış Platformları
         Öncelikle PC’nin konsollardan ayrılan en büyük özelliklerinden biri Steam gibi dijital satış platormlarına sahip olmasıdır diyebiliriz. Oyunların kutulu sürümlerinin pahalı olduğunu ve indirimlerin özellikle ülkemizde nadiren yapıldığını düşünürsek Steam’in bir nimet olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle yılbaşı dönemlerinde yapılan büyük indirimlerin cüzdanlarımızı (kredi kartlarımızı diyelim) boşalttığını görüyoruz. Bir oyun için %75 indirim yapıldığını görmek (ülkemizdeki gibi önce bindirim sonra indirim değil) heyecan verici. Bu sayede oldukça önemli oyunları oldukça uygun fiyata satın alma şansı yakalıyoruz. Buna karşın Playstation Network ve Xbox Live’da böyle bir uygulamaya çok nadiren rastlıyoruz. Ülkemizde kutulu konsol oyunlarının 180 liraya (God of War: Ascension’ın 119 Liralık fiyatı bile bizi nasıl sevindirmişti) satıldığını düşünürsek Steam gibi platformlar bizim için çok büyük bir şans diyebiliriz.
     
    Steam gibi dijital satış platformları büyük bir şans
         Üstelik Steam gibi platformlar sadece oyuncular için değil, oyun geliştiricileri için de büyük bir nimet. Normalde büyük yayıncıların emrine girmek zorunda kalacak olan bağımsız geliştiriciler bu sayede oyunlarını Valve’a belli bir pay ödedikten sonra satışa çıkarabiliyorlar ve kazançları da oldukça iyi seviyede oluyor. Ülkemizde Playstore gibi dijital satış platformlarının ortaya çıkması da Türk oyun geliştiricilerinin önü açılabilir. Örneğin şu an Süper Can ve İstanbul Kıyamet Vakti gibi Türk oyunları bu sayede daha rahat yayınlanıyor. Bir konsol oyuncusu olarak (bunu tekrar tekrar belirtmem gerek) Playstation Network ve Xbox Live’ın bu konuda PC’deki dijital platformların çok gerisinde kaldığını söylemeliyim. Uzun süren evrak işlemleri, konsol üreticisi firmaların bitmek bilmeyen istekleri bağımsız geliştiricileri konsollardan uzaklaştırıp PC platformuna yönlendiriyor.

    Çılgın Bağımsız Oyunlar
        PC platformunun (en azından benim için) en özel yönü bağımsız oyunlardır. Küçük firmaların yaratıcı fikirleri, her ne kadar mükemmel grafikler sunamasalarda üst düzey her oyuncuyu kendine çekmeyi başarıyor. Eğer oyun hayatınız sadece “şu oyunun grafikleri dehşet, bununki mükemmel” sözleriyle geçiyor ve bağımsız oyunların yüzüne bile bakmıyorsanız çok şey kaybediyorsunuz demektir. “Bağımsız” adlı programımızdan da takip edebileceğiniz bu yapımlar arasında öylesine orijinal fikirler var ki milyon dolarlar harcanan yapımlara taş çıkartırlar. Minecraft, Braid, Hotline: Miami gibi popüler oyunlar öncelikle PC platformunun özgür dünyasında ortaya çıktılar. Tabi bunlar sadece popüler olan oyunlar. Örneğin “Sir, You are being Hunted”ı büyük bir merakla beklememek elde değil. Kickstarter projesi sonrasında 100.000 sterline yakın bağış toplayan oyun S.T.A.L.K.E.R’ın İngiltere’de geçen bağımsız geliştiricilerin ellerinden çıkmış sürümü olarak görülüyor.

     (Sir, You Are Being Hunted'ın sıradışı atmosferinden bir görsel)
         Konsollarda Journey ve Mark of the Ninja gibi bağımsız oyunların olduğunu (arkalarında Sony ve Microsoft olsa da) biliyoruz, ama konsollardaki bağımsız oyunların sayısının PC’dekilerin yanından bile geçemeyeceğini inkar edemeyiz. Bunun çok sayıda nedeni var aslında. Son dönemlerin en iyi bağımsız oyunlarından biri olan “Fez”i güncellemek için bile Microsoft’un geliştirici firmadan para istemesi mesela. Halbuki eğer oyun PC için piyasaya çıksaydı PC sahipleri ücretsiz olarak bu içeriğe ulaşabileceklerdi. Ücretsiz verilen DLC’lerin bile konsollarda mecburen parayla satıldığını belirtelim; çünkü Microsoft gibi firmalar maalesef ücretsiz DLC’ye izin vermiyorlar. O nedenle eğer bağımsız, yaratıcı oyunlar oynamak istiyorsanız PC’yi gözardı etmeniz imkansız olacaktır. Günümüzde herkesin evinde bir PC olduğunu düşünürseki ortalama bir PC bile size bağımsız oyunlar için fazlasıyla yetecektir diyebiliriz.

    Geriye Uyumluluk
          Açıkçası konsollarda hoşuma gitmeyen en büyük özelliklerden biri de geriye uyumluluk sorunu. Konsol üreticileri bu sorunun üstesinden gelmeyi bir türlü başaramadılar. Örneğin Playstation 1 ve Playstation 2’de hayran olduğumuz oyunların çoğunu donanım uyumsuzluğu yüzünden (tek neden de o değil) neden Playstation 3’te oynayamıyoruz? Playstation 2’deki Fatal frame, Onimusha, Silent Hill oyunlarını tekrar oynamak bizce oyuncuların en büyük hakkı. PC oyuncuları bugün Silent Hill 2’yi tekrar PC’ye yükleyip (bazen uyumluluk sorunları olsa da kısa sürede gideriliyor) rahatlıkla oynayabiliyorlar, ama bizim yeniden Silent Hill HD Collection’ı satın almamız şart koşuluyor. İlk dönem Playstation 3’lerdeki geriye uyumluluk desteği ise konsolun maliyetini azaltmak açısından kaldırıldı. Xbox 360’ta da bener bir sorun var. Xbox 1’deki oyunların hepsini Xbox 360’ta oynama şansı yakalayamıyoruz. Sonuçta sevdiğimiz oyunların arşivini yapmak istiyorsak eski Xbox konsolumuzu da elimizde tutmak zorundayız.

    Eski Tomb Raider'ları merak etmiyor musunuz?
          Herşeyi bir kenara bırakıyorum. Örneğin Playstation 1’deki önemli bütün oyunların Playstation 3’e uyarlanıp PSN’de satılması çok mu zor? Hiç sanmıyorum. Jackie Chan Stuntmaster'ı tekrar oynamak için PS1 almak zorunda mıyım? Peki ya Nintendo’ya ne demeli? Özellikle SNES ve Nintendo 64 döneminde sahip olunan bütün efsane oyunlar neden Wii U için satışa sunulmaz? Bu konsolların oyunlarının Wii U uyarlanmasının çok pahalı olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta Nintendo ve Sony milyar dolarlık şirketler. Burada oyuncuları yeterince düşünmeme durumu var. Bu oyunları yeni konsollara uyarlayıp pek maddi kazanç sağlamasanız ve gönülleri kazansanız ne olur şimdi? Zaten oyunculardan milyar dolarlar kazanmadınız mı? PC’de ise GOG gibi dijital oyun satış platformlarında bir zamanlar hayranlık duyduğunuz oyunları indirip oynayabiliyorsunuz. Eğer elinizde bu oyunların diskleri mevcutsa PC’nize kurup rahatlıkla (bazen küçük sorunlar olsa da) oynama şansınız da var.

    Sonuç Olarak
         Sonuç olarak aslında PC oyuncuları bu platformda neden oyun oynanması gerektiğini yanlış açılardan savunuyorlar. Konsol kullanıcıları ile grafik konusunda rekabete girmenin hiçbir anlamı yok; çünkü bir konsol oyuncusu Tomb Raider’ı oynarken PC’deki kaplamaları veya Lara’nın saçını önemsemiyor. Konsol oyuncularının yüksek donanıma sahip PC alamadığı için konsol kullandığını düşünmek gibi saçma fikirleri bir kenara atmanın zamanı geldi. Her platform kendine özel oyunları ve özellikleri ile kendini önplana çıkarır. PC platformu da mükemmel dijital dağıtım servisleri, bağımsız geliştiricilerin mükemmel oyunları ve klasikleri oynama imkanı vermesiyle çok çekici bir platform oluyor. Konsol kullanıcılarının PC platformunda oyun oynamak istemesinin, PC platformunun üstün olarak gördükleri yönlerinin bunlar olduğunu belirtmeliyiz.
     








  • sonsuza dek PC...
    Tüm yazınızı okudum ve çok beğendim bu tip çalışmalar BSC nin kalitesini ve farkını ortaya koyuyor.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • niye illa pc ps3 yada xbox vb.oyuncusu olmak gerekiyorki.Kendinizi illa bunlara şartlamayın.Şimdi hem konsolda hem pcde oyun oynayan kimsemi yok?

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • zatem pcnin üstünlüğü grafik değil.Bağımsız oyunların olması ve oyunlarda mod sistemi olması örnek:Skyrim,warband,totalwar

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • Sen oyunu konsolda oynarsın ama cenazene Pc gelir.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • çok güzel bir inceleme diyecekk bir şey bırakmamışsınız :D (Haa bu arada PC 4ever :)
  • Bi platforma hala ölmedi demek.. Bağımsız oyunlar ile savunmak zaten o platformun ne halde olduğunun yanıtıdır .. Bsc son zamanlarda kızışan pc-konsol tartışmalarından ötürü milletin bi gazını almak istedi sanırsam.

    Son paragrafta bahsi geçtiği gibi, pc oyuncuları sanki herkesin elinde gtx titan varmış gibi çok affedersiniz grafiksel manada sidik yarıştırmaya devam ederse tartışma ortamında ne gibi bir seviye elde edileceği bellidir.

    Kimsenin pc'nin gücüne veya nostaljik hatıralarına laf ettiği yok. Maddiyat açısından, finansal yönden geliştiricileri kendine çeken konsolların hegemonyalarını sürdürdüğü bir jenerasyon mevcut.

    Oyun için yaratılmış ortalama 8-10 yıllık ömrü olan , evlerimizde o koca plazma tv lerin lcd lerin en büyük yoldaşı olan, birer eğlence platformu olan konsolları, Pc gibi yeri - amacı - değeri ap ayrı bi platform ile sürekli; " uzaktaki dağlar sizde görünmüyor, bizde yerde 5 tane çim var sizde 3 tane , sizin ağaçta 7 yaprak var bizimkinde 17 " gibi komik ve bilhassa acınası tartışma argümanları ile eleştirmeye çalışmaları asıl meseledir.

    Pc'nin güzellikleri ve sahiplerine tanıdıkları ayrıcalıklar ile savunulmaları(güzel bir dil ile) daha yararlı ve değerli bir tartışma ortamı yaratacaktır. Yazıda pc'nin farklı tatlarına yer verilmesi ayrı bir güzellik.

    Şahsen birkaç gündür yaptığım yorumlarda da anlaşıldığımı umuyorum.. Bu yazıyı aslında "lafı ağızdan almak" deyimi ile bağdaştırmak istiyorum. Bsc yönetiminden pc-konsol tartışmalarına yönelik gerek maddiyat, gerek fiyat/performans gerkese tattırdıkları farklı zevkler ve kendilerine özel argüman ve oyunları ile yoğun bir yazı yazmaları isteğinde bulunacak idim.. Ki hala öyle bir çalışmayı bekliyorum.

    Yazı için teşekkürler, çalışma ve başarılarınız devamını dilerim. Sevgilerimle, saygılarımla.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi freshmind -- 17 Mart 2013; 17:35:58 >




  • Öncelikle şunu belirtmek isterim: PC oyunculuğu bu yazıdaki kadar basit birşey değildir. "PC oyunculuğu" dediğimiz şey sizin belirttiğiniz bu üç başlıkta özetlenebiliyor olsaydı PC oyunculuğu diye birşey cidden kalmayabilirdi.

    Yazıda genel olarak 3 ana başlık vermişsiniz;

    - Dijital Satış Platformları
    - Çılgın Bağımsız Oyunlar
    - Geriye Uyumluluk

    Şahsen uzun yıllar boyu konsol kullansam da sıkı bir PC oyuncusuyumdur. Fazla yüzeysel olup sadece kendi şahsi önem listenizi vermişsiniz ne yazık ki. Eğer bunlar sizin şahsi düşünceleriniz ise hiçbir şey diyemeyiz, eleştiremeyiz. Sonuçta "kişisel zevkinizdir" deriz. Ancak siz bir haber editörü olarak burada bir makale tadında yazı yazmışsınız ve şahsi düşüncelerinizi genele yaymışsınız.

    Yazı içerisinde PC'nin büyük avantajlarını pek önemli değilmiş gibi geçiştirmişsiniz. Sizin yazınızın özeti şu olmuş kısaca:

    "Ben bir konsol hayranıyım. Ama PC'nin de şu yönleri benim ilgimi çekiyor"

    Şimdi bir PC oyuncusu olarak şu başlıkları da ekleyeyim:

    - Grafiği çok önemsemiyoruz ama yeni nesil konsolların da çıkmasındaki "temel" sebebi biliyoruz. PS4 lansmanında tanıtılan oyunların grafiklerini görüp heyecanlanmayan konsol oyuncusu var mı? Grafik elbette "herşey" değil ancak bu kadar da küçümsemeyin.
    - Strateji oyunu seven milyonlarca PC oyuncusu var. En büyük faktörlerden biridir ancak bahsedilmemiş bile.
    - Mod desteğini arada bir cümlede geçiştirmişsiniz ancak birçok PC oyuncusu için vazgeçilmezlerin başında olan unsurdur.
    - MMORPG'ler de milyonlarca oyuncu tarafından vazgeçilmezdir. Ama yazıda bahsedilmemiş.
    - Donanım güncellemenin dezavantajları mevcut ancak avantajları da hiç azımsanmayacak seviyededir. Ben PS3'te Assassin's Creed 3 oynarken yerlerde sürünen performans yüzünden oyunu yarıda bırakmak zorunda kaldım. Özellikle kaliteli grafiklere sahip oyunlarda bu problem azımsanmayacak seviyede ve çözümü yok. PC'de masraflı da olsa en azından bir çözüm var.
    - PC'nin kontrol cihazlarında uçsuz bucaksız bir dünyası vardır. Mouse - Gamepad - Klavye'nin sayısız çeşitliliğine sahipsiniz.
    - Oyun fiyatları sadece dijitalde değil, kutulu oyunlarda da ekstra bir avantaja sahiptir.
    ... vs. vs...

    Ben burada herhangi bir hazırlık yapmadan gelişigüzel olarak bunları listeleyebiliyorken sizin belirttiğiniz 3 madde ne yazık ki önemli unsurlar olsalar da devede kulak kalıyor.

    Eğer benim bu listelediklerime gelip "bu saydıklarınız çok önemli şeyler değil" diyorsanız zaten siz temelde bir PC oyuncusu değil, PC'nin bazı avantajlarını gören konsol oyuncususunuzdur. Başlık da "benim konsolumda da olmasını istediğim şeyler" olsaydı bu kadar eleştirmezdim, emin olun. Ancak böyle bir yazı yazacaksanız "konsol hayranı gözünden PC" değil, "PC hayranı gözünden PC" şeklinde yazmanız gerekir.

    Saygılarımla...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musAKka -- 17 Mart 2013; 18:10:21 >




  • ben her ikisindede oynuyorum pc de olan ps3 de yok ps3 olun (uncharted,god of war,mgs,killzone,in famaus.........)böyle boş şeyleri tartışmaya deymez yarmayın kendinizi
  • sallayın herkes neyden zevk alıyorsa onu oynasın isterse yıl 2020 olsun adam isterse gider ps1 oynar SİZE NE!!!

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • NES'ten nintendo 64'e kadar olan önemli oyunların çoğu zaten wii'nin virtual console'unda var wii u'nun gamepad'inde oynamak için de bir iki yıla kalmaz gelir.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • NES'ten nintendo 64'e kadar olan önemli oyunların çoğu zaten wii'nin virtual console'unda var wii u'nun gamepad'inde oynamak için de bir iki yıla kalmaz gelir.

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • strateji oyununu konsolda oynamak ne kadar saçmaysa pc ninde ölmesi o kadardır, pc bir çeşit teknoloji hastalığıdır, illa oyun isteyende gider konsolda alır ne var bunda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BSC Misafiri

    strateji oyununu konsolda oynamak ne kadar saçmaysa pc ninde ölmesi o kadardır, pc bir çeşit teknoloji hastalığıdır, illa oyun isteyende gider konsolda alır ne var bunda.


    örneğin rome total war 2

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • yaşım 17 küçüklüğümden beri(4 yaşında falan)ps one oynamaya başladım 9 yaşına kadar bu böyle gitti sonra ps2 aldım ve ona devam ettim ardından hep ps3 kiraladım yani şöyle inceden baktığımızda ben bir konsol oyuncusuyum(aralarda nintendonun renksiz el konsollarıda var tabi) ama PC deki strateji oyunları ve klavye fare ikilisi ile oyun oynama(özellikle fps oyunlar) gibi Pc yi özel yapan şeylerde var tabiki her şeyin yeri ayrıdır bunları karşılaştırmak ise çok saçmadır ben iki platformuda denemiş olarak söylüyorum Pc de oyun oynamayanlar bir pc yi denesin konsolda oyun oynamayanlar ise konsolu bir denesin bence hepsinden ayrı bir tat alacaktır hepsinin yeri ayrıdır...

    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: musAKka
    Saygılarımla...

    Kesinlikle katılıyorum...

    Strateji oyunları, age of empires, total war...
    Kutulu oyunların ucuz olması: Far cry3 ps3=180tl çıkış fiyatı, pc=60tl çıkış fiyatı
    Şahsen FPS oyunların kontrollerinin konsola nazaran çok daha kolay olması ki bana katılan bir çok kişi vardır eminim. Klavye, mouse rahatlığı var mı konsollarda?
    .... ve sizin yazdıklarınız...

    Ben bir şeyi anlamıyorum:

    Konsol "fanları" pc'yi sadece oyun oynatan bir makine gibi görüp, bu yönde eleştiriyorlar ve maddi olarak konsolların daha ucuz olduğunu savunuyorlar. Fakat konsolda 2 şey yapılabiliyorsa, PC'de milyonlarca şey yapılabilir. Çünkü pc'nin dünyası sonsuzdur. Her şeyi ama her şeyi pc'de yaparsınız. Milyonlarca değil, sonsuz şey yapılabilir pc'de. Çünkü dünyası sonsuzdur, konsollar zaten pc'den uyarlanma biliyorsunuz (ama bu konsolların eksi bir yanı değil yanlış anlaşılmasın).

    Sadece PC'ye oyun oynanması yönünden bakınca bile pc konsol ile neredeyse aynı kaliteyi aynı fiyata sunuyor. Nasıl mı? İşte cevabı (önceki bir yazımdan):


    Fiyat/Performans

    Bu konuya gelirsek bence pc çok daha önde. Nedeni ise ps4 ya da xbox720 çıktıklarında 2000 tl civarı olacaklardır. Gelecek oyunlar da pc'den 2-3 kat pahalı olacağını da hesaba katalım. Senede 8-10 oyun alsak. Pc'de bir oyun 50 tl iken konsolda 150 tl oluyor. En basitinden Far cry3 PC'de 60 tl. Konsolda 180 tl. Tam 3 katı. Zaten pc'ye gelen oyunların fiyatlarının çoğu 60-100 tl oluyor. Far cry3, crysis3, dead space3, max payne3, assessins creed3......
    Bir oyunun pc fiyatının 80 tl, konsol fiyatının ise 180 tl olarak hesaplayalım. Her oyunda 100 tl fazla vereceğiz. Sene 1000tl'ye yakın fazladan oyun masrafı.
    5 senede 5000 tl fazladan oyunlara vermek! Yani konsolların ömrünün 5 değil 7 sene olarak hesaplarsak, yaklaşık 1 konsol bize 7000-8000tl'ye mal oluyor. Aynı fiyata pc almak mümkün. Daha önce hiç pc toplamamış konsol fanları pc'nin her 2 senede bir tüm parçalarının yenileneceğini düşünüyorlar. Tamam ilk toplarken fiyatlı oluyor. Ama sonradan sadece anakart'ı, işlemciyi değiştirmeden, ekran kartı ekleyerek pc'yi yenileyebiliriz. Yani 3-4 senede 1000 tl verip yeni bir ekran kartı almaktan bahsediyorum. İşlemciye de oc yapacaksın. Öyle kullanacaksın. Yani bir pc, bize bir nesilde yaklaşık 4000tl'ye mal oluyor. Oyunlarla beraber 6000 tl cıvarı oluyor. Hem beğenmediğin ama oynamak istediğin oyunları da korsan alabilirsin, istediğin oyunu da orijinal al. İlk başta korsanı dene, sonra orijinal al. Ama konsolda her oyunu pc'den 2-3 kat pahalı olarak, zorunlu orijinal almak zorundasın. Sadece oyunlar düşünüldüğünde bile PC daha ucuza geliyorken tercihim pc'den yana olacaktır. PC'de zaten istediğin herşeyi yapabilirsin. PC vs KONSOL ama sadece oyunlarda değerlendirirsek, dediğim gibi, yaklaşık aynı fiyata, hatta pc daha ucuza geliyor. Ama zaten pc'de istediğin her şeyi yapabilirsin. Şahsen ben sadece oyundan başka halta yaramayan, pizza kutusu gibi bir cihaza 2000 tl vermezdim. Pc ile uzun zamanda aynı fiyata gelecek bir cihaza o parayı vereceğime gider pc toplarım. 3 senede bir yeniler, hemde bütün işlerim hallolurdu. Dediğim gibi windows'ta yapılabilecek her şey pc'de mümkün. Bu açıdan bakılınca pc'ye 3000 tl verilir diyorum, ama sadece ve sadece oyun oynatabilen, bir işletim sistemi bile olmayan bir cihaza neden 2000 tl vereyim. Her seferinde oyunun cd'sini takmak da eksi bir özelliği konsolun. Ayrıca konsolda ki hdd, depolama özgürlüğü pc'deki kadar değil. PC'de 5-6tb'lık hdd alıp içerisine ne kadar dökümanın varsa dolduracaksın. 4 tb'lık bir hdd bozulmadığı takdirde rahat 10 yıl boyunca depolama işimizi görecektir. Milyonlarca full hd resim sığdırabilir zaten...

    Fiyat/performans olarak uzun zamanda pc çok daha kârlı oluyor. Birazda zevk işi ama ben pc'yi destekliyorum şu an için. Ama ileride işler değişebilir. Ama pc platformu hiç bir zaman ölmeyecektir. Konsol fanlarına bie sözüm: "O biricik konsolunuzda oynadığınız, yücelttiğiniz oyunlar nerede yapılıyor?"
    Bunu bulup sonra pc'ye çamur atın. Ben konsolu kötülemiyorum, asla! Sadece pc'nin göreceli olarak daha iyi olduğu düşüncesindeyim. Ama pc'ye de durduk yere çamur atanlara lafım. Tercih meselesi. Yeni nesilde mutlu olmak dileği ile...

    Bu konuda bir mantık hatası var. Pc'yi sadece oyun oynatan bir makine olarak görmeyelim. Dediğim gibi, sadece oyun yönünden bakınca bile uzun vadede pc konsol aynı fiyata geliyor yaklaşık. Peki iki platformda aynı fiyata geliyorsa PC'nin sunduğu SONSUZ imkanlar varken bana bir konsola 2000 tl vermek boş geliyor.
    Bir konsolu neden alırım, god of war, uncharted, killzone, infamous vs vs oynamak için. Ama zaten bu oyunlardan başka oyun mu yok. Konsol fanları, konsolu savunurken god of war, uncharted, infamous oynayamıyorsunuz pc'de diyorlar. Peki bunların kaçı bf3'ü caspian border'da 64 kişi, ya da crysis3'ü ultrada pc'de oynadı.... hiç biri. Önce pc'nin sunduğu mükemmel oyunları oynayıni sonra konsol exlusive oyunlarına sıra gelsin. Gow, uncharted oynayamıyor pc oyuncuları fakat onlardan güzel oyun yok mu sanki? Gow oynayacağıma bf3'ü fazla oynarım. Alacağım zevkte çok daha fazla olacaktır....

    Çok uzun oldu ama okuyanlara çok şey kattığını düşünüyorum bu yazının. Yazımı burada noktalıyorum. Bu tartışmanın sonu yok. Herkes hangi platformda kendini mutlu hissediyorsa o platformda oynasın. Sonuçta pc'ye binlerce lira para yatıran da, aynı şekilde konsola para saçanlar da sazan değiller... Herkesin kendine göre nedenleri vardır. Ama bir karşılaştırma yapmak gerekirse BENİM NEDENLERİME göre pc bir adım önde olacaktır...

    OKUYAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM. UMARIM YARARLI OLMUŞTUR...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi any77 -- 17 Mart 2013; 18:30:00 >




  • Güzel bir yazı olmuş ancak eksiklikleri var.

    Bu yazı günümüzden 1 sene öncesine kadar yayınlansaydı sonuna kadar katılırdım ancak bir konuda oldukça yanlış o da 'DİJİTAL SATIŞ PLATFORMLARI' kim ne derse desin sony psn network te plus sistemiyle bu devri haklı bir galibiyetle sonuçlandırmıştır bugun steam de yüzde 75 indirim oranıyla satılan oyunları konsolda plus sistemi ile ücretsiz sunmakta bu inkar edilemez ben kendi adıma plus üyesi olduğumdan beri oyunlara beş kuruş vermez oldum .Bu yazıyı yazan editörün ( ki madem bir oyun sitesinde editörsün her platforma sahip ol be kardeşim işin bu ) yeterince araştırma yapmadığı kanısına düştüm.
    İkincisi ise pc de donanımlar evet güçlü ama ülkemizin dolandırıcı, kan emici, insan sömürgesi, emek hırsızı,ortaçağdan kalma vergi sistemi ve tedarikçilerin hizmet yoksunu açgözlü satış politikası yüzünden teknoloji çok pahalı fiyat/performans her türlü zevkin önüne geçiyo yine ne derlerse desinler para konuşur bir kere konsol aldınız mı sizi senelerce götürebiliyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi numenorian -- 17 Mart 2013; 18:38:13 >




  • Klavye+maus
  • PC'de strateji, MMO oyunlarını arkadaşlarla oynarım ve büyük zevk alırım, ama dövüş oyunu, platform ve JRPG olarak ise konsolları kullanırım, bu kadar basit. Bir makinayla kendimizi kısıtlayıp "diğer makina şöyledir, böyledir" demektense: "oynayan kişi neyinden bu kadar zevk alıyor acaba" diye merak edip de denesek daha güzel olmaz mı?

    "numenorian"

    PS Plus olayına sonuna kadar katılıyorum, Vita'm toz içindeydi lâkin PS+ a ne zaman geçtim o zaman başka bir şey oynamaz oldum, bir internetten araştırın neler bedava dağıtılıyor diye, şaşırın, gerçekten Sony'yi takdir etmem gerekiyor, oyun dünyaınsa bir devrimdir PS+ olayı.
  • şöyle bir alıntı atayım:

    Sorry where are your mods? where is your open platform? where are your steam sales? your multiple control inputs? your MMOs? Your independent developers? Where is your upgradable hardware? how does it feel having something you don't actually own? where are your cheaper games? where are your customisable controls? Where is your no strings attached completely free online? Where is your massive amounts of storage for all your installed games? Where is your command console? where are your unofficial game patches? Where is your complete backwards compatibility? Where are your multiple media options? (WE HAVE NEFLIX!! HERP DERP, oh im so impressed by a service that is already dated on PC) where is your constantly progressing hardware? your pushing of the graphical limit? Where are your own custom mods to your hardware to make it more aesthetic? Where is your overclocking? your tuning? Where are your ambitious titles that expand the scopes of gaming? (oh another herpa derp indianna jones, try hard wanna be movie experience? no thanks jeff) Where are your digital downloads? Your steam deals, your steam greenlight churning out hundreds of interesting indie games that the community wants to play? where is your cross game chat? your multi tasking? will you be able to bring up a web browser in game like I am doing right now to type this out? Will you be able to seamlessly connect to friends games? favourite servers? play with regular community members who you know? well will you?

    asıl sorulması gereken sorular (yani içerik) bunlardı. pc platformu herşeyden öte özgür bir platformdur. bu yüzden sony'nin veya microsoft'un ağzına bakmazsınız özellik ekleyecekler diye. ha bir de bu platforma içerik çıkarmak ücretsizdir bundan bahsetmişmiydim? gidip de kazancınızın %15'ini konsol firması çalmaz. bu yüzden bu yüzdeyi oyununuz için kullanırsınız, zararı karşılamak için daha az çalışıp eksik içerik sunmanıza gerek kalmaz. dediğim gibi pc platformu herşeyden öte özgür bir platformdur.




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.